r/WallStreetBets

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2809
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: r/WallStreetBets

Post by Dr. Horrible » Fri Jan 29, 2021 8:18 pm

Litz wrote:
Fri Jan 29, 2021 2:33 pm
@Dr. Horrible ето ти даже avengers endgame обяснение на нещата

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets ... urce=share
Ахаха, благодаря!
Изчетох и статията, и клипчетата с псевдо-марго роби, и вашите обяснения. Някаква много абстрактна представа придобих горе-долу, та от сърце ви благодаря, че се опитвате да ми помогнете. Но като цяло най-ясно разбирам, че икономиката не е за мене, не мога. Във всички обяснения се върти това "хедж фонд", опитах да се разбера какво е, четох, но пак мъглява представа имам. Това ми е като химията в гимназията - никога не разбирах приравняването на уравнения, никога. Не знаех защо от едната страна има H и малка двойка зад него, а от другата - H с голяма двойка пред него, и опитвах на интуция да си измисля и сложа разни цифри и букви и все имах двойки, накрая там другите уроци научих наизуст и ме пусна с 4. Моят ум е за истории, хора, чувства... Емоции, когнитивни функции, поведение... Изкуство, душа, мечти. Не мога с другото :D Но оценявам усилията ви, наистина!
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3440
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: r/WallStreetBets

Post by Litz » Fri Jan 29, 2021 8:48 pm

@Jen, разбирам те, ама не знам дали може да се говори за манипулация от страна на wsb при положение, че до вчера бяха 10 ритарди и 5 аутиста на кръст, 90 процента от които въобще не се занимаваха с gme/AMC, а всичко беше Musk daddy God, teslaaaa ftw!

Освен тва единствените брокери, които спират търгуване то, са точно тея дето простолюдието ползва. ING diba тук и фиделити (които са страхотни, но скъпи) позволяваха тия неща.

А и както @Ambartanen спомена, има разлика между десетки милиони глоби, които за Цитаделата са по-маловажни от дребните Евро центове в чантата ми и милиарди загуби.

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1617
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: r/WallStreetBets

Post by Martix » Fri Jan 29, 2021 9:07 pm

Че има манипулация от страна на wsb е повече от ясно, цялата маркетингова кампания с Do No Sell меметата е точно манипулация целяща да вдигне цената на акциите. Просто в случая манипулиращите са уж наши хора, които го поставят на The Man и затова ги подкрепяме. А колко други фъндове са се хванали на хорото и правят същото изкуствено вдигане на акциите не гледаме, щото са от лошите, ама работят с добрите, изобщо сложно е.
А и ми е малко трудно да се асоциирам с група хора, която колкото и да е рандомска, е успяла да купи достатъчно акции на цена $3 парчето че да дестабилизира пазара. Gamestop имат милиони акции в обръщение. Колкото и да е, не е възможно това да е станало без някой от тези reddit user-и да е сипал десетки или дори стотици хиляди долари в схемата. Бедните бандити...

Друг е въпроса, че това е borderline законна манипулация при която ще е трудно да се докаже в съда, че са нарушили нещо. Плюс това са рандоси от интернет, а не единична фирма, която да може да осъдиш лесно и да settle-неш за няколко милиона, както би станало в нормалния случай.

А съвсем отделно от това, short-ването, което фъндовете прилагат също е манипулация на пазара.
Всичко е манипулация на пазара, манипулация не е мръсна дума щом си говорим за stock trading.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: r/WallStreetBets

Post by трубадур » Fri Jan 29, 2021 9:20 pm

@Dr. Horrible То не е материя, която да се разбира от воле. Сложно е. Напомня ми малко като последния епизод на чернобил, хората на врато си беха стъпили да го направят смилаемо и просто като дадена материя си е сложна и изисква разбиране, иска си го в крайна сметка.

Но да опитам и аз. Да се разбере кво е хедж фонд просто трябва да си представим група инвеститори (човечета), които едно портфолио си събират фъндовете, демек активите, демек парични средства, демек кинчите. И го правят с една единствена цел, а именно инвестиция. Това се нарича на беге май ще е събрани фондове, на хамерикански pooled funds. Хедж фондовете са едни от видовете фондове, в беге най-популярният е пенсионният да стане ясно за какъв тип точно говорим. Но пенсионни, хедж, търговски, т.н. това са фондове.

Та хедж фЪнда :mrgreen: е такъв тип инвестиционен фонд. И се възползва от споменатите pooled funds. За съжаление българският речник много страда като става дума за финансови операции, една от многото причини, поради което българите като цяло сме неуки в тия машинации и си стоим бедни. Та тия ми ти сладури (хеджовете) са за хипер богатите. Влиза се там с много пари и са супер ексклузивни. Целта им е, както може да се очаква, правене на много пари. И то по нетрадиционни начини, влизане в рискови инвестиции, вихрят се на локални и глобални нива, и най-важното е много по-слабо регулирани са. Като казват, че богатите играят друга игра с други правила, не се ебават. Както и видяхме със ситуацията в момента. Може цяла година да се мрънкя за чекове от по под 1000 долкара за населението в САЩ, като опари богатите, за един ден цялата политическа гилдия запретна ръкави.

С други думи тези фондове разполагат с пари и инструменти недостъпни за другите и дори да не се разбира механично какво точно правят, ако човек мисли за разюздения финансов бро от филмите, който действа без скрупули и не му дреме колко компании ще завлече надоле, колко безработни и т.н., докато генерира милиарди от система, която за мнозина не лови никакъв смисъл, няма да си много далеч от реалността.

И сега стигаме до сегашната ситуация. И често чуваното short stock. Бтв, филмът The Big Short е точно за това. Но да видим какво стана днес. Некви решават, че ще се възползват от видимо застреляното положение на даден магазин (геймстоп в случая). Това, което се прави е взимаш даден сток, който смяташ, че струва 20 стинки. Само че ти се струва, че е много и го "заемаш" (за заемането след малко). И го продаваш, като в зависимост колко продаваш това ще намали стойността му. Щото като някой ръгне и продава много в даден момент, това сваля цената на стока, докато е разголен на пазара. Но нека работим с 1 за момента.

Та така - продаваш стока, който си ЗАЕЛ за 20 ст. и гледаш как си губи стойността в пазара и го купуваш обратно за 15 ст. След което връщаш стока на оригиналния му собственик и запазваш 5-те ст. разлика. Това въобще не е елементарна хватка. . Просто примерът е прост, за да даде някаква представа, но веднага изникват въпроси. Първият, от които е какво става ако стокът не си затрие стойността, което стана и в сегашната ситуация.

Нека се върнем на заема на сток. Алчните хедж фъндове шорт стокнаха целия сток на геймстоп. 70-те милиона или там колко са. Само че, за да е още по-дива лакомията заемането става през няколко канала. Демек А заема от Б, но Ц заема от А и после Д заема от Ц и си еба мамата, дотолкова, че шорт стокнаха 140 процента. Демек чиста научна фантастика от лакомия. Целта на дебелите беше толкова да намалят цената на стока, че при покупката да е за жълти стотинки и да приберат разликата от първоначалната купена цена и финалната пазарна такава.

И редит видеха това. И почнаха да купуват. И купуват яко, което моментално привлича много интерес и стойността на стока отива на пичку матерно у небето, докато ония тлъстите сега виждат разликата в обратната посока. Стокът не е обезценен, ами супер ценен. И този, които заема стока плаща лихва въз основа на стойността му, докато позицията е отворена. В случая, докато редит пичовете държат купените стокове и отказват да продават. Това е част от шорт сток цикъла, очакването да изкараш пари, докато заемаш и си плащаш за удоволствието.

Надявам се да стана ясно от тая кочина нещо :ninja:


пп. Това, което направи редит със сигурност идва от хора вътре в системата. Специално тези, които повлекоха хорото не са случайни ритарди ми най-вероятно на пода пичовете, дето им е писнало от мазните шевчета и се възползваха на макс от дебилната им лакомия. С тва на ум, доста нормален народ, който успя да се хване на хорото, ще направи добри, до прилични, до живото-променящи пари. От друга обаче и изгорели ще има, дано са тия, играещи с пари, които могат да прежалят.

ппп. Написаното горе е супер симплифицирано и е редно да се посочи, че редит тълпата е от по-малките играчи в цялата каша, не е като други инвеститори да не следят положението и играят правилно. Но лакомията да шортнеш до 140 процента си е вина на говедата. И допълнително, милиони глоби наистина са смешни като сток маркета ти е 90+ трилиона в глобален мащаб, и тия 20 милиарда са безобразни пари и фактът, че се борави с такъв капитал и буквално някои ще бъдат "муа ме уапа" е срам и позор, но живеем в олигофрения така или иначе.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10976
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Marfa » Fri Jan 29, 2021 10:47 pm

Аз тук съм от партията на доктора, ма по-зле. Изчетох всичко прилежно, благодаря и на Трубадура, придобих неква смътна представа и спирам дотук. #азсъмретард
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator
Posts: 19783
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: r/WallStreetBets

Post by Xellos » Fri Jan 29, 2021 11:22 pm

Умерено ясно е да. Останалите са на тоя акъл. :mrgreen:
Screenshot_20210129-231715~2.png
Screenshot_20210129-231715~2.png (571.08 KiB) Viewed 650 times

User avatar
Jen
Paragon
Posts: 641
Joined: Thu Mar 29, 2007 12:06 pm
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Jen » Sat Jan 30, 2021 1:18 am

На български се казват колективни инвестиционни схеми. И двата вида са регулирани доста. Просто едните са за ритейл човечета, които си държат хилядата долара в някаква алтернатива на банковите депозити, срещу малка печалба и нисък риск да изгубят. Високорисковият вариант е предназначен за институционални инвеститори, дето искат да спечелят света за пет минути, но и допускат да изгубят набързо частния джет. Разликата е доколко фонд мениджърите могат да си позволят научната фантастика, описана от Трубадура, когато инвестират парите на pool-а, или ще си купуват държавни ценни книжа и по някоя кротка акция. Но в екстремния си вид хеджовете са си американско явление.

Ambartanen wrote:
Fri Jan 29, 2021 7:39 pm
Jen wrote:
Fri Jan 29, 2021 2:48 pm
Там минималните глоби са вече в десетки милиони.
При положение, че разните фондове вече бяха загубили над 20 милиарда в този момент, размерите на тези глоби не звучат много впечатляващо.
Иначе какво е и какво не е манипулация на пазара май е почти изцяло in the eye of the beholder. Аз не виждам как смислено може да се направи разлика между сегашната ситуация и стандартната практика корпорации да си изкупуват дяловете, за да им вдигнат стойността и да направят акционерите си щастливи. Може би някой експерт би могъл да направи някаква стриктна дефиниция, която прави едното престъпление, а другото- напълно нормално и приемливо, но поне досега не съм чул такова.

И двете не са нормални. (Да, обратното изкупуване може да се превърне в манипулация, затова и там има доста ограничения.) Просто е и очевидно. Колкото и на мен иначе да ми е симпатична тая история. Отделен въпрос е, както беше казано вече, че със сигурност има мъпет мастъри откъм "добрата" страна. Хванахте се за милионите, но в идеален свят, където регулациите работят, милионите глоби са само началото. Репутационният риск да те погнат службите в тоя бранш е глоба в още много по толкова, после има отнемане на лицензи. И короната е, естествено, прокуратурата.
Баш като дългогодишен пъдар на калпазани из капиталовите пазари се подписвам, че - неадресирана по адекватен начин – тая история може да отприщи mayhem, дори по-опасен от поразиите на разпищолените американски институционали (тия са поне, тъй да се каже, институционални; ясни са). Сигурна съм, че всички тук, като се оттласнете от готиния медиен наратив, веднага ще си дадете сметка как, защо в глобални размери, и защо накрая пак ще го отнесат онези с хилядата долара. Не сме в Англия от Средновековието. Това за залепващата поничка по зъбите в клипчето на The Daily Show е добро онагледяване.
Moridin wrote:
Fri Jan 29, 2021 7:34 pm
Ама... защо? На какво основание?
На какво основание кое?
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Moridin » Sat Jan 30, 2021 9:05 am

@Jen на какво основание глобите? Може ли да опишеш кое точно е нарушението, че се губя?
This is it. Ground zero.

User avatar
Jen
Paragon
Posts: 641
Joined: Thu Mar 29, 2007 12:06 pm
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Jen » Sat Jan 30, 2021 12:01 pm

Потенциално неправомерното поведение по тия места има два основни катета – пазарна злоупотреба от едната страна и пране на пари (плюс в по-малка степен финансиране на тероризъм) от другата.
Маркет абюза от своя страна е два базови вида – пазарна минипулация и търговия с вътрешна информация. Та пазарна манипулация са различни форми на организирано поведение, което води до подвеждащи сигнали по отношение на предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент и извлича (поведението) някаква полза от това. Като последното не е задлъжително да е налице и има, естествено, куп специфики. В европейската регулация е конкретно посочено в кюпа организираното разпространяване на медийна информация, включително интернет, което води до горното. Има също така куп операции, които не са поначало забранени и имат своя икономически смисъл, но са силно рискови за волен или неволен такъв резултат (точно в тая точка американците са в сериозен порядък по-либерални от може би всички останали, особено европейците.)

Та основанието са, хм... законовото нарушение и обществено опасният резултат? И има три вида участници, от които да се търси отговорност: 1. преките извършители – физически лица или институционални под някаква форма инвеститори (фондовете от нашата история) – при тези може да се стигне и до наказателна отговорност; 2. Инвестиционният посредник, брокерът – това, което наричате платформи. Този може най-лошо да го отнесе откъм глоби и репутация. Защото на пода на борсата стъпва само лицензиран посредник, редит трейдърът и дори хедж фонд мениджърът не могат. Т.е. брокерът е вратата, през която се случват тия неща, той има задължение да следи, да спира, да алармира когото трябва. И си носи последиците, когато не го направи. Отделно, по линията на конкретната случка, посредникът е най-често този, дето заема книжата на трейдъра при късите продажби. 3. Самата борса, на която се търгува манипулирания инструмент. Пазарът е последното ниво на защита, ако и в по-малка степен, той също има задължения и протоколи на реакция при такива патаклами.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3440
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: r/WallStreetBets

Post by Litz » Sat Jan 30, 2021 4:37 pm

Малко офтопик покрай Тенев. Не знам обаче, нещо което ми прави впечатление от много години насам е, че всеки път когато българин/човек с български корени се насере на световна сцена, всички в бг изведнъж удобно забравят, че тоя човек е българин. Преди години, га избраха Дилма Русеф, беше новини, документалки, празненства "КАК БАЛГАРКА Е ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ ОМГ, НАШТО МОМИЧЕ, БАЛГАРИЯ НА ПЕТ ОКЕАНА." то не са празненства, не са показвания на оценките на дядовци и тн. В момента в който се разбра за корупционните схеми, тя вече не е нашто момиче.

Същото и с Тенев, преди всички стати:"нашто момче гении завладя света. Гордост" са не споменаваме нищо за простотията на Робин Худ.

Циганите на сапун, но "Васко Василев е нашата гордост".

Сори за лекия офтопик.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Moridin » Sat Jan 30, 2021 8:21 pm

@Litz дразни това, да.

@Jen, опитвам се да измисля с какво "организираното поведение" е пазарна манипулация, но не успявам. Тук търговия на вътрешна информация няма. Има силата на тълпата да спаси конкретна компания. Кое е точно проблемното? Смисълът на тая борса не е ли баш това - търгувам се на публичния пазар, за да събирам капитал от хората, дето ми вярват. Е, тез геймъри ми вярват и искат да ме спасят. Абсолютен цинизъм е в мойта глава това да е каквато и да е форма на нарушение, камо ли престъпление. Плюс че промяната на търсене и предлагане си е инхерентна в системата и винаги има мода сред инвеститорите, нел ли. Дали ще са турските лалета, или биткоини, или това сега.. ?
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: r/WallStreetBets

Post by трубадур » Sat Jan 30, 2021 8:46 pm

Между другото е редно да се каже, а и Jen го спомена, европейският начин е различен от американския. В европа са доста по-структурирани нещата и разюзденото държание на уол стрийт не е чак толкова проявено.

Аз лично съм на границата щом се опре тук за тежки твърдения като потъпкване на закона и т.н. Щото буквално в инвестиционните апове можеш да си харесаш чичко и да го следваш и спрямо неговите действия твоите да са директен копи пейст като разликата е само процентова. Демек викаш слагам 10 процента да следвам какво прави чичкото. И той ако вземе, че купи сток от нейде за 100 долара, ти ще направиш същото, само че за 10 долара. Та тва манипулиране на маркета е ебем ти и разтегливото понятие и както стана ясно зависи при кой се очкава да иде печалбата.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Demandred » Sat Jan 30, 2021 10:58 pm

Moridin wrote:
Sat Jan 30, 2021 8:21 pm
@Litz дразни това, да.

@Jen, опитвам се да измисля с какво "организираното поведение" е пазарна манипулация, но не успявам. Тук търговия на вътрешна информация няма. Има силата на тълпата да спаси конкретна компания. Кое е точно проблемното? Смисълът на тая борса не е ли баш това - търгувам се на публичния пазар, за да събирам капитал от хората, дето ми вярват. Е, тез геймъри ми вярват и искат да ме спасят. Абсолютен цинизъм е в мойта глава това да е каквато и да е форма на нарушение, камо ли престъпление. Плюс че промяната на търсене и предлагане си е инхерентна в системата и винаги има мода сред инвеститорите, нел ли. Дали ще са турските лалета, или биткоини, или това сега.. ?
Никой не се опитва да спаси компанията, всички гледат да изкарат пари. Просто по-дребните инвеститори в случая видяха шанс да изкарат пари, като дигнат цената на акциите до нива, нереално високи с оглед реалното представяне на фирмата. А организираното поведение, описано от Jen, си е манипулация според регулациите навсякъде по света. Колко се спазват тия регулации е отделен въпрос.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Moridin » Sat Jan 30, 2021 11:13 pm

ОК, ама повтарянето на твърденията не ги обяснява :)
А цялото нещо си тръгна като спасяване като че ли, това че после се накачулиха една камара дребни риби друг въпрос. Но дори да беше печалбарство, звучи като съвсем легитимен подход.
This is it. Ground zero.

User avatar
Jen
Paragon
Posts: 641
Joined: Thu Mar 29, 2007 12:06 pm
Contact:

Re: r/WallStreetBets

Post by Jen » Sat Jan 30, 2021 11:42 pm

Ох, Жоро. :) Ако днес целият форум на неплатежоспособно, но суперпопулярно списание за фантастика се наговори да развърти търговия с акциите му, защото го обича, и така създаде изкуствена ликвидност и цена 13850 пъти по-висока от счетоводната стойност, утре целият форум и който друг се е прикрепил помежду ще е 13850 пъти по-богат, но обичаното списание за фантастика ще е все така неплатежоспособно.

Компанията събира капитал от хората, които й вярват, в началото, когато излиза на борсата и набира нови акционери. От вторичната търговия после се „капитализират“ (или декапитализират, според случая) вече собствениците на акции. Остави сантиментите кой на кого помагал, защото просто не са верни, и разговорът става изключително прост. Имаме компания, която по всякакви икономически индикатори потъва. Естествен ход на цената на акцията й е да пада. Неслучайно хеджмениджърите са я нашортили, настрана колко грозно манипулативно е направено.

Модата сред инвеститорите е инхерентна в системата, да, и колкото повече тя се гради вместо на фундаментални показатели, на налудна бихейвиористка психология, толкова повече балони ще гърмят, от холандските лалета през 17 в. до недвижимите имоти през 2008-а. Поне докато, за добро или лошо, икономическият фундамент на света е какъвто е. Но ениуей аналогията е неправилна, защото при тези балони говорим обикновено за децентрализирана масова психоза, базирана върху някакво комодити, началната точка е все пак наистина вяра, че нещото – продукт, услуга – ще просперира. Редитското пък е свързано със съвсем конкретна компания, организирано да гони измамен икономически резултат. Да не говорим, че нито напълно вярвам в добросъвестния флаш моб, нито съм напълно сигурна, че няма търговия с вътрешна информация.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 37 guests