Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Да продължим ли с липсата на политически постове?

Poll ended at Thu Jul 23, 2020 12:53 am

Да, по-спокойно е
2
9%
Не, без тях е скучно
7
30%
Не, но да ги модерираме по-активно
14
61%
 
Total votes: 23

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18999
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Moridin » Sat Jun 13, 2020 4:52 pm

Image

Драги съфорумци.

В Шадоуданс винаги сме се гордеели с обективността на това, което пишем. Обективността налага да кажем ясно, че форумът, който беше създаден, за да събира общността от създатели, почитатели и приятели на списанието и на фантастиката, от години не изпълнява тази цел. Няма значение какви са причините и доколко се коренят в този форум, в потребителите му, или в целия свят и случващото се в него - фактите са ясни. Експериментът е дерайлирал и не върши работа нито като общност, нито като официално лице на списанието.

В това списание екипът на Шадоуданс и аз лично вложихме много усилия в същите последни няколко години. И тази ситуация подрива усилията на екипа и подрива това, в което се опитваме да превърнем списанието и неговата стойност за българската общност. За съжаление фокусът върху писане, изследване и журналистика не ни позволява да обърнем адекватно внимание на този форум и той се превръща в поле на страсти, което няма физическата възможност да бъде модерирано адекватно. Не спазваме собствените си правила, което не е ОК. Отново за съжаление - поне за нашите сравнително либерални разбирания за интернет общности - това налага някакво по-автоматизирано решение, което да не изисква вникване във всяка ситуация, реакция и лични отношения. Справедливо или не, изглежда това трябва да е начинът. "Северна Америка" беше тема, създадена за споделяне на впечатления от един нов свят - най-"фантастичното" нещо, което може да има. Сега е арена за оценки на идеологии. Същото важи за редица други теми, които всички знаем. Въпреки че аз лично, а и редакционната линия на списанието винаги е вярвала и ще вярва, че четенето на фантастика и говоренето за нея е отличен политически инструмент, малко фантастика остана във форума за сметка на политиката.

Затова е време за малко пауза.

Вярвам, че този форум може да предложи доста по-конструктивно и интересно говорене и извън горещите точки на съвремието. Има достатъчно места те да бъдат дискутирани и достатъчно други хора, с които да го правим - с настоящите всеки си знае вече мнението и рядко има промяна, а следователно - няма и смисъл. Трибуната е малка.

От днес Шадоуденс ще се опита да не е място, което провокира разделение. Не знам доколко ще успеем и с този експеримент - разделения винаги е имало и ще има, било то заради World of Warcraft, Паулу Коельо или трансфобията. Не може всичко да се пребори, но можем да опитаме да създадем нещо по... фантастично?, ако реалността е основно на разделения по племенни линии от години насам. Някакъв друг тип място. Пък да видим какво ще стане.

Приключвам с абстракциите, ето какво става оттук насетне:
  • От днес, до 13 юли, ще ви помоля да спрем с всякакво политическо говорене, особено на теми, свързани с т.нар. identity politics. Това включва, но не се изчерпва с: сексистка или расистка ли е някаква проява, правилно ли е да отнемат еди каква си награда, заслужава ли някой присъда, добре ли са представени малцинства в произведение, .... схващате идеята. Това важи за ВСИЧКИ потребители, независимо кой се чувства жертва на това говорене или го намира за важно за дискусия. Нека е на друго място.
  • Как ще стане това практически? За съжаление, ще трябва да решавам аз (каза диктаторът с тъга). За още по-голямо съжаление аз нямам много време да чета и ще реагирам със закъснение. Това означава, че в момента, в който видя нещо, което отговаря на горните изисквания, ще трябва да изтрия цялата дискусия в същата тема оттам насетне, независимо колко е ценна. Може да е доста висока цена, но при нередовно модериране, няма друг стимул.
  • Ако ми се наложи да изтрия няколко пъти в една и съща седмица, едни и същи участници, ще се принудя да ги заключа за нещо от порядъка на три дни. Моля да не ми се налага да го правя.
  • Премахвам всички теми, които директно не отговарят на горните правила. Няма нужда да ги изброявам.
  • Ако някой потребител на форума има желание да изпълнява това модериране вместо мен, моля да ми пише на лични съобщения, ще оценя помощта.
  • След един месец, ще превърна тази тема в анкета за гласуване и даване на мнения дали потребителите искат да продължим по този начин.
Без съмнение подобна мярка ще снижи доста активността във форума. Но честно казано той се превръща в усилие, особено имиджово, за списанието. Така че ако не му било писано, не му било писано.

Успех на всички с търсенето на конструктивни теми!
This is it. Ground zero.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18999
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Moridin » Thu Jul 16, 2020 12:56 am

И тъй, мина един месец, време е за народния глас. Благодарности на всички за търпението!

Няма съмнение, че форумът е едновременно доста по-спокоен, но и по-празен, т.е. енергията от политическите постове не се насочи към нещо друго. Което е малко или много тъжно, но това е ситуацията. Въпросът е дали това време е било полезно за някакви поуки или тези теми винаги ще си водят батака със себе си.

На ход сте вие с мнения за целия експеримент, какви са изводите за вас и какво да правим занапред. Анкетата ще е валидна една седмица :)
This is it. Ground zero.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2661
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by coldie » Thu Jul 16, 2020 11:52 am

По-добре не, има достатъчно форуми където да се джафкат за футбол и политика. Тъй или иначе е доказано, че с някои хора на тези теми не трябва да се отваря въпрос.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2515
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by penzata » Thu Jul 16, 2020 2:14 pm

Брех, чак сега виждам тази тема, а тя взела че свършила :ninja: - чудех се, защо последният месец е такова затишие, особено в северноамериканската тема, а то какво било. :mrgreen:

Ако преди, форумът е бил поле за разпалени дискусии, в момента е за разтуха от ежедневието.
Отдавна няма "фантастика" (точно такава, каквато търсиш и, за каквато говориш), но тя не е за сметка на политиката - тук-таме, споменаването на някой фантастичен филм или сериал, който сме гледали, някоя видео игра, която сме играли, не прави тези постове по-фантастични от другите. Ликът на този форум не се е променил, заради политиката, и премахването на политическата тема по никакъв начин не помага (тъжни диктаторе! :ninja: ), а защото хората списващи в този форум са се променили последните 10-20 години и, поради една или друга причина, приоритетите им са променени, както и желанието за водене на "дискусии" по определени теми.

Вариантите са три: текущият имидж на форума е в ущърб с идеологията ви за бъдещето на (шадоуденс) общността, тогава форумът спира да съществува и остава само списанието, което е в апогей; оставяте форума в текущото му състояние или да се самоунищожи, или да се изроди в нещо друго (както се е получило в момента); и трето - ако държите на форума и страдате по предишния му лик (който, нека сме реалисти, няма как да се върне абсолютно същия), той трябва да се промени из основи, което изисква време и усилия, които няма как да отделите, поради други начинания. Патова ситуация! :dunno:
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19723
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Xellos » Thu Jul 16, 2020 4:32 pm

Мда, по-лесно е да впрегнеш отряд котки да ти теглят шейна през тайгата в дъжда отколкото да накараш интровертите четящи Шадоуденс да пропишат тука. :mrgreen: Старост-нерадост иначе е тая година дам. Бе мое да се пооправи и форума, имаме идеи по въпроса, ма малко двупосочна комуникация с клиентите не е зле да има.
I am the very model of a scientist salarian, I've studied species turian, asari, and batarian.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2661
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by coldie » Thu Jul 16, 2020 4:52 pm

Като си говорим за ~phpbb форуми, някой случайно да е посещавал един форум, който вече го няма, който беше доста концентриран към поезия. Помня само едиин ник - Dalila.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2796
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Dr. Horrible » Thu Jul 16, 2020 11:47 pm

Нещо, което се усещаше доста в скандалите беше, че водехме едни и същи разговори в различни теми. Северна Америка, сексизма, social justice in popular fiction - всичко беше ЕДИН разговор, разхвърлян из рани теми.
Вижда се, че доста хора от форума все още имат желанието да водят този разговор. Затова моето предложение е да се отвори ЕДНА политическа тема. Може да се казва нещо от рода на "Тема за световна политика: партии, избори, социални движения", в смисъл - да е видимо по-голям общ чадър. И там вече да си говорим колко са гадни или велики Барак и Доналд, какви социални движения врят по света и как въпросните движения се стремят да диктуват модата в изкуството, за добро или за лошо е това, кой говори против тази мода (адекватно или не), да коментираме резултатите от изборите, когато има такива, интервютата на Скарлет Йохансон, туитовете на Стивън Кинг и Джоан Роулинг и изобщо всичко, всичко да е в тази тема. Там вече модерацията може да е малко по-вяла, защото всеки ще знае, че там се влиза на своя отговорност. За сметка на това модераторите трябва да следят тези разговори да си остават в тази тема, а не да се просмукват във всички останали теми във форума.

Това поне на мен ми се вижда като добър вариант, който се съобразява с исканията на всички.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5681
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by tigermaster » Fri Jul 17, 2020 12:33 am

Dr. Horrible wrote:
Thu Jul 16, 2020 11:47 pm
Нещо, което се усещаше доста в скандалите беше, че водехме едни и същи разговори в различни теми.
Именно. Това съм го писал неведнъж и, честно казано, мисля, че точно този тип разговори може да си останат забранени - доколкото на моменти ми се струват по-скоро удобен коловоз към демонстриране на морално превъзходство, отколкото възможност за плодотворна дискусия.

От друга страна обаче мисля, че ще е добре обсъждането на политика да не е забранено напълно. В книжния клуб се бяхме спрели на "Riot Baby" - а това е история, толкова обвързана с положението на расовите малцинства в Щатите, че изобщо не знам дали е възможно да бъде обсъдена адекватно, без да се навлезе поне донейде в политическа дискусия. (Само за протокола, намирам тази повест за дрънчаща на фалшиво тъпотия, обаче по-подробно бих писал в евентуална тема.) Дали щяхме да зациклим така, ако я нямаше забраната? Като консумираме политизирано изкуство, трудно ще пишем за него, без да засегнем политиката, която то разглежда.

Иначе, аз в последните седмици почти не се вяснах не защото са ми залипсвали политизираните разговори, а до голяма степен защото Съдбата сложи живота ми на пауза.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by AlDim » Fri Jul 17, 2020 7:03 am

Dr. Horrible wrote:
Thu Jul 16, 2020 11:47 pm
Затова моето предложение е да се отвори ЕДНА политическа тема.
Силно против. Смятам, че в това няма логика и няма да е продуктивно. Подобен подход само би довел до пълна липса на организация в политическите и социалните дискусии и ще направи модерирането далеч по-трудно. Тук предполагам не търсим хаос, а организация и качествена модерация. :roll:

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6326
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Yan » Fri Jul 17, 2020 9:26 am

Честно казано една политическа тема и на мен не ми се струва ОК. @AlDim го е казал доста добре:
Подобен подход само би довел до пълна липса на организация в политическите и социалните дискусии и ще направи модерирането далеч по-трудно.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5428
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Ghibli » Fri Jul 17, 2020 9:27 am

Предложението на Д-р Хорибъл е добро и бих се изказала в негова подкрепа, само че не го правя, защото аз съм за премахването на тези теми изобщо.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3364
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Litz » Fri Jul 17, 2020 10:50 am

AlDim wrote:
Fri Jul 17, 2020 7:03 am
Dr. Horrible wrote:
Thu Jul 16, 2020 11:47 pm
Затова моето предложение е да се отвори ЕДНА политическа тема.
Силно против. Смятам, че в това няма логика и няма да е продуктивно. Подобен подход само би довел до пълна липса на организация в политическите и социалните дискусии и ще направи модерирането далеч по-трудно. Тук предполагам не търсим хаос, а организация и качествена модерация. :roll:
Съгласна съм. Според мен няма никаква логика примерно Бойко, Тръмп, Джонсън, Трудо, районен кмет от в некво село и тъпото му решение, съденбната присъда на някого и поредната тема за дискриминация, да бъдат в една тема. Това няма да може да се чете просто.

На мнение съм, че имаше едни определени теми, дето ги дъвкахме навсякъде, особено последната за политическата коректност беше твърде много и имахме нужда от почивка,

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4628
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by трубадур » Fri Jul 17, 2020 11:24 am

Аз май някъде го казах, ама пак. Най-лесният начин е да се махне от началната страница бара с последните мнения от форума и страничен наблюдател няма как да забележи какво се случва между буквално шепа народ. И имиджу нема как да пострада, освен ако човек сам не дири дека е простотията.

Другото вече си е до настройки на общността :mrgreen:
Ся човек където и да отвори, освен ако наистина няма няква мега здрава модераторска намеса, съберат ли се коментиращи люде става кочина - ютуб, редит, форчан да не приказваме, безброй произволни форуми, хората обичат да се дърлят. Добави и напълно уникалната ситуация от последните месеци и не е трудно да се разбере откъде идва всичката раздразненост и по-солена крайност в дискусиите.

И аз съм против една тема, където да е леш. По-скоро един подфорум може би, кръстен политика или ала-бала, където да се праскат злободневията. И не че некой му дреме за лични болежки, ама на мен това ми е едно от малкото места, останали за лаф с достатъчно интелигентни българи, та наистина да става приказка, макар че и тук... както вече много казаха, се въртим в един и същ кръг, ама поне с по-правилна граматика.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6035
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Demandred » Fri Jul 17, 2020 2:08 pm

Пълната забрана на всякакви политическите дискусии очаквано доведе до почти тотално замиране на активността на форума, който и преди това не блестеше в това отношение, затова съм против нея. Според мен е необходимо по-активна модерация, която да спира личните нападки, но да са разрешени политическите дискусии.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3748
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Killua » Fri Jul 17, 2020 3:01 pm

На мен политическите теми са ми интересни и информативни, макар да не се включвам активно. С повечко по-строга модерация би трябвало да е ок.
Сега направо ме е яд, че с всичките безумия, които се случват у нас напоследък, точно тези теми бяха спрени (но пък и не е като този форум да се вълнува от бг политика всъщност, дори в тази натегнато-абсурдна ситуация у нас отново първо се заговори за САЩ :Д)

Относно факта, че се виждат постове от форума в списанието - те са толкова орязани, че не мисля, че се усеща тонът в повечето случаи, дори като е имало някакви спорове. Та дори да останат, не е проблем.

Идеята за отделна категория за политика ми се струва добра, но една-единствена тема трудно. Но дори в отделна форумна категория, съм сигурна, че тези теми ще си преливат и из други места във форума, поне досега е било така :)
shadow dance nikoga ne luje

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests