Политкоректността и цензурата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10872
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Политкоректността и цензурата

Post by Marfa » Thu Jun 11, 2020 11:08 am

Поводът да започна този топик е предозирането. В конкретния случай изтеглянето на "Отнесени от вихъра" от каталогна на HBO Max. Да, също и наближаващата подмяна на езика ни с понятия като "менструенти" и "сперменти" примерно. Или неистовото желание на градската десница да събори Паметника на съветската армия (понякога се питам ако най-сетне тоя паметник бъде съборен, какво точно ще прави клетата градска десница).

И така, какво се очаква, ако разчистим всички произведения на изкуството от всичко, което би могло да ни се стори расистко, сексистко и като цяло политически некоректно под една или друга форма?

Аз конкретно признавам, че не бих имала проблем с анихилирането на "Война и мир", понеже така поне ще имам оправдание що не съм я изчела. Това в рамките на шегата. Но иначе? Организираме аутодафе и изгаряме "Отело", понеже е политически некоректно произведение. Целият останал Шекспир го пращаме на специалистите от Министерството на истината да го прекроят така, че да е удобно. Персонажите да са от всички налични полове и раси, като много се внимава лошите роли да не се изпълняват от някое опресирано малцинство. Офелия да е примерно африкански транссексуален пигмей, но лейди Макбет да си е руса и бяла. Специалистите от Министерството на истината не бива да спират само с Шекспир, обаче. Трябва да пренапишат всички класики (тоест всичко, излизало допреди пет-шест години), да презаснемат всички филми, да прерисуват всички картини, да преизваят всички скулптури, да прекроят целия свят, така че никога да не е имало расизъм, никога да не е имало сексизъм, никога да не е имало два пола, никога да не е имало различни исторически периоди, в които са се случвали разнообразни неща - основно кървави и гнусни, но пък нерядко и доста приятни и прекрасни... И те така те.

Тоест, не трябва ли най-сетне да му се сложи точката на това? Тоя екстремизъм харесва ли ви и ако да, защо?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5398
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Ghibli » Thu Jun 11, 2020 11:41 am

Доста сходни мисли и чувства имам като наблюдавам какво се случва в последно време.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18770
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Moridin » Thu Jun 11, 2020 11:46 am

Аз също смятам, че заличаването на историята не е просто излишно и неприятно, а е директно вредно баш за каузата, която се опитва да прокламира. Ученето от грешките е фундаментът на човешкия опит. Едно е да интерпретираш и реинтерпретираш случилото се в миналото спрямо моментната снимка на ценностите и научното познание. Съвсем друго е да го заличаваш и да губиш представа как се е стигнало да настоящите ценности и познание. Това всъщност стимулира именно съживяването на проблемните събития от миналото като нещо ново, което заслужава the benefit of doubt. Всъщност не заслужава, но понеже си позволяваме да забравим какво е миналото (и че то не е чернобяло никога), падаме жертва на него в нови дрехи.
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4283
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Политкоретността и цензурата

Post by трубадур » Thu Jun 11, 2020 12:05 pm

Според мен и двете страни се оливат без да взимат предвид, че масово хората са по средата нейде и не им дреме много-много.

Да се съди как стоят нещата в световен план, но гледайки само в щатите какво става няма да доведе до някакво смислено обобщение. Тва че дадени бизнеси се опитват да се натъкмят спрямо настроението на квичащите си е за тяхна сметка и не виждам как например тая тенденция ще се пренесе дори в съседите им (мексико например), кво остава за другите континенти.

А да се говори за цензура на изкуство в днешно време, където единственото, което няма е буквално снъф кино, докато всичко останало намира инвестиция и публика ми е странно. И това за кино и сериали. Какво остава за литература и театър, където колкото по-екстремен и еджи си толкова по-добре. Между другото това е и феномен, който американските комици разбраха бая бързо. Заради цялата политкоректна агитка, колкото по-брутални са им стенд ъпите толкова по се кльопат. Т.е. си е типичното човешко "ти па ще ми кажеш" и е нормално като от една страна се упражнява повече натиск, другите да отвърнат със същото.

Въобще нещата в момента са толкова по-облекчени, кога за последен път някой забрани дадено произведение на изкуството, щото нарушава етични закони? Нещо, което се случва през 70-те и 80-те. За такива неща чуваме само га някакви изперкали искат да спрат Хари Потър щото антихрист и вещици, а не защото реален съд се е намесил.

От па петнайста страна виждаме държави с реална цензура, където всичко трябва да бъде одобрено от майката партия. Китай например, които са едни от малкото, които държат светът да помни за японските зверства (щото на запад като мислим за втората световна се простираме до нацистите и до там, тук-таме някой се сети за съветския съюз), ама бидейки яко премляно през цензурния орган изглежда като нелепица, а не реалната ужасна действителност и японското участие се редуцира до битките по островите и атомните бомби, техните грехове са заличени.

Да добавим, че и чисто исторически не са един и два случаите, където историята се пренаписва, трие и т.н. не е като да е ново начинание. Даже подбудите не са различни. Често започва с идея за морал и да помогнем на отритнатите.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5398
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Ghibli » Thu Jun 11, 2020 12:21 pm

трубадур wrote:
Thu Jun 11, 2020 12:05 pm
Въобще нещата в момента са толкова по-облекчени, кога за последен път някой забрани дадено произведение на изкуството, щото нарушава етични закони? Нещо, което се случва през 70-те и 80-те. За такива неща чуваме само га някакви изперкали искат да спрат Хари Потър щото антихрист и вещици, а не защото реален съд се е намесил.
Ми онази мексиканската книга с оградките например, що рев беше за нея. Тя ми е най-запомнилият се пример, защото се обсъждаше тук във форума, но е само една от огромен брой. Ще кажеш, че не са я "забранили" в буквалния смисъл, но това, което се случва, е от същия порядък. Марфа пише за случая, в който филм (класически, популярен, награждаван) е изтеглен от разпространение. Това се случва току-що.
И няма значение, че няма официално съдебно разпореждане. Вместо него има атмосфера на омраза, в която ако не си с нас, си против нас. Бизнесите като HBO се страхуват откъде ще им дойде и правят спазматични движения в опит да не бъдат нарочени, да снишат глави, за да не ги залее вълната на агресията.
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4283
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Политкоретността и цензурата

Post by трубадур » Thu Jun 11, 2020 12:42 pm

Както казах, това си е за американците. Просто са много шумни. Отново в Китай има истинска цензура, налагана от правителството. Докато на запад до скоро се съобразяваш с някакви регулаторни органи, които с всяко десетилетие губят сила, докато не се стигна до днешно време с бая по-отворен пазар, където пари се правят в нишите. Като се види продукцията на европа или южна корея (където пак имат цензура бтв) колко по-твърда е и докъде стига, тъпотията на hbo макс въобще не може и да се сравнява. Особено в момента, когато тази услуга си е само за тях си се съобразяват с клиентите там.

Всичко е до кинчите. Например близърд ся се правят на солидарни с черното движение, докато само миналата година сраха на протестите в хонконг заради китайските им връзки. Друга мастита гейм компания бетесда е супер отворена към промени, освен клоновете им в определени държави, където на гей правата и премахването на расизма не се гледа с добро око. Това си е самоналожена цензура с цел доене на пари. А ако очакваме корпорации да гледат как сегашните им недообмислени действия какво влияние ще окажат за напред е нема такава фантастика. Не е като постоянно да показват колко не ги ебе нищо друго освен зададените им цели за годината.

пп. тая мексиканската книжка не продаде ли некви безобразни бройки? и покрай нея и целият плач, бая латино писатели също видяха скок в техните продажби


ппп. И да си кажа аз по темата. Аз харесвам дет метъл и касапници. Дет се вика възможно съм най-далеч от желание за цензура или политическа коректност. Въпросът е, че не са такава (или каквато и да е) заплаха. С отварянето на възможности за кого ли не, качеството на продукцията из всички звена на изкуството е по-висока. Вярно че има и много плява, но това винаги е било така. Действията на hbo макс са тъпи, премахване на изкуството или промяната му, да се напасне на днешните виждания е олигофрения, но като гледам как глобално стоят нещата, това винаги се ограничава до бизнес решения на дадена компания, а не е масова дейност.
Last edited by трубадур on Thu Jun 11, 2020 12:52 pm, edited 1 time in total.

Shamajotsi
E'lir
Posts: 159
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Shamajotsi » Thu Jun 11, 2020 12:51 pm

Това са много хубави и уместни въпроси, но... whoa, boy, there's a lot to unpack here :) !

Основните теми в поста на Марфата, като ги подреждам както на мен ми е угодно:
1. Цензура по отношение на класики с елементи, които в днешно време се считат за "проблематични"
2. Паметници - каква да съдбата на неща, изтипосани в центъра на града, които са "проблематични"
3. Кино и Театър - трябва ли да пренапишем Шекспир и може ли Хамлет да е тъмнокож (да, знам, че това не беше оригиналния въпрос, ама много хора в България съм чул да си го задават)
4. Език - е това дори не мога да го съмаризирам.

Та на първо време: за "Отнесени от вихъра" не знам, защото не съм запознат с "расизма" там (за мой срам не съм гледал тази класика все още и едва вчера вечерта разбрах за драмата около нея), но като цяло нещата много зависят от конкретния случай. Расизмът интегрална част ли е от творбата ли е, например, и колко е prominent? Лъвкрафт да кажем е бил върл расист дори за времето си (до колкото се сещам дори неговите познати в своите писма са били леко, "Брато... чил!"). Това ясно си личи в творбите му - и нещо трябва да се направи по въпроса.

Аз също съм крайно против цензурата и горенето на книги и ленти и... доколкото разбирам никой не обсъжда тази опция. НВО Мах ще върнат Отнесените; в момента мъдрят как да се дистанцират от расизма там. Аз се обзашагам, че ще е както WB се отнасят със своите анимации с расистко съдържание: ще има информационна карта в началото, където ще се казва, че расисткото съдържание е плод на времето си, ние се дистанцираме от това, расизмът е лошо нещо и т.н.

Някои хора се питат дали това е достатъчно и дали е ок корпорациите да продължават да правят пари от такова съдържание и макар да виждам силен резон тук, смятам че... еми някак трябва да се подържа инфраструктурата, която разпространява тези класики, а и те не са 100% расизъм, егати.

Паметниците... са съвсем друга и болезнена тема :P . Според мен те като цяло не са свещени и неприкосновени. Генерали на Конфедерацията нямат място в центровете на градовете. Ако искаме да ги пазим, за да пазим историята жива, то хубаво, нека е в музей, че да е ясно, че целта е образователна а не да се отдава почит на борилите се за запазване на робството. От тук темата за паметника на Съветската армия е... друга и викам да не я зачепкваме сега.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8742
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Политкоретността и цензурата

Post by The Dragon » Thu Jun 11, 2020 12:58 pm

Модерната българска десница са 80% идиоти, 15% опортюнисти и 5 процента заблудени идеалисти.

За паметника на съветската армия - трябва да седи. Точно поради аргументите които десницата дава. Защото това е символ на окупационна армия - тимъти зан го написа най-добре.
Spoiler: show
Добре щеше да е, ако беше изминал с кола поне половината път, но само наивниците чакаха такси в източната част на Нова Женева в Деня на победата. Повечето таксита бяха взети за извозване на държавни служители до стадиона за годишния митинг за честване на края на войната между Теранската империя и Рикрил. Заради студа Кейн беше очаквал минимален брой участници в тържествения митинг — обучението в лоялност не включваше такива тривиални прояви като участие в митинги, — но там щеше да има няколко рикрили, а държавните служители на Нова Женева добре знаеха от кого зависят и как да се подмажат. Кейн вече чуваше далечния тътен на одобрителните викове, а беше на цели три километра от стадиона. Що за поразително безсрамна проява на лицемерие, мислеше горчиво той; и при това вече цели двадесет и девет години. Някой чужденец би заключил, че Теранската демократична империя е спечелила войната.
Защото за българската десница историята започва от 9ти септември и единствените дати преди това са освобожението, съединението и атентата в Света Неделя. Нищо друго не се е случило.

За мен този паметник трябва да седи като каменен "Господарю, помни Атиняните" символ, който непрекъснато да напомня, че не трябва да губиш войни и че трябва да мислиш с кой се съюзяваш. Защото иначе идва една всепобедна чужда армия която ти налага жесток режим с репресии от който 80 години по-късно не можеш да се отървеш. Така, че да - трябва да е в центъра на София. Vae Victis.

А за cancel културата - ами да се забавляват децата. Няма край. Допаминовият удар от това да си велик в социалните медии е прекалено силен.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10872
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Marfa » Thu Jun 11, 2020 1:17 pm

Драгън ++

В тази връзка понякога си представям какво би станало, ако един ден се събудим без интернет. И съм много убедена, че мнозина, дето трупат лайки за всяка снимка в инстаграм, всяко пръцкане във фейса и всяко изкукване в туитъра, и дето животът им всъщност зависи изцяло от тва, просто ще се гръмнат.

Ма как да е. Аз за паметниците - били те бетонни монументи или литературни произведения - отдавна съм казала. Целта им е "памет". Тук във Варна ще съборим паметника на българо-съветската дружба и кво? Туряме дебела черта върху едни 45 години, а после се вайкаме, че младите се вайкат за едновремешните кренвирши и за колко хубаво било при бай тошово.

Или Отнесени от вихъра. Да, има расизъм вътре, естествено. Централният сюжет е любовна история по време на гражданска война. А покрай всичко останало разбираме какъв е бил светът на героите от определена класа и как те са виждали нещата. Днес знаем повече и поне теоретично би трябвало да ни е ясно, че не е ОК да притежаваш роби, колкото и Скарлет да смята обратното. Но пък разбираме каква е била нагласата на бялото южняшко население през трийсетте на миналия век, когато е писана самата книга.

Бе вземи го това предозиране, честно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4817
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Claymore » Thu Jun 11, 2020 1:26 pm

Аз само да вметна, че престъплението срещу изкуството на HBO Max е временно, нещо което всички възмутени някак пропускат, сигурно защото не прочитат цялата статия :) https://edition.cnn.com/2020/06/10/medi ... index.html

Ще се върне най-вероятно с подобно предупреждение в началото, както старите расистки анимации на Дисни или Флайшер които сега са по разни услуги

А каквото и сламено чучело да се конструира, не виждам в кой свят Отело е неполиткоректна, всъщност е от най-остро ангажираните с расата/религията (в зависимост как се тълкува moor) пиеси на Шекспир и сред най-"прогресивните" от сегашна гледна точка съответно. Успокойте малко топката, щото звучите също толкоз истерични колкото смятате че са разните в Туитър, леви или десни :)
Last edited by Claymore on Thu Jun 11, 2020 1:29 pm, edited 1 time in total.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10872
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Marfa » Thu Jun 11, 2020 1:29 pm

Нищо не съм пропуснала. Кво пречеше просто да си турят дисклеймър, да качат неква дискусия или квото там им пръдне? Що да трябва да се сваля въобще?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4283
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Политкоретността и цензурата

Post by трубадур » Thu Jun 11, 2020 1:30 pm

Marfa wrote:
Thu Jun 11, 2020 1:17 pm
В тази връзка понякога си представям какво би станало, ако един ден се събудим без интернет. И съм много убедена, че мнозина, дето трупат лайки за всяка снимка в инстаграм, всяко пръцкане във фейса и всяко изкукване в туитъра, и дето животът им всъщност зависи изцяло от тва, просто ще се гръмнат.
бе не че нещо, ама не спадаш ли и ти в тая категория, бидейки предозирала от интернет и реално проблемите, за които говориш са в интернет и основно там се развяват с някаква важност, която не засяга кой знае колко народ извън него.

иначе квото @Claymore и @Shamajotsi викат.
Last edited by трубадур on Thu Jun 11, 2020 1:31 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4817
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Claymore » Thu Jun 11, 2020 1:30 pm

П.П. Всички статуи на генерали от конфедерацията, робовладелци и да, Чърчил, заслужават отношението което получават последните дни :)
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5946
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Demandred » Thu Jun 11, 2020 1:38 pm

Claymore wrote:
Thu Jun 11, 2020 1:30 pm
П.П. Всички статуи на генерали от конфедерацията, робовладелци и да, Чърчил, заслужават отношението което получават последните дни :)
Това важи ли и за всички крале, ханове, императори и т.н. или само расизмът е проблем?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10872
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Политкоретността и цензурата

Post by Marfa » Thu Jun 11, 2020 1:43 pm

трубадур wrote:
Thu Jun 11, 2020 1:30 pm
Marfa wrote:
Thu Jun 11, 2020 1:17 pm
В тази връзка понякога си представям какво би станало, ако един ден се събудим без интернет. И съм много убедена, че мнозина, дето трупат лайки за всяка снимка в инстаграм, всяко пръцкане във фейса и всяко изкукване в туитъра, и дето животът им всъщност зависи изцяло от тва, просто ще се гръмнат.
бе не че нещо, ама не спадаш ли и ти в тая категория, бидейки предозирала от интернет и реално проблемите, за които говориш са в интернет и основно там се развяват с някаква важност, която не засяга кой знае колко народ извън него.

иначе квото @Claymore и @Shamajotsi викат.
Не. Щото тва не е няква фейсбук драма, а всички щуротии, които описах в началния пост, може и да са генерирани от интернет донякъде, може и да се подклаждат оттам, но имат много пряко въздействие и върху реалния свят. Дискусия колко неполиткоректен сериал е "Приятели", промяна на заглавия на книги, редакция на други книги, дори влияние върху граматиката, което е вече абсурд. Оня ден слушах новина, която гласеше как шофьор с 4 и кусур промила помлял шест коли, едва не пречукал хора и не знам си какво, накрая полицията арестувала провинилия се, който е жена на не знам колко години. Нале. И филм като "Тропическа буря" с Дауни Джуниър днес не би бил възможен дори да се помисли. И единственият начин някоя партия да спечели гласовете на "градската десница" е да обещае да анихилира някъв тъп паметник. Може да сме до ушите в лайна, ма не, дай първо да съборим моча, то останало само ще си стане.

Пък да не говоря, че малоумниците със стратегията и конвенцията основно в интернет крякаха, но това не попречи на бащицата да оттегли и двата документа, а по медиите вместо да канят нормални хора, дето да говорят за проблема с домашното насилие, изпонаканиха всички свободни към момента диспансеризирани към лудницата да говорят за присъствието на третия пол в Библията и предстоящото нашествие на норвежците. Все пак.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests