Сподееееляй, народе

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderators: Yan, Xellos, Roland, Moridin, Morwen, Marfa

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10800
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Marfa » Thu Sep 19, 2019 3:23 pm

Бе имаш право, няма какво да отричам. Сега подхванах Автоимунен протокол, защото с моето заболяване няма вариант да откажа месото, да видим.

А пропо, стана нещо интересно. За първи път ми се случва да записвам студент, дето ще учи за медицинска сестра. Много е хубаво! Има голяма нужда от мъже с тая професия, а то в България са сигурно петима, ако има и толкова.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6155
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Yan » Fri Sep 20, 2019 2:08 pm

Хазяите решиха да ме изненадат с молба да се изнасям. Поне ми дават три месеца, но не е яко. Хич. :?
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8678
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by The Dragon » Fri Sep 20, 2019 2:29 pm

Yan wrote:
Fri Sep 20, 2019 2:08 pm
Хазяите решиха да ме изненадат с молба да се изнасям. Поне ми дават три месеца, но не е яко. Хич. :?
Симпатии, при цените на наемите в момента ще е щета ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
termit
Aes Sedai
Posts: 1724
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by termit » Fri Sep 20, 2019 4:25 pm

Yan wrote:
Fri Sep 20, 2019 2:08 pm
Хазяите решиха да ме изненадат с молба да се изнасям. Поне ми дават три месеца, но не е яко. Хич. :?
Бааси :(
Стискам палци да си намериш квартира на нормална цена, че в момента пазарът е откачил.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 2943
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Litz » Sat Sep 21, 2019 1:25 pm

Имаме една колежка с aspergers, която почна доста да ме дразни с лъжите и скандалите, които разпространява и да обяснява как е дискриминирана. Тая е с нас от Декември, но я е работила 3 месеца пълни, я не и се оплаква как шефовете я мразили и крадяли заплатата й, и как я дискриминирали заради състоянието й.

Тя не се появява на работа, получава минус часове, дават й уикенд смени, за да компенсира, тя звъни, че е болна и принципно политиката на фирмата и част от договора е, че ако компенсираш минус часове, няма как да ти признаят болничния и съответно не ти се плаща. И това тя го прави всеки месец. Объркала си е там данъчната класа, и почва да плаща повече данъци и затова мениджмънта е виновен според нея. Наистина не се появява на работа с месеци и не носи правилните бележки, следователно не получава пари, и е настроила всичко срещу нея как тя била гений (това сама го обяснява, не отричам, че може да е вероятно), а те не й плащали.

Освен това прави некви драми, щото не може да усети ьумор/ирония/изразяване и някакви други по-нестандартни форми на изразявани(в което няма нищо лошо), но кара другите да се чувстват виновни, че го ползват, дори когато не говорят с нея. Примерно имаме един австралиец, редовно използва думите you fucking cunt/you bastard, към пичовете, с които е приятел в акаунта. На един италианец това му беше странно, защото преди това беше общувал с англичани и американци, но пичът му обясни, че в Австралия са побъркани и така си говорят и това е висша форма на признание (което е факт от лингвистична гледна точка). Тая мацка обаче отива при него без дори той да говори с нея и му обяснява как ще го рипортне :shock: !? Италианецът честити на една друга колежка подстрижката и й каза, че е много готина, колежката жена на 50 плюс се зарадва, благодари му, но въпросната мацка отива при него (той е на 21), и му вика "Не може да говориш така на жените ти ги обджектифайваш, ти си сексист и мизогинист и мога да те рипортна"


И всичко го избива на конфронтация, въпреки че никой не я е адресирал нея и не говори с нея и се оплаква за неща, които просто не са факт. Бърка се в междуличностни отношения, което не й е работа, нали и се кара на хората, че го ползват в нейно присъствие, въпреки че те не говорят с нея в тоя момент. Тя сама казва, че не може да отрази сарказъм/хумор и такива неща. Двете тийм лийдърки (извинявам се за чуждицата), се опитаха да говорят с нея питаха как да й помогнат, но тая се изкарва мега жертвата, която просто не е. Всички сме изключително внимателни как говорим с нея, но викам не е нормално тя да се меси, в това как хората си говорят помежду си и да прави скандали и да заплашва, при положение, че сама знае, че го има този проблем.

Ситуацията е доста тежка, защото тя наистина има проблем и аз като coach се опитвам да я разбера,внимавам как се изразявам, но просто тая работа явно не е за нея. Не знам дори как аз да се държа в такива случаи. Тя е готина като човек, но като колежка е абсолютно отвратителна и напряга работната среда. Ся някак си не мога да кажа на колегите да спрат да си говорят помежду си както си искат и да не се шегуват, щото тя не го разбира това. До каква степен отговорността лежи в нея, и до каква степен в нас?

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1437
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Сподееееляй, народе

Post by Martix » Sat Sep 21, 2019 1:59 pm

Проблемите й, причинени от синдрома, са ваша отговорност. Щом фирмата наема такива хора, значи се съгласява да търпи държание, за което жената не е виновна и не може да изключи когато си иска. От чистата учтивост, е добре да не използвате сарказъм като говорите с нея, а и като сте подписали договор, индиректно сте се съгласили да можете да работите с останалите служители в екипна среда, без да се избиете, без значение колко ви тригерват. (ползвам множествено число, защото това се отнася и за другите ти колеги, не че те смятам за кралса особа).
Проблемите, причинени от характера и личните й вкусове към живота, като например, че си вре носа в чужди работи, и че чете твърде много либтардни сайтове, са изцяло нейна отговорност.

Къде се слага границата между двете неща, обаче е проблем на обществото, и то такъв, който няма решение.
Това се свежда до вечния аргумент, ок ли е със сухото, да гори и мокрото, и засега консенсуса е, че не е ок, така че си налягайте парцалите. :ninja:
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 2943
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Litz » Sat Sep 21, 2019 2:14 pm

Е ние не ползваме сарказъм, когато общуваме с нея, но това не означава, че ще спрем да го ползваме, просто щото тя е в същото помещение, нали. Мен тва ми е главният проблем с нея. Всички бтв, търпят атаките й с разбиране и учтивост и не й отговарят, ама тя на моменти прекалява. Смисъл ако сарказмът е насочен към нея и тя се обиди тва е абсолютно окей според мен, ама когато 4ма човека си говорят и се наричат Bastard, Donkey и намсико там помежду си, щото са супер гъсти и в знак на приятелство и тя има пробем с това, въпреки че тя не е намесена в разговора, според мен е доста тъпо.

Всъщност ние се опитваме да й помогнем, както казах, но това че тя е подписала договор, не го спазва и съответно получава по-малко пари, си е неин проблем мисля. И не е окей да обяснява как я обират, щото тва просто не е така. Аз принципно бих я освободила, ма не аз ги взимам тия решения.

Amikae
Ascendent
Posts: 4102
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Amikae » Sat Sep 21, 2019 3:11 pm

Това че има аутизъм е просто параван да си развява байряка. И аз имам лек аутизъм, който много ми пречеше в общуването с хората, но тези неща се изчистват с годините. Да, много време имах трудности да схващам бъзици, сарказми, намеци и т.н., но с практиката се научават тея неща. Аутизмът не е никакво извинение да се държиш идиотски с хората, особено когато си достатъчно функционален, че да си намираш работа. Според мен е станало много модерно днешно време всичко да се хвърля на аутизъм, все едно човек с аутизъм е зеленчук и е напълно неспособен да се грижи за себе си. Повечето аутисти са напълно способни да бъдат самостоятелни и да се държат, като всеки друг човек в обществото, но биват инфантилизирани от мами и татковци, които ги обгрижват все едно са олигофрени. Ей така се получават такива изпълнения, като с това момиче. Аутизмът си има и плюсове спрямо нормалните хора, тя обаче навярно не е имала шанса да ги развие.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5401
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by tigermaster » Sat Sep 21, 2019 3:35 pm

Честно казано, не мисля, че болестта на тази жена може по какъвто и да било начин да оправдае неспазването на договорните задължения и системното отсъствие от работа. Ако човек е достатъчно функционален, за да може да подпише договор, трябва да е достатъчно функционален и за да го спазва после - особено пък ако наляво и надясно разправя, че е гений.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1437
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Сподееееляй, народе

Post by Martix » Sat Sep 21, 2019 4:33 pm

Litz wrote:
Sat Sep 21, 2019 2:14 pm
Аз принципно бих я освободила, ма не аз ги взимам тия решения.
Е да, ама вземи предвид, че 1. Си в Германия, 2. След това тази ще пусне прочувствена статия в местния вестник за това, как сте я малтретирали в работата и не сте я приемали, и шефи ти ще си изпати яко.
От негова гледна точка, по-добре да й плаща заплатката и да я оставя да не се вясва на работа с месеци, отколкото да поеме backlash-а (сори за чуждицата).

В България е друго. Ние в работата имахме подобен случай с едно момче, което заекваше и го наеха на работа, въпреки, че не говореше добър английски. Първоначално всички го приехме, въпреки слабото кпд, но скоро като стана ясно, че пича е дошъл, за да си гледа клипчета в работно време на нощна смяна и дори не го криеше. Шефовете само го изчакаха да направи някакъв гаф и го махнаха.

Иначе ако търсиш конкретно решение на твоя проблем с тормоза, при нас обикновено гледат да преместят проблемния човек в друг екип, за да подосажда на нови хора, на които още не им е кипнало от него. Така ако въртиш кадрите и ги местиш в различни офиси, може никога да не се наложи да уволниш някого.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3542
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Сподееееляй, народе

Post by Killua » Sat Sep 21, 2019 6:28 pm

Лиц, ти какво точно работиш? Щото писа, че си коуч и ми стана интересно каква ти е ролята точно (може и да си казвала в някакъв момент).
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 2943
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сподееееляй, народе

Post by Litz » Sat Sep 21, 2019 7:27 pm

у кол център съм аз :mrgreen:

Ма то тва коучване включва floor support, обучение, куолити, изготвянае на документи и имплементиране на чат съпорт, докато другите ми двама колеги си чешат топките и за пълен работен ден двамата не могат да свършат, колкото аз за 6. И си нямат и идея как работят половината неща.

Ениуей, тва което ме издразни е, че мацката прави нощни смени и е почнала да обяснява как тя била бедно момиче с аутизъм, как била втората Грета едва ли не (нищо че е на почти 30), и как тя се сцепвала да работи ден и нощ и те не й плащали, а тя бедната си изгубила жилището, и някакви такива драми, а колегите се държали зле с нея. Ся всеки си има лични драми и болежки. Ние бидейки мега интернационалния акаунт, където всеки континент е застъпен със супер много държави се разбираме. И принципно пичовете, проявяват разбиране и не ползват сарказъм/ хумор и тн като говорят с нея, дори когато се заяжда с тях те мълчат, защото проявяват разбиране. Тя почна и по мен да мели. Един колега мексиканец и гей и един колега от Камерун, които са ми най-близките хора в работа, много обичат да ме гаврят, за тва че имах земане-даване с двама британци като казва "If you're not straight, white male and British she won't help you" тва е шега, която целия акаунт ползва и се кефи. И тя почва да им казва как трябва да ме рипортнат за расисъм и дискриминация. При което всички присъстващи бяха втф. Аз и тя бяхме единствените бели в случая като тя е французойка, която се преструва на ирландка.

Аз във всичките си разговори с нея, съм се опитвала да съм супер мила и внимателна, щото усетих, че й има нещо. Говорили сме си за Колин Фарел, препоръчах й Крейзи Екс, хареса й, пушим заедно и не ми пречи по никакъв начин като човек. Ама е такава многострадална Геновева като колежка и има навика да преиначава историите зловещо. Тва, че има проблем с чуждия хумор

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10800
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Marfa » Sat Sep 21, 2019 9:58 pm

А сега си представи това същото да ти е шеф и да е дондуркано от Големите Шефове. На ей толкова съм от убийство.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10800
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Сподееееляй, народе

Post by Marfa » Fri Sep 27, 2019 9:17 am

Добро утро. Включвам се на живо, за да ви съобщя, че Краят на света™ такъв, какъвто го познаваме, вече е дошъл. Последните дни са тук, а може даже и да са отминали, ама покрай едно-друго не сме забелязали. Цивилизацията е в разруха и е въпрос на време да тръгнем със сглобени от подръчни чаркове таратайки като Лудия Макс, за да дирим гориво и продукти от първа необходимост.

Причината за това излияние е наблюдението ми над Съвременната младеж™ от много близо.

Както знаете (или пък не знаете), понастоящем работя в библиотеката на Медицинския университет в на Варна. Още по-понастоящем кисна в библиотеката на факултета по Фармация и Дентална медицина. Тече записване и студентите трябва да минат, за да им дам печат, че не дължат книги, та да идат и да се запишат. Сега, може би във вас възниква въпросът защо този процес не е автоматизиран и ще сте прави да го зададете. Отговорът е: защото. Защото Тука е така™. Но в конкретния случай подобна електронна система по-скоро би навредила, отколкото да помогне, понеже хората, които би трябвало да се възползват от удобствата ѝ, са в основната си част завършени кретени. И така, с какво разполагаме:

Преддверие с голяма стъклена врата, на която пише БИБЛИОТЕКА. Преминаваш портите. Вляво имаш две тоалетни, мъжка и дамска. Право напред има дървена врата с надписи "Библиотека към факултет "Фармация", МУ-Варна. ЧИТАЛНА ЗАЛА ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ПОДГОТОВКА. Работно време: ... МОЛЯ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГАРДЕРОБА И НЕ ВЛИЗАЙТЕ С ОБЕМИСТИ ПРЕДМЕТИ.

Всичко това е на български и английски.

До тази врата има турникет, върху който има надпис: ВЛИЗАНЕТО В БИБЛИОТЕКАТА СТАВА САМО С ЧИТАТЕЛСКА КАРТА. (Тоест трябва да се маркираш с картата и минаваш). Отвъд турникета има друга дървена врата с надписи: "Библиотека към факултет "Фармация", МУ-Варна. ЗАЕМНА. Работно време: ... МОЛЯ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГАРДЕРОБА И НЕ ВЛИЗАЙТЕ С ОБЕМИСТИ ПРЕДМЕТИ. Табелка, че вътре не се яде и не се пие. Табелка, че има 24 ч. видеонаблюдение.

Следва врата, върху която нищо не пише. Отстреща има врата, върху която пише ХРАНИЛИЩЕ.

Пита се в задачата коя врата бихте избрали, за да влезете в библиотеката.

Ако не сте си отговорили, надолу се крие отговорът на загадката.

-----------------------------

Докато още разсъждавате, ще ви обясня, че 24 часовото видеонаблюдение се прожектира връз монитора на компютъра до мен. И аз наблюдавам какво става в реално време. Да оставим настрана, че реших да учредя награда за който успее да влезе в библиотеката поне от втори опит, но вчера вече се отчаях. Ами вижте сега: влиза едно девойче, стиснало листа, върху който трябва да бия печатите. Застава пред вратите. Оглежда ги. Гледа първата врата с надпис Читалня. Не ѝ харесва. Продължава напред. Подминава вратата с надпис Заемна или по-точно казано напълно я игнорира. Вместо това прави безплодни опити да нахлуе през вратата, върху която няма никакъв надпис. Тя е заключена. Това не я спира за втори опит. Неуспешен е. Полага усилия да проникне в хранилището. Ми не, не става. И то е заключено. Оглежда се. Връща се на първата врата (читалнята тоест). Чука. Вътре в момента има точно едно момиче, дето си чете. Тази влиза. Оглежда се из празната стая. Излиза. Оглежда се. Влиза. Обикаля стаята във всичките й двайсетина квадрата, дано съм там някъде. Накрая явно пита момичето къде е библиотеката. Не знам онази какво ѝ казва, а може и да е от чуждестранните студенти и да не са се разбрали. Накрая девойката предприема крути мерки, а именно да излезе на терасата. Ами да, двете залички са опасани от огромна нефункционална тераса, но това също е друга тема. Тръгва по терасата, като върви с разперени в недоумение ръце и се оглежда. Минава покрай мен. Гледаме се. Подминава ме и продължава да ме търси на терасата. Мен продължава да ме няма там. Накрая се връща в читалнята. Оглежда се, не ме намира отново, след което излиза. Пак се оглежда... И си тръгва.

А аз нямам кво да си сипа.

P.S.
Налага се да уточня, че вратите са с тези табели от три години и досега не сме имали такива случаи. Но в момента се налага да излизам и да ги приканвам навътре. Питам що така не могат да улучат вратата, отсреща си получавам нервен кикот. И за сравнение, от чуждестранните студенти, включително тия, дето ей сега за пръв път в живота си идват, нямам подобни изненади. Някак успяват да уцелят вярната врата от първия, максимум от втория опит. :?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amikae
Ascendent
Posts: 4102
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Сподееееляй, народе

Post by Amikae » Fri Sep 27, 2019 3:08 pm

Аз пък да се оплача, че е изключително непрофесионално и некоректно колежка в професионална среда, която едно е 15 години по-голяма от мен и второ си има приятел, да ми ходи подир гъза, да ми прави коментари и подмятания, и да се държи в стил overly attached girlfriend. Това при положение, че не просто никога не съм флиртувал с нея, а никога не съм си позволявал да флиртувам с някой пред нея или изобщо на работното място.

Не мога да разбера как хора с 30 години опит, издигащи се до мениджърски позиции, успяват да се излагат по подобен начин и да ме поставят в позиция да ми се налага да ги игнорирам и да им отрязвам настъпленията.

Бах му майката...

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 10 guests