Веган да се наричам..

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amikae
Ascendent
Posts: 4137
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amikae » Tue May 26, 2020 4:54 pm

tigermaster wrote:
Tue May 26, 2020 3:54 pm
Преди време ти самият си каза, че си готов да лъжеш, за да си прокараш пропагандата, затова изобщо няма да си губя времето да ти оборвам аргументацията. Само че е меко казано грозно да използваш реална трагедия, за да пропагандираш личните си цели.
Много добре знаеш, както какво ти бях казал тогава, така и какъв беше контекста на разговора ни.

И не знам кое е по-грозно, да си седим и да се правим на гръмнати за опасностите, които COVID-19 реално ни демонстрира или да се опитаме да направим нещо по въпроса. Но тук отново се връщаме до тая лична отговорност, за която не обичаме да говорим. Щото не знам за теб, но аз не съм окей с факта, че не мога да отида на работа или пък да видя баба си и дядо си без да рискувам живота им.

И когато говорим за тези неща, това не е игра, и е редно да си държим егото малко под контрол. Знам, че не ни е лесно да влизаме в полемики с хора, за които имаме изключително ниско мнение, но хайде да не си затваряме очите за истината поне. С COVID-19 ще се справим, с много жертви и с тежък удар по джобовете най-вече на нас, немилионерите. Но мерки трябва да се дискутират, защото света вече не е същия и тук е ролята на индивида да мисли за себе си, а не да чака на правителствата да вземат правилните решения, защото ще гледаме само как бейл аутват самолетни компании за по 10 милярда всяка, вместо да адресират причините защо всичко това се случи и да ограничават рисковете да се повтори с още по-пагубни последствия.

Китай не е единствената локация, от която са се появявали опасни за човечеството вируси. Такива са се появявали в различни краища на кълбото, включително САЩ и Европа, и в повечето случаи са резултат на някакъв вид експлоатация на животински продукт. И ако сега не е момента да адресираме всичко това, то едва ли някога ще дойде такъв. Така както за някой никога няма да дойде момента да говорим за глобалното затопляне, щото всичко е пропаганда на илюминатите и т.н.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 3975
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Коронавирусът и ние

Post by трубадур » Tue May 26, 2020 5:06 pm

Човек, аз съм вегетарианец и даже на мен ми идва нанагорно какво пишеш.
Първо за ковид19 още не се знае откъде дойде. Дали е тайна или просто никой не знае, но официално генезисът на вируса е неизвестен.

Вирусите се прехвърлят от животни на хора, да. Короните са явен пример. Но в случая дори не е ясно дали е от плюскане на месо или от търговия с тях и новата човешка тъпотия да се взимат диви животни за домашни любимци. Въпреки че търговията с животни далеч не се ограничава само с тия две цели. С тва на ум, баш тия мерки едва ли ще се вземат масово. Не виждам народът да спре да яде риба и червено месо в скоро време. От всички възможни мерки, тези ще са едни от последните и е много по-вероятно отглеждането и търговията на животни да станат много по-регулируеми, където единствено животните ще са тези, които наистина си патят. По-строг контрол на мястото, където са държани, с какви други видове са в близост, като нищо може да избие на още по-лоши и тесни условия за живот.

Ся разбирам, че говориш за лично надрастване и сами да си взимаме пример и просто да не бъдем тъпанари и започнем да споделяме планетата с другите видове, вместо да ги експлоатираме като ненормални. Но само трябва да отвориш едни новини, разговориш с произволна група хора и ще видиш колко е далеч това от акъла на масовия пустиняк. САЩ затриха 100 000 човека и президентът им още смята, че е баси пичъ и дъ бест евър, барабар с милиони дебили, които споделят мнението. Или тия у бразилия, дето си изпосекоха гората. Как виждаш тия хора да стигнат до това заключение самички? Или да са на твоето мнение, при положение, че повечето вегетарианци, вегани действат само с нападки?

С други думи, специално за третирането на животни, опазване на средата и пр. докато това не дойде като директен закон от правителства, седи и чеки средния сульо да не ходи на село и коля добитъка по празници.

Amikae
Ascendent
Posts: 4137
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Коронавирусът и ние

Post by Amikae » Tue May 26, 2020 5:25 pm

@трубадур Посочи къде съм написал някой да спира да яде месо? Написах, че критикуваме Китай за условията, в които държат животните си, когато условията реално са същите на запад. И след като искаме от Китай да предприема мерки против тези неща, не е ли редно ние да правим същото нещо? И изобщо защо трябва да чакаме до след момента, в който нещо такова се случи, за да преприемем нещо? Да, регулации са нужни, особено когато се наливат и без това колосални държавни средства в производството на месо, не бива да си затваряме очите за рисковете. Хайде да не се правим, че COVID-19 е някакъв нов и тотално неочакван вирус. Колко хора трябва да умрат преди да поставим живота на хората пред цената на салама?

@Marfa не знам защо е нужно такова призоваване, когато веганизъм изобщо не е споменат. Всеки явно сам си прави конотациите. Всичко казано до тук е по темата. Просто не ни се иска да е така.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10836
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Веган да се наричам..

Post by Marfa » Tue May 26, 2020 6:09 pm

@Amikae, ето тук можеш да продължиш да не говориш за веганизъм в контекста на ковид. Следващият ти пост в ковида на тая тема и всички последващи ги отговори ще бъдат трити, защото нямам никакво намерение да изгубя още половин час от живота си, за да си играя да местя неща от едно място на друго.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amikae
Ascendent
Posts: 4137
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Веган да се наричам..

Post by Amikae » Tue May 26, 2020 6:17 pm

Не говорих за веганизъм в контекста на КОВИД. :(

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12927
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Веган да се наричам..

Post by Amelia » Tue May 26, 2020 7:41 pm

@Amikae , въпреки досадния веганизъм, задава резонни въпроси. Злоупотребата с животни няма как да се игнорира тук - като се почне с това откъде е тръгнал КОВИД, та се стигне до ефектите на затварянето на пазара. Тук имахме гигантски бум на КОВИД в две meat processing plants, където близо 50% от работещите (филипинците, за които говорих в коронавирус темата) се разболяха. Общо над 1000 човека болни, от тях починаха 3ма, мисля. Беше и все още е грозна история, в която работническия синдикат се кара с притежателите на плантовете, а консервативното ни правителство знаем кого подкрепя в случая. Не затвориха плантовете навреме, щото били есеншъл. В тях хората са нагъчкани като добичетата, които обработват в общи линии - няма никъв физикъл дистансинг. Не им бяха дали никви PPE. Бяха намалили броя на работните смени, но от това няма никва файда при положение, че в смяната хората си работеха един до друг както обикновено. Накрая като се изпоразболя населението затвориха плантовете и тогава почнаха другите проблеми - кво ше прайм със сичките тея живи животни, дето се предполага да се заколят и обработят в тея плантове, дето вече бяха пуснати на хранителните режими преди заколване и положението беше тайм сензитив. Та ранчарите и земеделците изпищяха на умряло. И т.н. Сега плантовете са отворени и работят пак. То ние като цяло отваряме Албърта - от тая седмица в Калгари и на ресторант и фризьор можеш да идеш.

Но това е. Ужасяващо е и няма оправдание. Дори да не спрем да ядем месо, животните за храна просто не трябва да допускаме да живеят и умират по тоя начин.
Last edited by Amelia on Tue May 26, 2020 8:27 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5889
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Веган да се наричам..

Post by Demandred » Tue May 26, 2020 8:13 pm

Китай основно биват критикувани защото позволяват да се продават по пазарите разни екзотични животни като прилепи (един от основните източници на нови и опасни за хората вируси) и панголини, а не защото няма хигиена на пазарите им.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5424
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Веган да се наричам..

Post by tigermaster » Wed May 27, 2020 1:21 am

Amelia wrote:
Tue May 26, 2020 7:41 pm
@Amikae , въпреки досадния веганизъм, задава резонни въпроси. Злоупотребата с животни няма как да се игнорира тук - като се почне с това откъде е тръгнал КОВИД, та се стигне до ефектите на затварянето на пазара. Тук имахме гигантски бум на КОВИД в две meat processing plants, където близо 50% от работещите (филипинците, за които говорих в коронавирус темата) се разболяха. Общо над 1000 човека болни, от тях починаха 3ма, мисля. Беше и все още е грозна история, в която работническия синдикат се кара с притежателите на плантовете, а консервативното ни правителство знаем кого подкрепя в случая. Не затвориха плантовете навреме, щото били есеншъл. В тях хората са нагъчкани като добичетата, които обработват в общи линии - няма никъв физикъл дистансинг. Не им бяха дали никви PPE. Бяха намалили броя на работните смени, но от това няма никва файда при положение, че в смяната хората си работеха един до друг както обикновено. Накрая като се изпоразболя населението затвориха плантовете и тогава почнаха другите проблеми - кво ше прайм със сичките тея живи животни, дето се предполага да се заколят и обработят в тея плантове, дето вече бяха пуснати на хранителните режими преди заколване и положението беше тайм сензитив. Та ранчарите и земеделците изпищяха на умряло. И т.н. Сега плантовете са отворени и работят пак. То ние като цяло отваряме Албърта - от тая седмица в Калгари и на ресторант и фризьор можеш да идеш.
Присетих се как западноевропейски крупни земеделци изреваха, че заради короната става по-трудно да дойдат евтини източноевропейци да им оберат реколтата и работата им щяла да пострада. И в двата случая си мисля, че за решението на проблема добро начало ще е западняшките плантатори да спрат да си изграждат бизнеса на гърбовете на безправни хорица, дошли незнайно колко легално от на майната си. Не съм запознат със ситуацията на практика изобщо, та съдя най-вече по твоите коментари - обаче ми се струва, че основната част от проблема е, че на есеншъл филипинците не са им осигурени предпазни средства и условия за физическа дистанция. Може би щеше да е различно, ако тия работници бяха местни хора с повече опции.

А Амикае мога да го разбера, обаче дори короната наистина да е тръгнала от изяждане на прилеп, за това не е виновна животновъдната индустрия в цялост, а хранително-вкусовата промишленост на държава, известна из цял свят с това, че хич не й дреме за неща като регулации, права, здравословни и безопасни условия на труд и така нататък - заради което и немалко западни бизнеси си изнасят производството там. Викам това да е малко по-различно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12927
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Веган да се наричам..

Post by Amelia » Wed May 27, 2020 1:41 am

Е да, ама от нашите животновъдства са тръгвали други пандемии, така че не е като да не е прав @Amikae относно това.

Иначе, тук се случи същото с имигрантите. На върха на неквата карантина, Трудо обяви, че ще се пускат имигранти за земеделския сектор. Ърбън расистите на Канада изквичаха на умряло, че либералите ПАК наводниха тая държава с некви инфириър твари, за да променят електоралния пейзаж. ОМГ, толкова хора без работа останали, студенти без работа имало, да ходели да работят те. Фермерите, които иначе са руръл расистите на Канада, обаче се включиха да си кажат, че нЕщат градската сволоч по фермите си, щото ръцете са ѝ завряни в гъзъ и само се пречка и вреди. Те си искат гастербайтерите, дето знаят как да работят фермерска работа. Градската сволоч изрева, че за тея пари нема да си мръдне пръстенцето, малкото, да я бачка тая работа на пичковци, в средата на нищото. И т.н. Подозирам, че ако някой беше питал имигрантите за мнение, те щяха да кажат, че има причина да маат гащи до на майната си в Канада, вместо да си стоят дОма да я бачкат тая същата работа. Добре дошли в новия ни глобализиран капиталистически свят. От всичкото това, най-страда атмосферата ни в общи линии.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10836
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Веган да се наричам..

Post by Marfa » Wed May 27, 2020 12:32 pm

Аз абсолютно съм съгласна, че промишленото животновъдство е извращение, от което някога човечеството ще се срамува така, както германците се срамуват от Холокоста. Искрено се надявам най-сетне да се намери решение с някво клонирано месо или нещо такова, каквото го ядяха в сагата Воркосиган например. В случая с ковида обаче проблемът, който го нищите, явно идва от лошите условия за труд. Подобно нещо се яви в България в една от ония шивашки фабрики, дето работят по двайсет и пет часа в денонощието за минималната заплата, в затворени помещения, където ти правят проблеми до тоалетна да отидеш и жените са точно една върху друга. Просто - както беше казано и по-горе - наистина трябва да се преосмисли тази концепция за съвременното робство и то не само заради заразите, а просто щото поне теоретично би трябвало да сме надраснали плантаторските фиксации на лошите от Чичо Томовата колиба.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amikae
Ascendent
Posts: 4137
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Веган да се наричам..

Post by Amikae » Sun May 31, 2020 10:57 am

Spoiler: show
https://www.youtube.com/watch?v=UhavFP9 ... pp=desktop
Още пропаганда, Тайгъре? :(

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3004
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Веган да се наричам..

Post by Litz » Sat Jun 13, 2020 6:11 pm

Що никой веган тук не е споменал колко божествено нещо е темпето, за да ни индоктринирате :P

Отне ми три азиатски (ма те бяха само източно азиатски магазини) и един био магазин, за да го намеря тва нещо и ОМГ. Божествено е.

Едамамето също е много яко нещо. Бтв, ако някой се интересува от това, ютюб каналът Pick Up Limes е прекрасен ресурс за рецепти и идеи, като мацката е просто божествена за гледане и е супер сладка и няма много прийчинг. Освен това голяма част от рецептите са лесни и бързи.

Amikae
Ascendent
Posts: 4137
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Re: Веган да се наричам..

Post by Amikae » Sat Jun 13, 2020 7:57 pm

Яко е да! Аз и тофу плюскам яко. В момента има промоция в Лидъл на тофу, като пакета е само 1.20лв. Никой почти не ги беше пипнал и направо си взех 20 пушено и мариновано тофу. Конкретно тези могат да се ядат директус от пакета, но също така са лесни за всякакви рецепти. Сестра ми харесва да ги панира с корнфлейкс и стават много вкусни и крехки, но тофу/темпе могат да се комбинират в най-различни рецепти, даже баница сме правили.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3004
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Веган да се наричам..

Post by Litz » Sat Jun 13, 2020 8:03 pm

Аз тофуто не съм му свикнала още макар че скоро готвих некви зеленчуци с него там, но тва да го чакаш и пресоващ ми е много неприятно.

Освен това при темпето, сякаш соевия сос попива по-бързо и изцяло а в тофуто трябва да чакаш. само ме е яд, че взех темпе от био магазина, щото е майка си и баща си, а в правилния азиатски е тройно по-достъпно.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19368
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Веган да се наричам..

Post by Xellos » Sat Jun 13, 2020 8:04 pm

Единственият начин, твърдя аз, е да се рекламира този начин на хранене е с яки рецепти.
Ся едни пържени тиквички, "по гръцки" примерно, кой не обича? Само да не тоя дето ще седи до тигана с хазмат екипировка, а и не пускайте гръцкото на мах докато миете чиниите. :mrgreen:
Spoiler: show
Fenomenoooooo.jpg
Fenomenoooooo.jpg (245.03 KiB) Viewed 177 times
Соята си е яка, едамамето и то, ма истинските са неква екзотика и теглото им е в злато...
Аз си търся де да си поръчам "мисо" из бг под 30 кинта килото баси?
If you have come to these pages for laughter, may you find it.
If you are here to be offended, may your ire rise and your blood boil.
If you seek an adventure, may this story sing you away to blissful escape.
If you need to test or confirm your beliefs, may you reach comfortable conclusions.
All books reveal perfection, by what they are or what they are not.
May you find that which you seek, in these pages or outside them.
May you find perfection, and know it by name.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], penzata and 48 guests