Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2512
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by penzata » Sun Jan 14, 2018 4:08 am

Amelia wrote:
Sat Jan 13, 2018 10:53 pm
Ако хората, които знаят, които са свидетели и, които са непреки наблюдатели на подобен тормоз не помогнат на жертвата, не знам кой би могъл.
Тея свидетели и наблюдатели рядко са екипирани с нужните умения и познания, за да се справят с подобен проблем, а и тук има и разни легални пречки, особено ако в уравнението са включени деца.
Така е; не се изразих достатъчно правилно. Това, което написах бе от капандурата на дете, а те наистина са забутани в едно място, от което не могат да противодействат, но изживяват всичко.

Но това, което исках да обясня е горе-долу това, което каза:
Amelia wrote:
Sat Jan 13, 2018 10:53 pm
Това всичкото нещо трябва да е санкционирано и регулирано от държавата, да има и неправителствени организации, които се занимават с него (за което са нужни съответните закони) и помощта да е достъпна за всеки нуждаещ се.
Last edited by penzata on Sun Jan 14, 2018 4:10 am, edited 1 time in total.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2512
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by penzata » Sun Jan 14, 2018 4:09 am

Конвенцията все още не съм я чел и не мога да коментирам по нея.
The hardest battles are fought in the mind.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Sun Jan 14, 2018 5:09 am

Аз я прочетох. Няма нищо кой знае колко дразнещо в нея, а за трети пол не се говори ИЗОБЩО. Казват се някои грозни истини, които българският мъжествен мъж очевидно не може да преглътне, но това не ги прави по-малко истини. Фокусът наистина е по-скоро върху жените, но в това няма нищо чудно, като се има предвид кой умира повече от домашно насилие, на кого му режат клитора, кого го изнасилват повече и т.н. Освен редицата дефиниции, има и няколко члена в които ясно се казва какво трябва да направи държавата за да осигури помощ на жертвите и да накаже насилниците. И понеже живеем в глобализиран свят и сме част от ЕС, има и няква порция от конвенцията, която се занимава с уреждане на международни въпроси като мониторинг на държавите, защита на бежанци, обмен на информация за въвлечените в конфликт лица, етц.

Сигурно не е перфектна. То аз перфектни закони не знам, цялата ни правораздателна система се базира на това. Ама все отнякъде трябва да се почне. А това дори не е закон. Това е конвенция, която би трябвало да доведе до нови закони - просто задава посоката за тях и може да се разглежда като легално обвързване на България да направи нещо по тея въпроси.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Onslaught
Sorcerer
Posts: 401
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:10 pm

Re: Сексистки хроники

Post by Onslaught » Sun Jan 14, 2018 10:41 am

Ordo Malleus wrote:
Fri Jan 12, 2018 3:40 pm
Лично моят проблем с тази конвенция е, че:
1- за почти всичко в нея имаме съответните закони на национално ниво;
2- грозно бутат някакво recognize-ване на неравните властови отношения между мъже и жени в исторически аспект, все едно съвременните мъже са виновни за действията на предците си. Sins of the father, ама друг път;
3- като сме равни, не знам тая конвенция защо е насочена конкретно към жените, а не към проблемите с домашното насилие като цяло. Ясно, че в случаите на физическо насилие жените са в пъти по-потърпевши, но психологическото насилие е повсеместно и тук според мен жертвите са изравнени по полове, нямам подръка обаче статистики. Дори да не съм прав и отново жените да са основните засегнати, това не означава, че няма някакъв процент пострадали мъже;
4- има разни ужасни текстове, като например за състава на мониторинговия екип GREVIO: GREVIO shall be composed of a minimum of 10 members and a maximum of 15 members, taking into account a gender and geographical balance, as well as multidisciplinary expertise.. Ми не, единственият фактор при съставяне на такъв екип трябва да бъде професионалната експертиза, не дали си мъж, жена, марсианец или домашно духче.
1. Не съм много запознат с тази част от българското законодателство, но дори и ти използвайки думата "почти" признаваш, че има опредлени пропуски.
2.3.Вярно е, че в документа се казват някой грозни лъжи, защото разни SJW-та не могат да преглътнат дори и очевидните истини за биологическите разлики между отделни групи хора. (В конкретния случай, това че мъжете on average са физически по-силни и са по-склонни към физическа агресия от жените https://www.sciencedirect.com/science/a ... 54#bib0080) От тази гледна точка съвсем основателно е да критикуваш неконсистентната им идеологията, но в този случай частта със "всички сме равни" е погрешната, а не фокусирането на конвенцията върху жените.
4. Пак по-принцип си прав, но в случая ако го нямаше този текст GREVIO сигурно щеше да се състой от например 15 шведски феминистки, защото на хартия те са най-големите експерти по всички gender issues.

Правилно е да се подхожда скептично към подобни документи, но аз не намирам критиките ти за достатъчно състоятелни за да не се приеме конвенцията.

P.S. Виждам че отдавна си регистриран в форума, затова не би трябвало да те изненадва отговора на Amelia (по-точно отговора й на някакъв strawman според който си против изграждането на механизми за подкрепа на жертвите на домашно насилие или нещо такова).
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1433
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Re: Сексистки хроники

Post by Ordo Malleus » Sun Jan 14, 2018 8:19 pm

Отговорът на Amelia ни най-малко не ме изненадва. Попрочитам форума чат-пат, макар рядко да изявявам желание да се включвам в дискусиите, една от основните причини са именно потребители като нея. Арогантни, агресивни, назидателни и "шумни", ако някой случайно сподели нещо, което е в несъответствие с agenda-та, е залят от ОМГ-та, капслоци, личностни определения и широкоспектърен залп от вестникарски изрезки, случаи на "коврички", горещи котлони, стикове за голф, счупени в гърлото ножове, щото ТИ просто НЕ СИ ПРАВ и ако някакъв дивак е заклал жена си, то цялото мъжко население на земята е виновно, че не е приело дадена конвенция и трябва да си навре главата в кучи гъз. Та общо взето си мълчим (да бе, не съм само аз :mrgreen: ), че ако вземе някой да наруши статуквото, няма какво друго освен нерви да си навлече, отсреща са превключили в режим "разпенен лунатик" още на втория пост.

Мен насилието, освен в контролирани условия - бойни спортове, etc., - дълбоко ме отвращава. Възпитали са ме нормални хора, в следствие на което насилието срещу жени не просто ме отвращава, а ми е ужасяващо противоестествено. Смятам, че основната роля на мъжа е именно да защитава и да се грижи за жената (което включва уважението и разбирането да не го прави, когато това не е желано). Супер гадно, консервативно и назадничаво, знам. Уви, майка ми и сестра ми, необлъчени от великата, съвременна феминистка идея, още ме смъмрят, когато съм се заблял и случайно забравя да им отворя вратата или да им помогна да си облекат връхната дреха. Не щото са неспособни да си я отворят сами, стигнали са до този еволюционен праг, нито щото не могат сами да си сложат шубата, а защото не смятат тези актове за дискриминационни останки, присъщи на злия мъжки пол, чиято цел е да ги мачка и доминира. Смятат ги за жестове на уважение и, в конкретния случай, обич. Изненадващо са обградени от любящи мъже, за които те са създания със статус на богини, и са втълпили на мъжките си рожби да бъдат кавалери. Ужасно е, съгласен съм, бая феми-та биха ги изгорили на клада.

Та може да идва out of the blue за някои съфорумци, но искрено вярвам, че на този свят няма нищо по-прекрасно и ценно от жените и футболен клуб Левски. Също така вярвам, че ако някога се случи, недай си Боже, да чуя писъците от болка на съседката, няма да се стигне до полиция, а бих отхапал гръкляна на въшливия помияр. Не съществуват по-долни и презряни отрепки от насилниците на деца и жени.

Няма обаче сила, която може да ме убеди, че подобни текстове не са поредният шамар в лицето на мъжкия пол. Жертвите на физическо насилие масово са жени и това е отвъд ужасно. Из разни световни дупки още третират жената като кал по подметката и това е отвъд ужасно. НО нито всички мъже са изверги, нито повечето от тях. Аз не се чувствам виновен за действията нито на Ганьо преди пет поколения, който е смятал жена си за домашен уред, нито за Ганьо днес, който прави същото. Никак нямам против тези деяния (на домашно насилие) да се криминализират, конвенцията да отвори вратата за организации, които да почнат както да се занимават с потърпевшите, така и да предприемат превантивни мерки. Може да ме наричате както си искате и да ме плюете, че се хващам за семантика и "не искам" да решим наболял проблем, защото към него има някакво друго, незначително проблемченце, което не е спешно и ще се оправяме някъде там в бъдещото с него. Аз обаче не виждам абсолютно никаква пречка тази конвенция да обхваща жертвите в тяхната цялост и да не сочи с пръст кой е виновен и кой трябва да рекъгнайзва нещо си. Тоест, смятам я за нарочно тенденциозна.

За да имаме съгласие, аз също не бих се противил високотехнологична, извънземна раса да се изметка на планетата ни и да ни изпари. Но да оставят всичко останало непокътнато, че ни е красива планетката.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Sun Jan 14, 2018 9:17 pm

Никога не съм разбирала проблемът на @Ordo Malleus да пише в тоя форум - от показаното от него се вижда, че просто е правен за тук. Абсолютно същата арогантност, агресивност и назидателност лъха и от него. Ако не може да оцелее в среда от себеподобни, където подигравателно му обясняват, че не е прав, докато той подигравателно им обяснява, че не са прави, си е негов проблем. :neutral:

За останалото, мога да коментирам единствено по този начин. Дълбоко не ме вълнува какво в текста на тая конвенция (в който между другото не се говори за ВСИЧКИ мъже, нито пък за ВСИЧКИ жени, а се правят генерализации, на базата на статистики) е тригърнало Ордо, Петър Москов, президента и прочеето там тригърнати лица по форуми, паланки и български институции. Много по-важно ми е да се помогне на жертвите, които за разлика от сестрата и майката на Ордо, са изтеглили късата сламка, когато са избирали от чие мъжко благоволение да зависят и съответно не само че никой не им отваря вратата, ами ги и бият. Което, както и ни беше обяснено по-нагоре си е по вина на жената, щото да е мислила, като е избирала, но все пак считам, че в едно работещо общество дори тъпите хора трябва да живеят без постоянен страх за живота им.

Както и да е. Оптимистична съм и всичко е ОК, защото поне не са намесени някакви адженди тука. Ордо и останалите тригърнати лица в политическия свят на България не се борят за адженди. Запазването на статуквото не е адженда. То е защита на традиционните ни ценности, които всеки миг ще рухнат под натиска на аджендите на феминистки и лица от третия пол и тогава ще настъпи краят на света и ще е много страшно.

Остава въпросът ако си възпитан на уважение към женския пол, насилието над него те отвращава, ясно ти е, че той страда повече от това насилие и нямаш намерение да биеш жена си, защо се тригърваш от тая конвенция и защо си мислиш, че тригърването ти е толкова важно, че тая конвенция да се спре (реалната власт на редица тригърнати политици тук е просто бонус). И съжалявам, но домашното насилие (особено в най-тежките му проявления) на този етап от време не е общополов проблем, така че няма какво да се правим, че е. То е следствие от определени начини на мислене, които в някои общества се срещат по-често отколкото в други и ще е добре да спрат да се срещат. За да стане това, грозните истини за това насилие и за тези начини на мислене трябва да бъдат изтъквани, за да се адресира не само симптоматиката, а и причината за тоя тип социални заболявания. Ако това ви тригърва непоправимо, може би трябва да си преразгледате приоритетите.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Marfa » Sun Jan 14, 2018 10:38 pm

Само да кажа, че и аз не разбрах кое в конвенцията налага мисълта, че всички мъже са диваци и варвари. Следвайки тая логика, то Конвенцията за защита на правата на детето означава, че възрастните са кретени...

Впрочем, конвенцията осъжда мракобесни практики като женското обрязване, което в отделни общности се практикува от жени върху жени. Това нали не можем да го тълкуваме в смисъл, че всички жени са клявки?

Са, отделен въпрос е, че съм заклет мизантроп и нямам нищо против да я пускат тая чума вече и да се свършва, но това не е темата тук.

Факт е, че съществува една немалка част от наши съграждани, които принципно не са в нашите приятелски кръгове, но с които се сблъскваме при поредните изборни резултати например, в коментари във фейса или дочуваме случаен разговор в автобуса, и които живеят в реалност, при която няма нищо нередно в това да изшиеш един на коврата. Въпросното касае и двата пола. Тоест, и женският пол не намира нищо лошо в това да си го получи, щото така е живял, тъй е бил възпитан и пр.

Тоест това, че Ордо е пич и не би ударил жена (което сигурно важи за всички мъже тук), не анихилира хилядите коментари "пада ѝ се на разпоретината" под всяка публикация в дир-а за поредната, вкарана в болница от благоверния. (Тук е мястото да кажа, че Конвенцията трябва да предвиди и специални изключения, които да позволяват неща като Корнелия Нинова да бъдат редовно бити с ютия, докато не научат текстовете на конвенцията наизуст, но за съжаление това ще остане като поредната ми красива и неосъществена мечта).

Е та какъв е проблемът с конвенцията? Че ще променим или допълним някой и друг член, че да се изглади някой и друг пропуск? Друг е проблемът как и колко ще се спазва това и мен точно този въпрос ме тревожи, но още таЯ надежда за гилотина на площада, няколкостотин души и от двата пола в спретната редичка и аз да задействам гилотината, за да знам, че и от мен е имало полза в тоя живот.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

lightning peregrine
Farmer
Posts: 58
Joined: Sun Dec 17, 2017 10:53 pm
Location: Sofia

Re: Сексистки хроники

Post by lightning peregrine » Sun Jan 14, 2018 10:42 pm

Marfa wrote:
Fri Jan 12, 2018 1:05 pm


Според българското законодателство е невъзможно съпруг да изнасили съпругата си също така...........................................
Това е много странно(и невярно) тълкование на законите.

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1433
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Re: Сексистки хроники

Post by Ordo Malleus » Sun Jan 14, 2018 11:15 pm

Amelia, ако всъщност смяташ насочеността на конвенцията към жените за нужното натъртване кой страда повече и кой причинява повече страдание, един вид вдигане на awareness-а относно проблема, но подплатено със законов ъпдейт, донякъде бих се съгласил, не бях се замислял от тази гледна точка. Дълбоко не те вълнува моето мнение и съгласие, ама да си кажа.

Уточнявам още, че не жените в семейството зависят от нашето благоволение, а ние от тяхното 8-)

Marfa, особеностите на българското племе и с хиляда конвенции няма да ги изгладиш, тук наистина работи само гилотина. Иначе :thumbsup:
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6035
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Demandred » Sun Jan 14, 2018 11:19 pm

БТВ, тази прословута конвенция е ратифицирана от Турция още през 2012 г. и нещо не съм забелязал тази страна изведнъж да са е превърнала в общество доминирано от радикални феминистки и третия пол...Въобще целият шум, вдигнат от създания като Москов, е безсмислен и нелеп.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1433
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Re: Сексистки хроники

Post by Ordo Malleus » Sun Jan 14, 2018 11:28 pm

Demandred wrote:
Sun Jan 14, 2018 11:19 pm
БТВ, тази прословута конвенция е ратифицирана от Турция още през 2012 г. и нещо не съм забелязал тази страна изведнъж да са е превърнала в общество доминирано от радикални феминистки и третия пол...
... нито пък е довело до понижаване на нивата насилие там, всъщност даже се качват.
edit: Дееба, и аз се подлъгах по скандални заглавия. Според статовете на UN Women, които май са направили най-задълбочено изследване, има известен спад, поне между двата засечени периода - 2008 и 2014.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5676
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Сексистки хроники

Post by tigermaster » Mon Jan 15, 2018 12:58 am

- Добре, ние сме BBC. Искаме епичен исторически екшън с много цветнокожи главни герои. Какво да екранизираме, та зрителите да го харесат, да го приемат добре и да се радват, че съществува?
- "Илиада". Ще направим Ахил, Зевс, Патрокъл и Пандар негри и така ще преборим расизма! Няма да екранизираме някоя история, центрирана около цветнокожи хора. Такива истории не съществуват, а ако съществуват, не са интересни, затова ще пребоядисаме белите. Ха!
http://www.imdb.com/title/tt5103758/
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6035
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Demandred » Mon Jan 15, 2018 1:16 am

Не виждам проблем, това си е мит, не са исторически събития и личности. Плюс това така ще тригърнат една камара гръцки националисти, което винаги е нещо хубаво и забавно.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Marfa » Mon Jan 15, 2018 8:55 am

lightning peregrine wrote:
Sun Jan 14, 2018 10:42 pm
Marfa wrote:
Fri Jan 12, 2018 1:05 pm


Според българското законодателство е невъзможно съпруг да изнасили съпругата си също така...........................................
Това е много странно(и невярно) тълкование на законите.
Мда, Ордо вече ми посочи, че е грешно и нямаше как да не се съглася. Подлъгах се от една много грозна история, където подобен случай не доведе до нищо, та явно си трябва свестен адвокат и куп други фактори, но при все това съм в грешка.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2512
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by penzata » Mon Jan 15, 2018 8:57 am

Demandred wrote:
Mon Jan 15, 2018 1:16 am
Плюс това така ще тригърнат една камара гръцки националисти, което винаги е нещо хубаво и забавно.
:lol: :rofl: :lol:
The hardest battles are fought in the mind.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests