Абсурдистан: Възраждането

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 163
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Wed Jun 05, 2019 2:51 am

Amelia wrote:
Tue Jun 04, 2019 8:26 pm
Засега основно стоиш зад непроверена/невярна информация, логически фаласита, безумни лексикални анализи и крилати фрази от велики мислители като Чарлз Буковски, пуснати на балистичен принцип. Ако решиш да споделиш кохерентно мнение по темата в някакъв миг, обади се.
Поредната провокация и проява на неуважение от твоя страна, Amelia. Не съм си позволила нито едно от двете спрямо теб. Когато решиш да се отнесеш към мен най-малкото като към човек с право на мнение и избор (изборът да НЕ гласувам не ми е хрумнал в един ден и с презумцията да се правя на интересна по форуми)... та, обади се. Макар че вече съм изморена от цялата тази дискусия/разговор/спор... whatever и не зная дали бих си го причинила отново.
Amelia wrote:
Tue Jun 04, 2019 8:26 pm
От настоящите партии, аз лично бих гласувала за Демократична България, с пълното убеждение, че не са перфектни
Може и да не е адресирано към мен, разбира се, не става ясно. Обаче не ми звучи като препоръка с чиста съвест, по-скоро като поредния компромис с нея. Пък и преди да мутират и те, нали управляваха. Навремето гласувах за тях. Fool me once...
Amelia wrote:
Tue Jun 04, 2019 8:26 pm
там мутации на БКП-то и разните псевдо-патриотични ракови заболявания.
Out of the question, определено.
Litz wrote:
Tue Jun 04, 2019 8:10 pm
Сама си си господар и всичко е точно, но живееш в общество, а специално хората сме социални животни (тва го учихме втори клас мисля) и не знам как е възможно всеки да си е господар, без някой да пострада
То защото сега никой не страда... Не теория е възможно когато ценностната система и добродетели на хората са достатъчно развити. Колкото до практиката и без да гадая, знам че ще стигнем до консенсус.
Не ми харесва определението "социално животно", това ли сме учили във втори клас... :shock:

Чао от мен, дами. Лека. :)

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29455
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Roland » Wed Jun 05, 2019 9:34 am

Само две уточнения:

1. Партиите не са монолити, те са групи от хора. Хората, които са те провалили навремето, със сигурност минимум не са на същите позиции в партията, и дори да са, вероятно не са били криогенно замразени в момента, в който са се изложили. Надеждата е, че са се поучили от грешките си.

2. Човешките структури са винаги каша, когато сложиш повече от двама човека на едно място. В даден момент изискването за съвършенство се превръща в толкова нереалистично висока летва, че почва да изглежда като измъквачество.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by AlDim » Wed Jun 05, 2019 10:29 am

tiffany aching wrote:
Tue Jun 04, 2019 7:37 pm
Litz wrote:
Tue Jun 04, 2019 7:00 pm
Добре дори да не е важно кой го е казал тоя цитат, имаш ли някакви данни от кредибъл източници, че тва е така.
Да? - какво ще кажеш за историята и действителността.
Като историк ще ти кажа, че получаваш булшит/10 за първото, а второто е тотален non sequitur. Изборите водят до сериозни промени в огромна част от света. Това, което отслабва ролята им, е стадният манталитет на масите и хората, които не гласуват. Хитлер е избран с избори. От другата страна на монетата избирането на FDR за три мандата е превърнало САЩ огромната, просперираща страна след WWII, която в момента американците отново с избори се опитват да развалят. Тръмп пък може да е тотално леке, но избирането му обърна всичко с главата надолу и за демократите, и за републиканците. Нацитата, които последно време просперират в разни европейски държави като реакция срещу бежанците, също са там заради избори. Британия е на път да се разкара от Европейския Съюз заради избори.

Освен това не само държавните, ами и местните избори са изключително важни.

Ще дам пример с малко скорошни политически събития в Канада. В нашият град имаме много готин независим кмет, обаче градът е в криза заради западането на петролната индустрия. Консервите се опитаха да го свалят, използвайки икономиката, данъците и други атаки срещу него. До деня на изборите проучванията показваха, че той ще загуби, но хората излязоха да гласуват масово. Имаше огромни опашки навсякъде. Кметът остана за нов мандат и в момента продължава да реализира визията си за подобрение на града.

През 2015-та в провинцията избраха демократите за първи път, слагайки край на 44 поредни години монопол на консервите. Това беше тотален шок за системата. След избирането им, премиерът (Рейчъл Нотли) и правителството й се придържаха много стриктно към платформата си от изборите. Минималната работна заплата се вдигна от 10 на 15 долара за 3 години. Вдигнаха се данъците на големите корпорации. Въпреки финансовата криза с петрола, демократите отказаха да отрежат средствата за образование и здрвеопазване. Въведен беше carbon tax, с който се плащаше за много инициативи за намаляване на емисиите и борба с глобалното затопляне. Получихме и много нови закони за защита на потребителите.
Какво като в Китай се гласува? Какво като на много места се гласува? Нима което и да било гласуване е спряло "властимащите" да си въртят войните, игрите и парите...
Китай е тоталитарен режим. Има много страни без тоталитарни режими.
Аз не искам да бъда изобщо управлявана от никого. Сама съм си господар или поне се стремя да бъда.
Гласувай за либертарианската партия тогава. :lol:

User avatar
Drake
E'lir
Posts: 176
Joined: Fri Aug 27, 2004 5:07 pm
Location: Castle Discordia
Contact:

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Drake » Wed Jun 05, 2019 11:09 am

@tiffany aching На мен наистина ми е интересно каква е алтернативата, ако сложим на масата следните аксиоми: 1. Говорим за живот в общество от хора, а не индивиди, които живеят в колиби в гората независимо един от друг 2. Искаме да си запазим стандарта на живот, що се отнася до достъп до медицински грижи, ток, вода, интернет, храна...

Единственото за което аз се сещам е самоуправляващи се общини на анархичен принцип, без ясно изявена йерархия, ала кибуците в Израел, но не виждам това как би могло да работи за големи групи хора. А нуждата от големи групи хора идва от аксиома 2, защото стандартът ни на живот зависи от работата на страшно много хора. Мога да дам личен пример -- произвеждаме софтуер за автомобили. Хиляди хора по цял свят са заети за период от поне две години, за да произведат софтуера за една марка автомобил. И това е само софтуера, изобщо не споменавам останалите хиляди, които работят в заводите. Това е само автомобил, имаме нужда от хора за инфраструктура, производство на храна, на електричество, транспорт и т.н. и т.н.

От гледна точка на самоуправлението, мога да дам пример с едно много просто нещо като родителска среща в училище -- двадесет и нещо родителя не могат да се разберат в какви условия да се обучават техните деца, колко ще се плаща, какво ще се купува. И съм бил на два типа родителски срещи -- тотална анархия, където всеки дърпа чергата според собствените си разбирания и такава на която има ясно изявен лидер, който поема в свои ръце цялата организация, вслушва се в мнения, но той решава накрая. Във втория случай и родителите са доволни и срещите са по-кратки и като цяло нещата се случват. В този случай, обаче йерархията отново се проявава. Първите срещи са характерни за първи клас, вторите за четвърти и нагоре, когато се е изявил лидер и хората са видели, че нещата няма да станат иначе.

Това поведение се наблюдава по всички нива -- от общо събрание на входа, през управление на фирма, учредяване на партия, та чак до министерски съвет. При положение, че от колкото повече членове се състои едно общество, нуждата от йерархия се проявява спонтанно, как да избегнем нежеланите ефекти от една йерархия, като корупция и жажда за власт?

Има и друг момент. Да кажем, че имаме едно истинско управление на народа, в което няма върхушка и лидери а решенията се взимат от всички и не говорим за кибуц, където проблемите са кой ще донесе вода и кой ще изоре нивата и кой ще гледа децата, а за държава. Проблемите са: къде да прокараме магистрала, да построим ли ядрена централа, в този регион населението е много бедно, как да стимулираме икономиката, как да съвместим нуждата от гора с нуждата от ниви и т.н. Аз ако съм участник в такъв процес на взимане на решения ще трябва или да се образовам за последствията от всяко едно единствено решение, нещо за което физически няма да ми стигне животът или да се опра на авторитети. Опра ли се на авторитети, отново се връщаме към йерархичния модел и давам повече власт на някого отколкото на друг.

Бих искал да разбера, как могат тези проблеми да се решат на макро ниво, без да прибягваме до хора, на които да отстъпим част от нашия личен суверенитет.

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 163
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Wed Jun 05, 2019 4:26 pm

AlDim wrote:
Wed Jun 05, 2019 10:29 am
tiffany aching wrote:
Tue Jun 04, 2019 7:37 pm
Litz wrote:
Tue Jun 04, 2019 7:00 pm
Добре дори да не е важно кой го е казал тоя цитат, имаш ли някакви данни от кредибъл източници, че тва е така.
Да? - какво ще кажеш за историята и действителността.
Като историк ще ти кажа, че получаваш булшит/10 за първото, а второто е тотален non sequitur. Изборите водят до сериозни промени в огромна част от света. Това, което отслабва ролята им, е стадният манталитет на масите и хората, които не гласуват. Хитлер е избран с избори.
Аз като човек ще ти кажа, че политиците/управляващите разчитат на стадния манталитет, обаче на гласуващите. Направо си ги отглеждат пригодни за целта. Друго - самата идея за гласуване по своята структура и замисъл вече предполага фрагментация/разделение. Като разумен човек можеш да предположиш, че някой някъде има интерес това да е така. Да, Хитлер е избран с избори. Опресни ми паметта (или пък недей :) ) - какви бяха процентите?

...Тия дни си мисля за написаното във великолепната книга на Калин Терзийски "Разкажи ми" - никой (нормален) човек не иска войни и да бъде потърпевш от тях, но всичките тези оръжия не са ли произведени от същите онези миролюбиви хора...

Знаеш ли какво е булшит/10?Твоята съпруга в темата за "Игра на тронове" да пише, че се надява (цитирам по спомен): "вестеросци да свалят всяко wannabe ruler и да си живеят демократично", след което в други теми да защитава тезата, че някой човек има правото да управлява друг(и). Много кохерентно, няма що. Или един човек гледа сериала и пише за него, а друг тук (например)? Не е въпрос.

Не ми отговори обаче на този (като историк): Какво като на много места се гласува? Нима което и да било гласуване някога! е спряло "властимащите" да си въртят войните, игрите и парите... М? Защо (почти) няма осъдени политици?

Не искам реферати, статистики и новини, а разсъждения. Енциклопедии мога и сама да прелиствам.
С очите си съм виждала как мутри, бизнесмени, политици (от всяка една партия), полицаи, съдии и адвокати си "пият кафето" заедно, и съм чувала да се смеят/подиграват на останалите... дори само това на мен лично ми е достатъчно.
Не че нямам още аргументи... :)
AlDim wrote:
Wed Jun 05, 2019 10:29 am
Гласувай за либертарианската партия тогава. :lol:
Това оксиморон ли се явява? :)

Drake, ще се постарая да ти отговоря на постинга тези дни. Изисква малко повече писане и нека събера малко сили, имам и малко други задачи. :) Междувременно може да се попрелистиш книгата на Ларкен Роуз "Най-опасното суеверие".

User avatar
Drake
E'lir
Posts: 176
Joined: Fri Aug 27, 2004 5:07 pm
Location: Castle Discordia
Contact:

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Drake » Wed Jun 05, 2019 5:20 pm

Ще почакам, няма проблем. Ще хвърля едно око и на книгата.
Междувременно мога да ти препоръчам това клипче за властта, което може би ще ти е интересно:
https://www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs
Също така бих препоръчал трилогията за Марс на Ким Стенли Робинсън. Имай предвид, че е доста обемна, така че си трябва време. В нея се разказва за колонизацията на Марс и силно е застъпена темата какво общество искат да изградят заселниците на Марс, с ясното съзнание, че земната система е несправедлива и имат нужда от нова. Може и да не си съгласна с изводите, но е доста добър пример за проблемите, с които би се сблъскало едно общество, което се опитва да промени правилата.

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 163
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Wed Jun 05, 2019 6:01 pm

О, много благодаря! Ще видя за какво иде реч, а и обичам да чета! :)
Тъкмо се включвах, за да препоръчам на AIDim авторът Joseph P. Farrell, който също като него (за разлика от мен) е историк.

Например книгите: Reich of the Black Sun: Nazi Secret Weapons & the Cold War Allied Legend, Nazi International, SS Brotherhood of the Bell: The Nazis’ Incredible Secret Technology... може би ще са му интересни.

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 128
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Nameless_onee » Wed Jun 05, 2019 6:36 pm

На мен ми е интересно ти какво постигаш с твоето негласуване? Защото аз знам какво се опитвам да постигна с моя глас, но масовата апатия ми пречи доста осезателно. А негласуване на пук е доста детска реакция.

Отказа ти от вот позволява на досегашната власт да бъде преизбрана, което за тях означава зелена светлина да продължават да си правят безчинствата.

В идеалният вариант като станат достатъчно прегрешенията на дадена партия вота й трябва да падне драстично и друга да поеме бремето. И точно този страх от загуба на властта трябва да кара партиите да са по-отговорни, внимателни и ограничени в безчинствата си. Отказа да пуснеш глас просто е картбланш за тях да си карат по-старо му, безнаказани.

А мантрата ”всеки сам да си е господар” е крачка по нанадолнището към естесвеният подбор, което съм сигурен, че далеч няма да ти хареса. Сам съм си господар звучи красиво, но само на хартия и то защото си част от демократично (къде повече, къде по-малко) общество, в което си приела за норма благата идващи по дефиниция от демократичната система.
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 163
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tiffany aching » Wed Jun 05, 2019 7:04 pm

Drake, написах! :)

Няколко неща за начало. Както (не само) аз виждам положението, човечеството е на етап "прохождане". Няма интерес от умишлено форсиране на този процес и псевдо революции. Аман и от това. С ясното съзнаване съм, че няма приживе да стана свидетел на неговия разцвет. Но и че той е неизбежен. Основата на всичко, обаче, колкото и банално да се струва някому, трябва да бъдат здравият морал/ценностна система/добродетели, най-общо казано любовта. Без нея всичко е обречено. Сега живеем мотивирани от страха/агресията. Властта също я е страх от хората. Хората ги е страх един от друг...

https://www.youtube.com/watch?v=DMiAZfeVohI

Както сам отбелязваш в примера за родителската среща - ние сме удивително различни в своите желания. Обаче сме също толкова еднавки, ако става дума за нежелания. :) Всичкият морал на света се изчерпва с простичкото: "Не прави другиму онова, което не искаш да ти бъде причинено." Този принцип е достатъчен ориентир, мисля. И е необходимо да бъде здраво вкоренен в съзнанието/осъзнаването на всеки. А това иска още много, много време...

Това, което всеки един може да стори междувременно/паралелно с този процес е инвестицията в своето образование/себе си. И да не разчита на системата твърде много. Ето - в часовете по физика умирах от скука и макар все още да съм гола-вода в областта, чета много и по тази тема. Любовта ми към знанието ме срещна задочно с личности/изобретатели като Никола Тесла, Виктор Шаубергер, Ерик Долард, Вилхелм Райх, Стефан Маринов и др. За общото в биографиите им, мисля всеки може да си извади изводи. Да инвестира в своето здраве, както намери за добре и то преди да стигне до лекарските кабинети... Да се интересува с какво се храни и по възможност сам да си отглежда храната. Може да се поинтересува за принципите на пермакултурата. Зеп Холцер има изключително интересна биография и какво да сподели. Да помага с каквото може на ближните и някакви други такива неща.

Изглежда ми напълно постижимо. Предполагам! стига този процес да бъде оставен на естественото си развитие, че в един момент ще се обособят някакви групи хора, след това към тях ще се присъединят други и т.н. Цивилизация от съвсем различен тип и водена от съвсем различни интереси. Виждам технологиите като подпомагащи човешкото развитие, а не спъващи го. Т.е. досадните и неприятни занимания в едно общество да бъдат автоматизирани. Все ми се струва, че всеки ще си намери подходящо "хоби" или "призвание". Няма да бъде раят на земята, нито някаква блажена утопия, но човечеството ще има нови и различни предизвикателства пред себе си. Това е в общи линии. :)

п.п. Nameless_onee, явно съм виновна за всичко...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Wed Jun 05, 2019 8:56 pm

Ще се наложи пак да се врежа лошо с груби и неприятни факти относно качеството на представеното мнение, но в него не виждам абсолютно нищо, което дава конкретна идея за това какви логистични принципи ще има едно така еволюирало човечество, за да разрешава проблемите си като група. Не виждам и нищо, което да отговаря на зададените досега въпроси (включително от някои безкрайно добронамерени лица като @Drake) за необходимостта от механизми на управление, когато имаме повече от едно мнение по даден въпрос. Друго, което не виждам са доказателства в подкрепа на тезата, че не трябва да се гласува в настоящите ни демократични общества, защото било безсмислено. Боя се, че златният принцип на етиката, на който се предполага някак си магически да изградим работещо общество, съставено от милиарди човеци, всеки с неговите си желания и стремежи, не предоставя нищо друго освен някакъв основен и доста размит принцип на лично поведение и неслучайно в настоящият ни свят съществуват всякакви форми на управление, по-нови от въпросния принцип. Включително демокрацията, защото тя, да, разбира се, ЕСТЕСТВЕНО, е форма на управление, с която например може да се заменят пропадналите наследствени монархии като тея, дето гледаме в ГоТ (надявам се с това да съм облекчила разни когнитивни дисонанси от други теми на форума).

Вократце, виждам основно това, което @Litz класифицира като излязло от хипи комуна и не виждам нищо, което показва, че някакво мислене по тези сложни въпроси изобщо е протекло и че са отчетени аргументите на събеседниците. Което за мен лично показва повече неуважение към събеседниците от това да им бъде обяснено в прав текст къде са им логическите и контекстуалните проблеми.

Отделно, искам да споделя, че отглеждането на собствената храна за мен е от онези безкрайно досадни занимания, с които тотално не желая да си хабя безценното време, предвид колко времеемко е. Като цяло това е от типа нужни за най-базовото оцеляване неща, с които в някакъв бъдещ миг, ако преживеем екологичните катаклизми и не се върнем в каменната ера, покрай религиозното ни оскотяване, ще се занимават машини, докато ние си гледаме по-интересните професии.

ПП. Познавайки мъжа ми, Джоузеф П. Фарел няма да му е интересен, както по принцип не са му интересни каквито и да е conspiracy theory и Ufology nuts.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by AlDim » Thu Jun 06, 2019 1:05 am

@tiffany aching, изключително ме радва как много целенасочено прескочи конкретните примери, които ти дадох относно огромната важност на гласуването, за да продължиш с все същите много убедени (но не и убедителни) общи приказки и някакво дълбоко объркване на значението на демокрация и монархия. Нека го кажем по следния начин: в representative democracy хората избират представители, които да ги управляват за даден срок. В монархията (която в GoT примерно беше чиста, но сега обикновено се употребява в конституционната й форма, която е на практика демокрация) хората са изцяло подчинени на лидера си и нямат право на глас. Олигархия е управление от повече от един лидер без право на глас на масите. Липсата на управляващи от какъвто и да е вид се нарича анархия.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3033
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Litz » Thu Jun 06, 2019 1:24 am

Хитлер не е избран демократично. :mrgreen:

Аз не разбирам как разсъжденията имат по-голяма тежест от фактите да си кажа честно и защо Калин Терзийски се дава като авторитет за нещо.

И още нещо, не всеки има привилегията да инвестира в образованието си, нито в здравето си. Особено второто. @tiffany aching , предполагам си антиваксър?

На много места тва е трудно или се раждаш с нещо и тогава инвестирането в здравето тип спорт, природа и много плодове, няма да ти помогне никак.


Иначе си противоречиш. Казваш какво трябва да правим, за да станем господари на себе си, но за да го постигнем тия хора трябва да правим неща, които не искаме. Е как правейки нещо, което не искам и ми е гадно ме прави господар на себе си, не ми е ясно. Щото ако за да съм си господар, трябва да копам домати и да коля пилета, и да кормя риби, викам по-добре съм си като роб консуматор с промит мозък.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5475
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by tigermaster » Thu Jun 06, 2019 1:36 am

tiffany aching wrote:
Wed Jun 05, 2019 7:04 pm
п.п. Nameless_onee, явно съм виновна за всичко...
Не, просто не трябваше да отваряш консервата с червеите. Не ме разбирай погрешно, де - само ще кажа, че точно темата за гласуването и производните й (и, като цяло, политическите теми) са вероятно най-лесният начин потребителите на този форум да се изпокарат. Случвало се е неведнъж, включително и с мое участие. Не е готино.

Редакцийка:
Nameless_onee wrote:
Wed Jun 05, 2019 6:36 pm
Отказа ти от вот позволява на досегашната власт да бъде преизбрана, което за тях означава зелена светлина да продължават да си правят безчинствата.
Същото, че и по-зле, подозирам, важи и за гласуването за маловажна партийка без дори теоретичен шанс да мине четирипроцентната бариера. (Не казвам, че ти правиш така, обаче да спомена.) Защото гласуването за такава партия само вдига въпросната бариера нагоре и по този начин вдига дела на големите и създава възможност някоя партия, която без твоя глас е щяла (цифрите са почти произволни и опростявам ужасно) да бъде на 4%, при вдигнатата от теб и гласа ти бариера да остане с 3.999% и да не прекрачи бариерата. Това принципно, нали, и, честно казано, мисля, че ако човек не може да си намери партия, която да подкрепи и която има шансовете, по-добре просто да си остане вкъщи на изборния ден. Аз на предстоящите парламентарни избори още не знам дали ще гласувам, на предишните не гласувах най-вече защото него време буквално храчех кръв и хич не ми беше до висене в избирателна секция. Ще трябва да се ограмотявам политически тепърва, обаче. С това на ум - склонен съм да се съглася, че негласуването напук не е най-добрата идея, обаче и гласуването напук не е.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Green Book“/“Зелената книга“

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by Amelia » Thu Jun 06, 2019 5:10 am

@tigermaster , чакай, не сме стигнали до това да се караме за политика. За тая цел е нужно да бъдат задоволени някви най-базови правила за интелектуална хигиена от страна на всички, участващи в разговора, което не е възможно при наличието на conspiracy theorist в него. Нека направим бърз разбор на информацията, която ни е представена от @tiffany aching до момента. Ще се спра на цитираните от нея източници и препоръчаната от нея литература, защото постоянно ни се дават такива, вместо да ни се предложи добре формулирано мнение, което адресира зададените от нас въпроси. То, не че съм сигурна, че такова изобщо е възможно, предвид това, че тя, доколкото разбирам, не знае, че демокрацията е форма на управление и я бърка с няква форма на анархия. Другото, което ни беше представено са странни лексикални връзки като онази за колумбарниците, урните и погребаните гласове или откровено грешни неща като това, че government идвало от govern the mind. Още от тея приказки, споделени сравнително рано в разговора, вече би трябвало да ни е станало ясно за какво става въпрос. Ама да видим какво още имаме:

1. В поста, в който ни се обяснява, че храната ни е тъпкана с какво ли не (типично за анти-ГМО и анти-химикали конспиративни сантименти) и на това, че в развитите ни общества имаме модерна медицина, ми се отговаря нещо от сорта на "най-добре да се избягват лекарите" (типично за анти-вакс и Биг фарма конспиративни сантименти), биваме осведомени също така, че флуоридът е опасен. Според изключително достоверния сайт на Blue Filters - фирма за продажба на филтри за вода, която със сигурност няма абсолютно никакъв пазарен интерес да сме много изплашени от флуорида във водата си. Статията им няма цитирана литература, която да подкрепи гръмките им изявления за това колко отровен е флуоридът. Голяма част от тея изявления са опровергани научно:
http://www.bluefilters-bg.com/blog/fluo ... hata-voda/

2. В случай, че това горе ни се вижда като honest mistake, който все още не е доказателство за абсолютна липса на критичност при подбора, поемането и разпространяването на информация, по-късно в прав текст ни се съобщава, да не сме били давали като аргументи реферати и статистики, а "разсъждения", щото ако ѝ притрябвало, можело и сама да разлисти някоя енциклопедия. Уви, малко след това ни става ясно, че за учене по физика не са били разлиствани енциклопедии, а биографии на физици. Нека погледнем кои: Никола Тесла, Виктор Шаубергер, Ерик Долард, Вилхелм Райх, Стефан Маринов. От тези би трябвало на прима виста да са ви известни Никола Тесла и Стефан Маринов. Тесла е направил бая забележителни неща, но далеч не е направил всичко, което конспиративните теоретици му приписват. Стефан Маринов е български физик, който твърдеше, че може да направи перпетуум-мобиле и се караше с цялата научна общност, докато не стана ясно, че говори глупости. Човекът в крайна сметка се самоуби и това какво се смята за причина за самоубийството му зависи от коя страна на конспирацията сте. Виктор Шаубергер също e известен с някви проекти за правене на енергия от почти нищо. Останалите не ги знаех, но бърз Гугъл показа, че те пък са известни с някви дълбоко уважавани от конспиративните теоретици изумителни научни постижения, които някак не са успели дa впечатлят научното комюнити, вероятно заради намесата на някви илюминати. Ето примерно по какви конференции ходи Ерик Долард, който на собствения си уебсайт се провъзгласява за "The only man who has replicated Tesla's wireless transmission technology":
https://energyscienceconference.com/who-we-are/
Ето му го и собственият сайт - обърнете внимание на това как този велик учен се финансира с INDIEGOGO и PayPal. Дотам са го докарали илюминатите, горкият.
http://ericpdollard.com/
А Вилхелм Райх е бил пълно куку, милият, като почнем с биоенергиите, та приключим с НЛОто:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich

3. Да допуснем все пак, че точните науки са сложни и затова попадането в капана на псевдонауката е лесен. С историята би трябвало да е по-трудно да се натъкнем на откровени глупости - там математика не ти трябва да знаеш. Ta, на Сашко му беше препоръчан "историкът" Joseph P. Farrell, със заглавия на някви книги, които би трябвало да ме подготвят за това, на което ще попадна ако го Гугълна. Ще ви оставя да видите сами, само ще ви предупредя, че въпросният не е историк, а теолог и self-proclaimed alternative thinker.
https://gizadeathstar.com/

Мда. Тоя пич си колекционира конспирациите - кво ли няма там. Кеф ти ХААРП, кеф ти наци технологии, кеф ти убийството на Кенеди, кеф ти извънземни...

Аз май видях достатъчно, за да ми е ясно, че сме налазени от женския вариант на @coldie , което автоматично обезсмисля всяка сериозна дискусия и обяснява съществуването на оня странен пост за Билдерберг в американската тема. При това положение, въпросът на @Litz за антиваксърството е съвсем резонен, мисля, а моите опасения, че ще бъдем пратени да прочетем Callous Disregard на Andrew Wakefield, ако подхванем темата за ваксините, са също толкова резонни...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Re: Абсурдистан: Възраждането

Post by AlDim » Thu Jun 06, 2019 5:20 am

Litz wrote:
Thu Jun 06, 2019 1:24 am
Хитлер не е избран демократично. :mrgreen:
Ясно е, че там е имало много задкулисни машинации и глупости, но в края на краищата нацистската партия на Хитлер е избрана демократично с 38% от гласовете. Без тия близо 14 милиона гласа и огромния брой членове на партията му, щеше просто да си рисува посредствени картини. :mrgreen:
Щото ако за да съм си господар, трябва да копам домати и да коля пилета, и да кормя риби, викам по-добре съм си като роб консуматор с промит мозък.
И работата на tiffany не е лесна. Представи си колко е трудно сам да си произвеждаш частите на компютъра и да си прокарваш серията от тръби за интернета, за да можеш търсиш яки конспирации и да пишеш във форуми, че си господар на себе си. Направо поклон. :bow:

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 8 guests