The Science Topic

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

The Science Topic

Post by Silver » Wed Apr 06, 2011 9:43 pm

Пускам тема, защото след около час е първото публично представяне на някакъв потенциално чудовищен резултат от CDF (единият от двата експеримента на Теватрона, който търси за хигс, суперсиметрия и пр.) Става дума за необясним бъмп в разпределенията на W+2 джета, което е три стандартни отклонения над очакваното. Този пик е центриран около 150 GeV, където се очаква да се пръкне хигса. Анализът е направен на 4.6 fb-1 (това е индикация за натрупаната статистика), а до края на годината (до окончателното затваряне на Теватрона) се очакват два пъти по толкова, така че говорим за discovery-потенциал.

Ако не става дума за някакъв мащабен бъг, днес ще е по-черен ден за ЦЕРН и от счупването на LHC преди 2 години.

Линк за статията в архива от вчера (за хората, които имат свойството да разбират от подобни глупости):
http://arxiv.org/abs/1104.0699

И линк за първото представяне, което започва 23 часа бг време:
http://vms-db-srv.fnal.gov/fmi/xsl/VMS_ ... =573&-find

Стискам палци.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Apr 06, 2011 10:08 pm

А да кажеш с какво точно ще е черен денят за ЦЕРН? Щото аз от физика почти нищо не отбирам - съответно и от това, което каза....

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Apr 06, 2011 10:19 pm

Тук май particle physicists нямаме, та дай во кратце обяснение кат за олигофрени що тоя бъмп там, където е Хигс-а е толкоз лош.

Аз се занимавам с електрони и с уравнението на Шрьодингер, та останалите квантови частици са ми тъмна Индия.

Иначе стискам и аз палци, щото не искам черни дни за световната наука.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Wed Apr 06, 2011 10:19 pm

Моето лаишко обяснение е следното, без дори да чета статиите (късно е за такива неща). Едните може би открили нещо, дето се предполагало да открият другите със значително по-новото оборудване. На всичкото отгоре току-що видях в Wikipedia, че:
On January 10, 2011, it was announced that the Tevatron will cease operations at the end of September, 2011, as it has been made obsolete by the LHC, which began operations in early 2010. The main ring of the Tevatron will probably be reused in future experiments, and its components may be transferred to other particle accelerators.

Така че дори и онези в Щатите да имат основания да се радват повече от обичайното за откритие (па макар и непотвърдено) от такъв мащаб, ми се вижда пресилено да се обявяват тези в ЦЕРН пред прага на самоубийството.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Wed Apr 06, 2011 10:46 pm

Хмм - а откриването на Хигс бозона какво се очаква да даде? В чисто практически план. Т.е. - технологии които бихме могли да видим в близките 20 години.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Wed Apr 06, 2011 10:53 pm

Например антигравитация.
Всъщност не се знае. Точно както не се е знаело при откриването на неутроните, че са толкова важни за верижните ядрени реакции.

P.S. Първо прочетох "технологии в близките 200 години". Естествено, че няма да видим антигравитация до 20 години. Вероятно никога няма да видим, но това е друга тема.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Apr 06, 2011 11:10 pm

Незнам конкретно за хигс бозона но четох че са постигнали две части от една рзцепена частица да променят едновременно свойствата си независимо от географското положение. Което значи че теоретично е постигната мигновена комуникация. Всеки се сеща какво означава мигновена комуникация в информационната и управляваща техника.

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Wed Apr 06, 2011 11:14 pm

Trip wrote:А да кажеш с какво точно ще е черен денят за ЦЕРН? Щото аз от физика почти нищо не отбирам - съответно и от това, което каза....
Достатъчно е да разбираш от икономика. :) LHC струва 4 милиарда евро и е най-мащабният експеримент в историята на човечеството, ако не броим този на Шайхири тук преди време. Цел: търсене на бозон на Хигс (най-слабото място на Стандартния модел в момента, защото ако такова поле не съществува, никой няма идея как частиците получават масата си) и Нова физика (суперсиметрия, екстра измерения, черни дупки, текниколър и т.н.).

Целта на CDF и D0 на Теватрона, които са във финален етап на работа е същата, но до момента имаше само exclusion limits (и то доста съмнителни) - т.е. показва се колко е вероятността в даден интервал от маси да НЕ съществува бозон на Хигс. Обикновено това се определя с посторяване на инвариантни маси (нещо като теглото на частицата според теглата на продуктите на разпада й, които в крайна сметка се детектират) и търсене на отклонения от теоретичните модели. Обикновено това е някакъв пик в спектъра, който досега не съществуваше. Сега такъв има и е с малко над границата, над която се счита за статистически значим.

Накратко, има вероятност на Теватрона да са хванали нещо, заради което е строен LHC. Естествено, зад океана нямат никакъв шанс да извадят физиката, която ще бълват от ЦЕРН през следващото десетилете, но тук говорим за фундаментално откритие, от което ще последват моментално две нобелови награди. При това не на този, който го е измерил с 10% точност, а за този, който го е открил.

Все още имам чувството, че това може да е някаква нагласистика, заради спирането на Теватрона, но кой знае...

Колкото до това:
Хмм - а откриването на Хигс бозона какво се очаква да даде? В чисто практически план. Т.е. - технологии които бихме могли да видим в близките 20 години.
тук става дума за фундаментална наука. Никой никога няма да има реална полза от познанието, че електронът и протонът имат различни маси заради това, че взаимодействат по различен начин с поле на Хигс. Това, от което има полза е, че за да се построи LHC са се развили един куп научни области - като почнеш от свръхпроводимост, та до компютинг. Т.е. има индиректна полза от това детинско задоволяване на любопитството.

Btw, в момента в Атлас и CMS всички са в паника, правят се скорострелни анализи, търсят се подскачащи бинове с космически грешки... Голям купон. :lol:
Last edited by Silver on Wed Apr 06, 2011 11:18 pm, edited 1 time in total.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Wed Apr 06, 2011 11:17 pm

RRSunknown wrote:......Което значи че теоретично е постигната мигновена комуникация.
.....
Не, не значи.
http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradox

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Wed Apr 06, 2011 11:23 pm

Хммм - чакай малко - теорията за строежа на атома ни дава синтеза (евентуално, това винаги ще е на 20 години разстояние както е тръгнало) и ядрения разпад. А и цялата химия която ползваме. И то доста бързо. От друга страна разбирането как работи масата е доста по важно. Не бих го нарекъл детско любопиство. Или още никой не се е замислил за това.

Според статии от края на март не е Хигс, а някаква друга неизвестна.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
simple_stupid
Sorcerer
Posts: 353
Joined: Sun Jun 12, 2005 3:22 pm

Post by simple_stupid » Thu Apr 07, 2011 12:00 am

обяснено като за лаици.
за хигс бозона след 53-та минута

http://www.youtube.com/watch?v=lF-BOfZ0WR8
Ако така ще постъпваш,
нищо не би постигнал,
а хората ще го нарекат глупост.

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Thu Apr 07, 2011 1:03 am

Ок, от видяното, всичко изглежда много сериозно - намират 3 сигма пик и с електрони и с мюони. Теоретиците споменаха, че ако това се потвърди, става дума за екзотичен случай на нова физика.

Във всеки случай ще има голяма надпревара в близките месеци. (LHC не е пуснат в момента.)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Thu Apr 07, 2011 1:19 am

А, успокоих се, науката е в безопасност и става дума за бизнес... Беше ми странно, що бъмпа при Хигса се възприема като нещо лошо, при положение, че научната общност трябва всъщност да е много щастлива от наличието му. Реших, че нещо не съм разбрала и въпросния бъмп не потвърждава, а отъхвърля наличието на тоя бозон, или де да знам - направо ебава майката на няква теория. Ма то и в тоя случай научната общност трябва да е щастлива, щото пак научава нещо.

А то било заради Чичко-Паричко.

Еми ЦЕРН ще си ползват ускорителя за други открития, щото в тая област не е кат всичко да е известно. Не е настъпил краят на света.

Иначе знанието за бозона на Хигс е безценно за теорията на елементарните частици, където се знае малко, а експерименти почти не могат да се направят. Дори да не почнем да правим кинти от производства, базирани на това знание, то продължава да е супер нужно, за по-доброто разбиране на квантовия свят. Не мое всичко да се оценява с "практическа полза". ВТФ е практическата полза ениуей?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Fri Apr 08, 2011 6:29 pm

Някой модератор да смени заглавието на топика просто на The Particle Physics Topic, щото никой засега няма да си го отнесе. :)

Май това се оказва изкуствен пик от шифтване на спектрите на данните и на симулацията и сигурно ще изчезне при по-голяма статистика или ще покаже, че моделирането не струва 5 пари. Повече инфо в подписа. :)

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Fri Apr 08, 2011 7:37 pm

Смених го и съм щастлива, че по тоя начин доказах, че все пак ти разбрах нещо. :D Значи, викаш, бозонът засега е в безопасност? :mrgreen: :dummy:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 31 guests