Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 577
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Vash » Thu Mar 04, 2021 9:28 pm

Shamajotsi wrote:
Thu Mar 04, 2021 8:58 pm
Moridin wrote:
Thu Mar 04, 2021 9:00 am
@Shamajotsi, може ли подробности за white middle class bias в математиката?
@Vash, честно казано не разбирам значението, което отдаваш на този факт за доброто академично представяне на хората от Азия. Във всеки случай никой никого не цели да атакува, обсажда или хваща в обсада. Цели се наместо да имаш някаква система за обучение, изградена около нуждите на една група хора и която облагодетелства най-вече нея плюс някакво малцинство от хората, които не са в нея, да имаш образование, което помага на хората в цялото общество. Не мисля, че в това отношение си говорим за zero-sum game, че да се притесняваш, че помагайки на едни, ти задължително ще дръпнеш други назад, даже напротив.
По това, което съм чел специално за Америка, хаковете на образованието рядко работят. Тъй наречения Growth Mindset, който описваш горе, е доказано неработещ. Всъщност има нещо жестоко в това да даваш зор на деца с нисък образователен потенциал от която и да е раса да учат над възможностите си. Може да видиш The Cult of Smart на Фредрик ДеБоер, който от крайно лява позиция прави стабилна критика на идеята, че с образование можеш да оправиш проблемите на бедната класа на обществото.

(п.п. Не казвам, че успешното окуражаване не би имало добър ефект. Просто никой не го е правил масивно с голям успех. Ако някой има материал по въпроса ще ми е интересно да го видя. Просто ме съмнява, че whitey bad е начина.)

Това с намаляването на bias-а е чиста реторика и либерално проповядване без никаква връзка с реалноста. Това, което ще се случи реално е намаляването на стандартите, за да може повече хора да изкарат добри резултати. От което наистина добрите ученици ще пострадат. Единствения огромен success case в образованието, който знам е така наречените charter schools, не знам точно как. Но за тях не можем да говорим като решение, защото левите обожестяват обществените училища.

Азиатците са група, която преуспява в Америка независимо, че са единствената доказано институцуонално опресирана група в образованието. Примерно в Харвард процента на азиатци би скочил стабилно ако се гледаха само резултати от тестове, но ги режат заради субективни критерии като тестове на характера. Това не е ли доста расистко? Защо никой не говори за този bias сериозно?

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19714
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Xellos » Thu Mar 04, 2021 10:16 pm

Или просто казано Креденциализъм на макс.
Креденциализъм (от англ. credentials удостоверяващи грамоти).
Социологът Рандъл Колинз нарича САЩ общество на креденциализма, доколкото в него високо се ценят дипломите и степените (Collins, 1979). В съвременните технологични общества атестатите (свидетелства) и дипломите за образование говорят за човека не по-малко от социалния му произход. Креденциализмът е оценка на функционалните (работните) качества на индивида чрез постигнатото от него ниво на образование. От една страна дипломите са само начин работните места да се попълнят от добре подготвени хора. Но от друга страна формалните документи за образавоание често се разминават с фактическите изисквания на работата. В реалния живот, предявявайки повишени формални изисквания към образованието на търсещите работа (изискване за диплома) много работодатели си облекчават задачата за подбор на кадри с предпочитани от тях навици, нагласи и дори етнос или раса (напр., чернокож, който върши работата толкова добре колкото бял или дори по-добре, няма да бъде назначен, защото няма диплома). Подобен креденциализъм е стратегия, аналогична на пропускателен режим в строго охраняеми обекти, вследствие от което важните длъжности се оказват достъпни само за незначителна част от населението.
Иначе за работата с индивидуален ученик нямат ресурс, а смъкването на стандартите за масите и получаване на тапия се изражда в "за да се вземат едни пари/отчете резултат" и не работи добре, например това доуби и българското образование под мотото "парите следват ученика" от гетото.
I am the very model of a scientist salarian, I've studied species turian, asari, and batarian.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5674
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tigermaster » Fri Mar 05, 2021 12:10 am

Shamajotsi wrote:
Thu Mar 04, 2021 8:58 pm
Доколкото разбирам, става дума за случаи тип Пешо и Лашанти искарват четворки и за Пешо си викаш, че това е от мързел, докато за тъмнокожото девойче го отдаваш на това, че тя просто толкова си може и съответно стимулираш Пешо да даде повече от себе си, без да си даваш сметка, че съученичката му може да има проблем с интърналайзването на някои абстрактни неща (което не е въпрос на тъпота, а на различни хора с различен поглед над нещата) и ако ти се напънеш малко, можеш да помогнеш на света да се сдобие с инжинер, дейта сайънтист, физик или нещо такова.
Не знам за какви изследвания говориш, обаче това е прекалено голямо опростяване. Просто да кажа. Дали разликата между Пешо и Лашанти е само расата, тоест? Дали Пешо не се е представял добре до момента, когато е започнал да го пере пубертетът, та разликата в успеха да направи впечатление на учителите му? Дали Лашанти не е гравитирала винаги около четворките и затова учителите мислят, че тя толкова си може? Майка ми работеше като учителка известно време, та имам някакви наблюдения - и факторът никога не е само един.

А и @Vash е прав да намесва азиатците - не е като да са гризнали по-малко расизъм от чернокожите, поне доколкото знам, а специално китайците пък са го отнесли по-зле с въведения в деветнайсети век Chinese Exclusion Act, който отпада едва след Втората световна война. Китайците, както видяхме в цитираното по-рано от @Matrim изявление, недоволстват от мерките уж против расизма, които ощетяват тяхното расово/етническо малцинство.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3354
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Litz » Fri Mar 05, 2021 3:08 pm

Умерените демократи показват за пореден път какви лоботомирани идиоти са с тоя stimulus bill. Когато Тръмп раздава повече помощи и взима всички заслуги, значи положението е трагично. Очаквам 2022 да house of representatives да стане отново републиканска както и сената. Освен тва 2024 ако Тръм доживее дотогава да бъде отново президент. Или някой друг републиканец.

Много зле.

Shamajotsi
Adept
Posts: 218
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Shamajotsi » Fri Mar 05, 2021 3:29 pm

Chinese exclusion act бива отменен 1943та година. Не го казвам, защото това значи, че оттогава няма расизъм спрямо тази група (всички много добре знаем, че нещата не стоят така), а за да подчертая, че повечето Asian Americans са емигранти или потекло на емигранти дошли малко след това. 1940та хората в тази група са били малко над 250'000, докато 2016та са почти 21 милиона. Според мен заради това не можем да ги сравняваме с "по-местно" население, тъй като самия процес на придобиване на виза внася голяма доза selection bias (хора, които идват с работни визи, студенти, медицински персонал от Филипините, и т.н.).

И bias при преподавателите съществува и мои познати са го изпитвали на гърба. Ние можем да се броим за "бели", но все пак за други сме все още "източно-европейци".

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29826
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Roland » Fri Mar 05, 2021 5:28 pm

tigermaster wrote:
Fri Mar 05, 2021 12:10 am
Не знам за какви изследвания говориш, обаче това е прекалено голямо опростяване. Просто да кажа. Дали разликата между Пешо и Лашанти е само расата, тоест? Дали Пешо не се е представял добре до момента, когато е започнал да го пере пубертетът, та разликата в успеха да направи впечатление на учителите му? Дали Лашанти не е гравитирала винаги около четворките и затова учителите мислят, че тя толкова си може? Майка ми работеше като учителка известно време, та имам някакви наблюдения - и факторът никога не е само един.
Аз по-рано говорих за поколенческите натрупвания, с които трябва да се бори на практика всеки Афро-Американец в момента. Лашанти е възможно наистина "толкова да си може", но това не означава, че с допълнителна/по-добре формулирана помощ не би могла да постигне повече. Защото ако Пешо Мързела идва от класа, която винаги е имала достъп до определени форми на обучение, а пра-бабата на Лашанти е била робиня, докато дядо ѝ са го замеряли с камъни и са му се смяли в банката като се е опитвал да вземе заем за жилище по време на сегрегацията, а баща ѝ е в затвора заради "войната срещу наркотиците"... не знам вижда ли се къде отивам с това, но наистина тук си говорим за деца, които от наша гледна точка имат различен потенциал, но чийто потенциал все пак подлежи на оформяне.

И да, прав си, че описанието на @Shamajotsi е доста опростено. Но въпросът, който аз лично винаги си задавам в този тип случаи, не е кое е най-точното описание и каква е най-нюансираната дефиниция на проблема, а коя формулировка ще доведе до най-добър резултат. Понякога определени големи инициативи дават по-добър общ резултат от супер таргетирани. Да, понякога Лашанти наистина е мързел и доникъде няма да стигне, а Пешо наистина има повече нужда от окуражаване. Но когато имаш институционализирана сегрегация до ден днешен, нито един от двамата няма да пострада от по-глобален опит за справяне с нея.

(бтв, да уточня, че нищо не разбирам от педагогика и не коментирам конкретния документ и предложенията в него, само принципите зад тях, с които съм съгласен.)

Апропо, нещо, което не се споменава в този разговор, е че също като във всички останали институции, една немалка част от учителите в САЩ все още са бели и все още си носят предразсъдъците. Та нерядко решението да помогнеш на Пешо, а не на Лашанти, не идва от педагогически съображения.А за чартърните училища не говорим, защото те са gated communities. Тъй като само хора с големи ресурси могат да си пратят децата там, а тези деца са израснали с привилегия, която включва достъп до много по-добро образование по рождение, естествено, че ще имат по-висок резултат. Ако въпросните чартърни училища магически бяха достъпни за всеки, щяха да имат същите образователни проблеми, които имат публичните.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29826
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Roland » Fri Mar 05, 2021 5:42 pm

Litz wrote:
Fri Mar 05, 2021 3:08 pm
Умерените демократи показват за пореден път какви лоботомирани идиоти са с тоя stimulus bill.


Факт. И не схващам защо Бърни не бие отпор от обратната посока. 50/50 са, не е като Джо Манчин да има повече влияние от него. Защо не трябва да угаждаме на прогресивните сенатор, а само на малоумните ретро центристи?
Litz wrote:
Fri Mar 05, 2021 3:08 pm
Когато Тръмп раздава повече помощи и взима всички заслуги, значи положението е трагично.


Никакви заслужи не взима. Той продължава да е фокусиран като лазер върху това, че са му откраднали изборите, а Републиканците ломотят за cancel culture, Mr. Potato Head и Доктор Сюс. Никаква дисциплина няма там в момента и макар че Демократите ги критикуват за чековете, никой не хвали Тръмп, че е дал на повече хора.

А и това не е вярно, доколкото помощите за безработни са доста по-щедри тук.

Изобщо, малоумието е малоумно, доколкото тия поправки свалят къде $12 милиарда, които в проектозакон за $1.9 трилиона е някакси... смешно. НО въпросният си остава монументално прогресивен и популярен (някъде 77% от населението го одобрява, вкл. 59% републиканци, което от десетилетия не се е случвало) и когато мине, ще има огромен успех. За сравнение, сходният закон на Обама беше $825 милиарда. Този е буквално с трилион отгоре и ефектът ще е много по-бърз и директен.

В който ред на мисли...
Litz wrote:
Fri Mar 05, 2021 3:08 pm
Очаквам 2022 да house of representatives да стане отново републиканска както и сената. Освен тва 2024 ако Тръм доживее дотогава да бъде отново президент. Или някой друг републиканец.

Много зле.
Не съм съгласен с трактовката ти изобщо, но същевременно си зловещо права. Според мен мидтърмс 2022 ще са доста по-щедри към Байдън, отколкото е типично за нов президент. Първо, 2022 ще е първата година, в която хоупфули всичко ще е отворено и хората ще живеят нормален живот. И конкретно благодарение на този закон, който вероятно ще е бил подписан в края на следващата седмица.

Второ, републиканците са тотално обезглавени в момента. Преди 12 години стратегията беше да се блокира всичко от Обама и това им помогна да го обвинят в неефективност. Но той се опитваше да работи с тях. Администрацията на Байдън е пълна с хора от тази епоха и те са си взели поука. И което е по-важно -- многократно повече американци следят политиката в момента, защото всичко е на Туитър. Републиканците се опитват да използват същата стратегия сега, но този път няма да сработи толкова добре. В момента ВСИЧКИ знаят какви са проектозаконите и съответно ВСИЧКИ виждат как техните представители гласуват против закони, които те искат.

ОБАЧЕ

Ако H.R.1 (For the People Act) не мине през сената - което е невъзможно без премахването на филибъстъра - републиканците ще прокарат буквално над 200 закона на щатско ниво, които ще ограничат възможността за гласуване в ключови региони. Дори само с преначертаването на карти за представители в House of Representatives, те са способни да си върнат контрола там. Ако те държат Камарата в 2024, и с всички рестрикции, които ще са планирали дотогава, шансът е голям който и да е републиканец наистина да спечели президенството. И ДОРИ да не го спечели, този януари се видя, че ако Камарата е под контрола на републиканци, те буквално имат капацитета да откажат да признаят легитимността на национални избори. Оттам нататък, ако те контролират всичко пак, шансът е голям САЩ просто да стане миноритарна диктатура.

Тааааа, мисълта ми е, че резултатът, който предричаш, е напълно възможен, но определено не по причините, които изброяваш.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 910
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Ambartanen » Fri Mar 05, 2021 7:00 pm

Някой друг има ли чувството, че Куомо сам се #metoo-ва, за да не се фокусират хората върху това как е отървал донорчетата си аверчета от отговорност за десетки хиляди смъртни случаи? Знам, че съм на ръба да си сложа фолио на главата, ама не мога да повярвам, че хората се фокусират повече върху това как някоя жена изглежда на снимка с него, отколкото на факта, че е получил супер много пари от хора, за които е прокарал закон да не могат да бъдат съдени.

Това не значи, че не вярвам на обвиненията или че ги намирам за незначително, просто като outrage level-а на медиите човек би си помислил, че това с прикриването на смъртните случаи въобще не се е случило.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4618
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by трубадур » Fri Mar 05, 2021 8:05 pm

Е виж само тая тема какви небивалици се точат със страници разсъждения и после се чуди на коя тема медията ще наблегне повече.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6034
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Demandred » Fri Mar 05, 2021 8:40 pm

Ситуацията с Андрю Куомо през последната година е поредното доказателство колко отявлено пристрастни са почти всички медии в САЩ. Месеци наред повечето от тях го изкарваха за най-успешния лидер в САЩ в борбата с коронавируса, въпреки че Ню Йорк беше щата на второ място по най-много починали от вируса на глава от населението. Причината за това бе, че е от правилната партия и че изглеждаше много адекватен по време на пресконференциите и брифингите му в първите месеци на пандемията, особено в сравнение с Тръмп. Помогна и това, че брат му е водещ в CNN. Но всъщност заповедта на Куомо от първите дни на пандемията старческите домове в щата да нямат право да отказват да приемат хора, лекувани в болници от коронавирус, доведе до това Ню Йорк да има най-много смърти като процент в такива институции. И за да покаже отново какъв "велик лидер" е, Куомо направи всичко възможно да прикрие трагичните резултати с всевъзможни манипулации и нарушения на законите - https://www.theguardian.com/us-news/202 ... des-report. Всичко това през миналата година беше широко отразено в консервативните медии, но тотално игнорирано от всички останали, която бяха твърде заети с Тръмп манията си и с това да обвиняват републиканските губернатори за всяка смърт от коронавирус в техните щати. До такава степен провалът на Куомо в борбата с вируса беше публично игнориран, че Куомо дори публикува през октомври книга за огромните си успехи като лидер по време на пандемията която се продаде много добре и беше нахвалена от медиите. Е, след това дойде втората вълна в щата и пак бая хора измряха, обаче какво от това...

Чак след изборите, когато Тръмп вече не е президент и главният прокурор на щат Ню Йорк (която е от демократите) започна да разследва действията на Куомо за прикриване на броя починали в старчески домове, повечето медии си позволиха да пишат за действията на Куомо относно коронавируса нещо различно от хвалебствия. Изведнъж се оказа, че Куомо не само бил некадърен губернатор, ама и сериен sexual harasser.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5674
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tigermaster » Sat Mar 06, 2021 4:12 am

Roland wrote:
Fri Mar 05, 2021 5:28 pm
И да, прав си, че описанието на @Shamajotsi е доста опростено. Но въпросът, който аз лично винаги си задавам в този тип случаи, не е кое е най-точното описание и каква е най-нюансираната дефиниция на проблема, а коя формулировка ще доведе до най-добър резултат.
Аз също, бтв. Само дето не мисля, че точно расовият проблем е най-важният, особено пък ако става дума за предмета с най-обективното оценяване в училище. Няма да се опитвам да отричам наличието на (расови или каквито и да било други) предубеждения, обаче, честно казано, подозирам, че именно в математиката, където оценяването не зависи от личното мнение на учителя на практика изобщо, предубежденията е най-лесно да бъдат преодолени. В този смисъл - дали няма да е по-добре в цялост тестовете да се изградят по начин, който изключва личните мнения - и от страна на ученика, и от страна на учителя? Виждал съм подобен подход по литература в гимназията. Работи поне донейде. Математиката е ясна - там, поне в училище, възможността за лична интерпретация на дадена задача е сведена до минимум - или можеш да смяташ и си знаеш нужните формули, или не можеш, или не ги знаеш, или не можеш и не ги знаеш.

А на класовите проблеми, които бяха споменати тук, съм ставал свидетел от доста първа ръка. До шести клас бях в адската дупка, известна като 90-то СОУ "Хосе де Сан Мартин". (Мисля, че вече не е СОУ, но не съм сигурен.) За времето, което бях там, мои съученици пишеха за ВИС и СИК по стените (един ходеше на уроци по карате специално с целта като порасне, да бъде мутра - бая тормоз съм изял от него, до момента, когато намесих родителите си), други разбиваха магазини и имаха проблеми с полицията, един се обеси на баскетболния кош в двора, педофил задяваше деца пред училището, включително съученички на брат ми в първи клас, Съвестин Деянов го отвлякоха оттам, доколкото помня в учебен ден, пребиха директора, като слуховете, които стигнаха до мен, бяха, че се е опитал да спре групово изнасилване, моя съученичка във втори клас имаше трима братя от различни бащи, ученици с очевидни умствени проблеми се разхождаха напълно необезпокоявани по коридорите (един пиеше вода от тоалетните чинии, бтв), и прочие красоти, които няма да описвам. Това досега беше само връхчето на върха на айсберга. За шестте години там съм видял и изтърпял достатъчно гадост, която отдавна ми се ще да забравя вече. А бяхме все хлапета от доминантната в България раса, нали... Та, с оглед на този айсберг - огромна част от проблема започва извън училище. Моят най-добре запознат с полицията съученик беше израснал без баща и с майка тотален психопат, която всекидневно го пребиваше до кръв с колан за няма нищо. Младежът още във втори клас идваше с белези по гърба от побоищата. На такъв колкото и да му смъкваш стандартите, за да изкарва оценки по математика, няма да му помогнеш, друго трябва. От училището се опитаха да му помогнат. Класната ръководителка пред очите ми се опита да говори с майка му, но в един момент просто не издържа, разплака се и й изкрещя, че едвам се удържа да не я смели от бой. (Смятайте, за да го помня близо трийсет години вече това, какво впечатление ми е направило...) И да, знам, че това е екстремен пример, но нали точно да се помогне на непривилегировани деца е целта? Този мой съученик беше такъв.

Имам някакво наблюдение и над присъствието на значителен брой деца от етническо малцинство в клас и смъкването на някои стандарти заради тях - турчетата в училището в Айтос, където карах седми клас. Истината е, че се разбирах добре с тях. И да е имало някакви търкания на етническа или верска основа, били са между възрастните и аз поне не съм ги усещал изобщо. Разбирахме се, бяхме горе-долу приятели, доколкото беше възможно за пришълец от София като мен да е приятел с някого там. Обаче както говореха добре български, четенето и осмислянето на писмен текст при много от тях беше на потресаващо ниво. Имах съученичка, която не можеше да схване разликата между "Македонски" и "македонци". (Македонски беше главният герой от "Немили - недраги" в случая...) В седми клас това. И си минаваха в горните класове, и изобщо... Това на кого помага?

И за екипната работа имам какво да кажа - понеже в груповите проекти в гимназията екипната работа обикновено я вършех почти или съвсем изцяло аз, понеже мен най-много ме биваше в сметките. Не че се оплаквам, не беше толкова трудно това, а и съучениците са ми помагали много за други неща, обаче все още предпочитам на индивидуални постижения да се слага по-голямо ударение.

Та, просто да изсипя известно количество приказки. Толкова от мен засега, че и без това стана много.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 577
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Vash » Sat Mar 06, 2021 3:24 pm

Не съм сигурен дали 15 доларова минимална заплата в Америка би било добра идея. Като цяло съм по-голям фен на UBI или друг вид директно финансиране на хора от държавата, отколкото на ограничения към бизнеса. Може би е добра идея да се гласува против увеличението на този етап дори от демократите.

НО е факт, че от известно време демократите имат лош PR, че са слаби и безпринципни хора, обещават много и ти забиват нож в гърба и т.н. Много е важно ако не могат да се съгласят на увеличаване на минималната заплата, което много хора очакват от тях, да пуснат единно и силно послание как ще се справят с кризата.

Това да занесеш шоколадова торта на работа в деня на вота, като е твой ред да гласуваш да барнеш МакКонъл да те види какъв герой си, и накрая да направиш карикатурен thumbs down fuck the poor dance не е начина. :lol:

https://twitter.com/shoe0nhead/status/1 ... 2967773184

Още малко контекст:
https://www.refinery29.com/en-us/2021/0 ... r-backlash

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6034
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Demandred » Sat Mar 06, 2021 3:50 pm

Поредният измислен скандал. Слагането на увеличение на минималната заплата в пакета от мерки против COVID-19 е против правилата на сената за budget reconciliation и това бе потвърдено преди няколко дни от senate parlamentarian. И далеч не беше само Синема от демократите, която гласува против обреченото предложение да бъде вдигната въпреки това - още седем сенатори го направиха, включително най-близкия до Байдън Chris Coons. Байдън и администрацията му също бяха против всякакви опити да се заобиколи решението на senate parlamentarian. Ако искат да увеличават минималната заплата, нищо не пречи на демократите да си гласуват отделен закон за това. Синема каза, че не е против това. А това с тортата е такава глупост, че няма накъде. Изкараха я чудовище, защото занесла торта на senate staffers, които в последните дни са тотално претоварени.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Vash
Paragon
Posts: 577
Joined: Fri Jan 27, 2006 12:17 am
Location: София

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Vash » Sat Mar 06, 2021 4:50 pm

Както казах нищо не знам за минималната заплата, даже интуицита ми е, че не е най-доброто решение. Просто от PR гледна точка изглеждат зле театралните изпълнения на тази. И не виждам партията да има единно становище за алтернативни решения.

За тортата съм съгласен иначе, но няма как да ме убедиш, че не може да се сети колко лесно може да се клипне тоя пресилен thumbs down и как ще изглежда. И може да е тъпо, но тук говорим за PR и маркетинг, където такива неща имат огромно влияние.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by The Dragon » Sat Mar 06, 2021 6:16 pm

Vash wrote:
Sat Mar 06, 2021 4:50 pm
Както казах нищо не знам за минималната заплата, даже интуицита ми е, че не е най-доброто решение. Просто от PR гледна точка изглеждат зле театралните изпълнения на тази. И не виждам партията да има единно становище за алтернативни решения.

За тортата съм съгласен иначе, но няма как да ме убедиш, че не може да се сети колко лесно може да се клипне тоя пресилен thumbs down и как ще изглежда. И може да е тъпо, но тук говорим за PR и маркетинг, където такива неща имат огромно влияние.
Проблема с минималната заплата е че щатите са големи и съответно просто не работи на федерално ниво. 15 долара не стигат в Сан Франциско за да преживееш и буквално ще убиеш целият service sector в средния запад и апалачите. Но понеже огромна част от мрънкалата със скъпа диплома, но са учили за безработни и те са концентрирани баш в ню йорк и подобни и са нископлатени и идеята им харесва.
Тази сутрин се срещнах с човек, който знае, как да се решат всички проблеми в държавата, как да заработят институциите, и как да се направят реформите. Той самият обаче не е готов да оглави правителството, понеже няма кой да кара таксито.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests