Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2734
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by coldie » Mon Feb 22, 2021 8:42 am

Можете ли да си го представите - четирима американски президенти не са започвали война. По-малко от 10%. За какво говорим? Чак кой знае какъв поглед назад нямам - но доколкото имам за по-куклен президент от Байдън не мога да се сетя. Той дори като си отваря устата изглежда като кукла и сякаш някой говори вместо него.

А за емигрантите не съм много съгласен с гледната точка на Тръмп.Тя самата им държава е държава на емигранти, така че... кореняк американец е нещо като кореняк софиянец, нещо което го има но всъщност го няма.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2661
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Alexis » Mon Feb 22, 2021 2:03 pm

За всички, които се чувстват славяни (или ще им е изгодно да се чувстват такива след като прочетат написаното в линка по-надолу), ако не сте се идентифицирали като РоС, вече имате причина. Ако някой ви обижда в Туитър, ФБ или където и да било, смело ги наричайте расисти :), ако безумието на някакви екземпляри от Portland State University и нещо, наречено Coalition of Communities of Color ви пасва на личната лудост:
"Communities of Color in Multnomah County: An Unsettling Profile" is the first of a series of reports developed in partnership with Portland State University. The report documents the experiences of communities of color in Multnomah County. The subsequent six reports will be community-specific reports on the African American, African immigrant and refugee, Asian/Pacific Islander, Latino, Native American and Slavic communities.
Communities of Color in Multnomah County: An Unsettling Profile

Някъде трябва да се сложи граница на лявото безумие и подозирам, че това някъде е било около 5-6 хиляди км./3-4 год. преди тази точка. Дали славяните сме етнос, такъв сме, но ей богу, за мен беше просветление, че сме цветнокожи по нечия дефиниция.

От друга страна, както се оказва, за нас българите (и други ала поляци и т.н.), това не важи, но пък според друго умопомрачение на същия екип от безумци, хората от страни като Туркменистан, Азербайджан или Киргистан се класират. Чувствам се изцяло прецакана. Може пък да е имало причина да станем не-знам-си-коя по ред република.
This report details the experiences of the Slavic community in Multnomah County. The Slavic community is defined as those from the former Soviet Union.
The Slavic Community in Multnomah County: An Unsettling Profile
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by трубадур » Mon Feb 22, 2021 3:00 pm

Това все ми напомня като некъв (от тия с меките гуши) почна да плаче че в полското студио на сидипроджект, пичовете зад вичър игрите и сайбърпънк, нема достатъчно расово разнообразие в компанията, и в твитър го насраха с неговите камъни как е антиславянин или пък дебилите, които тръгнаха срещу чешките разработчици на Kingdom Come: Deliverance, че няма църни в средновековния им симулатор, който се продаваше на обещанието за историческа достоверност. И получиха същите отговори, с други думи, дори да не ни бръснат за пос, сигурно щот сме по-бледи и от скандинавците не значи, че не сме колър в крайна сметка и че не може да мрънкяме из нета :spite:

със забавното на ум, да сме честни, че все пак става дума за общности в друга (западна) държава, които не са коренно население, а като такива винаги ще си малко по-преебан от местните и ми се струва, че там пос=маргинализиран и се ползва за всичко

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29866
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Roland » Mon Feb 22, 2021 5:30 pm

Кои са
трубадур wrote:
Mon Feb 22, 2021 3:00 pm
тия с меките гуши
?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6052
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Demandred » Mon Feb 22, 2021 5:31 pm

Тия бежанци от бившия СССР, дошли в Портланд през 90-те години, най-вероятно в огромната си част въобще не са славяни, а чеченци или Средна Азия. Ако наистина са бежанци, разбира се, като гледам колко компетентни са направилите този "профил", това далеч не е гарантирано.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by трубадур » Mon Feb 22, 2021 5:53 pm

Roland wrote:
Mon Feb 22, 2021 5:30 pm
Кои са
трубадур wrote:
Mon Feb 22, 2021 3:00 pm
тия с меките гуши
?
викаш припозна ли се? щото от всичко само това да изолираш :spite:

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10976
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Marfa » Tue Feb 23, 2021 8:50 am

Аз всъщност наистина искам да разбера какво в САЩ се влага в термина РОС. Ако е всеки човек, който не е от англо-саксонски или скандинавски произход, ОК, имаме сделка. Просто ако са го приели като термин, макар и неверен по същество, за нещо такова, ще разбера. Щото иначе и латиносите не са по-РОС от жителите на САЩ. Бели преселници, потомци на роби, тук-таме коренно население и те така. Камерън Диас по-РОС ли е от Скарлет Йохансон? Кристина Агилера по-РОС ли е от Анастейша да речем? Марк Антъни РОС ли е? И ако е, що? Щото е тъмнокос ли? Ако това е причината, що всеки друг тъмнокос американец не е РОС?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 914
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Ambartanen » Tue Feb 23, 2021 10:26 am

Аз не мисля, че тук има нещо особено ново или различно. На мен още 2007ма ми обясняваха някои американци, че не съм "бял", защото славяните не са бели, докато други ми обясняваха, че съм привилигерован от моята бялост и опресивните ми колониални предшественици. Очевидно и двете са доста нелепи от гледна точка на някой израсъл и живеещ в България. Като много други неща това тръгва от конкретна култура и ситуация, където описва нещо истинско с терминология, която работи в съответната култура. В Америките исторически и в по-малка но все още реална степен в момента, цвят на кожата абсолютно е начин за такова разделение на групи в обществото. Самия начин на осмисляне на света определя, че ако някоя група е ограничена или прецакана по някакъв начин, то трябва да има отношение към "бялост."

Иначе е доста интересно да мислим за историята и да разсъждава човек как така първоначално ирландците и италианците, а по-късно например поляците въобще не са били "бели" като първо са се преселили като големи хомогенни групи със собствена култура в САЩ, но по-късно са станали. Или как в Южна Америка примерно е имало градация и не само чернокожите са по-нисши от индианците, които са по-нисши от европейците, ами в различни ситуации да бъдеш примерно "само" 7/8 европеец е значело, че можеш да получиш важна позиция в обществото само ако няма "чистокръвни" испанци способни да я изпълнят. Всъщност разни испанци и французи все пак са се опитвали да следят хора до 1/64та "небяла" кръв с намаляващи ограничения на правата, което е очевидно абсурдно. Американците приемат по-екстремния подход просто да бъдеш бял или не и ако не си, значи си PoC.

Та всичко това да кажа, че каквото ние приемаме за етническа група или народност, този доклад просто го нарича community of color. Това е щото пък там всеки бял американец в днешно време с радост ще те информира, че е 1/4 ирландец, 1/8 германец, 1/16 италианец, 1/32 индианец и 1/64 марсианец или каквото там. Примерно в САЩ мексиканските имигранти са PoC без значение какъв им е цвета на кожата, защото културно и етнически се виждат като мексикански имигранти.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3440
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Litz » Tue Feb 23, 2021 2:09 pm

Мен тва винаги ме е обърквало кой какво точно се води. Да не говорим, че англо саксонците са мн разтегливо понятие без някво значение.

Но, за да ви хвърля в тъча аз имах един колега от Чили, чийто дядо е бил нацист от Германия, който се смята за PoC.

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5718
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tigermaster » Tue Feb 23, 2021 3:01 pm

^Да, а аз преди време се запознах с един пич, който изглеждаше точно като изваден от японски игрален сериал, обаче се идентифицираше като бял. Българин, с българско име и всичкото, обаче се оказа, че има някакъв корен в Монголия, и аз вече не помня какъв.
Той и Валери Симеонов, дето е с доста по-мургава кожа от мен, примерно, и очите му са дръпнати като на китаец, сигурно се идентифицира като бял, де да го знам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29866
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Roland » Tue Feb 23, 2021 5:51 pm

трубадур wrote:
Mon Feb 22, 2021 5:53 pm
Roland wrote:
Mon Feb 22, 2021 5:30 pm
Кои са
трубадур wrote:
Mon Feb 22, 2021 3:00 pm
тия с меките гуши
?
викаш припозна ли се? щото от всичко само това да изолираш :spite:
Повтарям си въпроса.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by трубадур » Tue Feb 23, 2021 7:54 pm

Roland wrote:
Tue Feb 23, 2021 5:51 pm
трубадур wrote:
Mon Feb 22, 2021 5:53 pm
Roland wrote:
Mon Feb 22, 2021 5:30 pm
Кои са?
викаш припозна ли се? щото от всичко само това да изолираш :spite:
Повтарям си въпроса.
и аз моя
явно е, че мина и не си актуален, кийп ъп

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Moridin » Tue Feb 23, 2021 8:01 pm

Хайде моля пак да се спрем с ОТКРОВЕНОТО заяждане, че става малко тъпо вече. @трубадур, и на мен не ми е ясен изказът ти. Би ли пояснил, че не е обида, за да си продължи темата спокойно?
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4705
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by трубадур » Tue Feb 23, 2021 8:19 pm

Обида е, не знам как е останало неясно. Визирах разни мекотели (чисто визуално смятах всичката кретеноидна маса, която като се снима е зинала поради някаква причина и изглежда нелепо), които скачат за глупости връз компании, а не заради отношението към работници, пазара и крайните потребители. И беше просто тангента. Тва че рольо сега ме хапе си е негова работа, дотолкова че така да затлачи дискусията.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Moridin » Tue Feb 23, 2021 9:21 pm

Вероятно е реагирал по аналогия с подобен епитет с китки, който изглежда като да не си планирал, надявам се.
Та хайде да оставим тая тема и не е чак толкоз усилия да се живее дружно, плз всички.
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests