Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2659
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by coldie » Fri May 31, 2019 10:47 pm

Roland, много ми се иска някой да промени нещо за добро. Може да си ти.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 175
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tiffany aching » Fri May 31, 2019 11:25 pm

Roland wrote:
Fri May 31, 2019 10:12 pm
Това са ОГРОМНИ проблеми, които ежедневно влияят негативно на стотици хиляди хора в САЩ и - в някои от примерите, които дадох - на милиони хора по света. Дори най-големите критици на Хилари Клинтън не биха казали, че дори едно от тези неща щеше да се случи, ако тя беше на власт. Да, може би други неща щяха да се случат, може би щеше да е неефективен президент, може би не всеки щеше да е добре. Но тук говорим за зверства от глобален характер, нарушения на човешки права на безпрецедентно ниво, и на тотално погребване на системата от checks and balances, на която почива американското правителство.
Мдааа, много грозни неща се случват в САЩ, няма две мнения, съгласна съм и за мащабността на проблемите. Доста от тях потвърждават писаното от мен до тук. Само че ето какво - проблемът е в самата система (както и в голяма част от електората) и ако Хилари Клинтън бе на власт, то мизериите вероятно биха били различни. За съжаление или не, няма как да знаем точно какви щяха да бъдат те и по-нататъшни спекулации намирам излишни... но щяха да присъстват. Несъмнено. Пък и американските управляващи имат дълга традиция в зверствата от глобален (че и локален) характер и в нарушенията на човешките права. Както и всички останали правителства, президенти и прочее... поне такива са ми впечатленията.

Edit. Добре де, ами самите американци реагират ли по някакъв начин на случващото се или чакат следващите избори?
Last edited by tiffany aching on Fri May 31, 2019 11:37 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29826
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Roland » Fri May 31, 2019 11:36 pm

Еми не знам, ако смяташ, че щеше да е "същото, ама с друг цвят", за мен това демонстрира като минимум непознаване на политическата реалност в САЩ. Оттам насетне едва ли има смисъл да спорим за това дали гласуването там си заслужава, или не..
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 175
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tiffany aching » Fri May 31, 2019 11:44 pm

Разбира се, че не познавам американската политическата реалност в детайли, но колкото (за) толкова се интересувам и ми бе интересно да прочета впечатления от първа ръка/от мястото на събитията. Може би дори са далеч по-достоверни от някои т.нар. официози. Хм... пък аз си мислех, че си говорим добронамерено, а не спорим. Вероятно в случая съм наивна. :roll:

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3355
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Litz » Sat Jun 01, 2019 12:38 am

Между другото един приятел либертарианец обясняваше как данъците са кражба , социалните политики са глупост и тн. И го уволниха от работа след което той не можа да се намери друга и задлъжня. В Германия обаче социалната система е супер адекватна и в момента той взима 900 евро на месец без да прави нищо. А е имигрант тук.

Тая възможност му е предоставена, щото някакви хора са гласували за адекватни партии , които да направят тази социална политика възможна.

Ако в Германия повечето левомислещи не гласуваха, а само неонацитата например, жална му майка на целия свят, пичове. Щото по-плашещо от немски нацист няма.

Негласуването е и причина за Брекзит, ама яко е да си напук предполагам.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2795
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Dr. Horrible » Sat Jun 01, 2019 12:51 am

Все пак е много интересно, че въпреки ожесточената президентска кампания през 2016-та, въпреки радикализирането и на двата лагера, за което се говори толкова масово, избирателната активност си беше стандартна за САЩ, дори май е по-ниска отколкото при изборите с участието на Обама - 57%. Въпреки безбройни лозунги или крилати фрази, станали известни по време на кампанията - I'm with her, Lock her up, Build the wall, Grab 'em by the pussy, Feel the Bern и, разбира се, Make America great again, достатъчно голяма част от хората останаха в крайна сметка апатични към финалните двама кандидати. Тръпм е спечелил 46% от гласовете, Хилъри - 48%. Тоест, по най-груба сметка, за Хилъри са гласували към 27% от хората, за Тръмп – към 26%. А 43% от хората не са подкрепили никого. Тоест негласуването е било най-популярната позиция в САЩ - нито woke подкрепата за Хилъри, нито racist подкрепата за Тръмп, а негласуването. То е било нормата.

Винаги, когато човек се изправя срещу хора, които не мислят като него, той има два избора - да ги осъди или да ги разбере. И имаме 43% от американското население, които са сметнали, че не искат да гласуват нито за Хилъри, нито за Тръмп. И това показва, че и двамата кандидати са били в еднаква степен непопулярни сред много голяма част от избирателите. Демократите може да си обясняват по много начини загубата на Хилъри - сексизъм, расизъм, Русия и т.н и т.н. и т.н., но реалността е, че Хилъри по начало беше много непопулярен кандидат, който не успя да стигне до широката публика и да стимулира хората да отидат до гласоподавателните пунктове. Аз не мисля, че е редно тези хора да бъдат обвинявани за абсурдите на Тръмп, щом демократите не са им предложили по-добра кандидатура и на са успели да ги спечелят, нека се поучат от грешката си. Разбирам ги. Ако трябваше да гласувам в САЩ, най-вероятно и аз бих пасувал. Гласува се по съвест и доста хора не могат да си изкривят достатъчно съвестта, че да гласуват за Хилъри, дори с цел да спрат Тръмп.

Но иначе може би смятам по-скоро за положително, че Тръмп спечели. В историята няма "ако" - няма смисъл да гадаем какво би станало, ако Хилъри беше на власт, кого би назначила тя, какви закони и външни политики би прокарвала... Far all we know, тя можеше да е дала наалото на трета световна война с Русия. Така че не можем да коментираме евентуалности. Можем да анализираме само ситуацията сега. А сега аз виждам безпрецедентна критичност към американския президент, което е прекрасно. За жалост тя е съпроводена от идеализация на демократите, което е кофти, но критичното мислене се постига трудно. Дори само 1% от хората, които сега следят под лупа всяко действие на Тръмп, да запазят тази бдителност и към следващия (евентуално от демократите) президент, това пак ще е огромен плюс. Ситуацията с Обама беше налудничава - той имаше статута на суперзвезда, всичките му речи се боготворяха, даде му се Нобелова награда за мир, всичките му грешки се смитаха под килима, хилядите умрели в резултат на неговите военни действия не се споменаваха никъде, никой не го обвини, че по негово време полицаите си стреляха когото поискат и обществения гнет беше толкова силен, че се възпламениха движения като black lives matter. Трудно бих понесъл втори мандат от такава масова слепота - предпочитам американският президент да прави простотии и да бъде публично и редовно осъждан за тях, отколкото да хвърля прах в очите, докато сее войни. И правото на транс-хората в САЩ да служат в американската армия за мен е нещо тотално маловажно и незначително в сравнение с правото на всички хора по целия свят да не бъдат бомбандирани от американската армия. Американците често идеализират страната и системата си, не виждат грешките в нея. А управлението на Тръмп изкара тези грешки на преден план и показа множество ужасни пробойни в целия им строй. И сега за тези грешки се говори публично и открито. Поне няколко човека ще запомнят това и ще впрегнат новоразвитото си критично мислене дори ако на президентския пост стои демократ. Критичността винаги е полезна. Бдителността винаги е полезна. Тръмп е вдъхнал сила на множество расистки движения, но това е активизирало доста други хора да се борят с тях. Агенциите, които следят и отразяват hate-crimes, са станали много повече и това е довело до отразяването на повече случаи, тоест по-малко расистки престъпления остават невидими. Говори се за проблемите, вижда се колко несъвършена е социалната система, как тя става предпоставка за неравенство, вижда се в колко отношения редица европейски общества имат много по-добри социални политики. Радвам се на тази събуденост и критичност, макар и тя да е селективна. Все пак е начало. И ако загубените социални и граждански свободи са били цената, която американския народ е трябвало да плати, за да се научи да е по-бдителен, то дано тази цена си е струвала и дано придобидото се запази по-трайно.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Amelia » Sat Jun 01, 2019 2:50 am

Всички сме деца на прехода и аз лично гоня 40-така вече, но ми става все по-ясно, че гласуването е толкова важно за съществуването на обществата ни, че трябва да се направи задължително, както е задължително плащането на данъци. Знам че в България изборите са фарс, ама в реалния свят извън зоната на здрача на олигархиите и клептокрациите, демократичните избори наистина променят човешки животи в реално време и тежестта на избора се усеща доста силно. Изборната апатия се практикува в България от бая време насам и като гледам не е довела до нищо хубаво. Може би е крайно време да се пробват други варианти.

Ненам с какво точно много страшно нещо са бъкани храните ни (ГМО може би?) и какво му е толкова страшното на флуорида, но от източниците, от които аз си вадя информацията и които обикновено са базирани на сериозна наука, а не на рандъм сайтчета в интернет, знам, че има много, много по-страшни неща във водата на обществата, които за разлика от нашето нямат привилегията някой да им я пречиства, хлорира и флуорира. Ненам дали може да си представите кви химикали и ква паразитна и болестотворна биология може да се изцока от водоемите в държави като Северна Корея и диктатурите на Африка, Азия и Латинска Америка. Това, ако изобщо хората могат да стигнат до вода, нали.

ПП. Аз между другото чакам от две десетилетия вече либертарианците да слязат от нета и предвид непрестанното им самоизтъкване за това колко са способни и колко все ги обират мързеливите и неспособните, да идат да построят либертарианския рай и да ни покажат на всичките как се прави. До момента обаче либертариански рай няма, а нашичките продължават да кибичат на инфраструктура и услуги, продукт на упадъчната ни социалистическа система, да си плащат послушно данъците, и да бачкат на чуждо, вместо да шръгнат и те като Атлас и да видим тогава ние кво ще правим без тях. Затова и не мога да ги взема насериозно, ама изобщо.

ППП. Обама го гледаха под лупа от дясно, до такава степен, че му брояха колко пъти е казал god по време на речите си и тръгна мемето "Thanks, Obama". Да, имаше период в американската политика, в който скандалите бяха някви ей такива неща, помните ли? Все едно беше преди 60 живота. Просто човекът се държеше като нормален политик и спазваше правилата на офиса и страната си, а не като някакво chaotic evil, дето всеки ден ти сервира все по-безумни и недопустими скандали и не можеш да му смогнеш на темпото. Относно злините на САЩ, САЩ е толкова икономически и военно могъща държава, че няма как да избегне нанасянето на вреди по света. Ако решат да се затворят в границите си като японците през Едо ерата, ще е още по-зле за всички ни. Това е положението със световните господари и предвид останалите нации, дето са на нивото на САЩ в момента, си мисля, че САЩ са по-добрата алтернатива ени факин дей просто.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Onslaught
Sorcerer
Posts: 401
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:10 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Onslaught » Sat Jun 01, 2019 9:21 am

tiffany aching wrote: Та... преди време един човек отдели време, за да преведе И следните две клипчета, пък аз отделих време, за да се запозная и с тях. И не само това, ами взех и ги запазих...
След като си се запознала и си вникнала в съдържанието на тези клипчета я ми обясни, ако не от правителството, то от къде произтичат тези права за които пича със мустаците толкова упорито разпитва?
И какви са тея нелепи въпроси като :
Значи смятате, че е лошо, когато един индивидуален гражданин започне физическа саморазправа срещу други лица, за да ги лиши от собствеността им...
Лошо за кого? Ако аз използвам физическа сила за да отнема твоето имущество това ще е лошо за тебе и много добре за мене. Затова е 100% в твой интерес да си колаборираш с други индивиди и като част от тази група "изведнъж" ще придобиеш възможността да ми се противопоставиш и едва тогава вече няма да е в мой интерес да инициирам изполването на сила срещу тебе.

http://www.jack-donovan.com/axis/2011/0 ... is-golden/
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 175
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tiffany aching » Sat Jun 01, 2019 10:01 am

Onslaught wrote:
Sat Jun 01, 2019 9:21 am
След като си се запознала и си вникнала в съдържанието на тези клипчета я ми обясни, ако не от правителството, то от къде произтичат тези права за които пича със мустаците толкова упорито разпитва?
А ти да се постара да вникнеш в нещо? И си смени тона, ако обичаш. След като очевидното за теб е дълбока загадка... заповядай и не ми благодари. Никой няма правото да причинява вреда (от каквото и да било естество) другиму. В това число и правителството. И тъй като никой човек не преитежава това право и именно хората делегират правата си на избрани техни представители, то те не могат да предадат на правителството правомощия, които самите те нямат.
И да болдваш и да не болдваш, все тая. Думата Government e образувана от govern и mind.
Onslaught wrote:
Sat Jun 01, 2019 9:21 am
Лошо за кого? Ако аз използвам физическа сила за да отнема твоето имущество това ще е лошо за тебе и много добре за мене. Затова е 100% в твой интерес да си колаборираш с други индивиди и като част от тази група "изведнъж" ще придобиеш възможността да ми се противопоставиш и едва тогава вече няма да е в мой интерес да инициирам изполването на сила срещу тебе.
Значи, ми обясняваш, че единствено законът би те възпрял от извършването на престъпления? Блазе ти за съвестта. Ако използваш физическа сила, за да ми отнемеш каквото и да било, то аз съм в пълното си право да се защитя и в общи линии, не те съветвам. :mrgreen: Добре за теб би било, така ли? Но нали знаеш, че всяко действие си има своите последствия и не може да очакваш, че ако сееш ветрове, няма да пожънеш бури. И да ти обясня елементарното - ако ти, драги, решиш да упражниш насилие срещу някого, то би било лошо и за двамата, но най-вече за теб самия като инициатор.

http://www.softisbg.com/library/harry/s ... BG_scr.pdf
Amelia wrote:
Sat Jun 01, 2019 2:50 am
... гласуването е толкова важно за съществуването на обществата ни, че трябва да се направи задължително, както е задължително плащането на данъци.
:oops:
Amelia wrote:
Sat Jun 01, 2019 2:50 am
Аз между другото чакам от две десетилетия вече либертарианците да слязат от нета...
И аз чакам електората да слезе от урните... и по всичко личи, че ще чакам повече време от теб.
Затова смятам да не губя повече от времето си, включително и в тази тема.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Amelia » Sat Jun 01, 2019 10:16 am

Чао.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Onslaught
Sorcerer
Posts: 401
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:10 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Onslaught » Sat Jun 01, 2019 11:56 am

tiffany aching wrote:
Sat Jun 01, 2019 10:01 am
И си смени тона, ако обичаш.
Sorry :)
Недей да го приемаш лично. Просто понякога забравям, че дори и online хората могат да са доста чувствителни към подобни неща.
Това което си написала реално не отговаря на въпроса ми. Какво означава някой да "няма право" извън контекста на държава или друг вид организация която enforce-ва тези права чрез насилие? Как това дали някой има или няма право да упражнява насилие срещу друг човек би го възпряло да го направи, ако той ще извлече полза от това и има възможността да го стори без да претърпи негативни последствия? Практиката е показала, че и страха от законовите наказания не успява да го постигне на 100%, но каква е алтернативата която ти предлагаш?
В съседната тема например Роланд споменава Дуарте. Той е един от многото реални примери за някой който е инициирал насилие срещу невинни хора и доколкото знам не е претърпял някакви сериозни последствия. Друг сходен пример който dr horrible често споменава е Обама с неговите drone strikes. Жертвите им не са успели да се защитят, въпреки че са имали това право. Нямало е и значение дали са вярвали или не във авторитета им.
tiffany aching wrote:
Sat Jun 01, 2019 10:01 am
Значи, ми обясняваш, че единствено законът би те възпрял от извършването на престъпления?
Да, при определени обстоятелства.
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"

User avatar
Yan
Site Admin
Posts: 6325
Joined: Sat Dec 20, 2003 12:01 am
Location: Who cares...
Contact:

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Yan » Sat Jun 01, 2019 2:33 pm

tiffany aching wrote:
Fri May 31, 2019 10:41 pm
Yan wrote:
Fri May 31, 2019 9:55 pm
@tiffany aching, чисто то любопитство на колко си години?
Yan, зад любопитството обикновено стои определана причина и ето сега на свой ред съм любопитна.
Дете на прехода съм аз. :lol: Или сираче. :P И да не продължавам със самоиронията. :mrgreen:
Възрастта на събеседника ми помага да възприема по-добре изказванията му :D
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
===============
Have you got any tips for growing an awesome Viking beard?
Yes: don’t shave.
Powered by Johan Hegg

User avatar
tiffany aching
E'lir
Posts: 175
Joined: Wed Apr 10, 2019 10:09 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by tiffany aching » Sat Jun 01, 2019 3:10 pm

Onslaught wrote:
Sat Jun 01, 2019 11:56 am
Sorry :)
Няма нищо. :) И аз бях яхнала метлата.
Onslaught wrote:
Sat Jun 01, 2019 11:56 am
Това което си написала реално не отговаря на въпроса ми. Какво означава някой да "няма право" извън контекста на държава или друг вид организация която enforce-ва тези права чрез насилие? Как това дали някой има или няма право да упражнява насилие срещу друг човек би го възпряло да го направи, ако той ще извлече полза от това и има възможността да го стори без да претърпи негативни последствия? Практиката е показала, че и страха от законовите наказания не успява да го постигне на 100%, но каква е алтернативата която ти предлагаш?
Постнах линк към една книга, в нея ще намериш отговори на въпросите си. Дали ще ти харесат или не, не е мой проблем. Както казах - времето ми е ценно и... приятно четене. :)

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2659
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by coldie » Sat Jun 01, 2019 5:49 pm

И тъй, оправихме ли САЩ?
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2795
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Dr. Horrible » Sat Jun 01, 2019 8:43 pm

Onslaught wrote:
Sat Jun 01, 2019 11:56 am
Как това дали някой има или няма право да упражнява насилие срещу друг човек би го възпряло да го направи, ако той ще извлече полза от това и има възможността да го стори без да претърпи негативни последствия? Практиката е показала, че и страха от законовите наказания не успява да го постигне на 100%, но каква е алтернативата която ти предлагаш?
В съседната тема например Роланд споменава Дуарте. Той е един от многото реални примери за някой който е инициирал насилие срещу невинни хора и доколкото знам не е претърпял някакви сериозни последствия. Друг сходен пример който dr horrible често споменава е Обама с неговите drone strikes. Жертвите им не са успели да се защитят, въпреки че са имали това право. Нямало е и значение дали са вярвали или не във авторитета им.
За жалост проблемът не е само до Обама. Американските войници от десетилетия имат традиция да извършват безнаказано античовешки престъпления навсякъде по света. Убийства, изнасилвания, чудовищни дела, които винаги им се разминават, защото американския военен (и не само) съд ги оправдава. Наскоро ми попадна една интересна статия за това:
https://foreignpolicy.com/2019/05/21/am ... pDIaYNoMkI

То американските войници не са качествено различни от всички други войници, които са далеч от дома и са в непозната обстановка в чужда среда - убиват, изнасилват, вършат жестокости. Разликата е, че го правят безнаказано, защото после винаги ги оправдават. И така няма справедливост. А САЩ има безпрецедентно количество военни бази в чужди страни, много повече отколкото която и да е друга страна. И съответно ако в периода на някое военно обучение двама войници излязат от базата, извършат някакво престъпление - пребият някого на улицата или изнасилят някоя жена – после могат да се върнат в базата, тоест на американска територия и вече всичко е наред. Само тамошния съд може да прецени дали са виновни и присъдите имат тенденцията да са оправдателни.
If Americans want to be seen as protectors, not oppressors, U.S. justice has to deliver in a way it has never managed in the past. Future leaders will have to seriously consider incorporating local courts into the military justice system—a solution that carries its own problems of cultural clashes and political biases, but that would go a long way to answering concerns. In the meantime, if Trump’s pardons happen, it will only reinforce the message already being heard by even America’s allies: U.S. troops can rape and murder in your country to their heart’s content, and U.S. leaders will defend them to the hilt over it.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests