Page 1 of 5

Расов въпрос

Posted: Fri May 23, 2008 8:48 pm
by shayhiri
Светът наистина вече е едно голямо село и нищо не ни спира да пътуваме, работим и живеем където и да е - освен собствената ни слабост. Но не това е темата тук, а някои от възможностите, които биват предоставяни.

Смятате ли, че бихте могли (в хипотетична ситуация и при равни други условия) да се забиете/залюбите/ожените (whatever rocks your boat) с представител на друга раса/етнос? А бихте ли искали?

Давам първоначална индикация за моето мнение с ето тази снимка на актриса с баща скандинавец и майка китайка (сигурно сте я виждали в Смолвил, аз се радвам, че ще я видя в Стрийт Файтър февруари): http://www.imdb.com/media/rm2097191680/nm0471036

едит: абс. секви мнения са more than welcome, вкл. ала Пъгсли "е една блажна мулатка не бих върнАл" такиви :)

Posted: Fri May 23, 2008 9:21 pm
by BaYa
Аз само да се опъна. Лично не съм съгласна с термина "раса". Защото смятам , че всички хора са от една раса - човешката. Това, че след това еволютивни (?) адаптации са ги "направили" малко различни на вид, не ни прави различни раси.
Научната част от форума да ме поправи, ако съм в доказуема грешка, разбира се! :?

За влюбването, основният въпрос и мулатките - но къмент. :roll:

Posted: Fri May 23, 2008 9:33 pm
by RRSunknown
Ти въобще знаеш ли какво означава раса? :lol:
Хората са един вид но има различни раси.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%B0

Posted: Fri May 23, 2008 9:38 pm
by Daggerstab
"Race" на английски (явно и на някои други езици) в началото е било синоним на "вид".

Освен това повечето генетици/антрополози са на мнение, че расите са доста изкуствено и произволно разделение, да не говорим, че не могат да се споразумеят колко са класическите.

Така че, да, Бая е донякъде права. (И прилагателното е "еволюционни".)

На мен лично ми е по-голям проблем културата/езика/религията.

Posted: Fri May 23, 2008 9:43 pm
by RRSunknown
Дайте да не се хващаме за думите и за това кое какво означава- Шайха е задал въпроса достатъчно ясно и има предвид това което е общоприетия смисъл на български.

Posted: Fri May 23, 2008 9:56 pm
by The Dragon
Сам хокингс от Винету 1 - "Че какво като е индианка? Аз и за негърка бих се оженил стига да не е черна"

Като цяло нямам проблеми, но някои отсенки на кафявото са ми естетически неприятни (мигрирали индийци), но това се дължи предполагам на средата в която съм отраснал ...

Posted: Fri May 23, 2008 10:04 pm
by BaYa
Daggerstab wrote: (И прилагателното е "еволюционни".)
Миси!!! :blush:

А ако "раса на български значи същото ...
Daggerstab wrote:"Race" на английски (явно и на някои други езици) в началото е било синоним на "вид".
,
съм съгласна с термина.

Аз имах предвид по-скоро, че черният е черен като еволюционна адпатация, а не понеже е от друга порорда!! Примерно де.

За мен, е доста по-интересно характер, ценностна (?) система и изобщо - как гледа на живота. От колкото, какъв цвят е!?! :roll:
:mrgreen:

Posted: Fri May 23, 2008 10:28 pm
by RRSunknown
А ако "раса на български значи същото ... Daggerstab wrote:
"Race" на английски (явно и на някои други езици) в началото е било синоним на "вид".
,
съм съгласна с термина.
Е добре де не прочете ли линка да разбереш че на български раса никога не е означавала вид или порода.

За мене няма неприятна естетически раса- всичко зависи от човека.

Posted: Fri May 23, 2008 10:35 pm
by BaYa
За порордата, не съм имала никакво намерение да обидя! :blush:

И извинявай, но линка го прочетох. И ако искаш да ми кажеш, че трябва да се водя по Уикито. Или да изхождам от това което се пише там, намирам инициативата за много интересна, но няма да стане! Ще вдяна едва когато, черно на бяла, се публикуват сериозни научни трудове и доказателства по въпроса. И казвам сериозни, а не нов инструмент за нечия си макар и подмолна идеология. :roll:

Posted: Fri May 23, 2008 10:38 pm
by RRSunknown
Виж сега ако искаш ще извадя учебника по биология за 8 клас и ще ти го цитирам от там. Точно там където съм дал линка си е определение което се учи в България. Така го възприемат и 99% от хората в България (както е дадено в определението). Дали е правилно или не няма никакво значение в случая. Важното е в какъв смисъл е зададен въпроса.

Posted: Fri May 23, 2008 11:25 pm
by Amelia
По темата - да, нямам проблем да се "забия" с друга раса, даже бих си осиновила дете от друга раса. Мъже харесвам секви - допадали са ми и негри и монголоиди. Май само аборигените нещо не ме грабват. Всъщност, мен сексуално повече ме възбужда излъчването, което има даден мъж - нямам фетиши за дължина на косата, цвят на очите и прочее шитз. Все пак май харесвам по-височките мъже, бидейки сравнително висока сама по себе си. Това намалява броя на потенциалните ми обекти на интерес сред монголоидите, но пък многочислеността на расата им компенсира...

Някой каза нещо за индийците - и сред тях има готини, но повечето са доста зле по моите естетически критерии. Въобще етноси, в които мъжете масово са с мустаци и са някви по-дребни, не ги намирам за особено привлекателни. Това автоматично премахва и голяма част от арабите и въобще т.нар. "кафяви" хора. Изглеждат ми някак мърляви. Болшинството поне, не казвам, че и сред тях няма красавци.

Posted: Sat May 24, 2008 12:38 am
by Skywalker
БИХ ТАКАЛ КИТАЙКА :lol: :lol:

Posted: Sat May 24, 2008 7:32 am
by Бобсън
BaYa wrote:Аз само да се опъна. Лично не съм съгласна с термина "раса".
Много ме израдва с горното!!! Имам да те черпя!!!

Posted: Sat May 24, 2008 8:30 am
by Interpreter
Daggerstab wrote:"Race" на английски (явно и на някои други езици) в началото е било синоним на "вид".
Вярно е. Нещо повече, сега, понеже се занимавам с един стгр. текст, налага ми се да сравнявам с англ. преводи от началото на миналия век и забелязвам, че много често с "race" превеждат думи, означаващи "род" , "племе" или просто "население" на определен район.

Posted: Sat May 24, 2008 2:14 pm
by Moridin
Еми не знам кога как е било, но в момента на български език "раса" определено не е синоним на "вид" и точка.

"Човешката раса" е литературна приумица, нежели биологично-антропологично определение. И да, "раса" е термин, подобен на "порода". Неслучайно "расов" и "породист" при животните са с доста близка семантика, въпреки че не се говори за раси при животните, а само при хората. Колко до класическите, аз ги знам като: бяла, негровидна, монголоидна, индианска и аборигенска. Но както вече стана дума, те са малко размити, на първо място индианската е някъв поразвлачен клон на монголоидната, на второ бялата още я делят на кавказки и на средиземноморски тип и т.н. и т.н.

На въпроса - ами, трудно, честно казано. Повечето представители на другите раси не ме привличат много, но ако трябва да съм честен, не ме привличат много и повечето представителки на бялата раса :mrgreen: Изключително харесвам един тип жени, които аз им викам полинезийско-филипински тип, но не знам дали е точно така :mrgreen: с матова кожа (по-светла от индийската), с бадемови и скосени очи (но не дръпнати), с черни коси. Ей от тия всяка зимам :)

Но определено не споделям възхищението на света към мулатките (не че няма хубави, но не е расово) и много рядко може да ми се хареса негърка наистина.