Суши
Moderator: Moridin
Суши
Гибли съм (Ян каза да го болдна да не вземе да му падне реномето случайно, тц-тц), но ме мързи да се логвам, пък и толкова е хубаво с админски права... :Р
Нещо ме прихвана да се опитам да сготвя и аз домашно суши, но нямам много доверие в неизпробвани рецепти (в нета има най-различни) и в собствените си способности да се справя без детайлни инструкции. Затова се надявам в тази тема майсторите (не се крийте, да не казвам имена, да, Круълти и Жеко-сан имам предвид!) да издадат своите тайни методи за приготвяне
От цялата галимация оризът изглежда най-сложното нещо, така че ако може по-подробно за него...
Ще съм благодарна
Нещо ме прихвана да се опитам да сготвя и аз домашно суши, но нямам много доверие в неизпробвани рецепти (в нета има най-различни) и в собствените си способности да се справя без детайлни инструкции. Затова се надявам в тази тема майсторите (не се крийте, да не казвам имена, да, Круълти и Жеко-сан имам предвид!) да издадат своите тайни методи за приготвяне
От цялата галимация оризът изглежда най-сложното нещо, така че ако може по-подробно за него...
Ще съм благодарна
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
- Roamer
- Ascendent
- Posts: 4895
- Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
- Contact:
Айде, айде - "сте" - няма "сте", и ти си в кюпа! Всички сме загубени, докато не дойдат протосите да ни покажат Пътя (и, да, някои хора, които са пътували по-често с моята кола, може да смятат, че драгуните вече са ме научили да избирам пътя...) - или, ако не чак до пришествието на протосите, всички сме загубени, докато не напием Петя достатъчно, че да установи, че може да се включва в Мрежата и без компютър
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Interpreter
- Forsaken
- Posts: 3462
- Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
- Location: тук - там
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Ами, аз принципно го правя така:
Необходими съставки:
3 чашки ориз
2/3 чашка (оризов) оцет
2 с.л. захар
1 с.л. сол
Оцетът, който може спокойно да бъде обикновен винен се смесва със захарта и солта и се загрява на много лек огън докато солта и захарта се разтопят безостатъчно. Сместа се оставя да изстине. Петя към това добавя и водорасли, но аз не съм стигал чак до там.
Оризът, който е най-добре да бъде с кръгловати зрънца (дългият не е подходящ) се промива продължително в студена вода докато спре да отделя каквато и да е мътилка, след което се оставя за около половин час да покисне.
Подбира се тенджера с решетка за сарми, млековарка с двойно дъно или някакъв подобен съд, който не загаря лесно и в него се изсипва така приготвения ориз, с вода колкото да го покрие съвсем малко. Най-добре е да се готви на газов котлон защото първоначално трябва да се подаде много силен огън, за да заври максимално бързо. Заври ли, огънят се намаля до минимум и така се вари 15-20 минути, докато вода спре да се вижда и след това още, при непрекъснато следене да не замирише на загоряло. Не се бърка. В крайна сметка се захваща малко, то не може, но това не е голям проблем.
След това се маха от огъня и се оставя да се позадуши малко. Така полученият бял ориз се нарича гохан и е основно ястие в японската кухня, нещо каквото е за нас хлябът. Тук правя отклонението, че откак се повреди газовият котлон, не приготвям суши у дома, вместо това се възползвам от Петиния оризарник, който приготвя варения ориз точно такъв, какъвто би трябвало да бъде.
Та, този гохан се изсипва в тавичка или на поднос (майсторите казват, че най-добре било дървен) и се поръсва със сместта от оцет, сол и захар. Разбърква се добре, като се гледа да не се разтрошават оризовите зърна (майсторите отново настояват, че това трябва да бъде сторено с дървена лъжица), като през това време се вее упорито с ветрило, защото сместта трябва да бъде охладена максимално бързо.
След това с предварително намокрени ръце се оформят малки топки от ориза, който е изненадващо лепкав. Най-добре е ако имате формичка. Аз съм си пригодил една капачка за биберон.
Към така полученото суши могат да се прибавят всякакви екстри: риби (сурови, пушени, мариновани, дори леко жарнати), калмари (попарени), октоподи (също като калмарите), скариди (варени), разни хайвери (сурови, най-често), морски таралеж и пр.
Те се нарязват на подходящи парчета, намазват се с настъргано уасаби и се поставят върху топката ориз с намазаното отдолу. Уасаби е японски хряноподобен корен със зелен цвят, напомнящ на всички онези извънцемни гадости от филмите, и приятно лютив вкус. Вече може да се намери и по нашите магазини. Принципно е доста скъпо, но в китайския магазин на "Цар Самуил" може да се намери на напълно приемлива цена (вероятно е менте, но докарва вкуса).
Друг вид суши, инаризуши, представлява гореописаната оризова топка, увита в специална обвивка от пържено тофу (онова иначе безвкусно соево сирене) и резултатът е доста добър. За нещастие, все още не съм открил приемлив начин за приготвяне на това пържено тофу. Явно е твърде трудно защото в самата Япония си го купуват готово изпържено от магазина.
Добър резултат се получава при увиване на сушито в нори. Това са някакви обработени по незнам какъв начин пресовани водорасли, които също могат да бъдат намерени в китайския магазин. В този случай, оризът се поставя върху листа нори, добавя му се намазаната с уасаби риба и каквото още се сетите и ви харесва (да кажем, добре стои парченце кисела краставичка). След което се увива на руло и се нарязва 4-5 парченца. Като се навлажни от ориза, нори само си слепва.
Сушито се сервира на поднос или в чиния, като всеки си има малка чинийка, в която сипва малко соев сос, топва си сушито и го захапва. Една топка се предвижда да бъде изядена на 2 хапки. Сушито може да се яде и с клечки, но принципно си се взима направо с ръце.
Изключение от това е чирашизуши, при което оризът е на дъното на паничка, а останалите неща са пръснати отгоре му и си се яде с клечки като нормално ястие.
Между различните видове суши е прието да се яде гари. Това е нарязан на лентички маринован джинджифил. Смята се, че прочиства вкусовите усещания. Маринован джинджифил също се продава, а може и да се направи в домашна обстановка от обикновен пресен корен или (както аз често правя) от захарозан джинджифил (от китайския магазин), който си е направо нарязан на тънко. Маринова се като се кипва оцет със сол и захар (ако ползвам захаросан, не слагам захар) и с врялата смес се заливат корените (ако са пресни, предварително обелени). След което сместта изстива и се слага в хладилника. За една седмица гари е готово за консумация. Може и още веднага, но твърде много люти.
Приятен апетит!
Необходими съставки:
3 чашки ориз
2/3 чашка (оризов) оцет
2 с.л. захар
1 с.л. сол
Оцетът, който може спокойно да бъде обикновен винен се смесва със захарта и солта и се загрява на много лек огън докато солта и захарта се разтопят безостатъчно. Сместа се оставя да изстине. Петя към това добавя и водорасли, но аз не съм стигал чак до там.
Оризът, който е най-добре да бъде с кръгловати зрънца (дългият не е подходящ) се промива продължително в студена вода докато спре да отделя каквато и да е мътилка, след което се оставя за около половин час да покисне.
Подбира се тенджера с решетка за сарми, млековарка с двойно дъно или някакъв подобен съд, който не загаря лесно и в него се изсипва така приготвения ориз, с вода колкото да го покрие съвсем малко. Най-добре е да се готви на газов котлон защото първоначално трябва да се подаде много силен огън, за да заври максимално бързо. Заври ли, огънят се намаля до минимум и така се вари 15-20 минути, докато вода спре да се вижда и след това още, при непрекъснато следене да не замирише на загоряло. Не се бърка. В крайна сметка се захваща малко, то не може, но това не е голям проблем.
След това се маха от огъня и се оставя да се позадуши малко. Така полученият бял ориз се нарича гохан и е основно ястие в японската кухня, нещо каквото е за нас хлябът. Тук правя отклонението, че откак се повреди газовият котлон, не приготвям суши у дома, вместо това се възползвам от Петиния оризарник, който приготвя варения ориз точно такъв, какъвто би трябвало да бъде.
Та, този гохан се изсипва в тавичка или на поднос (майсторите казват, че най-добре било дървен) и се поръсва със сместта от оцет, сол и захар. Разбърква се добре, като се гледа да не се разтрошават оризовите зърна (майсторите отново настояват, че това трябва да бъде сторено с дървена лъжица), като през това време се вее упорито с ветрило, защото сместта трябва да бъде охладена максимално бързо.
След това с предварително намокрени ръце се оформят малки топки от ориза, който е изненадващо лепкав. Най-добре е ако имате формичка. Аз съм си пригодил една капачка за биберон.
Към така полученото суши могат да се прибавят всякакви екстри: риби (сурови, пушени, мариновани, дори леко жарнати), калмари (попарени), октоподи (също като калмарите), скариди (варени), разни хайвери (сурови, най-често), морски таралеж и пр.
Те се нарязват на подходящи парчета, намазват се с настъргано уасаби и се поставят върху топката ориз с намазаното отдолу. Уасаби е японски хряноподобен корен със зелен цвят, напомнящ на всички онези извънцемни гадости от филмите, и приятно лютив вкус. Вече може да се намери и по нашите магазини. Принципно е доста скъпо, но в китайския магазин на "Цар Самуил" може да се намери на напълно приемлива цена (вероятно е менте, но докарва вкуса).
Друг вид суши, инаризуши, представлява гореописаната оризова топка, увита в специална обвивка от пържено тофу (онова иначе безвкусно соево сирене) и резултатът е доста добър. За нещастие, все още не съм открил приемлив начин за приготвяне на това пържено тофу. Явно е твърде трудно защото в самата Япония си го купуват готово изпържено от магазина.
Добър резултат се получава при увиване на сушито в нори. Това са някакви обработени по незнам какъв начин пресовани водорасли, които също могат да бъдат намерени в китайския магазин. В този случай, оризът се поставя върху листа нори, добавя му се намазаната с уасаби риба и каквото още се сетите и ви харесва (да кажем, добре стои парченце кисела краставичка). След което се увива на руло и се нарязва 4-5 парченца. Като се навлажни от ориза, нори само си слепва.
Сушито се сервира на поднос или в чиния, като всеки си има малка чинийка, в която сипва малко соев сос, топва си сушито и го захапва. Една топка се предвижда да бъде изядена на 2 хапки. Сушито може да се яде и с клечки, но принципно си се взима направо с ръце.
Изключение от това е чирашизуши, при което оризът е на дъното на паничка, а останалите неща са пръснати отгоре му и си се яде с клечки като нормално ястие.
Между различните видове суши е прието да се яде гари. Това е нарязан на лентички маринован джинджифил. Смята се, че прочиства вкусовите усещания. Маринован джинджифил също се продава, а може и да се направи в домашна обстановка от обикновен пресен корен или (както аз често правя) от захарозан джинджифил (от китайския магазин), който си е направо нарязан на тънко. Маринова се като се кипва оцет със сол и захар (ако ползвам захаросан, не слагам захар) и с врялата смес се заливат корените (ако са пресни, предварително обелени). След което сместта изстива и се слага в хладилника. За една седмица гари е готово за консумация. Може и още веднага, но твърде много люти.
Приятен апетит!
Отучете се от навика, когато не знаете какво да правите, да не правите нищо!
Благодарности Жеко
Първият ни опит беше успешен:)
Сега с Гибли сме доволно преяли:)
Направихме варианта с водораслите, за плънка филе от пушена сьомга и кисели краставички:) С останалия ориз три топки:)
Първият ни опит беше успешен:)
Сега с Гибли сме доволно преяли:)
Направихме варианта с водораслите, за плънка филе от пушена сьомга и кисели краставички:) С останалия ориз три топки:)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Бате след лигаво/педалските ти постове в тая тема, ако ми каеш пак ШД нърд щи го сложа.
П.С. За Муада тва да не стават грешчици
П.С.2 НЯМА НИТО ЕДНО СМАЙЛИ!!!!!!!!!1
П.С. За Муада тва да не стават грешчици
П.С.2 НЯМА НИТО ЕДНО СМАЙЛИ!!!!!!!!!1
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list
Искам всеки, който друг път на МЕН ми се обиди или тръгне да реве на админи МНОГО ХУБАВО да си спомни този път, в който Йоан ме нагруби много лошо без абсолютно никаква причина.
В отговор на неговия пост: Никога не си ми бил приятен/приятел.
Сушито е ВИСШЕ благо и това, че ти, олигофрен пробит, не можеш да го осъзнаеш, си е твоя работа.
В отговор на неговия пост: Никога не си ми бил приятен/приятел.
Сушито е ВИСШЕ благо и това, че ти, олигофрен пробит, не можеш да го осъзнаеш, си е твоя работа.
Who is online
Users browsing this forum: Google [Bot] and 16 guests