Тъмните му материи (HBO)

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3589
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by Killua » Fri Jan 03, 2020 3:51 pm

Каква точно ви е драмата, че я няма думата "църква" точно, така и не ми стана ясно?
Иначе сериалът е приятно скучноват :D Обожавам Рут Уилсън, така че дори само заради нея ще изгледам, и Дафни е готина също :)
Нещо имаше и оплаквания, че не им показвали на хората деймоните, но поне досега определено има деймони във фона, вкл. на герои, които са по-второстепенни или дори при някои статисти. Може би нататък изчезват?
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4805
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by Claymore » Fri Jan 03, 2020 4:03 pm

Ми защото комбинирано с пълната липса на внимание върху убежденията им и алтернативен исторически контекст (който Иво/Дрейк е предоставил впрочем в ревюто си на последния епизод), сериала е тематично беззъб и става от критика на организираната религия просто поредната история, където има лоши които са лоши ей така барабар с Избрани дяца/юноши. Това вече дори не е проблем на "не е като в книгата", а че изобщо се губи смисъла от адаптацията така, освен комерсиалния разбира се.
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Drake
E'lir
Posts: 176
Joined: Fri Aug 27, 2004 5:07 pm
Location: Castle Discordia
Contact:

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by Drake » Sat Jan 04, 2020 12:22 pm

Ами единия родител иска да отърве света от първородния грях, а другия да открие паралелни светове. В един свят, в който църквата няма толкова силен контрол, първото е запазено за хора размахващи табели "the end is nigh" по улиците, а второто е теоретично възможно и е обект на изследване от квантови физици и никой не ги гони с армия, за да ги спре. Малко е като дневниците на прислужницата, ако го нямаше религиозния контекст -- пак щяха да са банда диктатори изнасилвачи, но без идеологията отзад е по-трудно да си представиш, че хората биха го преглътнали.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18706
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by Moridin » Sat Jan 18, 2020 9:09 pm

Доста шансове давах на тоя сериал, едва го извлачихме до края с постоянно заспиване и откровено мога да кажа, че тотално не си струваше. Споделям всички изказани критики дотук, но същевременно те ми се струват и бая маловажни. Сериалът има много по-големи прегрешения от това, че не говори достатъчно за адам, ева и ауторитито:
Spoiler: show
- Напълно утрепана визия. Целият е все едно със сив филтър отгоре, всичко е мрачно, мръсно и доста грозно. Айде ясно, че Северът е кално място, ама птици летят над полета и снежни планини и някой в целия процес решава да намали saturation-а с 50%. Защо бе? Коментари по-горе из темата например на @penzata твърдят, че имал приказна атмосфера. Сериозно? Според мен има АНТИ-приказна атмосфера с тия убити цветове и вечен глуум, и е постижение от декори с много природа, всякакви животни, стиймпънк и магия да изкараш такава боза за очите.

- Адски, ама АДСКИ неадекватни диалози и през повечето време сюжет. От това съм се оплаквал и по-нагоре, но големи откъси от сериала изглеждат, все едно че някой на случаен принцип е изрязал около 30% от репликите и останалите кой както си ги навърже. Йофур е извършил по-лошо престъпление от Йорек, но мечките никога не разбират за това. Вещиците били раздвоени, но вместо половината да помагат на джипшъните, им помага ЕДНА вещица. Която обаче изведнъж е достатъчна да им спечели битката.... убийваки грубо казано седем човека. Седиш и се пулиш. Същата вещица малко по-късно обяснява, че Лайра била супер мега важна и светът зависи от опазването ѝ. Ами ходи я пази бе?!!? Лайра пада от балон в гигантска бездна, но оцелява, barely an inconvenience. Малко след това се оказва, че и Роджър и мечката са паднали?!?!?!?! Вещицата убеждава Скорсби да пази Лайра, той приема тържествено и... не се появява повече. И така нататък, и така нататък. Това дори без да коментирам внезапно избухналата любов на Мс Коултър към Лайра на финала и тоталната липса на интерес у Азриел, който... я спасява като малка.

(п.п. Лайра минава покрай акумулатора на Азриел, но не спира тока на машината, минути преди Роджър да си земе. Малко преди това се прощава драматично и протяжно с Йорек.)

- И последно, ужасяващ пейсинг. Тотално препускане в Компасовия свят и лежерно нищослучване в човешкия, с който ни занимават ужасно много екранно време. Особено на финала, където наистина прекалиха с кадри на Уил, който гледа дълбокомислено и обикаля улици. Срзли.

Буквално нищо не работи в сериала и язък за готините актьори, особено Рут. Крийпи усмивката ѝ буквално ляга на персонажа като ръкавица, но бутафорния начин, по който всичко ѝ се получава безпроблемно и постоянният когнитивен дисонанс в репликите ѝ чупи всичко... Мануел Миранда дори не е и подходящ за ролята си, но диалозите го правят абсолютна карикатура. Маккавой май му се получава основно благодарение на почти пълната му липса, макар че още в пилота прави впечатление на тотално неадекватен, там да кажем си е от персонажа.
Та на тоя фон това че евентуално би било яко да има повече видове деймони на екран ми се струва като най-малкия грях на света.
This is it. Ground zero.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18706
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by Moridin » Sun Jan 19, 2020 12:28 pm

За сметка на това филмът се оказа бая як. Практически целият уърлдбилдинг е доста по-консистентно и ясно представен, включително оплакванията на @Drake например за табуто от докосване на чужди деймони. Персонажите се държат логично, актьорите са почти без изключение по-готини (единствено Фаа, Корам и Ма Коста ми харесват повече в сериала). Разбира се, в два часа, сюжетът е доста ръшнат и са разместени сцените с мечките и с Болвангар, но дори така успява да предаде доста адекватно историята. Практически всички повествователни недомислици, от които се оплаквам по-горе, тук не съществуват, особено перверзията с вещиците. Незадоволителната ситуация с Йофур и Йорек тук е доста по-прилично разположена и не оставя въпросителни, а безумният леден мост е на доста по-правилно място отколкото в сериала. Всъщност вероятно в сериала и двете са по-близко до книгата, но подозирам, че тя успява да обясни и мотивира по-добре.

Въпреки че естетиката е още по-модернизирана и на моменти сай-фай, филмът поне е светъл и цветен и създава доста по-приятно визуално усещане, нищо че е на милиони години. Машината за интерсижън поне беше с енергия, а не с... нож......

Доколкото и този филм е критикуван (вкл. от Пулман), че не се справя идеално с адаптацията, а самият режисьор е нещастен, че са му отрязали един час сцени, ясно че книги > филм > сериал е ситуацията, жалко че никога няма да ги прочета :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2361
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: Тъмните му материи (HBO)

Post by penzata » Mon Jan 20, 2020 4:19 pm

@Moridin , визуално наистина беше убит с тези тонове, но усещането ми бе за приказна атмосфера. :dunno: Както и да е, аз освен първите 3-4 епизода, така и не го догледах този сериал, а май нямам и желание вече. :hihi:

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests