Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Killua
Ascendent
Posts: 3569
Joined: Sat Jun 11, 2005 10:10 pm
Location: София

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Killua » Tue Mar 17, 2020 6:51 pm

Claymore wrote:
Tue Mar 17, 2020 3:30 pm
Арън Пол е кадърен, ама колкото и да не искам да е така, от видяното до сега май ще играе някаква олекотена версия на Джеси, може би толкова си може. Надявам се да греша.
На мен ама изобщо не ми прилича по нищо на Джеси в тази роля, честно казано...
shadow dance nikoga ne luje

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4789
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Claymore » Tue Mar 17, 2020 8:08 pm

Може би "Джеси от последния сезон и Ел Камино" е по-точно казано :mrgreen:
Mouthpiece drawn, got a verbal armory
Stack bodies, not figurines
Move beneath the surface, submarine
I'm half machine, obscene with a light sword
Look inside the brain, it's a riot in the psych ward
What you standing on the side for?
Roar like a lioness, punch like a cyborg

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18669
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Moridin » Wed Apr 15, 2020 5:18 pm

Аре бе форум, не го ли гледате тоя сравнително велик сезон? :D
This is it. Ground zero.

User avatar
termit
Aes Sedai
Posts: 1726
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by termit » Wed Apr 15, 2020 9:07 pm

@Moridin отпочнах го, но още първия епизод с всичките съвпъдици и малоумно поведение на персонажите ми уби ентусиазма. Опитвам се да се накарам да гледам 2-и епизод, ма нещо не ми се получава.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1476
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Martix » Mon Jul 13, 2020 7:22 pm

Понапреднах по трети сезон. До средата съм и засега е доста по-гледаем и фокусиран от втори. Чак бих го нарекъл силен, макар да страни от бавното разгръщане, което му свърши такава добра работа в първи, и да залита повече в екшън-трилър територия. Дано не оакат края.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1476
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Martix » Sat Jul 18, 2020 3:07 am

Оакаха края. :yay:
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2504
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Dr. Horrible » Sat Jul 18, 2020 9:36 pm

Защо мислиш така? Какво точно не ти хареса?

Не е като да не съм съгласен - аз лично съм много недоволен, ама хайде да подхванем обсъждане :D
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1476
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Martix » Sun Jul 19, 2020 2:54 am

Изчетох ревютата в списанието и съм съгласен с повечето неща (имах дребни забележки по някои от статиите, но не ми се рови да вадя сега, а и не е нищо важно). Вие общо взето сте си казали какви са повечето проблеми и плюсове на сезона. Ще падне малко повтаряне, но не е ли то майка на знанието.

Най-главното ми оплакване от финала на сезона, е че му липсваше Престиж (по https://www.goodreads.com/quotes/91029- ... ts-or-acts).
Сезона започна не амбициозно, и общо взето си продължи така до самия край с по-лека и освободена от философия историйка и повече екшън, но отвреме навреме героите изпускаха реплики, намекващи че има и някакъв скрит смисъл, който ще ни стане ясен накрая. Същия похват от първи сезон, само че там наистина имаше нещо скрито. В трети сезон нямаха нищо в ръкава. Някои идеи в светостроенето също ми харесаха доста и се надявах да ги развият, а те вместо това ни извъртяха game of thrones номер и сбиха твърде много събития на края, в резултат сцените нямаха време да дишат и последния епизод се юрна да отмята точки по чеклист.

И сега със спойлери:
+Оставяйки настрана субективното усещане на кой какво му било очевидно, в целия сезон имаха само един хубав plot twist, и това беше истината за перлите, изнесени от Долорес в края на втори сезон. Много ми хареса как най-логичното обяснение се оказа и вярното.
+Добре де, имаха още един twist, който беше на ниво. Разкритието, че Серак всъщност е маша на AI-то си и няма собствена агенда. Отново, нещо напълно очевидно, което само дето не ни казаха в прав текст в предните епизоди, когато обясняваха как работи плана на Рахобоам да запази само предвидимите хора, а widlcard-ите (като брата на Серак) да замрази или убие. Т.е на практика си казаха в прав текст, че героите които са участвали в историята от преди хостовете са от предвидимите (иначе щяха да са в лудница). Единствения който не се връзва с това обяснение е Форд, но е напълно възможно да ретконнат, че той затова е живял в парка и е бил толкова секретивен, за да не може AI-то да го достигне (както видяхме, то си има лимити и доста хора успяват да му избягат или поне да се укрият за дълго време, преди да ги хване).

-Долорес беше опропастена на сценарно ниво и въобще не ми хареса как на финала имаха наглостта да й напишат тъжно прочувствено сбогуване с Мейв, все едно то е било заслужено... Отново, на нея й трябваше някакъв трик скрит в ръкава на сценаристите, а такъв до края така и не се появи. Какъв й беше плана, защо разчиташе на толкова много случайни елементи. Дори в сериала намекнаха, е тя може би няма чак толкова добре изчистен план, а действа инстинктивно, но тогава пък финала й става още по незаслужен. Особено със супер тъпото обяснение, че завладяла Рехобоам като скрила "достъпа на Соломон" на дъното на стека си с памет. Какво изобщо значи това. От къде се появи резервното й тяло. Как така никой сензор на Земята не можеше да я засече като робот. Какво като зареди плана на Соломон, тези хора Бекъпи нямат ли. Изобщо, отношението на сценаристите към технологията и surveilance-а в този сезон изобщо не бяха на ниво (или по скоро, бяха на ниво - нивото на Уаканда) и лекотата, с която Долорес се мандахерцаше по целия свят в продължение на 8 епизода и финалната й битка със Серак, където едва ли не я спаси силата на любовта (wtf) още повече ми развалиха мнението за героинята.

+Долорес клонингите бяха свеж елемент и особено след разкритието, че всички други хостове за модифицирани версии на Долорес появата им стана още по навременна.

-Обръщането на Шарлот-олорес в злодей във финалния епизод беше доста недопечено, трябваха и поне няколко сцени след катастрофата, или някаква обаснителна сцена с AI вариации и алгоритми, които са стигнали до извода, че трябва вече да е лоша. Така както го направиха лъхаше на евтиния и бързане.

-Защо съществуваше Мусаши-лорес? Какъв план толкова изпълняваше и защо беше нужно да съществува до финалните епизоди? Най-вероятно никога няма да разберем, защото отговорът всъщност е, хората обичат да виждат познати образи, а ние искахме да пренесем сериала от парковете в реалния свят, и нямаше как от HBO да се съгласят да фънднат сезона със само 3-ма познати актьори.

-И в тази връзка... Присъствието на Бернард и Стъбс в сезона беше пълен пълнеж, който до края не се осмисли. Разкритието, че в него била скрила ключа е повече от неубедително, особено предвид колко егоистично постъпваше Долорес. Доста повече в неин стил би било да изтрие ключа, или да го използва за нещо, вместо да го дава на врага си, който е нестабилен и непредвидим. Изобщо няма да започвам да коментирам решението ключа да е скрит в мистериозен вирус, или раздвоението на личността на Бернард, това е Westworld, не The 100. Нищо важно не се случи с негово участие и можехме да си го спестим.

-Абе всъщност, какво правеше и Уилям в сезона? Накрая се оказа че плана на Шарлот-олорес бил да го замести с хост. 1-во, защо й е да прави това. Уилям е обявен за мъртъв, не е собственик на компанията, за какво би ползвала негов клонинг, и то точно тази негова версия (fanservice much). 2-ро какъв беше плана на Уилям, да влезе в леговището на бойните роботи и да ги гръмне с пушка??? Имам толкова много въпроси за тази финална сцена и нито един то тях няма да се хареса на нолънови. Изобщо, цялото му присъствие в сезона беше един голям фен сървиз от дълбоките, но изпразнени от съдържание монолози, до позите и сцените в лудницата. Ако ще правят така, поне да бяха викнали Антъни Хопкинс. Неговия герой би имал какво да каже в този сезон.

-И да не помислите че я забравям, Мейв беше толкова безцелна в този сезон. До кога сценаристите ще оправдават всяка тъпотия която тя прави с любовта към дъщеря й... Поне да беше завладяла тя Рехобоам накрая. Това щеше да е логично от гледна точка на характера й, и щеше да е готин момент за феновете. А те я използваха едва ли не като бастун, на който Долорес да се подпира, за да изглежда по-висока. Еми не се получи.

-Кейлъб може и да е ставал за нещо в сценарната стая като са го мислили, но след намесата на Aaron Paul, вече е просто един досаден аниме протагонист, без агенда, без интересни идеи, без интересен характер. И точно както се очаква от досаден аниме протагонист, успя да ме накара през цялото време да викам за team Серак, колко добър може да е света на Долорес, ако включва и хора като Кейлъб?

Всъщност много неща в сезона ми харесаха.
Структурата на нашия свят като просто по-голям парк беше направо генииално. Една от най-силните идеи за следващ сезон на сериал ever.
Разкритията за Серак и плана на Рехобоам и алгоритмичното бъдеще също ми харесаха на ниво изпълнение. Да, не е Blindsight и въобще не ми хареса опростеното обяснение, че на света има два типа хора, но като изключим това плана с управление на света чрез промяна на входните данни е доста хитър и се връзва не само в контекста на сериала, но дори и с реалния свят, където също така се опитват да нормализират хората с алгоритми и подадено съдържание, за да ги направят по-придвидими.

Като фантастика, нищеща сложни философски въпроси сезонът ми хареса, с уговорката че половината работа трябваше да я свърша аз и също така да игнорирам много глупости, които се случиха и казаха. Ако разчитаме само на диалогът, казан в прав текст, философията в този сезон е на ниво 3-ти клас.
Като качествена телевизия с интересна история, добре издържани мотивации на героите и заплетена структура обаче сезонът се проваля. Просто 2 години не са достатъчни. За да се направе един наистина силен Westworld сезон са нужни поне 4.
Като mindless забавление с добър екшън и лесно за следене действие сезонът е успешен, но кой пък търси това в Westworld?
Свалям общата оценка на сериала на 8-ца със сериозен шанс да се смъкне още повече след 4-ти сезон, който просто не мога да си представя как трябва да е структуриран, за да си заслужава предните 3.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18669
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Moridin » Sun Jul 19, 2020 12:24 pm

На мен пък точно обръщането на Серак в карикатурен крайник на AI ми беше бая изсмукано :) Докато нишката на Долорес - макар и съгласен с критиките ти за белите конци - поне беше драматургично издържана.

Пълното безсмислие на Мейв, Бернар, Мусаши и да - защо не и Уилям - си е така.
Шарлът беше по-добро попадение, но действително накрая им свърши търпението да я изграждат уви. Жалко, защото епизодът с хотела и Долорес беше епика.
This is it. Ground zero.

User avatar
Martix
Mistborn
Posts: 1476
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Martix » Sun Jul 19, 2020 4:21 pm

Хаха, I guess lets agree to disagree. На мен точно обратното би ми било карикатурно. Злодеи, които искат еднолично да владеят света има бол. Докато, консистентен управник, който уважава научния метод и е готов да жертва всичко, дори собствентата си свобода, е нещо интересно.
Ако имаше нещо глупаво в разкритието за Серак, това беше шептенето на AI-то накрая, което не стана съвсем ясно дали му диктува точно какво да каже, или направо знае какво ще каже, защото е лесен за разчитане (като всички хора, допуснати в рая на Реховоам). И двата варианта не са идеални и повече щеше да ми хареса ако AI-то просто пасивно си разчиташе какво ще направи Серак и включваше неговата агенда в алгоритмите си. Дори с идални данни не би трябвало AI-то да може да разчита хората чак толкова добре, че буквално да знае точно какво ще кажат във всеки един момент. Това повтаряне на думите беше доста on the nose, но предполгам не са искали да рискуват някой зрител случайно да не се усети какво става.

А всъщност този приом да казват репликата на някой герой, точно преди той да я каже ми напомня на още една слаба брънка в сезона. Плана на Рехобоам да докопа данните от Делос отваря леки пробойни в плота. Едно на ръка, че ако вече може дори да предскаже точно какво ще каже всеки човек във всеки момент, значи вече е complete и за какво му е нещо повече. Но дори самия план. Първо казаха, че Серак е избрал Инсайт, защото те имали голямо каше от лични данни, събирани от преди законите за GDPR. Което е хубаво, но imply-ва че в момента са в сила някакви такива закони, което ме навежда на въпроса как работи Рехобоам с хора родени след активирането на тези закони. А той все пак работи, което ме навежда на мисълта че не спазва GDPR. Нещо не се връзва - ако Рехобоам и без това игнорира законите и следи всички тогава защо са му толкова важни данните от Делос. Биха му били полезни, но чак пък на живот и смърт. Все пак това е Рехобоам - вечния AI, защо просто не изгори всичко със земята и да създаде нови паркове по подобие на Делоските и да си събере същите данни отново.
Според мен просто са искали да вкарат динамиката hunter -> hunted двупосочно в битката между Долорес и Серак. И двамата ловуват другия заради собствените си цели. Като идея е готино, но както казах по-горе, не ми се връзва на ниво история. Може би щеше да е по-добре ако това го нямаше и конфликта беше просто Долорес, която иска да спре Серак.

А съвсем отделно от горното, непредвидимостта на Долорес не беше представена убедително. По скоро Рехобоам беше доста глупав в защитата си и не си покри очевидни слаби места, които Долорес exploit-на, отколкото да сме видяли някакво истинско надхитряне.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2504
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Westworld (2016) - СПОЙЛЕРИ!

Post by Dr. Horrible » Sun Jul 19, 2020 8:14 pm

@Martix благодаря ти за хубавият подробен отговор! (Но не и за нападката към Уаканда!)

Съгласен съм за Мийв - много скучно е това с дъщеря ѝ. Героинята реално няма абсолютно никаква мотивация извън "искам си дъщерята". Което е супер слабо направено, защото не си спомням да сме виждали хубав епизод, посведен на връзката ѝ с дъщеря ѝ. Имаше разни флашбекове в старите сезони, доста отдавна, но изобщо не бяха запомнящи се и специални. И когато зрителят няма емоционална връзка с този образ, няма как да му пука дали Мийв ще успее. Примерно в Lost Дезмънд искаше да намери жена си Пени, и когато имаше само един епизод с нея - финала на втори сезон - той беше толкова як и зареждащ, че зрителите години наред се вълнуваха само при споменаването на Пени или при появата ѝ в някой флашбек и наистина искаха Дезмънд да намери Пени... С Мийв просто не е така, дъщеря ѝ рандъм генериран компютър, изобщо на никой не му пука за нея...

Иииии, краят на Долорес беше сууупер тъп. СПОЙЛЕРИ!
Три сезона изваждаше алтернативни тела, вкарваше си съзнанието в разни перли, прехвърляше се в какви ли не машини, командваше мотори и ала-бала.... и накрая я свързаха локално към един компютър и той я изтри и тя умря. Супер нелепо. Много лош финал за героиня, която трябваше да бъде лицето на революцията... Ако Евън Рейчъл Ууд я няма в следващия сезон - и то да я има хубаво, като главна, каквато беше досега, то няма да го гледам.

Уилям наистина беше супер ненужен и не мисля, че дори феновете му са се изкефили на сцените му. Просто сякаш сценаристите са си казали "Дай да направим терапевтична сесия с всичките лица на Уилям, ха-ха, много яко, нали???" без изобщо да помислят сериалът има ли нужда от това, как това допринася за историята, струва ли при толкова малко епизоди да се слагат такива плънки и т.н.

А цялото нещо с личните данни, план на Робахом, Инсайт, Делос, и така нататък е супер объркващо и изобщо не можах да го проследя, или, ако съм можел - не си спомням. И то не защото беше някаква сложна и многопластова история за корпоративен шпионаж - напротив, беше си, дето има един израз, simple yet hard to follow. Два месеца след гледането и нямам идея кой от кого какви данни е крядал, а не знам и дали някога съм имал :D Май искаха там на Шарлот таблетчето с данни за клиентите, ама.... ама.

И без камео за Теди, колко тъпо.
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests