Breaking Bad + Better Call Saul

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Thu Mar 24, 2016 2:50 pm

Image

Вторият сезон на бетър кол сол се точи бавно и славно кат мазна пръдня из гащи, и викам да плесна няква тема за най-добрия сериал, пръквал се от американска кабеларка Breaking Bad, барабар с думи за шедьовъра, който се оформя да е изключителния Сол. Плюс странната липса на тема за който и да е от двата, та... те я те.

Breaking Bad го гледах сигурно някъде преди половин година и оттогава си ми държи положителното мнение, т.е. не се насрах преди 10 минути на него от кеф и сляпо да блещя като фригидна вдовица, зяпаща нацепена батка, колко е велик. Още по-рядкото при него е, че гледах всеки следващ епизод стига
да имам време секундите. Не е като едно време, където да заблея в някаква простотия и да я изям с дрехите за един ден и да й нищя плюсовете и минусите до безкрай, сякаш знам за какво става дума. Тва е упражнение за млади пустиняци. Накрая винаги се стига до момента, в който просто си казваш "ми кво толкова" и не дълбаеш в човешката глупост и липса на талант, и бюджетни ограничения, и външна намеса, щото еди какво си стана популярно преди един час и трябва да рипаме на този влак, с чак такава жлъч и онанистична наслада. Подобни липси се образуват като в ежедневието ти друснат задник дебилщини като жена, деца, отговорности и пр., а други важни придобивки като ерекция и желание за живот, бързо и безвъзвратно се изнасят и даже не спретнат един купон, ей така - за последно, преди да те оставят на ръба на бездната и всяка една от тъжно заглушаващите им крачки да напява "Скачай... скачай... скачай..."

Да сме честни, първи сезон го пробвах преди години и ме строши от скука. Имаше идея, имаше атмосфера, но беше бавно, тъпо, изглеждаше ми клиширано до безобразие - как мухълът става боК и ала-бала. Теглих му дебелата. Но след години слушане на хвалби и тъжни гледки на хора, които цръкват доста яко в гащите, при самото споменаване на BB и липса на разбирателство, защо половината ми листа у фейса се дърви на боко, реших да пробвам пак нещото, барем ме спаси от самоубийство.

Набързо изгледах последния епизод и половина от първи сезон, който така и не ме накара да ми дреме кога, аджеба, тоя тъпанар се острига и хванах втори сезон.

И зими си с лейката и суплес. Всички герои, цялата история, самият град. Всичко кликна. От втори до финала на 4 сезон, този сериал няма равен. Единствените му проблеми са желанието на някой в екипа да гледа голия Хайзенбърг, докато с останалата част от колектива кара като типично сериалче, кадър до над кръста за всички и до пъпчето, ако си момче. У блурейката имаше некви цици, но след като не ги смятам за нещо безценно и уникално се чувствах наденат. И да, в общи линии това ми е единственият минус. Както и липсата на псувни.

Но от друга страна мога само да се радвам, че ХБО дори не са пожелали да помиришат сериала. Щото тука лабаво няма. Липсват ненужни сцени и филъри. Всеки епизод може да се разглежда като отделен филм, а и екипът не спира да го докарва до това. Просто толкова стабилен ритъм и усет колко точно трябва да е дълга дадена сцена рядко се срещат. Диалозите са убиец, историята не седи на едно място, всеки се движи нанякъде, но във всеки сезон ти се дава време да дишаш, които са и сред най-силните моменти.Пример: Един цял ден на Джеси и Уолтър в лабораторията.

Самите герои са нещо рядко срещано, напълно уникални психопати с цяла сюрия слабости и гафове. Както Уолтър може да го раздава безскрупулен и застрашителен, така в следващ епизод някой го затапва, дори с неговите думи. Щото дори и хората, дето не са гледали сериала знаят репликата: "I am the one who knocks",
Spoiler: show
Скайлър (жена му) по-късно, когато нашенецът е малко пред поредната си, докарана от собствената му простотия, глупост, му напомня, че нали той е този, който чука и да не бъде такава вмирисана.
Никой не е някакъв ултимативен, всеки представлява някаква буца месо, опитваща се да прави нещо, дори велико и самозалъгващ се могъщо, за това което е и бива наказан.

Едно от най-ценните неща в сериала, че всеки в общи линии играе с отворени карти. Крайната цел често е ясна, няма скрито-покрито, с други думи нямаме осем сезона, където аха Дебра да разбере за Декстър и то вземе, че свърши така, че те кара да съжаляваш, че не гледаш "Лабораторията на Декстър".

Едва пети сезон показа пукнатини и то накрая. Ненужно дълъг е. За мен лично филмът свърши с финала на
Spoiler: show
четвърти сезон и думите "I won". Казано от човек, който умира.


До средата си (и до най-важната смърт) пети сезон беше типичното високо качество, след което се завъдиха да вадят реалистична атмосфера на оттегляне след свръхдоза (вярно че от адреналин, но все тая). Няколко епизода нищо правене, до касапски финал. Поне Сол е там да спасява положението. Но лошковците са абни, сред тях имаме и много по-грозна версия на Мат Деймън, който е тъп, и корпоративната му пача е тъпа. Даже с нея беше свързан най-извадения от герой момент за един от пък най-култовите персонажи,
Spoiler: show
Майк не я гръмна

Вкарани са вяло по-интересни бандюги, само за да бъдат убити 2 епизода по-късно, въобще... няма централен мотив, въпреки всичко
Spoiler: show
Уолтър не е получил империята си и няма как той да е антагонистът, макар че всички са срещу него. Което в общи линии беше идеята на сезона. Имаш пари, нямаш гръб, извоювал си име, но не означава нищо, превърнал си се в боклук, но чак накрая си го признаваш пред себе си. И как въобще се справяш с това.
Втората половина на сезона е просто смесена работа. Но не мога да отрека, че меланхоличният Уолтър не е пак маса кеф.

Image

Better Call Saul

Е коренна противоположност. Предистория на BB и като такава, единствената екшън сцена досега е показана като история в историята и е просто една екзекуция на тъмно. За разлика от BB, където имаше епизоди, дето могат да се мерят с втория Кранк например.

Сол притежава може би най-изпипания и качествен диалог, който можеш да чуеш в сериал и да не се нарича Deadwood. Тук история няма. Всичко е само за героите. И търси забавен реализъм. С което доста други се дънят. Атмосферата на просто жив град, където се случват много неща и сякаш произволно следим живота на тези хора не е заковаванa толкова точно сигурно от "Мрежата" насам. Абсолютно всяко едно действие има чувство на ежедневна достоверност. А актьорите са тотално потопени в персонажите си. Как един не преигра, не знам, и то в сцени, предразполагащи към брутална сапунена бутафория (щото основно са семейни драми, съдебни дела за кокошкарски престъпление, една-две нарко продажби на сезон и хора, чудещи се какво правят с живота си). Но просто този екип така се е сработил и никога не търси лесния изход. Гледа да му е интересно на него, което води до това, епизодите, макар 150% диалог и нищо ставане, да са напрегнати, забавни, умни и понякога дори мили. И ей така, мрачните моменти идват като шамар, макар да си личат отдалеч.

За съжаление все още излиза и като нищо могат да го сдухат. Но демонстрираното досега не дава такива обещания.

Та, ботовете на всяка търсачка, и двата регистрирани останали члена, мнения за сериалите?

User avatar
alshu
Ascendent
Posts: 4715
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by alshu » Thu Mar 24, 2016 3:55 pm

Само не разбрах Чайка Трабант референцията.
The coffee had been steadily growing more and more execrable for the space of three weeks, till at last it had ceased to be coffee altogether and had assumed the nature of mere discolored water — so this person said. He said it was so weak that it was transparent an inch in depth around the edge of the cup. As he approached the table one morning he saw the transparent edge — by means of his extraordinary vision long before he got to his seat. He went back and complained in a high-handed way to Capt. Duncan. He said the coffee was disgraceful. The Captain showed his. It seemed tolerably good. The incipient mutineer was more outraged than ever, then, at what he denounced as the partiality shown the captain’s table over the other tables in the ship. He flourished back and got his cup and set it down triumphantly, and said:

“Just try that mixture once, Captain Duncan.”

He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:

“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Amelia » Sat Mar 26, 2016 8:56 pm

Хахаха, много яко мнение. BB прирутва и не успя да се скапе прекомерно в нито един момент. Успя да ми хареса дори с химическите безумия в него, а това си е постижение.

Обаче аз харесвам втората част на 5ти сезон и оня катартичен финал. И досега тоя сериал е едно от най-добре свърсващите произведения на изкуството, което съм виждала.

Соул не сме го загледали още. Мисля да изчакам да се посъбере и тогава. Че адски мразя да чакам епизоди.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Sun Mar 27, 2016 12:31 pm

Това и аз се чудих на моменти (за химията) и много се радвам, че геният на Уолтър във всяко поле на познанието бързо беше изшиткан още по средата на втори сезон. Още по-освежаващо е било като е излизал сериалът, тъй като по това време, след успеха най-вече на Хаус, ако нямаш циничен, мега-юбер тъпанара, дето сякаш не може да излезе от уикипедия, значи нямаш главен герой.

А за химията самите създатели на филма казаха, че синият цвят на дрогата е пълна глупост, но пък в същото време самото й готвене е точно както се прави, но размествали сцените или скривали някои от детайлите, за да няма зрители повтарячи. Щото като пълен ламер (с шеС по химия, щото нали, образованието рулз) на мен всичко ми изглеждаше правдоподобно - сцената с ваната и последвалите претопявания на тела, как прогориха ключалката, че да крадат там някаква течност, с която готвеха. То после прочетох, че самата смес е маса достъпна и често срещана... ма те.

Та, Амелия, на две-три можеш ли да кажеш кои са моментите, дето най те ритнаха у бъбреците с простотия.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Amelia » Sun Mar 27, 2016 8:42 pm

Ох, не помня вече. Имаше един момент, в който нашичкият беше в даскало и преподаваше няква химия и формулите по дъската бяха грешни - та много скомина ми беше. Ма самите формули не ги помня кви бяха. :lol:

Иначе синият цвят също ме дразнеше. Няма никаква причина това нещо да е синьо на цвят и да става все по-синьо, колкото по-близо сме до 100-те процента чистота. То на 100% чистота би трябвало да е безцветен кристал, щото поглъща светлина в UV областта и съответно нашите очи не могат да ги видят оцветено. Това дето продават по улиците често има някакъв кафяво-жълт цвят, заради примеси.

A разтварянето на телата щеше да стане по-добре със сода каустик или негасена вар, вместо да се забъзикват с флуороводородна киселина. Флуороводородната киселина ебава майката на костите, но няма да направи на пюре по-меките тъкани. Тя работи бавно. Даже проблемът е, че ако се полееш с нея, може и да не забележиш веднага и онова влиза през кожата и бавно и методично ти стига до кокалите. Изгарянията от тая киселина се забелязват късно, когато вече са станали много сериозни и дълбоки. Затова и трябва много внимателно да се работи с нея.

Even small splashes of high-concentration hydrogen fluoride products on the skin can be fatal. Skin contact with hydrogen fluoride may not cause immediate pain or visible skin damage(signs of exposure).
Often, patients exposed to low concentrations of hydrogen fluoride on the skin do not show effects or experience pain immediately. And, severe pain at the exposure site may be the only symptom for several hours. Visible damage may not appear until 12 to 24 hours after the exposure.

Иначе, би поразяла ваната, ама не чак до тая степен дето показаха. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Sun Mar 27, 2016 8:56 pm

А, мерсаж за инфото, и определено не си записах в тайната малка книжка това за телата и кой е по-добрият избор.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Amelia » Sun Mar 27, 2016 9:16 pm

Лоллллллл, ако все пак си решил да ги поливаш с киселина, земи някоя по-силна и окислителна. Като сярна, например. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Sun Mar 27, 2016 9:40 pm

Сигурно улетех у некоя и друга листа на гедебопци с последното ми гугъл търсене "сярна киселина цена", ама наизскочиха неща с много нули в проценти от типа 0,000001 мин и тем подобни и като цяло, може би престъпният живот не е за мен, май и малко мозък изисква.

И малко съвършенство от Сол:
https://www.youtube.com/watch?v=MelewF3DLo0

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Amelia » Mon Mar 28, 2016 3:38 am

Хахахахахахахахаха! :lol:
Бе сярната киселина не би трябвало да е особено трудна за намиране. Ма закво ти е като можеш да си накупиш просто голямо количество препарати за отпушване на канал от който и да е супермаркет и да си бачкаш с тях? :lol:
Само може да ти се наложи да ги понагрееш малко телата, за да ускориш процеса.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Mon Mar 28, 2016 9:06 am

Много мирише, да го еа. И снобът в мен желае да е някакъв фин, един такъв, дето ще трепе красиво, но кретенът в мен желае кръф и чирва, и затва кариерата ми ще е кратка и малоумна. Как да е, знаех си че трябва да се съсредоточавам в часовете по химия не върху задника на госпожата, а върху познанието, ма ко да се прави. Гонеше 50-те, а тялото й беше десетка, тая жена ми провали дебилното бъдеще, баси.

Иначе Сол някак си почва лееекинко да ми се пука по шевовете, стига да се замислиш за него. И BB беше така, толкова здраво те вкарва във филма, че не ти оставя време да нищиш глупости, особено ако се гледа цялото нещо накуп. Но в Сол подписаха некви договори за милиони, без да показват лични документи. И то беше само за бъзик, за да се натряскат с водка за хиляда долара. Не знам как е в щатите, ама щом тука за най-обикновена услуга ми искат днк, душата на първородното ми и честна бойскаутска клетва, че няма да се опитвам да ги преебавам, но да дам съгласие, че преебаването от тяхна страна е нещо, което ми докарва мокри сънища, тази 15-МИНУТНА сцена, макар забавна и страхотно изиграна, дойде в повече.

За щастие, подготовката за порно клипове с пайове беше великолепна. Бтв, бонус точки за хората харесващи FarCry 3 и в частност Ваас. Пичагата има доста по-дейно участие във втори сезон, а и в първи се появява на няколко пъти.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Tue Jul 12, 2016 3:07 pm

Изгледах и втори сезон на Сол. Първокласна телевизия и много добре идва да го гледаш успоредно с игра на тронове, барем човек може да добие правилна представа какво всъщност е сериал за възрастни. Диалозите помитат, актьорите са напълно потопени в образите си, атмосферата на истински, жив град никъде другаде я няма толкова добре направена, въобще безкрайно достоен наследник на Breaking Bad. Кой да знае, че проста кабеларка с един сериал ще помита целия модерен каталог на разни hbo-ta, синемакси, старзове, нетфликс и там квито още неандерталци има.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19560
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Xellos » Wed Jul 13, 2016 9:24 am

Викате става за гледане, аз първите 1-2 епизода като започна им хвърлих едно око ама не ме зариби, то след БрБа-то нема сравнение, особено да чакам епизод по епизод. Ще го прегледам натрупаното тия дни.
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4353
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by трубадур » Wed Jul 13, 2016 10:27 am

Е няма, то е семейна драма, с малко кримка и легални баталии за привкус. BB в крайна сметка имаше екшън сцени, дето се мерехе с най-доброто от 24. Определено не е адреналинова инжиекция. И наистина да се гледа епизод на седмица виждам как може да се стори на доста хора преливане от пусто в празно. Ама хване ли се на маратонец е бая задоволително и отплащащо се.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19560
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Xellos » Wed Dec 28, 2016 5:34 pm

Малко бъзици с двамата кретени покрай разни Еми-та и тн... Кранстън е диво животно просто :mrgreen: :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=ot_V7Q8a6yc

https://www.youtube.com/watch?v=BpeWSY_PtOg

и 1 от епик рап батълите... определението в текста за варела с киселина ме свали от стола просто ;)

Бр ба срещу зомбитата :metal:
https://www.youtube.com/watch?v=krQHQvtIr6w&t=2s
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Breaking Bad + Better Call Saul

Post by Amelia » Wed Dec 28, 2016 8:44 pm

АААААААААХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Това съм го гледала преди, но чак сега обърнах внимание как Уолтър Уайт хвърли някво пакетче с метамфетамин и зомбито, дето Рик Граймс беше пуснал по него хукна след мет-а, горкичкото. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Мноо добро! :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests