Not another alien invasion - Falling Skies (2011)

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Post Reply
User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Not another alien invasion - Falling Skies (2011)

Post by armageddon » Mon Jun 20, 2011 8:54 pm

Image
Image
Image

http://www.imdb.com/title/tt1462059/

Тъкмо си мислех как последното нещо, което ми се гледа е поредния alien invasion сериал, с бонус д-р Картър от Спешното в главна роля, но Falling Skies взе, че ме изненада особено приятно. Адски кадърно направен и сериозно изпипан сериал, на който в двойната премиера нямаше и една слаба минута.

Къде сме ние и за какво се борим : Извънземните, шестокраките Skitters, унижават близо 90 % от земната популация. По-конкретно избиват възрастните, а дечицата подчинаяват посредством едни "леко" неприятни членестониги. В допълнение си имат и Mechs, двукраки изтребващи хорица роботчета. В актуалното за сериала време, около 6 месеца след атаката, оцелелите хорица се прегрупират около по-големите градове, в нашия случай май точно извън Бостън (или някъде пак там) в Съпротива, която на този етап мисли повече как да оцелее, за да започне да се съпротивлява по-качествено. Нашия човек, Том - в ролята д-р Картър, е бивш преподавател по военна истроия, апонастоящем - 2nd in command на the 2nd Mass(achusetts), "сплотен" колектив от 100на военни пазещи 200 цивилни, загубил жена си някъде там, в комплект с 2мата си сина, и опитващ се да намери третия , на който е някъде там с harness, въпросните неприятни закачалки, за които споменах по-нагоре. Малко не се разбира с командира си, но все пак трябва да има и интрига в цялата работа. История като цяло не е нещо особено впечатляващо, разбира се, но пък успява да създаде подходящата пост-апокалиптчина атмосфера, допълнена от яките сетове и гарнирана със малко, но добре направени и на място ефекти.

Каста е бая добре подбран, единственотo известно ми заглавие е това на Noah Wyle, но +1 за кастинг директора. Персонажите са интересни, малко клиширани може би, но актьорите се справят повече от отлично. "Докторчето" ме изненадава приятно в ролята на no-nonsence бившия професор, който бди като майка-орлица на децата си, и успява успешно да опонира на Командира, типичното милитъри кандидат-психо. Доста точки отнася и хлапето, което играе малкия му син на Том, мен ме изкефи доста. Има и тийнове, които за разнообразие не са постоянен източни на дразнене (дано не решат да го избият натам в оставащите епизоди) и се държат доста прилично т.е почти кефят. Добрата докторица е малко meh, но има потенциал жената. Изобщо целата пасмина убедително играе предимно обикновени хорица, опитващи се да оцеляват в свят, в който на 12-13 годишни им се налага да хващат пушките и да пуцат по мекове и извънземни, и даже успяват да се покажат като мислещти същества.

Въпросните извънземни изглеждат доста яко, шестокраки мърдащи е далеч от успешно описание, и просто смятам, че си струва да се видят. В този контекст, малкото моменти, когато ги показват са отлично режисирани и леко стряскащи. Впредвид кабеларски характер на Falling Skies, цялостната визия на двата излъчени епизода е повече от великолепна, даже съм впечатлен, а едва ли бюджета им е бил особено разточителен.

Единствено леко (и то много леко, но нали трябва да се намерят някакви кусури на общ принцип) ме подразни, че вместо двоен епизод, си бяха два съвсем отделни епизода, back-to-back, и някои от нещата можеше да са малко по-подробно разяснени на този етап (Пропусна да споделя, че началната сцена, в която малкия обяснява "предисторията" в поредица от рисунки е брутално яко) в един подобен по-разширен формат, но вероятно са решили да не заливат зрителя с информация. Силно се надявам да запазят набраната инерция и да поддържат същото темпо поне до края на настоящия сезон (10 серии общо с тези двете).

User avatar
alshu
Ascendent
Posts: 4782
Joined: Tue Dec 21, 2010 12:21 pm

Post by alshu » Wed Jun 22, 2011 12:25 pm

Престрелките, преследванията и специалните ефекти нещо не ми харесаха, а в една статия (в IO9.com) пишеше, че повечето пари били потрошени точно за тези сцени в първите два епизода :shock: .
Ако е вярно значи са потрошени малко безразборно.

От всички герои само Pope ме кефи истински. Останалите са ми някак антипатични и особено децата на главния герой.
Може за американските ТВ стандарти да са много свестни хлапета (или поне така разбрах armageddon), но мен ме дразнят.
Спилбърг има голяма слабост към отношенията бащи - синове...и до сега в нито едно негово шоу (включително и това) или филм не съм видял такава връзка, която да ми звучи реалистично или поне да ме зарадва някак (естествено с изключение на отношенията Хенри Джоунс старши и младши :lol: ).

Иначе актьорите играят добре със сценария, който им е даден...с изключение на Jesus girl...тя беше като паднала от Луната...пък може такава да си я искат.
Даскалът по биология също не ми хареса - пее каквото си знае.

Ако бяха направили света малко по-мръсен, чорлав и изпокъсан щеше да ми хареса повече.
Всъщност едни подобен сериал, но в света на Half Life 2 би бил убийствено попадение (особено, ако вкарат историите на Гордън и Аликс, като слухове да подвизи на легендарни герои). То има някакви подобни микро любителски сериалчета, но са много кратки.

Не че няма интересни елементи - цялото вътрешно боричкане за власт и ресурси между "военни" и "цивилни", а и това че и най-рутинна операция може да се превърне в кризисна ситуация с труден за постигане изход. За мен обаче няма достатъчно интрига, а и някак не ми пука за извънземните.

User avatar
Beric
Paragon
Posts: 616
Joined: Wed Jan 21, 2004 6:16 pm
Location: 1st and goal

Post by Beric » Wed Jun 22, 2011 12:56 pm

Мен ми се понрави доста. Да видим нататък как е.

Като гледам превютата, свежия бандит има доста сериозно участие.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Wed Jun 22, 2011 3:45 pm

Абе всъност 3мата тийнове - голямия син, русата му кифла и Jesus girl, впрочем точно тоя опит за любовен триъгълник по-скоро може да откаже евентуалните тийнове, за които е предназначен, поради пълната си безидейност, които са ни показани досега май не дразнят поради липсата на някакъв особен характер, и имат евентуален потенциал да се превърнат в сериозен дразнител, ако им се напише такъв и/или задълбаят в баналната любовна геометрия.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Mon Jun 27, 2011 12:17 pm

Falling Skies 1х03 също беше як. Цялата сцена с махането на буболечката от хлапето обаче ми дойде твърде откровено гнусна, хич не се кефя на лигави, слузести бъгове.

User avatar
Surfer
Scholar
Posts: 139
Joined: Tue Mar 08, 2005 12:15 pm
Location: Surf'in USSR
Contact:

Post by Surfer » Wed Jun 29, 2011 12:09 pm

Като цяло ми харесаха първите 3 епизода. Ефекта на далечният кораб майка и щукащите се светлинки наоколо е добър, но самите мекове и скитъри са ми доста мех и чийп. Докторката мен ме радва. Уайли малко сякаш преиграва с драмата особено като си свие бузите и клати глава с очи от които аха аха да бликнат сълзи. Ще се гледа де.
Имаше някакво научно популярно филмче на нешънъл джиографик When aliens attack доста добре съвпада със ситуацията в която са попаднали героите.
Не сме Декарти, Нютони не сме,
за нас науката е тъмен лес
от чудеса.
А сме нормални астрономи - да!
Ловим звезди по тъмни небеса...

Бобсън
Arcanist
Posts: 779
Joined: Fri Feb 08, 2008 11:34 pm

Post by Бобсън » Mon Jul 11, 2011 10:14 pm

Кога видехъ, че има s01e05, на нещу наречено Falling Skies, се зачудихъ какво ли ще да е то...
Като разбрахъ, че е научна фантастика, и че го е правилъ некой дето е работилъ съ Spielberg, решихъ да изпробвамъ първия епизодъ и тъй изгледахъ и петте на купъ...

Досадно провлачено е и ще ми писне доста бързо...
Spoiler: show
Защо са наш'те Ора толкозъ смотани и не са още разбрали, че лошковците са Машинките, а не шестокраките имъ роби?

Това се намеква въ всеки епизодъ дусега...

Предполагамъ, че лошко-машинковците са заробили 6-краките, по начинъ подобенъ на този, по който заробватъ в сег. вр. дечицата человечески...
и после робите имъ вършатъ каквато тамъ лошковска рабута има да се върши, пък машинулошковците се мотаятъ да наглеждатъ...

Когато напр. Европейците са се заселвали колонизационно по Америките техните Коне са всявали шашъ и паника средъ местните, които никога не били виждали такова вуйващо 4-краку...

Освенъ това Jesus Girl е наречена на името на онуй френско селце,
у което се появява сегизъ-тогизъ Дева Мария..
Може този образъ или да се остави фанатично отегчителенъ или да се развие накъмъ нещо по-така Жана Д'Арк...

А това, че главната действеаща Руса Мацка я хвана липсата въ моментъ подходящъ за подмената и съ нововъзникнала Руса Мацка си е малко нещу ...акану...
Поне е на този етапъ отъ предаването ясно, че блондинкофилите нема да бъдатъ оставени безъ некой за зяпане...

очаквайте да видите какъ наш'те ора все пакъ следъ като обезвредятъ една отъ двукраките машинки, ще я прибератъ (дори и на части), за да разбератъ какъ работи... Ще разглобяватъ, сглобяватъ и т.н. две-три серии и хайде още три часа екранно време за разпродаване на рекламудателстващите...
Като цело засега си е най-вече времегубене гледането на сериала...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5703
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Jul 11, 2011 10:28 pm

Офтопик:
Бобсън, не че нещо, обаче наистина не си интересен на никого с този правопис. Да не говорим колко труден ставаш за четене, като пишеш така. "Труден" като "почти невъзможен", честно да ти кажа. Не знам защо продължаваш така, ама...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2706
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Post by coldie » Tue Jul 12, 2011 8:46 pm

Много се кефя на скайфай, но това е боклук.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon Aug 01, 2011 5:04 am

Как са сериите след трета натам, че бих искал да му дам шанс, ама позитивните отзиви са само до трета, разбира се изключвам кипящото от оригиналност и хумор "творение" на Забавния по-горе.

User avatar
Rentless
Scholar
Posts: 149
Joined: Fri Aug 06, 2010 7:44 pm

Post by Rentless » Mon Aug 01, 2011 7:47 am

С една дума - Скукааа. С малко повече - толкова клиширано и бавно, че направо боли.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Mon Aug 01, 2011 8:54 am

Изненадващо дори за мен, реших да го изчакам да излезе целия. И тъй като финала предстои тази седмица, мисля тея дни да ги изгледам най-накрая насъбралите се серии.

Иначе по-разни други мнения, промяна в качеството няма - Т.е сериала си е чудесен и си струва гледането, но повече, като го изгледам.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Wed Jul 04, 2012 11:26 pm

Малко форумна некромантия.

Виждам че не съм писал от средата на първи сезон насам - накратко сериала си е доста стабилен като изключим една малко wtf врътка баш на края на финала.

Напред към втори сезон - пак е толкова стабилен, колкото и първи, като изключим малко wtf развръзката на въпросната врътка от предния параграф. Като гледам има шанс Поуп - един от по-дразнещите персонажи - да са го разкарали перманентно и има шанс да тръгне още леко нагоре. Има нужда и от няква по вълнуваща врътка в цялата схема, но сюжета и така си го бива, просто като че ли може още малко за да стане по-интересно.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests