A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Jun 05, 2013 3:13 pm

LFbg wrote:
Trip wrote:Ако смяташ, че нещата, които им се случват, не ги променят като герои, а само тези, които те случват... Отрязаните ръце и осакатените лица не са единствените признаци за промяна у някой герой, айде по-фино да го даваме с character development-а :) И естествено, че някой друг ще ги измъква, те са деца, баси :) Във фазата на покровителството са, под една или друга форма.
Джайми в първи сезон уби шефа на охраната на Ед Старк без много, много да се чуди. В този сезон Джайми на 2 пъти спаси рицарката и то без да има някаква причина. Нищо не спечели от тия спасявания, обаче го направи. Коренна промяна в мисленето му.
На Аря убиха баща й пред нейните очи- нито една сълза. Откъсната е от майка си, братята си и Санса- нито една сълза. През цялото време, от първи сезон досега, няма нито една нова част от характера й, която да е разкрита, няма ни най-малка промяна в нейното държане и справяне с проблемите. Ако имаше промяна в нея като герой, трябваше да си проличи, нали?
А трябва ли да плаче, за да ти покаже "развитие"? (Впрочем, пусни си пак разговора между нея и Берик, след като Торос го съживи. В смисъл, очеизбождащо е, сори :)) А смяташ ли, че репликите, дето ги изсипа на Хрътката, би му ги изсипала на по-ранен етап? Погледни и разговора й с Тайуин във втори сезон. Освен това си пожела смъртта на пазачите в Харънхол, за да тръгне да намери майка си и брат си. После избяга от Братството. Все е нещо, бих казал.

Гиб, а Аря доста са й съкратили странстванията тоя сезон, разбираемо. Но подозирам, че ще доизмислят още неща с нея и Хрътката, щото там интеракцията е далеч по-интересна.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18998
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jun 05, 2013 3:40 pm

Ясно е, че за целите на Станис минимум Тивин Ланистър трябваше да е в списъка, тъй като замяната на Джофри с Томен не му дава нещо особено. Но по принцип Станис държи на традицията и за него е немислимо Северът и Островите да не са част от Седемте Кралства.
This is it. Ground zero.

User avatar
dido_demirov
Merchant
Posts: 95
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:07 pm
Location: Shumen

Post by dido_demirov » Wed Jun 05, 2013 4:11 pm

Според мен Станис най биха го устроили Джофри, Мирцела и Томен, така следващия в списъка за трона е той.

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1433
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Wed Jun 05, 2013 4:20 pm

dido_demirov wrote:Според мен Станис най биха го устроили Джофри, Мирцела и Томен, така следващия в списъка за трона е той.
Станис не може да вземе трона, опирайки се на закона/обичая. Той даже Бурен край застана зад брат му, еле пък Ланистър и Тирел да му дадат предоставят короната без бой. На тоя етап от войната или я взима със сила, или не я взима въобще.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
dido_demirov
Merchant
Posts: 95
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:07 pm
Location: Shumen

Post by dido_demirov » Wed Jun 05, 2013 5:27 pm

Ordo Malleus wrote:
dido_demirov wrote:Според мен Станис най биха го устроили Джофри, Мирцела и Томен, така следващия в списъка за трона е той.
Станис не може да вземе трона, опирайки се на закона/обичая. Той даже Бурен край застана зад брат му, еле пък Ланистър и Тирел да му дадат предоставят короната без бой. На тоя етап от войната или я взима със сила, или не я взима въобще.
Нямам в предвид да се позовава на закона, като премахне децата Ланистърите няма да имат повече основания да претендират за трона. Тирелите искат да са във властта, Станис може даде някакви позоций(така Тивин привлича Болтън), привлече ли Тирелите Ланистърите са сами.
Дорнците само чакат сгоден случай. Старките и Тъли също биха го подкрепили.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Wed Jun 05, 2013 6:45 pm

Ordo Malleus wrote:
Ghibli wrote:Я вижте Станис в същата ситуация колко по-хубав списък състави.
Ми не беше особено по-добър.
- Поиска смъртта на Джофри, безгласна кукла на трона, когато на всеки селяк във Вестерос му е ясно кой дърпа конците.
- Поиска смъртта на Роб, който 1) всъщност не иска Железния трон и 2) общо взето не е проявявал открита враждебност към Станис и споделя някои от идеалите му. На практика - единственият, с когото могат да сключат някакво споразумение и да не се страхува от нож в гърба.
- Поиска смъртта на Бейлон Грейджой, чиито хора към момента си рейдват из Севера и не му се бъркат в сметките. Да не говорим, че железнородните така или иначе нямат ресурса да задържат каквото и да е, дори да успеят да го завземат поначало - демек, най-нищожните претенденти са.

На практика - същото като Аря - тя избра да отстрани хора, които зверстват пред очите й, но са на практика пионки. Станис пожела смъртта на трима, никого от които бих поставил като най-голяма или дори непосредствена опасност за него. Явно титлата "крал" просто го дразни, когато не е последвана от Станис Баратеон :lol:

Е, хайде сега да не захапваме Станис :) Както казва Гибли, човекът си действа по закон и по право, той не убива случайни хора, а директно изменниците, които са си сложили корони и са се обявили за крале, нарушавайки мира и разкъсвайки кралството. Колкото до Роб, трябва да се отбележи, че в сериала липсва един тънък момент, при който Станис се поколебава точно преди да хвърли в огъня третата и последна пиявица - тази, която ще донесе смъртта на Роб. За мен този мъничък детайл винаги е бил много важен.

За целия спор за Аря, в сериала страда от липсата на вътрешни монолози. Но празна? Не и празна, даже твърде пълна с динамика и болка е.
Тя не ми е от симпатичните героини, защото постепенно се превръща в малко чудовище (и гълташе ужасно много време в трета книга), но развитието на персонажа й е доста покъртително и силно. Донякъде, тя минава през същото де-романтизиране като Санса, обаче тръгвайки от друг спектър - на "принцеса-разбойник".
Spoiler: show
Интересно ми е как Мартин ще развие образа й - по принцип ми излгеждаше като една от тези орисани да оцелеят до края за щастлив реюниън, но напоследък залита по доста тъмни пътеки, и един логичен вариант за развитието на персонажа й е превръщането в чудовище, неотстъпващо на тези, които тя иска да унищожи.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 910
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Post by Ambartanen » Wed Jun 05, 2013 7:11 pm

Доста хора съм видял вече да критикуват Станис за избора му с пиявиците, но тази логика винаги тръгва от (според мен) грешната идея, че той се опитва максимално ефективно да се добере до престола си, което изобщо не е вярно. Той няма особено желание да е крал (поне в книгите де, в сериала няма нищо против явно), но по право трябва да наследи престола, така че си изпълнява задължанията. Проклина тримата с пиявиците, защото те са нарушили законите като са се обявили за крале. На него му е ясно, че Джофри не е имал избор в това отношение и че възстанието на Грейджой е тактически полезно за него, но се чуства длъжен да накаже хората нарушили закона.

Нещо, което споменават в сериала, но повечето нечели книгите вероятно са забравили- Давос спасява живота на Станис и армията му през войната. След това Станис го награждава с титла и земи, но му отрязва върховете на пръстите на дясната ръка- законовото наказание при първо залавяне на контрабандист. Това поне за мен си оставя действието, което напълно описва героя: "Ти спаси живота на мен и моите подчинени, но наруши закон, за да го направиш. Длъжен съм да те накажа и ще го направя."

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Jun 05, 2013 7:44 pm

Аря според мен си е достатъчно жива и емоционална. Докато траеше клането в Близнаците ни я показаха скрита зад едни бъчви с такава надежда на личицето, че чак ме заболя сърцето за нея. И тая надежда после премина през едно краткотрайно объркване и накрая ужас от ставащото. Всичкото това с лице изиграно. На кой му трябват сълзи в такъв случай?
Иначе списъкът й беше доста малоумен, наистина, и не се връзва с това дето разправят колко й бил остър ума и т.н. С острия си ум и Джакен можеше да реши проблема на брат си и цял Вестерос за отрицателно време.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

ypytt
Commoner
Posts: 27
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:49 pm

Post by ypytt » Wed Jun 05, 2013 10:00 pm

Въпрос за челите книгата, Джон не позна ли вълчището? Малко странно ми беше, не реагира по никакъв начин и си би камшика без да се замисли (не че имаше голям избор, но все пак...)

Само на мен ли сър Баристан ми напомня ужасно на Оби Уан? Като стигнаха Юнакан направо го чаках да каже "You will never find a more wretched hive of scum and villainy. We must be cautious. " :lol:

User avatar
dido_demirov
Merchant
Posts: 95
Joined: Wed Nov 09, 2011 7:07 pm
Location: Shumen

Post by dido_demirov » Wed Jun 05, 2013 10:06 pm

ypytt wrote:Въпрос за челите книгата, Джон не позна ли вълчището? Малко странно ми беше, не реагира по никакъв начин и си би камшика без да се замисли (не че имаше голям избор, но все пак...)

Само на мен ли сър Баристан ми напомня ужасно на Оби Уан? Като стигнаха Юнакан направо го чаках да каже "You will never find a more wretched hive of scum and villainy. We must be cautious. " :lol:
Предполагам го позна, но все пак трябваше да се бие с обкръжилите го диваци, едва ли е имал време да мисли дали това е Лято.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Thu Jun 06, 2013 12:23 am

ypytt wrote:Въпрос за челите книгата, Джон не позна ли вълчището? Малко странно ми беше, не реагира по никакъв начин и си би камшика без да се замисли (не че имаше голям избор, но все пак...)

Само на мен ли сър Баристан ми напомня ужасно на Оби Уан? Като стигнаха Юнакан направо го чаках да каже "You will never find a more wretched hive of scum and villainy. We must be cautious. " :lol:
В книгата се предполага да мисли, че Бран е мъртъв, но разпозна вълка, и започва да изпитва съмнения в това. Няма как обаче да седи и да мисли, измъква се от сигурна смърт - като в книгата това става с единсвения наличен кон, сред тълпа от 40-50 диваци, и със стрела в крака от която хваща треска.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

ypytt
Commoner
Posts: 27
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:49 pm

Post by ypytt » Thu Jun 06, 2013 9:39 am

Drigan wrote:
ypytt wrote:Въпрос за челите книгата, Джон не позна ли вълчището? Малко странно ми беше, не реагира по никакъв начин и си би камшика без да се замисли (не че имаше голям избор, но все пак...)

Само на мен ли сър Баристан ми напомня ужасно на Оби Уан? Като стигнаха Юнакан направо го чаках да каже "You will never find a more wretched hive of scum and villainy. We must be cautious. " :lol:
В книгата се предполага да мисли, че Бран е мъртъв, но разпозна вълка, и започва да изпитва съмнения в това. Няма как обаче да седи и да мисли, измъква се от сигурна смърт - като в книгата това става с единсвения наличен кон, сред тълпа от 40-50 диваци, и със стрела в крака от която хваща треска.
Благодаря за подробния отговор, така звучи доста по-смислено.

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Thu Jun 06, 2013 10:00 pm

Сравнение между домовете в Game of Thrones и футболните отбори в Англия, което е като цяло много точно и интересно:

Аз лично не мога да преценя дали да сложа спойлер таг, тъй като няма конкретни спойлери от книгата, но леко намеква как се развиват нещата до 5-та книга, но все пак мисля да слагам един спойлер таг за нечелите книгите, за да няма недоволни после.
Spoiler: show
http://www.quora.com/Premier-League/If- ... nce-Bhatti

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Jun 06, 2013 10:32 pm

Изгледах епизода но понеже знаех за какво става дума като чел книгите някак си не ме впечатли така както хора на които им дойде като удар с усукан мокър пешкир по гол гръб :roll:

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon Jun 10, 2013 9:08 am

Ицо и канадците - не го ли гледахте вече, какво става и защо няма отзиви, добре ли сте :lol:

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests