Тенис

За най-важните акценти в кърлинга и турнирите по спортно оригване!

Moderator: Moridin

Post Reply
zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Тенис

Post by zhivik » Thu Jun 14, 2007 9:59 am

Тъй като някои хора изразиха възмущение от моето отношение към Надал, мисля че ще е хубаво да се обоснова. Да, "блъскач" е силна дума, признавам, но аз лично проявявам силна антипатия към стила на игра от задна линия, изключително типичен за добрите играчи на червен корт, където в момента Надал наистина е най-добрия. Основният ми проблем е, че този стил убива красотата на играта. Набляга се изключително много на груба физическа сила, и много често се чака противника да сбърка. Това според мен е вредно за тениса, защото не стимулира играчите да използват разнообразни похвати. Нямам предвид само излизането на мрежата, адски типично за тревните настилки, но и една купчина други удари, включително смач, сечени волета, минаващи удари и т.н.

По тази причина не харесвам Надал, който единствено благодарение на изключително добрата си физическа подготовка успява да е в челните места, въпреки далеч по-ниската му техника. Това което ме дразни още повече е, че има доста голям брой турнири с бавна настилка, които позволяват на подобни играчи да водят в класациите. Твърдя, и съм готов да споря за това, че ако различните настилки бяха сравнително еднакво представни в състезанията през годината, Надал никога нямаше да може да е първи, както е в момента. Според мен, играчът който заслужава да води класациите е този, който има достатъчно комплексна техника и похвати, и точно в момента това за мен е Роже Федерер.

Сега, съгласен съм че Надал стои по-добре от Томас Мустер навремето, който стана номер 1 почти изцяло от победи на червени кортове, но това не прави стила на Надал по-разнообразен. Така че за мен играчи които набиват силни удари от задна линия си остават блъскачи, ще прощаваш Моргана, но за мен е така.
This signature is not yet rated

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5897
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Thu Jun 14, 2007 11:53 am

Аз лично съм фен на Роджър Федерер (БТВ, той предпочита така да се произнася името му, защото майка му е от Южна Африка). Просто той играе най-красивия тенис, който съм гледал някога. Всички негови удари са на изключително ниво, страхотно разнообразен е, винаги атакуващ, майстор на тактиката и с шампионска психика.

Надал не е първи във важната класация (точки, събрани в последните 12 месеца) и никога няма да бъде, защото пред него е най-великия играч в историята на тениса.

На мен лично проблемът с Надал не е, че играе почти само от задна линия. Проблемът е, че този човек играе изключително схематично и шаблонно. Връща ударите на съперника дълбоко и със страхотен лифт, без да рискува, но и без да дава особен шанс за контраатака. Когато получи по-къса топка, атакува с форхенда си, почти винаги по диагонала със свръхлифтиран удар, и с няколко форхенда завършва точката. Тактиката е суперефективна на клей, но е доста скучновата и ограничена. А и Надал прекалено много разчита на физика и тичане. Признавам му, че има изключителна психика и е единствения в модерния тенис, който може да се сравнява с Федерер в това отношение, а и напоследък се опитва да развие повече играта си и да стане по-нападателен играч, но просто не мога да харесам неговия схематичен стил на игра.

Малко и за женския тенис, който за съжаление е доминиран от блъскачки в най-буквалния смисъл, повечето от които и хал хабер си нямат от тактика и разчитат основно на възможно най-силни удари през цялото време. Добре, че е Жустин Енен с нейната разнообразна и умна игра, че да има поне една тенисистка, която да не ме отегчава с начина си на игра.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Thu Jun 14, 2007 11:12 pm

Няма начин да не се обадя тук. :)

Като оставим настрана личните ми пристрастия към Надал като външност, смятам, че е 1 от най-добрите и развиващи се тенисисти. Веднага след него нареждам Нове Джокович, който е личният ми фаворит сред изгряващите звезди в тениса. Но за Нове после. Не знам колко от вас гледат сега Надал на турнира Куинс. За съжаление той все още игра само 2 мача и то не срещу особено силни тенисисти, макар че според разбиращите от тенис Дел Потро е 1 доста обещаващ тенисист. Но не е там въпроса, а в играта на Надал на трева. Според специалистите той има голям напредък в играта си на трева. Да, той е силен на клей, предпочита бавните кортове, но, хора, Ролан Гарос е 1 от най-трудните турнири в света на тениса, а Надал го печели в 3 поредни години. И клеят не е само груба сила. Надал залага на не особено силни, но добре насочени и пласирани сервиси. Влага лифт, да, дори и страничен такъв, и какво, такава е играта на клей. А що се отнася да блъскачите, такива са точно играчите на трева, като Родик - силен сервис и тичаш на мрежата. На мен пък точно това не ми харесва - никакви разигравания, бързи точки, докато се включиш в играта и геймът свършил. Обаче пък как обичам Надал когато разминава съперника на мрежата с минаващи удари. :) Да не говорим, че той е играч, който гони всяка топка, дори и когато води в резултата и точно тази топка може да я остави да мине. Дори и сега, на Куинс, където тези тичания са особено опасни, той се пуска за почти всяка къса топка. Какво да го правиш, инстинкт. :) А че играта му е скучна, че липсвали къси топки, сечени волета и минаващи удари, смачове - направо без коментар. Много тича по корта, играе с хъс, има страхотна амбиция, проявява пълна концентрация и желязна психика в мачовете си, смятам че има добър набор от хубави удари, които знае кога и как да използва. Е какво повече да искаш от 1 тенисист. Да не забравяме, че Рафа е само на 21 и тепърва му предстои да развива таланта си, да се ошлайфа още. А той и към това се стреми. Чета редовно блога му, знам от хора, които го познават, че е много готин, скромен и човек с добро сърце. Това, добавено към данните му на спортист, на мен ми е достатъчно, за да го обожавам. Толкова за Надал, съжалявам, че не го харесвате. Хубаво е, че сте се аргументирали, просто явно харесваме различни стилове.

Малко и за другите. Разбира се, ще започна с краля на тениса за момента - Роджър Федерер. Изключителен тенисист, прави невероятни мачове, но и той се връща към корените си - играта от задната линия. Доколкото знам в началото на кариерата си е играел именно по този начин, после настъпва промяната с по-честото излизане на мрежата, а сега пак се връща към играта от задната линия. Лошо няма, докато този начин на игра му носи успех и се чувства по-сигурен, ок. Не знам дали Федерер е най-великият играч в историята на тениса, някои казват, че такъв е Род Лейвър заради Големият Шлем; други - че това е Пит Сампрас с невероятната си игра и постиженията си в тениса; трети твърдят, че такъв е Джими Конърс заради спечелените 109 титли, рекорд, който едва ли друг ще може да постигне. Списъкът е дълъг и явно зависи от човека и неговите предпочитания. Не казвам, че Надал е най-великият тенисист, а че го харесвам и той играе моята игра.

The Best of The Rest :) - Фернандо Гонсалес, Новак Джокович, Фернандо Вердаско, Робърт Кендрик, Маркос Багдатис. Това са тенисистите, които просто обичам да гледам, когато са на корта. Харесвам ги, кефят ме и затова са в този мой си списък.

Сега и за женския тенис. Болна тема мене ако питаш, никаква интрига няма там. Оставям настрана факта, че голяма част са ужасни кифли и естетически погледнато не са приятна гледка, а са спортистки. Но и играят толкова еднообразно, тук съм съгласна с Dem. Жустин ще продължи да ги доминира, докато не започнат да играят умно. Но те не са ми и толкова интересни, от Ролан Гарос само мача Шарапова-Шнидер ми беше по-вълнуващ, но по-скоро заради постижението на Шарапова да спечели 1 толкова инфарктен мач, отколкото с нещо друго. Е тя поне е хубава.

Пиша всичко това като чист любител на тениса. Не съм профи, играя за удоволствие със също такива любители като мен. Не мога да споря за настилки и други подробности, а и не искам. Ако искате да си говорим на такова ниво, ок. Но ако задълбаете в професионални анализи, ще си остана само читател.

P.S. Dem, в класацията race points Надал е далеч пред Федерер за тази година. :) Федерер има в актива си 5 години в сравнение с Надал, но това за първия вече се превръща в пасив. За Рафа тези 5 години тепърва предстоят.
Last edited by Morgana on Fri Jun 15, 2007 10:23 pm, edited 1 time in total.
pulled out

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5897
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Fri Jun 15, 2007 12:44 am

Да не забравяме, че сезонът на клей мина вече, така че оттук нататък Федерер би трябвало да навакса точките и да завърши първи. Да, Надал се развива и на трева и хард отбелязва напредък, но все още пада често от хора като Бердих, Блейк, Южни. Освен това неговият стил на игра го прави много по-податлив на контузии от Федерер.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4675
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Fri Jun 15, 2007 3:05 pm

Надал ме дразни с това, че поне у мен оставя чувството, че може да играе много по-нападателен тенис и пак да печели, а не го прави. :) Иначе съм изцяло за това някой да е реален конкурент на Федерер. Пък и мощният форхенд на Надал мачка отвсякъде просто.

Иначе съм фен на Налбандиян и Фереро, но тях хич ги няма напоследък. Първият сигурно е човекът с най-лабилна психика сред наистина талантливите играчи, май само Сафин му е конкурент в това отношение.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3102
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Fri Jun 15, 2007 4:37 pm

Ма мразим го тоя Надал пък...
Като анимационен герой ми е :)
Признавам, че е много добър тенисист, но супер небалансиран и ми се струва, че никога няма да може да се нареди сред най- великите.
Фен съм на Карлос Моя от много време, но за съжаление тук годините си казват думата, а и той никога не е бил истински голяма звезда....
Що се отнася до Федерер- мисля че след няколко години той ще е не само номер 1 в ранглистата, но и няй- титулованият тенисист в историята.....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Fri Jun 15, 2007 11:00 pm

Оф, лош ден за всички мои хора на турнира Куинс. :cry: Джокович, Гонсалес, любимият ми Надал - всички отпаднаха на 1/4 финалите. :( Ужас!! А какви тенисисти са на финал... Родик изглежда неоспорим фаворит, но ако и утре играе като днес, направо може да си стяга багажа, Торсунов ще го отвее като сух лист. Лошо за всички от тях, Уимбълдън започва след 10-тина дни, а представянето им на трева не е никак добро засега, сигурно още не са се адаптирали към тревните кортове. Федерер дори се оттегли от турнира в Хале, но не вярвам това да се дължи на умора, както той обясни, а по-скоро на психически срив. Явно загубата на Ролан Гарос му се е отразила повече отколкото смятахме. Голямото му разочарование си личеше още по време на церемонията по награждаването. Но вярвам, че за Уимбълдън ще е готов, това е Федерер все пак.

Mat, прав си, Надал може много повече, засега залага на сигурно, най-вероятно за да затвърди позицията си в ранг-листата. Огромно е напрежението да печелиш всеки турнир на който се появяваш. Сега е добре напред и смятам, че може да си позволи да внася промяна в играта си, да действа по-нападателно.

Dem, травмите е нещо от което наистина много ме е страх. Затова не обичам тревните кортове, твърде опасни са и много коварни. Тази седмица на Куинс, Кендрик се размина на косъм с много тежка травма в коляното при едно подхлъзване. Гледах мача, беше ужасно. Добре, че на US Open и Australia Open са се отказали от тревата и са подменили настилката. Надал тича много и на тази трева ... Ще видим за точките. Независимо от загубата на Куинс, това беше една много добра подготовка за него. Да отчетем и факта, че в неделя игра на клей, а в сряда вече трябваше да се приспособява към тревата. Ми не е лесно, нали. За Южни не искам и да чувам, той е персона-нон-грата за мен. :)


Jaime, след няколко години Федерер със сигурност няма да е #1 в ранг-листата. :)
pulled out

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5897
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Fri Jun 15, 2007 11:20 pm

Ако не се контузи тежко или не загуби мотивация, Федерер ще си остане на върха още поне няколко години. Видя се и днес, че Надал има още много да учи за играта на трева, а същото (макар и в по-малка степен) се отнася и за хардкортовете, а все пак повечето турнири са на тези две настилки.

Освен това Федерер е майстор на правилното разпределяне на силите през сезона, никога не се пресилва и не отива на турнир, ако не се чувства 100% физически, и знае как да печели мачовете с минимум физически усилия, което е безкрайно важно за поддържане на позицията номер едно в ранклисттата. Много трудно щ бъде изместен.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Fri Jun 15, 2007 11:38 pm

Не, днес се видя, че Надал нямаше мотивация, не му се играеше. :) На предишните 2 мача показа много добра форма и игра и то срещу тенисист като Мирни, който играе типичен за тревни кортове тенис.

Федерер, опасявам се, вече не играе с толкова хъс. Някак апатичен ми изглежда. Излезе на корта, направи страхотен сет, после потъне в летаргия и загуби следващия, пак се събуди и т.н. От всички тенисисти, които съм гледала тази година, 1-ния който играе винаги добре е Надал. ОК, изгуби няколко мача, дори и Мастърса в Маями, но и те са хора, случва се. А пък нали трябва и останалите играчи да печелят по някой турнир. :) Не може да са все Федерер и Надал. :)
pulled out

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3102
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Fri Jun 15, 2007 11:51 pm

Тва, че на Надал днес не му се е играело е плод на въображението ти, което явно има силно желание да го оправдае....
Такива загуби Федерер рядко допуска.
Затова е велик.
А Надал има още бая хляб да изяде за да го стигне, което ме съмнява въобще да стане някога :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Fri Jun 15, 2007 11:55 pm

Мда, то заради това Каняс го би всеки път, когато се срещнаха на корта, 2 пъти подред тази година, щото рядко му се случва. Айде, моля ти се. :roll:
pulled out

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4675
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Fri Jun 15, 2007 11:57 pm

Абе то това тенисът на трева не е тенис. :) Дори когато бях болен фвн на Сампрас Уимбълдън пак ми беше леко скучен, сега пък хептен.

За разлика от Надал, Федерер няма нужда от постоянна концентрация, почти винаги може да се стегне ако стане лошо, като даде всичко от себе си в 99% от случаите противникът му с труд си хваща няколко гейма колкото да не остане валат, пък камо ли да мисли за печелене на мача. Аз затова и не гледам мачовете на Федерер, освен срещу Надал като че ли сценарият все е един и същ. Но може вече съвсем да не му е интересно да гази, знам ли и аз...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5897
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sat Jun 16, 2007 1:29 am

Федерер винаги изглежда отегчен, което не му пречи да показва страхотен хъс и воля за победа, когато има нужда от тях и да вдига нивото си в ключовите моменти. Тази година не е чак толкова доминиращ в сравнение с предишните 2, но всяка негова загуба на каквато и да е настилка продължава да е събитие.

А това, че днес на Надал не му се играело, не го приемам. Само първия сет гледах, но и в него само бая пъти вика Вамос, размахваше юмрука и се радваше на взети ключови точки, и съответно се ядосваше на загубените.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3102
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Sat Jun 16, 2007 3:52 pm

Между другото това е едно от нещата които искрено ме забавляват у Надал. Понякога се радва на толкова незначителни точки все едно, че от зависи финала на Уимбълдън....
Винаги съм предпочитал тенисистите които си сдържат емоциите в някаква разумна рамка :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Sat Jun 16, 2007 4:17 pm

Matrim wrote:Абе то това тенисът на трева не е тенис. :) ...
А така! И аз това казвам. Ти си мой човек. :)
Dem, аз не говорех за това как изглежда Федерер на външен вид, а за апатия в играта му - 1 перфектен, красив сет, след това пълно безразличие и т.н., писала съм го по-горе, да не се повтарям. Относно Надал на Куинс - ами, ок, както кажеш, аз не смятам така, защото гледах целия мач, както и 2-та предишни. Във 2-рия сет вчера изобщо не опита да подобри играта си, макар ясно да съзнаваше, че изпуска мача. Въобще не положи усилие да обърне резултата, а % на вкаран 1-ви сервис едва ли беше повече от 50-55. Ами ... не е нормално за Надал. Нуждае се от почивка, смятам аз. Да си изгледа мачовете от този турнир и да внесе промени в играта си. Вярвам, че ще го направи.

Btw и на 2-та турнира на трева, течащи в момента, повечето поставени претърпяха поражения. Останаха само Родик, Бердих и Багдатис. Хенмън, Хюит, Гонсалес, Блейк, Давиденко, Любичич, Джокович, Гонсалес, Каске - всички вече са аут (Южни се оттегли заради болки в гърба.) . Мъчи ги явно тази трева. :roll:

Хайде да не превръщаме темата на Федерер vs Надал. Никога не съм обичала vs темите, а за тениса са още по-безсмислени. Живик добре си я е нарекъл Тенис, нека да си остане такава.

И понеже смятам, че имате добра тенис култура, искам да ви попитам знаете ли нещо за коментаторите от българската секция на Евроспорт -Йордан Божинов, Ники Драгиев и Иван Чишанков. Били ли са тенисисти, по кое време и такива неща. Ако знаете нещо за тях, ще ми е интересно да науча.

Отивам да гледам как Торсунов ще отвее Родик, :) ако времето в Лондон се оправи и могат да играят, че като гледам при нас каква буря е. :(
pulled out

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest