ШЕСТИ КРЪГ - ВАЖНО!

Работилничка за нови автори... и критици ;)

Moderators: Trip, Random, Marfa

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29418
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

ШЕСТИ КРЪГ - ВАЖНО!

Post by Roland » Sun May 18, 2008 9:42 pm

Двамата с Трип преценихме, че в сегашния си вид Уъркшопът е нефункционален, поне на този етап. Когато въведохме правилата на Уъркшопа, изрично написахме, че само хората, пратили разкази, могат да пишат критики, защото ни беше страх, че ще се окажем с много критикар и малко писател. Вместо това обаче получихме почти само "писатели". За съжаление изглежда голяма част от участниците не са наясно по какъв начин трябва да гледат на дадено произведение, за да го анализират, така че не знаят и какви критики да пишат. Това не цели да обиди някого, тези неща се учат и никой не ги знае по дефолт. Научаването им обаче е нужно далеч не само заради критикуването, но много повече заради самото писане.

За да има смисъл от това начинание, решихме следващият кръг да е експериментален и насочен към по-конкретни проблеми. За целта въвеждаме следните НОВИ УСЛОВИЯ:

1. Няма да се участва с разкази. Всеки, който иска да се включи, трябва единствено да може да гарантира дейно участие.

2. Уъркшопът ще е разделен на седем десетдневни упражнения, с предварително поставени задачи. Заявилите участие в кръга ще са длъжни да се включат във всички упражнения, пак повтарям - АКТИВНО.

3. Целта на упражненията ще бъде да развие определени умения, определен тип мислене или способност за диференциране и осмисляне на различните елементи, от които се състои както литературата, така и актът на писането и възприемането й. Те ще са както практически, така и теоретични, но бъдете спокойни - няма да се очаква да пишете цели разкази ;)

4. Аз и Трип ще бъдем модератори. Освен да задаваме упражненията, ние ще следим и за активността на участниците. Който не се включва достатъчно дейно, просто ще прекрати участието си. Това не трябва да звучи като Зли Драконови Мерки, просто цялото начинание има смисъл, ако наистина ни пука и ни е важно, иначе само хабим време и нерви.Началото на новия кръг е СРЯДА, 21-ВИ МАЙ.

Дотогава искам всеки, който желае да участва, да го напише тук, за да мога да си отбележа. Помислете внимателно дали можете да оделите нужното време. Не става дума за многочасови упражнения всеки ден, но е редно да можете поне веднъж на ден-ден и половина-два, да можете да отделите 15-20 минути. Не мисля, че е много.

Знам, че времето е малко, така че ще приемам заявки за участия до 25-ти ВКЛЮЧИТЕЛНО, въпреки че ще сме почнали. Естеството на упражненията ще е такова, че да не се губи нищо, ако не си могъл да се включиш от първия ден.Ако желаете, ще завършим паралелно и този кръг, за да няма обидени. За мен не е проблем да пиша и в двата, предполагам, че и за другите няма да бъде. Който обаче НЕ иска да отваряме разказа му, нека си каже.

Засега толкова. Тъй като, както казах, кръгът е експериментален, някои неща могат да се променят в процеса на протичането му.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Rayko
Scholar
Posts: 148
Joined: Wed Dec 26, 2007 10:17 am

Post by Rayko » Sun May 18, 2008 10:35 pm

На линия съм.
Slaughter the mutant, purge the unclean, burn the heretic!

User avatar
Zee
Adept
Posts: 212
Joined: Mon May 05, 2008 9:13 pm
Location: Sofia

Post by Zee » Mon May 19, 2008 12:18 am

Новите условия изглеждат интересни. Регистрирах се във форума най-вече заради уъркшопа, така че пишете ме и мен.

User avatar
Stoly
Adept
Posts: 236
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:32 pm

Post by Stoly » Mon May 19, 2008 2:42 pm

Доста са кофти новите правила.

Някой ще ми обясни ли защо трябва да се участва активно? Половината аудитория на УоркШопа може да се затрие заради това. Не всеки може да отделя време, а още по- малко могат да отделят време редовно.
Image

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18641
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon May 19, 2008 2:49 pm

Не че нещо, но ако не може да отделя време (?!?!) какво точно очаква да се случи в този уъркшоп.

А ако не отделя време редовно, работата се затлачва и дискусиите не вървят.
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon May 19, 2008 2:50 pm

Аз пък мисля, че е по-добре именно с новите правила. За активността не знам, но е по-добре с упражнения, отколкото с готови разкази, защото така оценяват умения, а иначе се намесват и неща като талант "ма аз едно време така си представях нещата" и прочие.

Но все пак седем десетдневни упражнения ми се виждат много голям период от време, да не говорим, че почти на всички по това време все ще им се случи отпуска без нет.

Бтв, кажете малко повече за идеята на упражненията. Аз се колебая дали да участвам, защото не знам колко активна мога да бъда.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Mon May 19, 2008 3:13 pm

Morwen wrote:
Бтв, кажете малко повече за идеята на упражненията. Аз се колебая дали да участвам, защото не знам колко активна мога да бъда.

Същото като Морви е при мене.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10834
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon May 19, 2008 3:40 pm

И аз като предните двама. Ще ми се да участвам, но не мога отсега да си пророкувам възможността за активност. Ще трябва най-сетне да я напиша тая дипломна работа например и т.н., та се пак?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Itilon
Paragon
Posts: 590
Joined: Thu Mar 13, 2008 5:38 pm
Contact:

Post by Itilon » Mon May 19, 2008 4:50 pm

Имам известен проблем с тези правила и той се състои в следното: аз пиша разни неща, които се оформят в главата ми в конкретни моменти почти изцяло интуитивно. Никога не съм правил опити да обмислям предварително истории (т.е. чисто интелектуалното ниво винаги остава за времето на редакцията).

В този смисъл, не мисля, че мога да постигна кой знае какви резултати по предварително зададена тема. И въпреки това ще се включа първоначално, пък ако реша, че не мога, ще се откажа.

Имам два въпроса: Долният Announcement е невалиден, нали? и При положение, че в този си вид уъркошопът има за цел да стимулира хората да критикуват, ще се приеме ли участие (от един момент напред) само с критика върху опитите на другите?

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29418
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon May 19, 2008 6:47 pm

По ред на номерата:

Столи - сори, идеята и сега е такава с активността и отделянето на време.

Морви и Марфа - на запад подобен тип уъркшопи са със СЕМЕСТРИ. Десетдневните упражнения са именно за да може всеки да намери в тия десет дена поне три-четири, в които да участва. Разбира се, че като нямаш нет, нямаш, но пък ако от тези седемдесет дена петдесет нямаш нет или други причини, ти самата нямаш особена полза от участието си, нали?

Морви, Пъгсли и Марфа - ами вече виждате първото упражнение. Освен него ще има още поне едно от този тип, но с друг фокус (т.е. не върху мястото, а да речем героя или началото на историята). Ще има критика на ЧУЖДО произведение (т.е. даден от нас чужд разказ с конкретно поставени въпроси за критикуване). Ще има задачи тип "напишете такъв и такъв диалог между такива и такива хора на такава и такава тема" или "опишете еди какъв си предмет със следните параметри". Все неща, които сумарно съставляват процеса на писане.

Итилон - не разбрах кой анаунсмънт визираш, ако имаш предвид срока за разказите, да - невалиден е. И според мен трябва да се пробваш в този кръг.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon May 19, 2008 7:00 pm

Нали вече го изпробвахте с "трупа". Добре звучи, мисля, че ще е по-смислено и успешно, отколкото с разказите. :thumbsup:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon May 19, 2008 9:29 pm

Ако тайминга който Ролан даде някъде по-горе, е минимално реалистичен, пишете ме. Имам страхотна нужда! Стига да не очаквате от мен, критиките на чужди произведения да са нещо повече от личното ми мнение за това кое да и кое не ми допада, и по какви причини.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9419
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Mon May 19, 2008 9:33 pm

Ако Шайхири участва най- сетне ще видим таланта в действие :wink:
Тогава и аз ще се включа за има контраст и да се намери кого да оплюват всички. 8-)

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Mon May 19, 2008 9:39 pm

Застани на опашката, ако обичаш!!! :mrgreen:
Аз принтнах първата задачка и ще обработвам в къщи. Ето къде е кофтито на това да не можеш да си инсталираш една кирилица на копа-то, в офиса!! :?
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
shayhiri
Elder God
Posts: 6111
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:15 pm

Post by shayhiri » Mon May 19, 2008 9:47 pm

RRSunknown wrote:Ако Шайхири участва най- сетне ще видим таланта в действие :wink:
Има и по-подходящ начин в моя случай, но ше ви държа под око, струва си.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest