Page 1 of 2

Впечатления от първия кръг на Уъркшопа?

Posted: Sat Jul 15, 2006 3:58 pm
by Trip
Ще се радваме, ако в тази тема споделите вашите впечатления за началото, което поставихме заедно в първия кръг на Уъркшопа - впечатления и мнения за това какво мислите за самата идея, след като вече я видяхме в действие, за самото изпълнение, разбира се, за участниците (във всяко едно отношение), потделно или като цяло, за смисъла и полезността на цялото начинание и т.н.

Всеки, който е в течение с това какво става в Уъркшопа и е чел темите, независимо дали е участвал или не, е свободен да изкаже мнението си. Очакваме отзивите ви :)

Posted: Sat Jul 15, 2006 4:29 pm
by Black_Sun
Поздравления от Черно Слънце! :) Текстовете са добри и съжалявам, че нямам време да им направя детайлен анализ. Обещавам да го направя, защото не си падам по повърхностното даване на мнения от рода на "супер" или т`ва е "много зле", и тн.
Относно организацията обаче има какво още да се направи - загубихте ми дадения за участие разказ, пуснах го пак и май пак се е загубил.... :P

Posted: Sat Jul 15, 2006 5:49 pm
by Random
Аз си мисля, че е едно добро начало:) Естествено, че има много още какво да се желае, но еволюцията ще дойде с времето...

За мен лично най-важното научено е, че е доста трудно да се изявяваш като критик:) Останах с чувството, че на мен лично не ми се отдава особено много, нито пък ми е твърде приятно... Но пък е много полезно упражнение и си струва усилието.

За следващите турове - нека си пожелаем нови участници, също така ВСИЧКИ от участващите да пишат в дискусиите по ВСИЧКИ разкази. За сега мисля, че този формат е оптималният вариант за развитие - пращаме разкази и ги коментираме. Като се сработим повече и напреднем с материала, може би няма да е лоша идея да си направим някакви мини-конкурсчета за разкази със зададена тема/структура/използващи определени похвати и т.н. с цел упражнение и стимул. Но това трябва да стане, когато всички сме си одялали по-едрите трески, и с пълен консенсус, естествено.

Току що ми хрумна една идея... Не знам дали е приложима, но ме грабна някак с възникването си:) Какво ще кажете по-напред да си изберем някоя наистина много добре написана и утвърдена книга (или пък разказ), фантастична или не, да си оставим време да я прочетем всички и в един момент да почнем да я дискутираме? Имам предвид от чисто писателска гледна точка, да се опитаме да и направим подробен анализ, всеки на това, което му е харесало или не и така наататък. Доколко може да се осъществи е спорен въпрос, но ми се струва, че би било полезно, за да си изострим все още "псевдо-писателските" сетива. Какво ще кажете?:)

Posted: Sat Jul 15, 2006 7:23 pm
by Couatl
Държа да споделя, че беше интересно. Дори за страничен наблюдател. И дори на тоя страничен наблюдател му беше полезно. Искам да ви пожелая да не вземе да ви секне мерака и да продължавате с работилниците.

Posted: Sat Jul 15, 2006 7:37 pm
by Roland
Black_Sun wrote:Относно организацията обаче има какво още да се направи - загубихте ми дадения за участие разказ, пуснах го пак и май пак се е загубил.... :P
За това се сърди на абв.бг, не на нас :) А мейлът ти си е пристигнал и се пази, споко, просто не сме отворили следващяи кръг ;)

Posted: Sat Jul 15, 2006 8:25 pm
by Roland
Иначе от мен - Изкефи ме доста как се получи :) Всъщност най-вече ми хареса дискусията около разказа на Торн, не за друго, а защото всеки беше открил нещо, което никой друг не беше видял, и се получиха различни гледни точки. Не ми хареса как претупахте моя, ама приемаме на доверие, че е труден за анализиране ;)

Мисля, обаче, че има доста хляб още да изядем, докато се научим наистина да дискутираме разказите. Т.е. този месец имаше главно критики, отговор на критиките и в 80% от случаите - дотам. Мисля, че може да стане по-добре и вярвам, че ако не се отказваме, а продължим Уъркшопа системно, ще се научим :)

Това, което ме разочарова, бяха двама от участниците. Енея можеше просто да не си праща разказа, като знаеше, че ще е толкова заета, колкото изтъкна, а Ласт Гардиън не само не си направи труда да напише една малко по-задълбочена критика на който и да е от разказите преди своя, но и просто изчезна и така и не се появи повече след като обсъждането на произведението му приключи. Намирам го за грозно, макар че не отхвърлям възможността да има някакви обективни причини за това. Ако е така, надявам се да ги науча, за да ми се махне това кофти впечатление.

Като цяло обаче аз съм наистина доволен и се надявам да продължим така и по-добре :)

Posted: Sat Jul 15, 2006 9:37 pm
by Last_Guardian
Беше ДОСТА добро, според мен. :) Да критикувам не мога - признавам си - беше ми изключително трудно, понеже винаги се старая да намеря хубавата страна... :) Лично на мен ми беше СУПЕР полезен и се надявъм занапред да е така! :) Идеята на Рандъм за книгата е страхотна! :) Дет' се вика - Каунт ми ин!

Posted: Sat Jul 15, 2006 9:41 pm
by Last_Guardian
Roland of Gilead wrote: , а Ласт Гардиън не само не си направи труда да напише една малко по-задълбочена критика на който и да е от разказите преди своя, но и просто изчезна и така и не се появи повече след като обсъждането на произведението му приключи. Намирам го за грозно, макар че не отхвърлям възможността да има някакви обективни причини за това. Ако е така, надявам се да ги науча, за да ми се махне това кофти впечатление.
Ахм, ИЗНВИНЯВАМ СЕ, но писах, че отсъствам от София! Прибрах се днес и както виждате почвам активно да пиша! Предупредил съм, Роланд! Даже ти написах лично съобщение за следващият ми разказ!!! Да не говорим, че "пътуването" ми го натресоха "от днес за утре" и нямах никакво време да реагирам!!!

П.С. Нищо лично, но ми прави впечатление, че нещо съм ти черен:
1: Когато ми каза, че съм превел разказа ми от някъде.
2: Когато едва ли не ме изяде с парцалите за рогата на аасимарите!
3: И сега това за отсъствието ми!

Просто ми кажете, ако нещо толкова непростимо съм сгафил, да се занимавам ли повече или мога да продължа?

Posted: Sat Jul 15, 2006 9:52 pm
by Roland
О, моля те, без детинщини. Ако ще имаш мания за преследване, по-добре просто не участвай, нямам намерение да обяснявам защо е нелепо изобщо да си помислиш, че мога да имам нещо против теб, след като нищо не си ми направил.

1. Не го "казах", а те *попитах*, има разлика. И за това трябва да се сърдиш на стила си, а не на мен, всеки тук ще потвърди, че усещането е силно. Но пък на мига приех думата ти, че не е така, та не виждам от какво се оплакваш :)

2. Не съм те "изял с парцалите", отстоявах си правотата. И още го правя :twisted:

3.
Last_Guardian wrote:Предварително се извинявам на всички, които участват в Workshop-а.
Утре сутринта заминавам и няма да имам достъп до комп с нет, някъде до 10-11... :(
часовникът на компютъра ми wrote:15 Юли 2006
Ще ми влезеш, вярвам, в положението. Съжалявам, че реакцията ти ми се струва пресилена, просто след като не те познавам, мога да си вадя изводи само по действията ти. Както казах, само мога да се радвам, ако са били независещи от теб причините :)

За участието - естествено, че няма проблем да участваш нататък.

Posted: Sat Jul 15, 2006 9:56 pm
by Last_Guardian
Не зависеше от мен.
Просто факта "баща - полицай, майка - военна" ...

А за реакцията ми - прибирам се в нас, пускам компа след 3 седмици отсъствие и точно очаквам да се зачета най-сетне в уъркшопа, когато ->
"уелкъм бак, маи френд!" :)

Posted: Sat Jul 15, 2006 10:00 pm
by Roland
Още не е късно 8-)

Posted: Sat Jul 15, 2006 10:28 pm
by Random
Да критикувам не мога - признавам си - беше ми изключително трудно, понеже винаги се старая да намеря хубавата страна...
Ласт, на всички им е трудно да критикуват предполагам, но за другия път викам да се стегнеш и да отговаряш по-активно в топиците. Защото е факт, че и преди да зачезнеш, пак не написа нито една критика. Нищо лично нали, но тук сме събрали не защото се имаме за големи критици и искаме да се покажем на хората, а за да сме си взаимно полезни. Тоест, критикуваш чуждите разкази, съответно получаваш критика за собствените си. Пък и това, че се стараеш да гледаш от добрата страна е хубаво нещо, но не ти е оправдание. Сори, ама така стоят нещата. За да получиш, трябва да дадеш, поне малко...

Posted: Sat Jul 15, 2006 11:09 pm
by Hijo de la Luna
Само да отбележа, че и за един страничен наблюдател като мен беше доста полезно. Научих някои неща дето май съм ги проспал в часовете по литература :wink: И се надявам да продължите в същия дух. Бих постнал и аз нещо, но точно в момента нямам време да участвам активно в дискусията, а пък и като критик съм пълна скръб. Ако в идните два-три месеца работилницата не е съвсем замряла ще се присъединя (евентуално).

Keep on posting

Posted: Sun Jul 16, 2006 2:25 am
by Couatl
А аз като пълна балама да попитам - кога е дедлайна за следващия кръг?

Posted: Sun Jul 16, 2006 11:49 am
by Roland
Вчера :) Но ако имаш нещо готово, можеш да ми го пратиш до края на деня и ше се направим, че е до днес ;)

Иначе самият втори кръг ще стартира след ден-два.