God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
Post Reply
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Mar 01, 2009 7:09 pm

За мен атеизъм != здрав разум, така че 90, 20, 45% - няма никво значение, а за майките вече казах откъде си вадя умозаключението. Да не говорим, че атеисти НЯМА. Просто НЯМА. Човекът е устроен така, че да му трябва вяра. За да бъде истински атеист, трябва да бъде отгледан в общество, в което изобщо не се споменава някакъв бог. Щото дори само една среща с концепцията за вярата е достатъчна да те направи да имаш някакви съмнения, че има нещо по-висше някъде там.

В тоя ред на мисли, за мен мартеничките са един от най-прекрасните обичаи на света. Първо, щото е сравнително уникален в световен мащаб и второ, защото е много красив и пълен с добро (за разнообразие, не колим нищо). Добрите мисли, когато подаряваш или ти подаряват мартеница не знам дали помагат, но със сигурност не вредят. Хороскопите са отделна тема. За мен в астсрологията е възможно да има истина, но не и във вестникарската такава, защото тя се прави от неспециалисти и разглежда само слънчевия знак. Освен това се опитва да предсказва събития, което според мен е пълна простотия. Описание на характер, силни и слаби черти, податливост към болести - ок. Но не и гадаене на бъдещето.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10958
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sun Mar 01, 2009 7:16 pm

btw, само споделям, че снощи в "Професорско каре" по RE:TV разсъждаваха точно по темата атеизъм. Някак горда се почуствах, когато четирима доказано умни хора с IQ доста по-високо от обичайното, застъпиха и мойта, а в случая и на Амели тезата, че атеист просто няма. Дори да речеш, че Бог няма и ти сам си ковеше съдбата и пр., пак се стига до благодарствени химни в чест на Партията, Вожда, на Живота или на каквото там. При това често френетично и фанатично. Което всъщност слабо се различава от фанатичното вярване в Бог.

енивей, предаването беше много дълго, хората си служеха с непознати за мен думички, чието значение се даваше на екрана, но при все това ми беше наистина интересно и поучително. Да не говоря, че май поне двама от тях не се определяха като "вярващи" в смисъла, в който се дава от Църквата.

Но ая тема сме я бистрили безброй много пъти, така че аз лично няма да участвам в поредното й обсъждане. Исках просто да споделя, че наистина беше интересно предаването се пак. :roll:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
bgspace
Misting
Posts: 336
Joined: Mon Jun 23, 2008 3:41 pm

Post by bgspace » Sun Mar 01, 2009 7:23 pm

На мен пък ми е интересна тая тема...

Сега ще издам една тайна - в Библията има астрология :) Въпреки че християните я отричат...

User avatar
Samail
Sorcerer
Posts: 436
Joined: Fri Mar 19, 2004 4:48 pm
Location: Монреал, Канада

Post by Samail » Sun Mar 01, 2009 8:05 pm

Amelia wrote:За мен атеизъм != здрав разум, така че 90, 20, 45% - няма никво значение, а за майките вече казах откъде си вадя умозаключението. Да не говорим, че атеисти НЯМА. Просто НЯМА. Човекът е устроен така, че да му трябва вяра.
[...]
А в себе си не може ли да вярваш, или пък в хората около тебе, в доброто, в утрешния ден, да вярваш в любовта дори. (това по случай един мой приятел който си беше написал Религия: любов) Искам да кажа, религията като организирано явление е архаичнен метод да се обединяват масите в трудните времена, а вярата в тея неща които изброих наистина го имат всички, и не може да се нарече религия. Сега сме много по-напреднали, ако някой не те накара да вярваш в религията в днешно време, хората няма и да се сетят, защото животът ни сега е много по-интересен. Някак си в глобалният свят в който живеем ако вярваме в неща които уж ни обеднияват пък всъщност разединяват различните култури ние не само ставаме по-слаби, но и загубваме личната свобода, която е основен стълб на обществото което се изгради след феодализмът и монархизмът.
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Mar 01, 2009 8:55 pm

Религията е навсякъде - в културата ни, изкуството ни, обичаите ни. Научаваме за нещото, наречено "бог" в някаква форма, още в най-ранна детска възраст, докато боядисваме великденските яйца ако щеш. Няма място на света, в което религията да я няма под някаква форма. Дори да не ти я натрапват, ти знаеш за нея. Знаеш ли за нея, знаеш, че съществува понятието Бог. Знаеш ли че има Бог, вече не можеш никога да го изхвърлиш от съзнанието си. Можеш да се опитваш да го отречеш, но някъде вътре идеята за по-висшето винаги ще я има. И докато не се докаже на 100% дали нещото го има или няма, подсъзнателното допускане, че Бог има, винаги ще го има.

Разбира се, зависи кой как дефинира "бог" и "атеизъм". Моите дефиниции са много широки и обхващат всякакви религии и философски понятия.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8789
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sun Mar 01, 2009 9:29 pm

Амелия - не знаеш че има бог. Просто няма начин да знаеш. Най-доброто което можеш е да предполагаш, че има. Религията специално според мен е дефект породен от уникалния начин по който човешките същества обменят информация. Т.е. - хората са обречени да приемат нещата поне в първите години от живота си на доверие. Те нямат интелектуална защита. Достатъчно е веднъж в системата да влезне паразитен шум и фалшива информация и много трудно можеш да я изкараш оттам. Така че да - хората са обречени да вярват защото това е най-ефективния метод за предаване на познанието. И точно това предаване на познанието е нещото позволяващо да се изгради цивилизация. Защото иначе всеки един човек е принуден да преоткрива всичко. Та когато някой неандертал реши че запаления от гръмотевица огън е дело на някакъв друг голям неандерал на небето и го изгрухти на малкото си дете - имате си религия.

Самите религии са чисто човешко творение - странни, с дефекти и противоречия, организации и културни системи за които се вижда как са еволюирали в продължение на векове.

Сега тук много мазно се измъкваш с дефиницията за бог. Слагайки я толкова широка абсолютно изключваш възможността за дискусия.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9442
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sun Mar 01, 2009 9:38 pm

Амелия - не знаеш че има бог. Просто няма начин да знаеш.
няма начин да знаеш и че няма :)

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 01, 2009 11:31 pm

Напълно съгласен с Драгъна и може би за пръв път тотално несъгласен с Амелията и Марфата.

Атеисти може да има точно в общества, където се твърди, че има бог (под някаква форма). Това е осъзнато несъгласие с тази идея поради липса на убедителни доказателства.

Това, че някакви схващания ни се втълпяват от малки не значи, че трябва да продължаваме да ги приемаме когато пораснем и започнем да си задаваме някои въпроси без да приемаме нещата на сляпо доверие. :)

Това, че повечето хора ги мързи да мислят самостоятелно не е мой проблем, а смятам, че не е и ваш. :wink:

Иначе наистина си знаем позициите от някои предишни такива дискусии. Както казаха още тогава няколко души, с приятели за религия и политика не се спори. :violin: :beer:

П.П. Без да се засягат феновете на мартениците - за мен те вече са просто талисмани за здраве. Носители на надежда за някои хора, един вид. Без да изключваме спазването на традиции по инерция. :)

П.П.П. РРС, атеистите не казваме, че 100% е сигурно, че няма бог. Казваме, че няма убедителни доказателства за съществуването му и си караме чудесно без него (или негови еквиваленти в зависимост от религиозната система). А както е известно, тежестта на доказването е върху този, който твърди, че нещо съществува. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Mar 01, 2009 11:50 pm

Пак казвам, всичко е въпрос на дефиниция. Според моята дефиниция, атеизъм не може да има, защото под атеизъм разбирам всякаква форма на вяра, подозрение и т.н. предполагане, че има нещо по-висше от нас.

Тежестта на доказването пада върху лицето, което изказва гледна точка. Каквато и да е тя.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 01, 2009 11:52 pm

Amelia wrote:Тежестта на доказването пада върху лицето, което изказва гледна точка. Каквато и да е тя.
Не. :)
Който твърди, че има бог, следва да го докаже. Аз като атеист чувам това твърдение и чакам любознателно доказателства в негова подкрепа. Само дето не чакам със затаен дъх. :lol:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Mon Mar 02, 2009 2:17 am

Който твърди, че има Бог, следва да го докаже. Който твърди, че няма Бог, следва да го докаже. Аз твърдя, че не знам и чакам някоя от двете крайни страни да приведе убедителни доказателства в подкрепа на тезата си. Считам, че няма нужда да доказвам твърдението си, че не знам.

Моята теза беше, че атеизмът е невъзможен, когато хората познават концепцията за божественото, поне според моите дефиниции за божествено и атеизъм. Това дали има или няма Бог, въобще не сме го правили на въпрос.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Samail
Sorcerer
Posts: 436
Joined: Fri Mar 19, 2004 4:48 pm
Location: Монреал, Канада

Post by Samail » Mon Mar 02, 2009 3:52 am

Amelia wrote:Религията е навсякъде - в културата ни, изкуството ни, обичаите ни. Научаваме за нещото, наречено "бог" в някаква форма, още в най-ранна детска възраст, докато боядисваме великденските яйца ако щеш. Няма място на света, в което религията да я няма под някаква форма. Дори да не ти я натрапват, ти знаеш за нея. Знаеш ли за нея, знаеш, че съществува понятието Бог. Знаеш ли че има Бог, вече не можеш никога да го изхвърлиш от съзнанието си. Можеш да се опитваш да го отречеш, но някъде вътре идеята за по-висшето винаги ще я има. И докато не се докаже на 100% дали нещото го има или няма, подсъзнателното допускане, че Бог има, винаги ще го има.

Разбира се, зависи кой как дефинира "бог" и "атеизъм". Моите дефиниции са много широки и обхващат всякакви религии и философски понятия.
Еми аз съм вярвал в Бога (някой теми от ДрагънАй ако могат да се намерят..) но в крайна сметка явно съм осъзнал че всъщност вярвам не в Христос или някакъв друг Бог, а просто в доброто в хората, в мене си. Тъй че един вид ето ти доказателство че съм изхвърлил религията от съзнанието си. Но е глупаво да бъдем прекалено общи в изказванията от сорта "всеки познава Бога", защото религията е нещо което се дефинира от хората, също какт езиците. Т.е. тя не би съществувала извън нашата психология, както и даденият език с който говорим и пишем е продукт на нашата психология и е създаден за да дефинираме светът по наше разбиране. Езикът все още ни трябва защото не сме още менталисти, но религията не можеш да ме убедиш че е нещо друго освен следствие от човешкият егоцентризъм че сме специални или че трябва да бъдем специални.
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Mon Mar 02, 2009 4:42 am

Религията е следствие от човешкия страх, понеже сме нищожни пред мирозданието и мисълта, че трябва да отговаряме сами за съдбата си ни ужасява. Егоцентризмът, както ти го наричаш, е вторичен ефект.
Но е глупаво да бъдем прекалено общи в изказванията от сорта "всеки познава Бога", защото религията е нещо което се дефинира от хората, също какт езиците. Т.е. тя не би съществувала извън нашата психология, както и даденият език с който говорим и пишем е продукт на нашата психология и е създаден за да дефинираме светът по наше разбиране.
Въобще не схванах какво искаш да кажеш с това. Че не всеки познава Бога, давайки като пример езиците, които всички ние познаваме?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Samail
Sorcerer
Posts: 436
Joined: Fri Mar 19, 2004 4:48 pm
Location: Монреал, Канада

Post by Samail » Mon Mar 02, 2009 8:10 am

Amelia wrote:Религията е следствие от човешкия страх, понеже сме нищожни пред мирозданието и мисълта, че трябва да отговаряме сами за съдбата си ни ужасява. Егоцентризмът, както ти го наричаш, е вторичен ефект.
Но е глупаво да бъдем прекалено общи в изказванията от сорта "всеки познава Бога", защото религията е нещо което се дефинира от хората, също какт езиците. Т.е. тя не би съществувала извън нашата психология, както и даденият език с който говорим и пишем е продукт на нашата психология и е създаден за да дефинираме светът по наше разбиране.
Въобще не схванах какво искаш да кажеш с това. Че не всеки познава Бога, давайки като пример езиците, които всички ние познаваме?
Е аз това за страха не го споменах нарочно че темата е за религия и еволюция все пак, не за екзистенциализъм. :lol: Но иначе да, определено и това е причината, но трябва да признаеш че има нещо егоцентрично в това че ние търсим смисъл само за нас , че до такава степен сме се вглъбили в идеята че нашият живот има смисъл и че ние сме специални та дори не виждаме, че е невъзможно ако има бог той да ни отрежда на нас най-висше място, а на всички други "същества" на вселената по-долно.

А за езика, ти препоръчвам ако не се затрудняваш с английският акцент да видиш това, много е забавно:
http://www.youtube.com/watch?v=hHQ2756c ... re=related
Иначе имах в предвид, че езиците са създадени от човека, са наш продукт и всъщност не съществуват в природата. Както и със религията. Тъй че си мисля че човек да е атеист е перфектно нормално, както е нормално и да е вярващ.
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

User avatar
Onslaught
Sorcerer
Posts: 401
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:10 pm

Post by Onslaught » Mon Mar 02, 2009 9:02 am

Amelia wrote: Разбира се, зависи кой как дефинира "бог" и "атеизъм". Моите дефиниции са много широки и обхващат всякакви религии и философски понятия.
Amelia wrote:Пак казвам, всичко е въпрос на дефиниция. Според моята дефиниция, атеизъм не може да има, защото под атеизъм разбирам всякаква форма на вяра, подозрение и т.н. предполагане, че има нещо по-висше от нас.

Тежестта на доказването пада върху лицето, което изказва гледна точка. Каквато и да е тя.
И как очакваш да се докаже ,че не съществува бог след като дори няма точна дефиниция какво е бог и каква му е работата?

"Аз вярвам в бог защото няма доказателства, че той не съществува."
- Това не е логически правилно разсъждение.

"Бог е някаква по-висша сила" - Това не може да мине за истинска дефиниция на понятието бог.

Как да се докаже ,че не съществува нещо за което нищо определено не се знае?

До колкото знам за призраците, вуудуу магията, тайните вампирски общества... също няма 100% доказателства ,че не съществуват.
Според твойте разсъждения е напълно нормално да има хора които да вярват в тях.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest