Създател: Треторазрядни фенфик автори

Сезони: 7

Формат: 7 епизода х 60 мин

В ролите: Джон Нищо Не Знае, Санса Много ѝ Знае Устата, Деус Екс Аря, Церсей Лудата Кралица, Джейми Едноръки, Сам Гамджи, Лорд Френдзоун, Хубави Цици, Джуджето е Копеле в Очите на Баща Си и Денерис Родената в буря, Неизгоримата, кралица на Мийрийн, кралица на андалите и на ройнарите, и на Първите хора, халееси на Великото тревно море, Трошачка на окови и Майка на дракони

Game of Thrones едно време беше Сериалът на сериалите. Всеки епизод се чакаше с огромно нетърпение не само заради секспозишъна и обратите, но и заради сравнително важни неща като добър сценарий и страхотна актьорска игра. Уви, до края на пети сезон сериалът напълно изчерпа наличния материал, сътворен от Джордж Мартин, и доста хора се опасяваха, че качеството може да спадне. След шести и началото на седми сезон обаче мога да заявя, че тези опасения не се сбъднаха. Качеството не спадна! То се сгромоляса в калта, опита се да стане, подхлъзна се, изтъркаля се надолу по хълма, блъсна се в няколко борчета, но те не го забавиха достатъчно, та изхвърча от ръба, падна в дълбока пропаст, пропусна реката на дъното, удари се челно в скалистия плаж, малка вълничка го пое и придърпа към водата. След което се удави.

Да, драги читатели. Седем години след триумфалното си начало Game of Thrones е бледо подобие на това, което беше. Качеството на сценариите е абсурдно ниско и си личи отдалече, че без оригинален материал от Джордж Мартин създателите на сериала Бениоф и Вайс са абсолютно безпомощни треторазрядни фенфик автори. Същевременно най-добрите персонажи или измряха в предишни сезони, или бяха изчерпани и погубени с тотална безидейност (кхъ-Тириън-кхъ). Личи си, че Game of Thrones вече съществува единствено, за да докрета до края на 8-ми сезон и повечето участващи в направата му просто искат да се отърват от него.

Но нека поговорим малко за настоящия седми сезон. Първи епизод май беше почти приличен, но вече дори не помня какво точно се случи в него. Някакви хора умряха в началото, но това е по подразбиране. В края му Денерис стигна до Вестерос. По средата се случиха разни други неща, но не ще да са били важни. Втори епизод се разви в обратен ред. В началото имаше сцени с Денерис във Вестерос и накрая някакви хора умряха. По средата пак се случиха разни неща, които не бяха особено важни. Но при положение, че гледах епизода преди има-няма половин час, все пак помня малко от него.

Сцените с Денерис в Драконов камък мязаха на леко отегчена репетиция, в която всички си четат репликите от телепромптер. Тирион и лорд Варис рецитираха почти вдъхновено, все едно не отбиваха номера, ами наистина играеха. Саркастичната баба, лейди Олена, си беше запомнила репликите добре въпреки напредналата възраст, но явно смъртта на цялото ѝ семейство в края на предишния сезон не ѝ беше повлияла особено. Пясъчните змии също се появиха отново и ни напомниха защо сме им „фенове“. Не мога да не спомена, че дълбоките военни стратегии, с които персонажите боравеха в тези сцени, можеха да накарат Сун Дзъ да се обърне в гроба. Следвайки примера на Варис от шести сезон, и Мелисандра се телепортира през половината Вестерос при Денерис, за да снесе малко инфо. За съжаление (или за щастие?) не се съблече веднага, но има още време.

Междувременно в Зимен Хребет на Джон Сняг му се спеше и беше леко сдухан, но решителен, а Санса все още беше малко хаплива, защото леля Ирма ѝ гостуваше още от предишния епизод. Аря продължи да гледа като теле в железница. Междувременно безкрайно ненужната арка с болестта на лорд Френдзоун за пореден път ни загуби времето. Но след 45 минути отегчително влачене на сюжета, сцената с Юрон Грейджой в края на епизода със сигурност обра Златните малинки със замах. Без да пускам спойлъри – станахме свидетели на една от най-бутафорните битки в историята на киното и телевизията.

За да не съм прекалено критичен, ще изтъкна и добрите страни на епизода. Циците на Мисандей имаха дълга роля и, заклевам се, бяха по-добри дори от предишния път, когато ги показаха. Това доказва, че въпреки всичко останало този сериал все още е способен на позитивно развитие и надежда има! Слава богу, Пясъчната змия, която си развя циците пред бат Брон преди два сезона, не я убиха в „шокиращата“ финална сцена на епизода, съответно може и нейните да ги видим пак.

Оценка: Все тая/10