ps4pad

Потвърждавайки слуховете от последните няколко дни, Sony обявиха PlayStation 4.

Както може да се очаква, новата платформа на японската компания ще бъде огромен скок спрямо предишното поколение откъм хардуерни спецификации. Този път обаче няма да е с непрактичен за програмистите процесор като Cell-а на PS3, ами със стандартнo x86 8-ядрено APU (т.е. комбинация от процесор и видеокарта на един чип) на AMD. Системата ще разполага и с огромно количество ултра-бърза GDDR5 памет – цели 8GB – и голям хард диск.

Странното е, че Sony не показаха самата конзола и не казаха и дума за цената й. За сметка на това обърнаха доста внимание на новия DualShock 4 контролер, споделиха подробности за новите й функции и показаха много впечатляващи демонстрации на игри.

На пръв поглед контролерът е подобен на стария, но Sony са прибавили важни новости и най-накрая са го направили по-ергономичен. DS4 ще има тъчпад между D-Pad-а и бутоните (технологията е подобна на тази използвана от PS Vita), както и светлина а-ла PS Move, която ще комуникира с новия PlayStation 4 Eye. Ще има и Share бутон, с който ще можем да стриймваме геймплейно видео към приятелите си или да ъплоудваме към социалните мрежи.

PS4 ще ни позволи да спираме и пускаме конзолата без каквото и да е чакане, дори да сме в игра. Същевременно ще можем да даунлоудваме софтуер, докато системата е изключена, и да играем заглавията, докато се свалят. С това Sony ще адресират една от основните критики към предишната им конзола: отнемаше цяла вечност да се ъпдейтне и всячески ни пречеше да правим това, за което е предвидена – да играем. PS4 ще и има значително засилено онлайн присъствие, но няма да принуждава играчите да са постоянно вързани към нета, както се очаква да постъпят Microsoft.

Има много добри новини и откъм софтуер. Фентъзи феновете ще могат да играят Diablo 3 на новата конзола, също както и Witcher 3.  Както обикновено, ще има нов Killzone с впечатляваща визия. Други заглавия включват новото заглавие на BungieDestiny, Watch Dogs – една от най-интригуващите игри от миналото E3, ново Final Fantasy, The Witness (от създателя на Braid), Infamous: Second Son, иновативната рейсинг игра Driveclub и още много други. Quantic Dream, Capcom и Epic пък показаха демота на новите си енджини, с които ще плакнем очи следващите няколко години.

Конзолата ще бъде пусната на пазара в края на тази година и по всичко изглежда, че този път Sony са си свършили работата наистина добре. Нямаме търпение!