Славна новина! След визитата на Пиер Певел и впоследствие на Брандън Сандерсън още един нашумял автор, този път на твърда научна фантастика, ще посети България. Питър Уотс е известен най-вече с романа си Слепоглед, който разбуни духовете, бутна фантастичния дискурс рязко в посока философия на ума и си позволи радикални стилови експерименти, справянето с които донесе на преводача Елена Павлова и номинация за наградата Кръстан Дянков. Повече за всичко това прочетете в нашето ревю на романа, а самият Питър Уотс ще гостува на фестивала Ratio на 10 юни в София. Ето и повече информация от организаторите:


Лекция: “Съзнателни мравки и човешки мравуняци” (“Conscious Ants and Human Hives”)

Темата ще покрие някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние. Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък и ще стане дума и за нашумялата вече покрай Елон Мъск Neuralink технология.


Сайтът на фестивала се намира на: http://ratio.bg/forum2017/ а фейсбук събитието е тук. Билетите са на доста достъпни цени между 15 и 50 лв. като последните са цени за дарители, каквито вероятно си струва да бъдем, за да се случват повече такива събития и занапред. Ще се видим там!