Дизайнер: Nick Seluk

Продължителност: 15-30 мин

Брой играчи: 2-6

Механика: Теглене на карти, управление на ръка

Издател: The Awkward Yeti

Ако до сега не сте си представяли органите си като комиксови герои, то още с първия ви сблъсък с Ник Селук това ще се промени. Създателят на сайта The Awkward Yeti от няколко години радва почитателите си със страхотен, остроумен комикс, в който главни действащи лица са сърцето и мозъка – естествено в постоянен, но очарователно представен конфликт помежду си. Останалите органи също се включват, като всеки проявява някаква индивидуална чудатост. Езикът например постоянно иска нещо солено или сладко и то по много, а стомахът страда и моли мозъка да сложи край на тази лудост. Написани с много чувство за хумор, тези историйки не веднъж са ми оправяли деня.

Ако вече се чудите защо ви разправям за някакъв комикс, вместо да ви описвам игра, отговорът е ясен – след като сайтът му набра популярност и феновете във фейсбук се увеличиха, Ник Селук направи кикстартър за играта Organ Attack, който естествено се оказа успешен, а аз имах удоволствието на тазгодишния Анивенчър да се сдобия с копие на играта, лично подписано от Ник.

В началото изпитвах опасения, че поради увлечението ми по франчайза, може и да съм се оказала с посредствена, парти времегубка. От сега ви казвам – тези опасения бяха напълно неоправдани. Organ Attack е страхотна, малка и бърза игра, създадена с много чувство за хумор (понякога доста черно, предупредени сте). Не знам дали и следващата му игра, която в момента тръгва в кикстартър, ще ми хареса толкова, защото е доста по-парти насочена, но специално тази успя да ме спечели.

Правилата са изключително прости. В кутията, прекрасно оформена като книга на медицинска тематика, ще намерите три вида карти. Органи, карти за атака и специални умения. Картите с органи се разпределят по равно между играчите и всеки получава по 5 карти за атака, сред които може и да има специални такива.

След това започва мелето. Вашата цел е да унищожите органите на другарчетата, преди те да сторят същото с вас. Всяка атакуваща карта е болест или състояние, което засяга определени органи (повечето засягат поне два). Всеки орган може да понесе до две болести преди да излезе от играта, освен ако не е получил специална карта, която да го извади от строя веднага. Например картата „Любов“ засяга стомаха и сърцето, но ако се изиграе на мозък – директно го ликвидира. Това е само един от случаите, в които наистина ще се забавлявате да четете текста и да се радвате на сладурските илюстрации. Играчите се редуват да стоварват всякакви болести и чуми на останалите, докато не остане само един от тях с що-годе читава вътрешност.

Цялото разиграване отнема между 15 минути и половин час и е от този тип игри, които вървят леко и забавно, но в същото време в духа на злорада конкуренция и мръсни номера. Допълнителните карти с ваксини, епидемии, лекарска немарливост или пък медицинско чудо, внасят страхотен елемент на хаос и всъщност предоставят огромно количество остроумни комбинации за запомнящи се ходове. Качество, изключително ценно в подобен род игри.

В крайна сметка получавате чудесно оформена и доста качествена игра, която ще се хареса на опитните играчи като сполучлив филър между по-сериозните заглавия и същевременно има всички предпоставки да грабне вниманието на начинаещи в хобито. Естествено тематиката предполага определен тип настройка и чувство за хумор. Имайте предвид и че въпреки простите правила и лековатия характер, играта предлага достатъчна доза планиране и доста възможности за комбинации с карти, които могат да обърнат играта в рамките на секунди. Не подценявайте това малко бижу, както аз направих в началото. И непременно разгледайте комикса!

 

Оценка: 8/10