Дизайнер: Bruno Cathala

Продължителност: 15 - 20 мин

Брой играчи: 2-4

Механика: позициониране на плочки

Издател: Blue Orange

По традиция връчването на престижната награда Spiel des Jahres превръща моментално играта призьор в световен хит. За 2017 година победител в най-големия и значим конкурс в света на настолните игри беше Kingdomino и не е изненада, че скоро дори у нас заваляха турнири по това симпатично заглавие. Ако се интересувате от хобито, то със сигурност сте попадали на постове и мнения за нея, но все пак в следващия материал ще се опитаме да разгледаме най-общо Играта на годината и какво я направи толкова популярна.

На първо място Kingdomino отговаря на всички изисквания, за да стане победител в гореспоменатия конкурс – езиково независима, с лесни правила, подходяща за семейна игра.  На второ е шарена и красива – разиграва се за 15 минути и има относително голяма преиграваемост.

В Kingdomino всеки от играчите притежава малка крепост около която трябва да изгради идеалното, хармонично кралство. За целта може да си послужи с правоъгълни плочки, които представляват различни терени. Всеки избира най-подходящия за него и го поставя в царството си по определени правила. Играта продължава докато бъдат изчерпани всички плочки. Интересната част идва от специфичните взаимодействия между терените и необходимостта те да бъдат оптимално подредени, за да носят максимално точки.

Основното правило е, че трябва всяка нова плочка с терен да съвпада с вече налична такава в кралството, за да може да се сложи, на принципа на домино, откъдето идва и името. Определени са и предварително зададени граници на кралството, отвъд които не може да се разпростирате.

Това в общи линии изчерпва основата на играта, а тя наистина е доста елементарна като правила. Оттук нататък събирането на определени сивмоли и терени се превръща в цел на всеки играч, а тъй като изборът на най-добра плочка е от огромно значение, всеки който вземе най-добрия терен, на следващия ход избира последен – простичко правило, което цели да внесе баланс в играта. При по-опитни играчи това става особено значимо, защото да пречиш на някого да вземе плочка, която потенциално ще му донесе много точки, е важна част от играта. Надлъгването „на си ти горичката, остави си ми поляната“ е много на място, но трябва да е с мярка, тъй като играта не предполага съюзи, а напротив.

Вече е станало ясно, че това е лека филър игра, подходяща за няколко бързи изигравания или пък за въвеждане в хобито. Приятните за окото компоненти и желанието да си подредиш горичката до езерцето в най-добрите фън шуй традиции правят Kingdomino популярно заглавие сред нормалните хора и свирепа битка за територии сред жадните за конкуренция закоравели геймъри. И в двата случая личните ми впечатления са, че се харесва еднакво добре от всички.

Нека сме наясно – Kingdomino не е някакво революционно невероятно заглавие, което троши класации и създава верни фенове, но относително ниската му цена и прости правила естествено го правят подходяща придобивка за почти всеки колекционер на игри. Турнири по нея също набират популярност и дори силно непрактичната „гигантска версия“ се появи по щандовете. Продължението Queedomino, с малко по-усложнени правила, също се превръща в известна игра.

В заключение мога да кажа, че по-скоро препоръчвам играта, но смятам, че турнирът Spiel des Jahres е излъчвал и далеч по-добри заглавия.

Оценка: 7/10