Супергеройският отбор Young Avengers (Младите отмъстители) се появява в комиксите на Марвел за пръв път през 2005-та. Това е доста повратно време в историята на Отмъстителите – съвсем наскоро е приключила известната арка на Браян Майкъл Бендис Avengers Disassembled, в която Алената вещица губи контрол над силите си, побърква се и причинява множество разрушения и нещастия. Раздирани от мъка и вина за случилото се, Тони Старк и Стив Роджърс решават, че не могат да продължат да ръководят Отмъстителите и публично разпускат отбора. Така светът остава без най-популярния и най-харесван от широката публика супергеройски екип.

Редакторите на Марвел решават, че това е идеалният момент да пуснат нова поредица, в която да представят на публиката нови супергерои – млади тийнейджъри, които са не просто фенове на известните Отмъстители, а дори считат себе си за продължители на тяхното дело. От тази гледна точка Младите отмъстители са истински наследници на Отмъстителите – метафора, която впоследствие става съвсем буквална в контекста на историята. (Интересно е как нещо подобно се случи и с киновселената на Марвел. Първият истински тийнейджър супергерой във филмите – Спайдър-мен – получи самостоятелна лента точно след като „старите” герои се скараха и разцепиха във Войната на героите.)

Оригиналната поредица Young Avengers от 2005-2006 e написана от Алън Хайнбърг, който по онова време набира популярност с работата си в известния тийнейджърски сериал Ориндж Каунти, и нарисувана от Джим Чънг. Тя съдържа общо тринайсет броя – дванайсет редовни и един специален. Преиздавана е в няколко сборни издания, за последен път – през декември миналата година. Най-новото издание все още е в тираж и може да се намери по книжарниците и онлайн магазините за книги и комикси под заглавието Young Avengers By Allan Heinberg & Jim Cheung: The Complete Collection.

Поредицата на Хайнбърг и Джънг има огромен успех и придобива култов статус както сред феновете на Отмъстителите, така и сред читателите на комикси изобщо. Двамата автори всъщност модернизират Отмъстителите – без да променят старите герои, те въвеждат екип от нови персонажи, биологични и морални наследници на старите, които говорят и действат като истински тийнейджъри от началото на двайсет и първи век. Сред най-силните страни на поредицата са прекрасният диалог, страхотното развитие на персонажите и великолепната свързаност с класическите приключения на Отмъстителите. Макар че Young Avengers е ориентиран към нови фенове и четено му изобщо не изисква познания върху дългогодишната история на Отмъстителите, комиксът съдържа достатъчно препратки към редица популярни арки от миналото като Kree-Skrull War от 1971 г. (Avengers #89–97) и Darker than Scarlet от 1989 г. (Avengers West Coast #47-56), които ще донесат истинска наслада на старите фенове.

Това, с което поредицата печели най-много почитатели, са прекрасните персонажи. Героите от Young Avengers са тийнеджъри, които мислят, чувстват и звучат точно като тинейджъри. Едновременно с това те са и нещо повече, просто защото имат желанието да направят света по-добро място. Макар да са обикновени пубери, техните желания и стремежи са изключително висши и благородни. Точно това ги превръща в супергерои – те не са просто образи, с които читателите да се идентифицират, те стоят едно стъпало по-високо и представляват качествен пример за подражание.

Именно фактът, че героите са замислени като идоли и добри примери за подражание на младото поколение, прави толкова смело включването на ЛГБТ пресонажи, особено пък през 2005 г., когато куиър темите далеч не са радват на толкова популярност, колкото днес. Поредицата Young Avengers съдържа два персонажа – Били Каплан и Теди Алтман – които са не просто хомосексуални, а и са във връзка, при това от самото начало на историята. Били и Теди далеч не са първите хомосексуални персонажи в супергеройски комикс, но са първите гей герои с главни роли в мейнстрийм поредица, ориентирана към тийнейджъри.

Създателят на отбора – писателят Алан Хайнбърг – е открито хомосексуален и точно затова е искал да създаде героите, от които се е нуждаел, когато е бил тийнейджър – гей супергерои, които са епични и героични, които спасяват света и могат да бъдат достоен пример за подражание на всяко дете. Първоначално авторът е планирал да разкрие, че Били и Теди са в любовна връзка във финалния дванайсети брой на поредицата. Но читателите се досещат за отношенията между двамата още в първите два броя, благодарение на някои леки намеци и двусмислени реплики. От този момент нататък във финалната страница на всеки брой, традиционно посветена на читателски писма, се започва огромна дискусия за това редно ли е гей герои да присъстват в супергеройски комикси, предназначени за тийнейджъри.

Реакциите са остро противоречиви. Някои читатели споделят, че изобщо не виждат нищо хомосексуално в Били и Теди – просто две хетеро момчета, които се шегуват. Други казват, че веднага са доловили романтичните искри между Били и Теди, но не са предполагали, че може да става въпрос за хомосексуална връзка – напротив, решили, че Теди е просто по-едричко момиче, което художникът не рисува много добре. В крайна сметка официалното потвърждение на Алан Хайнбърг – че, да, героите са хомосексуални, и да, тези две момчета са в любовна връзка, предизвиква истинска експлозия сред читателите.

Някои приемат разкритието изключително зле – един родител пише, че откакто е прочел потвърждението за хомосексуалността на Били и Теди, е забранил на децата си да купуват Young Avengers и е изхвърлил всички предишни броеве, защото не искал да четат комикси, които промотират подобен стил на живот. (Важно е да подчертая, че Били и Теди са по-благородно и по-морални от Капитан Америка и в 100% от историите се борят героично и спасяват света, като просто от време на време си правят по някой намек, че се обичат.)

Но не всички реакции са толкова негативни. В офисите на Марвел пристигат редица писма от хомосексуални тийнейджъри, които са истински благодарни, че вече имат герои, с които да се идентифицират. Много тийнейджъри говорят за самотата и изолацията, която са чувствали, за това как никога не са си представяли, че ще попадат на история, в която гей персонажите са морални стожери. Популярността на Young Avengers нараства и комиксът печели редица награди като GLAAD Media Award.

Решението на Хайнбърг да създаде гей супергерои в тийнейджърски комикс е смело и интригуващо само по себе си, но лично за мен гениалността на поредицата се крие в начина, по който е реализирана идеята. Редица от Младите отмъстители са свързани със старите – Кейси Ланг е дъщеря на Скот Ланг (Антмен), Теди е син на скрълска принцеса и оригиналния капитан Мар-вел от расата крий, Илайджа Брадли (Патриотът) е внук на Исая Брадли – чернокож мъж, инжектиран с версия на супервойнишкия серум на Капитан Америка (тъй като формулата на оригиналния серум е унищожена, след като Стив Роджърс изчезва под леда, редица учени през 40-те и 50-те се опитват да я възстановят, като провеждат експерименти с чернокожи мъже). А Били, макар в началото да не го знае, е всъщност син на двама от най-емблематичните членове на Отмъстителите – Алената вещица и Вижън.

(Ако случайно се питате как е възможно Алената вещица да забременее от робот – трябва да уточня, че комиксите от 80-те са странни и поредица писатели измислят много комиксова история, в която Алената вещица, способна да променя реалността, променя действителността така, че да е бременна от съпруга си робот. После ражда близнаци. После Отмъстителите откриват, че тъй като децата ѝ са резултат от промяна на реалността, те изчезват/спират да съществуват, когато тя не мисли за тях. После тя се побърква и душите на децата се изпаряват. После се оказва, че тези души всъщност са се пренесли в телата на две новородени деца, които са пораснали и станали Били и Томи – Уикан и Спийд от Младите отмъстители.)

Приликите между Били и Алената вещица са изключително много – двамата си приличат на външен вид, имат подобни сили, носят наметала с еднакъв цвят. Но общото между тях не се изчерпва с тези повърхностни белези – Били е истински син на Алената вещица и от гледна точка на това, че продължава нейната борба и развива идеи и концепции, вкарани трийсет години по-рано в нейния образ и нейните истории. И най-значими сред тях са въпросът за различността и въпросът за правото на любов.

Алената вещица е мутант, което според доста хора я превръща във втора категория човек, и така тя става обект на дискриминация. Освен това тя има дълга и сложна любовна връзка с Вижън, заклеймявана от редица хора в сюжета. Основният аргумент против тази връзка е, че е морално недопустимо жена да има подобни отношения с робот. Марвел използват това, за да изразят редица идеи за правото на любов още през 70-те. Впечатление прави известният момент от Avengers #113 от юли 1973 г., когато в щабквартирата на Отмъстителите пристига писмо, че случващото се между Алената вещица и Вижън е отвратително, защото тя е мутантка, а той – робот, и Бог никога не би одобрил такава гнусна връзка. Капитан Америка смачква писмото с побесняло изражение и започва да крещи “I don’t know about your God – but a God of Love is Mine!”

Били също е различен и мразен от околните, точно като Алената вещица. И точно като нея, той се бори за правото си да обича. И точно като нея е невероятен герой и абсолютно страхотен пример за подражание и аз лично съм изключително благодарен за неговото съществуване. И докато майка му се бори за правото си да обича основно в своята измислена вселена, то Били се бори за това право и в нашия, истинския свят. Бори се за правото си да съществува в супергеройски комикс. Бори се за правото си да бъде считан за достоен пример за тийнейджъри. Ако ви трябват илюстрации за тази борба, просто погледнете тази снима от антигей протест в София. В знамето е използван панел от комиксите за Младите отмъстители, нарисуван от Джим Чънг. Въпросното изображение беше отпечатано и върху лепенки, които „красяха” гари, спирки и читалища из цяла София.

След успеха на оригиналната Young Avengers поредица Младите отмъстители стават трайна част от комиксите на Марвел. Те присъстват в няколко различни минисерии и имат малка роля в почти всеки от големите ивенти на издателството.

През 2010 г. Хайнберг и Чънг се завръщат към героите за минипоредицата Avengers: Children’s Crusade, която има общо осем броя. Заглавието отново придобива огромна популярност и е преиздавано неколкократно. Най-новото издание е отпреди месец и може да бъде намерено като Young Avengers by Allan Heinberg & Jim Cheung: The Children’s Crusade. В минипоредицата Били става централен герой и убеждава останалите Млади отмъстители, че е редно да намерят изчезналата преди години Алена вещица. В историята се появяват почти всички от най-популярните герои на Марвел, като Отмъстителите и Х-мен. Това е огромен ивент, с много обрати и масови екшън сцени, но в своята същина това е историята за едно объркано момче, което се опитва да разбере себе си и да открие рождената си майка, която никога не е познавало.

В периода 2013-2014 излезе и третата значима поредица за Младите отмъстители, която отново се казваше Young Avengers. Тя е написана от небезизвестния Кийрън Гилън (автор на няколко много популярни комикса като Journey into Mystery и The Wicked + The Divine), а артът е на Джейми Маккелви. Тя съдържа общо 15 броя, а след оригиналното си публикуване е преиздадена както в три малки томчета, така и в общ омнибус. Мисля, че омнибусът (Young Avengers by Kieron Gillen & Jamie McKelvie Omnibus) в момента вече е с изчерпан тираж, но трите томчета все още са налични под заглавията Young Avengers Vol. 1: Style > SubstanceYoung Avengers Volume 2: Alternative Cultures и Young Avengers Volume 3: Mic-Drop at the Edge of Time and Space.

Поредицата на Гилън е доста по-лека и смилаема, всичките 15 броя се четат за отрицателно време. В нея Гилън отново вдъхва на Младите отмъстители изключително тийнейджърски дух, като този път ги прави правдоподобни тийнейджъри не от 2005-та, а от 2014 г. Героите са обсебени от социалните медии, качват снимки в instagram, пишат в tumblr, обсъждат Игра на тронове… и едновременно с това са все така епични и героични и спасяват света. Основна темата в новата поредица е отделянето от родителите. В резултат на зле замислено заклинание на Били родителите на Младите отмъстители се побъркват и се превръщат в напълно непоносими чудовищни демони, когато децата им са край тях, като същевременно си остават все така свестни и готини хора в присъствието на всички останали. Което, нека си признаем, е страхотна метафора за тийнейджърството. В резултат Младите отмъстители напускат домовете си и вършат геройства далеч от родителите си, с намерението да се върнат вкъщи, когато открият начин да оправят положението.

Поредицата на Гилън и Маккелви не просто не премахва куиър елементите, а дори напротив – набляга на тях с пълна сила. Двамата вкарват още куиър герои, изграждат нови куиър отношения и го правят по съвсем естествен начин, като нещо напълно нормално. Така те създават една страхотна динамична история за прехода от тийнейджърство към ранна зрялост, за добрите намерения и грешките, за различните уроци, които всеки човек трябва да научи за себе си. В крайна сметка обаче нещата се оправят, защото светът е спасен благодарение на любовта, и по-конкретно – благодарение на една епична и светопроменяща космическа целувка, която спасява вселената. Целувка между две влюбени момчета.

След края на последната поредица, Младите отмъстители продължават да се появяват спорадично в различни заглавия на Марвел. Предполагам, че е въпрос на време издателството да събере добър екип и да ни представи нова глава от безкрайните приключения на тези страхотни куиър супергерои. Дотогава ни остава утехата да препрочитаме отново и отново божествените истории, които вече имаме.

Оценка: 10/10