7. Електра

Много читатели биха казали, че Електра е по-скоро суперзлодей, отколкото супергероиня. И макар в това да има известна истина, чаровната наемна убийца се е борила и е умирала за Доброто достатъчно често, че да си заслужи място в настоящата класация.

Електра е героиня, загърната в мистика. Тя носи в себе си две природи – от една страна е жена от плът и кръв, а от друга – символен, почти метафизичен персонаж, призрак, сянка, идея. Електра е на границата между живота и смъртта – позиция, която прекрасно съответства на двете ѝ основни роли в комиксите на Марвел – на жертва и на убийца. Но освен това тя е сякаш на границата на самото съществуване, на границата на земния свят и света на духовете.

Този полуреален образ е натоварен със страшно много символни значения, свързани едно с друго като верижни елементи. Електра е, както подсказва и името ѝ, съвременна героиня от старогръцка трагедия. Докато е все още млада и наивна студентка, тя става свидетел на смъртта на баща си, застрелян по погрешка от полицай. Този трагичен епизод завинаги променя Електра и изпълва душата ѝ с мрак и пустота, които по-късно я превръщат в отлична наемна убийца.

Трагизмът у героинята е свързан и с друг елемент от образа ѝ – Електра е символ на трагичната първа любов. Именно в тази си роля тя присъства в историите за Деърдевил – един от най-известните герои в комиксите на Марвел. Елекра и Деърдевил се запознат в колежа, малко преди смъртта на баща ѝ. Тяхната връзка е романтична, страстна, необуздана и изключително дълбока. След смъртта на баща си Електра напуска Деърдевил и се връща в живота му много години по-късно, когато вече е безвъзвратно променена. Тя завинаги ще си остане първата любов на Деърдевил, жената, която е обичал най-искрено, връзката, която той никога не би могъл нито да забрави, нито да си върне.

Силната страст в техните отношения е част от друг елемент от образа на Електра – нейната свободна, дива, първична, почти животинска природа. Електра е необуздана разрушителна сила, подобна на ураган, която може да унищожи абсолютно всичко, стоящо на пътя ѝ. И точно тази мощ на Електра е това, които придава на образа ѝ и последното му символно значение – борец срещу мрака. В комиксите Електра си има противник, с когото се бие често – кръвожадния психопат Булсай, но централният ѝ враг е всъщност Ръката – зла организация от черни нинджи, служители на Мрака. Електра воюва с тях в името на Доброто, опитва се да ги прогони от света на хората, често с ясното съзнание, че самата тя е част от Мрака. Електра наподобява паднал ангел – осъзнаващ своята греховност, но все пак решен да се бори за душата на света.


Къде можете да я намерите

Електра присъства в множество комикси за Деърдевил в качеството си на могъща нинжда и на негова някогашна любима.

Най-популярната история за Електра и до днес си остава така наречената Elektra Saga от Daredevil на Франк Милър. Тя започва с Daredevil #168-169, които показват миналото на Деърдевил и Електра, продължава с #174-182, в които  наемната убийца решава да се бори за живота на своя любим и загива за тази кауза, и завършва с #189-190, където се вижда възкресението на Електра. Броевете на Daredevil на Франк Милър са преиздадени на омнибус, както и в три томчета с меки корици.

Elektra Assassin на Франк Милър е мини-поредица от осем броя. Представлява интригуваща сюрреалистична история за борбата на Електра с древния Звяр, на когото служи Ръката. Артът е невероятно красив и хаотичен, комиксът се чете трудно, но е изключително въздействащ. Първи брой представлява много детайлен поглед върху хаотичната психика на Електра. Поредицата неведнъж е преиздавана в общ том.

Marvel Knights Elektra е най-дългата поредица за героинята и съдържа общо 35 броя с променливо качество. Най-стойностни са броевете на Грег Рука (#7-22), които преди няколко години бяха преиздадени в общ том със заглавие Elektra by Greg Rucka Ultimate Collection.

Ако търсите нещо по-ново, можете да опитате поредицата Elektra на Хейдън Блекман от 2014 г. Има общо 11 броя, събрани в две малки томчета. Историята е интересна, а невероятният арт на Майк Дел Мундо е пиршество за очите.


Екранизации

Електра е от главните герои във филма Daredevil (2003), където е изиграна от Дженифър Гарнър. Макар филмът да не беше харесан от широката аудитория, тази екранизация на образа на Електра е всъщност изключително вярна на комиксовия оригинал. Доста елементи от историята на героинята – връзката ѝ с Деърдевил, смъртта на баща ѝ, потъването ѝ в мрака – са много добре екранизирани, като специално впечатление прави финалната ѝ битка с Булсай, в която диалогът почти реплика по реплика съответства на Daredevil #181. Отдадеността, с която Дженифър Гарнър се посвещава на ролята, довежда до създаването на филма Elektra от 2005 г. В него героинята вече е достигнала статуса си на наемна убийца, бореща се срещу Ръката. Филмът получава предимно негативни ревюта от критиката и публиката, но аз лично съм изключително благодарен за неговото съществуване – отидох да го гледам на кино в девети клас (избягах от час по биология, за да хвана удобна прожекция) и останах толкова запленен, че бях твърдо решен да намеря още истории за Електра. Така започнах да чета комикси. Филмът и до днес си остава единствената екранизация по комиксите на Марвел, посветена на женски персонаж.

Електра се появява във втори сезон на сериала Daredevil от 2015-та година, където ролята ѝ се изпълнява от Елоди Юнг. Сериалът променя доста елементи от историята на Електра, особено що се отнася до миналото и произхода ѝ, но същевременно запазва характера на героинята. Връзката на Електра с Деърдевил, както и борбата ѝ с мрака вътре в нея са екранизирани великолепно. Изпълнението на Елоди Юнг получи овациите на критиците и публиката. Електра ще се завърне в минисериала The Defenders, който ще излезе по-късно тази година.