10. Соларис (1961)

(Станислав Лем)



Killua 

solaris1За пръв път срещнах името Соларис във вестникарска статия – в едно неособено ласкаво ревю на филма с Джордж Клуни, което тогава ме отказа да го гледам. Минаха доста години преди да дам шанс на романа и ясно си спомням една конкретна реплика, точно когато го подхващах – „по-скоро няма да ти хареса“. Соларис на Станислав Лем обаче изненада и мен, и пророка ми. Книгата е кратка, времето с нея минава неусетно и ако човек иска да започне с нещо класическо в жанра на научната фантастика, бих препоръчала с ръка на сърцето именно нея. Според мен е особено подходяща за хора с афинитет към науки като психология и философия – те навярно с нетърпение ще се гмурнат в света на живия океан и човешките спомени.

Много увлекателни бяха за мен главите, в които Келвин от скука чете за соларистиката и запознава читателите с нейните открития. Историята и теориите са така правдиво описани, че на човек му идва да спре да чете и да потърси в Уикипедия има ли наистина соларистика и научни трактати по въпроса (не, за съжаление). Обикновено подобни псевдонаучни описания ме отегчават, но соларистиката ме заинтригува дотолкова, че очаквах с нетърпение поредната порция.

Темата за комуникацията силно ме вълнува и докато учените на планетата Соларис правеха опити да осъществят контакт с непознаваемия извънземен разум, аз си мислех колко често общуването – дори само в рамките на един биологичен вид – може да постави неподозирани трудности. Опознай и приеми първо себе си, преди да опознаеш и приемеш другия. Но дори само за осъществяването на тази първа крачка на себепознание на човек рядко му стига отреденото на Земята време. И докато изследват непознатата планета, героите в романа всъщност получават рядък шанс – да опознаят себе си чрез океана и изпратените от него фантоми. Може би всички ние, уж изучавайки другия, всъщност се стремим да се припознаем в него?

„Ние не търсим никого освен хората. Не ни трябват други светове. Трябват ни огледала. Не знаем какво да правим с другите светове (…) Искаме да намерим собствения си идеализиран образ; едни трябва да бъдат светове, цивилизации, по-съвършени от нашите, а в други се надяваме да намерим образа на нашето примитивно минало.“

Соларис наистина сериозно гради върху много ключови теми – себепознанието, общуването, природата на паметта, проблема за първия контакт и т.н., и съм сигурна, че всеки читател, също като мен, може да намери по нещо за себе си. Приканвам ви да опитате и вие.

Demandred 

solaris3От една страна Соларис е философски трактат за границите на науката и на човешката способност да опознава света и да разкрива законите му. От друга, той е хроника на една трагична любовна история, „съживена“ сред звездите. Покрай това романът съумява и да пресъздаде една силно клаустрофобична, параноична и изпълнена с напрежение атмосфера, с която би се гордял всеки трилър или хорър роман. И всичко това на малко повече от 200 страници, без нищо да изглежда претупано.

В лицето на разумния океан на планетата Соларис Лем е успял  да създаде един от все още малкото извънземни същества в жанра, които наистина изглеждат чужди и коренно различни на всичко земно във всяко отношение – и като външен вид, и като поведение, дори и като физичен състав. Описанията на странните структури, които изгражда океанът, са прекрасни и демонстрират точно тази различност по много ефективен начин. Лем е съумял дори да опише убедително и да направи реална за читателя науката соларистика, занимаваща се с изследването на океана, и нейния тотален неуспех да установи комуникация с него и да го разбере.

Но всичките научни и философски идеи, засегнати в романа, макар и да са основният фокус, изпреварили с много времето си, все така актуални и интересни и до днес, нямаше да са достатъчни романът да стане шедьовър за мен, ако не бяха придружени от по-малко мащабната и чисто човешка драма на главния герой Келвин и останалите няколко учени на станцията, на които се налага да се сблъскат с героите от най-ярките си спомени, съживени от океана с незнайно каква цел. Постепенното осъзнаване на Харей, един от тези оживели спомени, копие на самоубилата се голяма любов на Келвин, че не е нормален човек, а е създадена от океана, и опитът на Келвин да намери начин въпреки това те двамата да водят някакъв вид съвместен живот, са завладяващо описани, а в същото време чрез нейния образ Лем изследва и няколко класически философски въпроса за същността на реалността. Тази многопластовост е типична за романа, прави го идеален за препрочитане и откриване на нови неща и е една от основните причини той да намери заслужено място в нашата класация. 

Morwen 

solaris2Има книги, които са голям хит за времето си, но след няколко години вече успяват да генерират единствено безразличие в читателя, а след по-дълъг период звучат откровено смехотворно. И това се отнася много силно за научната фантастика, която често спекулира с хипотези за бъдещето, които се оказват абсурдни. Соларис на Станислав Лем e книга, преодоляла изпитанието на времето. Романът е написан преди повече от половин век, десет години след това е филмирана два пъти, а още трийсет години след първата адаптация се появява и втора. Една от най-силните черти на Соларис е неговата многоликост – Соларис е едновременно фантастичен роман, много силно разсъждение на тема извънземен разум, трагична любовна история и философско търсене на самоосъзнаването. И да, съзнавам че това са много високопарни думи в едно изречение, но Соларис наистина е всичко това и е невероятен във всеки от тези аспекти. От една страна, самата концепция за извънземен разум на Лем е изключително новаторска за времето си и остава интригуваща и оригинална и сега. Извънземният разум в Соларис е описан много подробно и въпреки че читателят получава някои отговори, въпросите които остават, са много повече. Едновременно с това книгата е дълбоко психологическа, много лична и изпълнена с крехка чувственост, меланхолия и уязвимост. В Соларис емоциите всъщност са част от самата фантастична фабула, а не някаква добавка или фон, и именно това прави романа толкова силен. Соларис е едновременно „фантастика с човешко лице“ (каквото и да се има предвид с това), но и аналитична, твърда научна фантастика, без по никакъв начин едното му качество да отнема от другото.