14. The Quantum Thief (2010)

(Хану Раяниеми)



Random 

The Quantum Thief на Хану Раяниеми е сред най-впечатляващите научнофантастични романи от последното десетилетие. Финският автор, пребиваващ от дълги години във Великобритания, е сътворил въображаемо бъдеще като никое друго – опиващо с безбройните си чудеса, и едновременно с това плашещо песимистично във визията си за човечеството.

Светостроителните концепции в романа несъмнено са най-впечатляващият му коз. Като изключа романите за Културата, не мога да се сетя за друг научнофантастичен свят, който да пленява въображението чрез подобна смазваща демонстрация на барокови мащаби и внимание към детайла. Всяка сцена в The Quantum Thief e сякаш снета в HD резолюция, с шестнадесет камери и симфоничен оркестър. Дебютният роман на финландеца обаче не е лесна хапка. Макар да е кратък и свръхчетивен, вникването в текста му изисква внимание и известно замисляне. Раяниеми има изключително здрава основа в един куп научни полета и това е вложено надълбоко в прозата му. Всяко изречение е построено върху тази нужда логиката на света да бъде разбрана и претворена артистично с минимална загуба на информация.

А светът в тази първа книга е като броеница от скъпоценни камъни, пленили някои от най-дръзките мечти и кошмари на жанра. В бъдещата Слънчева система гигантски планети от диамант са виртуалният дом на Соборноста – дигитализираният клон на човешката цивилизация. В губерниите времето тече хиляди пъти по-бързо, отколкото навън, докато междувременно чудовищните мозъци кръстосват космоса и участват в непонятните войни на Основателите, чиято мечта е всяко човешко съзнание да бъде превърнато в гогол – дигитално копие; безсмъртна, но пленена, подчинена на Каузата, казано направо мъртва, душа. Големият враг на Соборността, зоку клановете, пък отхвърлят всяка кауза, вярват в правилата само дотолкова, колкото това им позволява да ги заобиколят. За тях самата реалност трябва да съществува, за да бъде претворена, тя е просто поредната игра, в която да докажат уменията си.

На фона на това постчовешко бъдеще главният герой – богът на крадците Жан льо Фламбер – е хвърлен насред смъртоносна игра, в която на карта е заложена съдбата на системата. Задачата на Жан е да разгадае заложена от самия него загадка, в един от най-невероятните научнофантастични градове. Ублиетът на Марс е град, който вечно се движи, носен на гърбовете на механични Атласи, вечно бягащ от смъртоносните пустинни фобои. Гражданите му са впрегнати във вечен цикъл на прераждане, аристократичен възход, и падение до безмълвни машини. Социологията му е обвита от виртуални воали, които ограничават достъпа до информация, а икономиката му се измерва в единици време, складирано в квантови часовници. Всичко това и много още е вплетено в подчертано артистичната и неотменно взряна в бъдещето проза на Хану Раяниеми, един от големите таланти на съвременната фантастика.

Claymore 

The Quantum Thief е може би любимият ми фантастичен роман от последните няколко години. До голяма степен може да се каже, че книгата е отговорът на Невромантик в 21-и век – главният герой е престъпник, сюжетът включва проникване с взлом, книгата използва измислен, първоначално неразбираем жаргон, и освен това съвсем съзнателно се позовава на жанрови творби от миналото, втъкани в сюжета и атмосферата ѝ.

Най-впечатляващото в книгата на прима виста за мен беше колко четивна и забавна всъщност се оказа при първия ми досег с нея. Чел съм доста оплаквания от непонятността на науката в романа, но като човек, сериозно скаран с физиката, смятам, че по-голямата част от нея е напълно разбираема, най-много да изисква едно-две гугъл-търсения. Една от главните причини романът да е толкова забавен и авантюристичен е вдъхновението, което Раяниеми е черпил с шепи от романите за Арсен Люпен, и характерът на протагониста Жан льо Фламбeр, който ръси лафове и остроумия през ред и придава лек и весел тон на книгата, липсващ в романа на Гибсън, с който я съпоставих по-горе.

thequantumthief3Най-важното качество на книгата и причината да направя горното сравнение е, че тя наистина напомня на Невромантик с множеството си фракции и групировки, макар да има две доста съществени разлики между книгите и авторите им – Хану Раяниеми има докторантура по физика и в пъти по-силно въображение от Гибсън. Книгата се пръска по шевовете от изчанчени образи и идеи, дори и когато понякога прозата на финландеца изостава зад Пегаса на фантазията му.

Това е книга, в която има хуманоидни богове, принадлежащи към клан, напомнящ съвременните ММОРПГ гилдии; град, ходещ из марсианските пустини и изтребващ преследващите го орди саморепликиращи се машини; безкраен хиперпространствен затвор, разиграващ ситуации от теорията на игрите; куршуми, използващи поробено съзнание, които хакват чужди умове, и много други чудеса.

През половината време читателят с подходяща настройка е в състояние на душевен екстаз от страхотните идеи на автора и употребата му на измислени жаргонни думи, очевидно повлияни от световната литература и култура. Като например въпросните поробени съзнания, използвани за математически операции, наречени гоголи и вместени в паметта на планетоиди, наричани губернии. Раяниеми обаче не изгражда свят като лунапарк, пълен с атракции, които забравяш, след като се повозиш. Напротив, при все очевидната изкуственост (в смисъл на изкуство) на създадения свят, той го хуманизира, доколкото е възможно да се хуманизира такова постчовешко бъдеще, и кара читателския мозък да заработи по друг начин, за да разбере защо гражданите на ходещия град Ублиет толкова ценят личната си информация, примерно.

Дори и чисто сюжетно романът е изключително умело структуриран и написан, и макар и да е първият от трилогия, има изключително задоволителен завършек. Всяка секунда от романа е чист кеф, по разговорному, защото всички елементи сработват като швейцарски часовник. За всеки фен на фантастиката е задължително поне да пробва The Quantum Thief.

Roland

thequantumthief1Когато Хану Раяниеми публикува първия си роман, аз не му обърнах особено внимание. Докато не видях корицата на американското издание. Да, толкова съм евтин. Но толкова епика и awesomeness в една корица е рядкост дори в жанр, който като цяло може да се похвали с доста велики корици. Е, нека кажем, че за следващите две книги от трилогията не ми трябваха подобни гъдели.

The Quantum Thief е една от най-уникалните книги, които съм чел в живота си. Смесицата от пост-човешка нанотехнологична дистопия, след-историческа космическа опера, киберпънк и стиймпънк не би могла да работи, ако Раяниеми нямаше научното ноу-хау да я подплати с реална фактология. Същевременно, романът не звучи като твърда фантастика, защото авторът е изцяло посветен на сюжета и светостроенето.

От определена гледна точка това е една доста тъжна книга, защото действието се развива в слънчева система, която на практика е населена от синтетичен живот. Повечето пост-човешки общества са на практика електронни, независимо дали става дума за виртуалните божества на Соборноста с техните неизброими милиарди копия, или старомодната псевдо-викторианска квантова култура на Марсианските ходещи градове.

Нещо повече – макар и нищо подобно да не се случва в първата част на трилогията, системата, изградена от Раяниеми, очевидно е достигнала ниво на развитие, което не може да бъде поддържано. Когато космическите битки са въпрос на математически уравнения и множество фракции разполагат с оръжия, способни да колабират газов гигант, това очевидно не е цивилизация, която може да се запази в настоящия си вид.

Но The Quantum Thief е на първо място детективски роман и история за легендарен крадец. Което само подчертава жанровото многообразие и в добавка прави невъзможно да оставиш книгата, докато не стигнеш до края. И при такъв дебют, е трудно да не си ентусиазиран за бъдещето на Хану Раяниеми.