scifibg logo s fon

SciFi.bg е сравнително нова онлайн медия (от 2011 г.), посветена изцяло на фантастиката във всичките ѝ проявления. Статиите, ревютата и новините на сайта покриват сериали, книги, филми, игри и други творби в жанра, а календарът и обширният каталог допринасят за основната цел на SciFi.bg – да популяризира фантастиката и да предостави платформа за изява на обещаващи творци.

2013-04-27 13.54.19Основно действащо лице зад сайта е главният редактор Петър Атанасов, който и до днес е най-продуктивният автор в него. Той си пада най-вече по едновремешните космически сериали, главозамайващите книги, които трудно биха се филмирали, както и изненадващите обрати и смелите идеи в която и да е творба. Представял е сайта на различни събития и форуми и работи по отделни свои проекти, които се надява да реализира в близко бъдеще. Наскоро осъществи и дебюта си като автор на разкази с участие в сборника Мечове в космоса.

SciFi.bg обаче няма как да съществува без другите главни действащи лица в него. Администраторът Адриан Димитров лично е разработил дизайна, а неговите умения позволиха организацията на Номинациите от България за Еврокон през 2014 и 2015 г. NFN_saitМира Георгиева пък преди време създаде прототип на сайта, който послужи за основа и вдъхновение на днешния SciFi.bg. Сега тя ръководи каталозите и фейсбук страницата. Петя Ивайлова се присъедини към екипа по-късно, но допринася особено активно с ревюта, статии и новини. От време на време се изявяват и други автори, увлечени от света на фантастиката, включително двукратно награждаван от НАСА млад учен, юрисконсулт, доктор по философия, самолетен инженер, програмисти, одитори и др. професионалисти в най-различни сфери, обединени от любовта си към жанра.

Сайтът е отворена платформа за всички с въображение и желание за изява. Приносът е на доброволен принцип, но пък носи много удовлетворение и усещане за принадлежност към сплотена общност и оставяне на отпечатък върху хората и света. Ако искате да популяризирате своите любими творби, себе си или просто желаете да намерите съмишленици, с които да обсъждате и споделяте интересите си, то SciFi.bg е подходящо място за вас.


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Главни действащи лица тази седмица са SciFi.BG, един от най-новите сайтове за фантастика на родния хоризонт. Думата има неговият създател Петър Атанасов. Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.