Окей, наричат ме Краля на „Не се сърди човече“! Готов съм да премина на следващото ниво!

От опит знаем, че настолните игри бързо водят до пристрастяване и е доста вероятно скоро да усетите глад за още по-големи предизвикателства и сложни интриги. Това ще ви отведе в света на „игрите за възрастни“. Тук представяме някои игри, една идея по-сложни като геймплей, за които препоръчваме да сте поиграли преди това едно-две заглавия от изброените досега. Наблягаме, че това все още не са тежки стратегически игри и тяхната продължителност и сложност остават в зоната на приятното.

Hit Z Road

Hit Z Road спокойно може да спечели всяка награда за дизайн на компонентите – това без конкуренция е една от най-яките и тематично изглеждащи игри за зомбита, при това без тонове пластмаса. Всичко е стилно и премислено. Правилата са добре описани, има баланс между стратегия и късмет и съвсем пълноценен солов вариант. Със сигурност една от игрите, с които сме се забавлявали най-много, включително и докато писахме това ревю.

Yan


Lords of Waterdeep

Lords of Waterdeep е малко по-сложна игра от повечето останали в този списък, затова е подходящо първо впускане в хобито за хора, обичащи по-голяма сложност и комбинативност. Може да бъде и второ предложение, с която да покажете разнообразие.

В тази игра водите една от организациите в пропития от интриги едноименен град Уотърдийп, ситуиран в света на Dungeons & Dragons. Борите се да направите най-много точки, които се печелят основно чрез изпълняване на задачи. За всяка от тях пък е необходимо да съберете подходяща дружина приключенци, които са от четири типа – воини, крадци, магове и свещеници. На своя ход поставяте един от агентите си по незаетите локации в града, с което вербувате за каузата си кандидати за слава, поемате задачи, теглите и играете интриги и т.н.

Правилата не са сложни и след първия поставен агент се разбира основната механика. Въпреки това Lords of Waterdeep предлага добро ниво на сложност чрез комбиниране на наградите, които ви дават изпълнените задачи, целенасочено заемане на силно желани локации и интригите, които разчупват нормалния ход на играта. Ако това заглавие ви хареса, силно препоръчвам разширението Scoundrels of Skullport, което вкарва доза разнообразие, без излишно усложняване. Още подробности за играта ще намерите и тук.

Rex


Tides of Time


Tides of Time е от популярните в последните години микро игри, като Love Letter и Lost Legacy. В кутията има само 18 карти, 4 токена, моливче и кочан с листа, на който да си отбелязвате точките. Въпреки това играта предлага изненадващо дълбок геймплей и възможности за стратегическо надхитряне, като всяко решение е важно. Още с разкриването на първите карти получавате някаква идея за предполагаемата стратегия на противника и се изправяте пред дилемата дали да не жертвате карта, само за да го лишите от друга, която ще му даде предимство. Понякога такива жертви се отплащат в дългосрочен план, друг път се оказва, че чуждият ход е бил блъф и стратегията е съвсем различна. Ще останете приятно изненадани колко много възможности за разиграване и маневриране ви предлагат тези 18 карти. Пълното ревю е тук.

Yan


7 Wonders


Когато става въпрос за класически настолни игри, 7 Wonders е сред личните ми фаворити. Това е игра, в която имате възможността да създадете собствен град около някое от седемте чудеса на древния свят. Това се случва в рамките на 3 епохи, през които сградите ви стават все по-развити и извисени в културно и цивилизационно отношение. Основен елемент е и така наречената драфт механика, при която играчите избират една карта и предават останалите на съседа си. А като става дума за съсед – всеки си има по един от двете страни и може да търгува или воюва с тях. Правилата на 7 Wonders не са никак сложни, продължителността на една игра е доста приятна и всяко разиграване е уникално. Допълнителни бонуси са относително големият брой хора, които могат да участват, и отборният вариант, който идва с един от експанжъните. Като цяло – прекрасен избор за първа „по-сериозна“ игра.

Aravala


Glüx


Не мисля, че за някого е тайна, че обожавам абстрактните стратегии. При една доста добра част от любимите ми игри темата е там, колкото да я има и не оказва абсолютно никакво влияние върху геймплея. Glüx е точно такава игра – целта е чрез поставяне на чипове да „осветите“ стаите по картата. Хитрият елемент е, че чиповете са двустранни (на принципа на противоположните страни на шестстенния зар 1/6, 2/5, 3/4) и стойността им показва на колко квадрата трябва да поставите следващия такъв. Т.е. ако на дъската имате чип шестица и чип тройка, следващият чип може да поставите или на шест квадрата от шестицата или на три от тройката. Естествено номерът е чиповете да попадат в стаите, защото в края на играта се сумира стойността им, и който има най-много точки, печели съответната стая. Освен върху празни полета, може да поставяте и върху такива, съдържащи точно един чип (ваш или противников), което добавя допълнителен стратегически и конфронтационен елемент. Играта приключва, когато играчите свършат чиповете или няма легални ходове.

Ако харесвате игри със стратегическо надлъгване и елегантни и лесни за обяснение правила – Glüx е страхотен избор. Игралното поле е двустранно – за 2-ма играчи и за 3-4 играчи, като в зависимост от броя на участниците и стартовите позиции са различни. Glüx предлага огромна преиграваемост и е страхотна независимо от броя на играчите. Голям тюлен на одобрението от мен.

Yan


Century: Spice Road


Една от първите игри, нарочени за „убиец на Splendor„. Аз не съм напълно съгласен – и двете имат място под слънцето, но Century: Spice Road за мен е по-геймърската и дълбоката от двете. Темата е колкото да я има – вие сте търговци на подправки и се стремите да изпълните определен брой поръчки. Правите го, като си изградите работещ двигател (engine building) от карти. Компонентите и артът са на феноменално ниво (метални монети, пластмасови купички, големи таро карти…), геймплеят е почти съвършено балансиран. Определено една от най-силните игри на 2017 г. Можете да прочетете още подробности в ревюто ни.

Yan

[/bilingual-text]