Аз, предател? Няма такова нещо!

Когато се съберете повече хора за игра, заглавията, които залагат на тайни самоличности, стават логичния избор. Идеалният момент да прозрете отвъд дружеските (и съпружеските) си отношения с околните и да осъзнаете що за продажници храните на масата си. Игрите от този тип се отличават с лесни правила, непростими грешки, яростно надлъгване и свиреп лов на вещици. Обичаме ги!

Werewolf/Mafia

Werewolf и Mafia са по-скоро семейство игри от „социалния“ жанр, които са претърпели десетки интерпретации през годините. Особено са подходящи за хора, които обичат повече да общуват, отколкото да следват някакви по-сложни правила, както и за големи компании, тъй като теоретично нямат ограничение в броя играчи.

Основната идея е простичка – играчите получават случайна карта с тайна „самоличност“ и най-общо казано се разделят на два отбора, добри (селяни или обикновени граждани) и лоши (върколаци или мафиоти). Добрите са повече, но в общия случай нямат информация за самоличността на никой друг в играта, а лошковците са по-малко, но знаят кои от съседите по маса са в техния екип. Следва игра на котка и мишка, или по-скоро на цикъл ден/нощ, в който едната група се опитва да разкрие гнилите ябълки, а пък въпросните ябълки всячески се стремят да елиминират опозицията.

Общо взето идеята е да се лъжете и надхитрявате, разговорите и обсъждането се насърчават и в зависимост от това какви хора сте се събрали, могат да прераснат в горещи спорове и бесни караници.

Както споменах в началото, елементарната основа е била многократно надграждана и различни компании са добавяли десетки разнообразни роли, допълнителни отбори и други механики и екстри, които да геймифицират преживяването.

Ordo Malleus


The Resistance/The Resistance: Avalon

Фамилията игри The Resistance са взели извънредно популярната ядка на вече споменатите Werewolf/Mafia – а именно разделянето на два отбора с тайни самоличности – и са я надградили по начин, превърнал се в любим за хиляди играчи по света.

Може би най-важните промени са липсата на елиминиране на играчи, присъщо на повечето върколашки и мафиотски заглавия, премахването на модератора и на цикъла ден/нощ, в който хората около масата непрекъснато трябва да отварят и затварят очи.

Измененията се оказват сполучливи и The Resistance моментално се превръща в емблематично заглавие с няколко продължения плюс спин-оф в артуриански дрешки (можете да прочетете пълното ни ревю за Avalon тук). Експанжъните добавят още дълбочина и варианти за надлъгване, така че ако желаете силно попълнение в категория „Социални игри“, The Resistance е сигурен кандидат, доказал се през годините.

Ordo Malleus


Coup

Coup е сред личните ми фаворити, когато става въпрос за малки, бързи и умни игри. Тук отново има скрити самоличности/роли, но тяхното влияние е значително притъпено и основната механика е добрият стар блъф.

Писали сме подробно за това бижу тук, но ако ви мързи да кликате по линкове, играта представлява следното – всеки участник получава две карти с роли и извършва действие на своя ход. Различните роли позволяват различни действия, но тъй като става въпрос за игра на блъфове, вие щастливо можете да твърдите едно, а да държите съвсем друго. Бъдете нащрек, защото винаги някой може да оспори думите ви и именно в това се състои майсторството в Coup – внимателно да преценявате кога да блъфирате и кога не, както и да следите какво правят другите и на свой ред да ги хващате в крачка. Целта е да бъдат елиминирани всички противници, а тя се постига, като „изгорите“ и двете им карти.

Страхотен дизайн, красиво изпълнение, няколко нелоши допълнения – какво повече можем да искаме?

Ordo Malleus


Masquerade


Първото нещо, което се забелязва в тази игра, са невероятно красивите илюстрации на картите. Наистина – прекрасни са. Механиката ѝ от друга страна далеч не е толкова впечатляваща. Всеки има тайна самоличност с уникален начин да трупа пари/точки. На хода си играчът може да направи едно от три неща – да погледне картата си, да я смени с някой друг или да заяви какъв герой е и да използва умението му за печелене на монети. Проследяването на тайните самоличности е на практика невъзможно, така че доста бързо настава хаос, в който никой не е съвсем сигурен цар ли е, или просяк. Оттук нататък победата ви зависи от това колко сте убедителни и имате ли късмет. Подходяща е за парти игра с много хора и никакви стратегически мераци.

Aravala


Saboteur


В тази игра всички са джуджета, които копаят тунели в търсене на злато. Интригата идва от това, че някои от тях са саботьори, които се опитват да провалят усилията на другите и да заграбят златото за себе си. Страхотна, бърза и забавна игра, в която непрекъснато трябва да внимавате в каква посока копаете и на кого се доверявате. Отличава се и с характерните за този стил игри параноя и желание за лов на вещици. Често се случва добрите джуджета да се изпокарат, докато лошите тихо и кротко ги загробват все по-далеч от златото. Бонус е и компактният размер и достъпна цена. Много подходяща за подарък, за начинаещи или просто да я разнасяте с вас за всеки случай.

Aravala