Сътрудничеството е път към успеха! Особено когато ви гонят зомбита и има някой по-бавен…

Обществена тайна е, че най-прекият път към семеен скандал и развалени приятелства (след настолната Игра на тронове) са именно кооперативните игри. Наглед подходящи за начинаещи и по-неуверени хора, поради споделената отговорност, тези особени представители на хобито се радват на голяма популярност. Ето кои заглавия непременно трябва да опитате, според нас.

Fuse

За разлика от доста деца, когато бях малък си мечтаех да стана сапьор. Когато наближи време за казарма и на военната комисия ме попитаха имам ли предпочитания, без да се замислям отговорих – да, сапьор. Както се оказа, почти 5 диоптъра късогледство и лек тик в дясната ръка при преумора са непреодолима пречка за мечтаната кариера (че и за военна служба). Какво да се прави, Българската армия загуби един талант, но пък светът се сдоби с ShadowDance.

18 години по-късно моя милост най-накрая получи възможността да изживее притока на адреналин от неумолимо тиктакащия брояч от удобството на масата в хола. Fuse е пъзел игра със зарове, която продължава точно 10 минути, независимо дали я играете соло, или с още 4-ма приятели. Намирате се на борда на космически кораб, нападнат от врагове, които са заложили огромно количество взривни устройства. Целта ви е да обезвредите бомбите (под формата на карти), като с помощта на цветни зарове изпълните съответните комбинации от цветове/цифри. Не звучи особено сложно нали? А сега прибавете към това неумолимия брояч, факта, че може да взимате точно един зар от наличните в рамките на хода ви, вариращата сложност на бомбите и наказанията, ако остане неразпределен зар… Високият адреналин и инфарктните моменти са ви гарантирани. За пълно потапяне препоръчвам да ползвате официалното приложение на Renegade Games, където в ролята на брояча е бордовият компютър, който освен звуков фон добавя и камара саркастични коментари. Fuse е ударна доза забавление само в 10 минути. Първият път вероятно ще се провалите, както и втория, че дори и третия, но ви гарантирам, че ще се връщате отново и отново…

Yan


Hanabi

Hanabi е кооперативна игра, в която играчите си помагат да наредят най-красивото шоу с фойерверки. Те са репрезентирани с карти в пет цвята и пет стойности, които трябва да се изиграят в нарастващ ред. Нестандартното е, че държите своите карти с гръб към себе си и лице към останалите, т.е. не виждате какво играете. За да не грешите, другите посочват всички карти в ръката ви от една стойност или цвят. Броят на подсказките обаче е ограничен и се налага сериозното им обмисляне и последващо разтълкуване.

Правилата на Hanabi са елементарни, играе се бързо и изисква разсъждения и разбирателство с партньорите. Процесът на усъвършенстване на тактиките в продължение на множество преигравания е едно от най-приятните и задоволителни изживявания, които съм получавал някога от една игра. И още по-забележителното е, че дори след толкова много време, Hanabi продължава да ме поставя в интересни ситуации и да намирам какво да правя по-добре.

Играта е малка на размери и брой компоненти. Продава се в метална кутийка, която е много подходяща да бъде пъхната в раницата и носена навсякъде.

Rex


Between Two Cities

В Between Two Cities строите град. Но оригиналното в нея е, че не създавате един, а два такива. И не сами, а в кооперация с още двама играчи, всеки от които си взаимодейства с вас и още някого. На ход всеки избира по две плочки, след което обсъжда със съседите си коя плочка за кое общо начинание да отиде – това вляво или това вдясно. Получава се така, че се намирате „между два града“, което е буквалният превод на името на играта. Самите плочки са шест типа – офиси, търговски центрове, развлекателни сгради, фабрики, къщи и паркове. Всеки от тях носи точки по различни критерии според броя и свързаността си. След седем хода по двойки сглобявате своите творения. Броят се точките и печели този, който има най-силен по-слаб град, което предполага балансирано строене.

Играта е за между трима и седем души. Бърза и с кратки ходове, които се случват едновременно. Съответно не тежи при игра с повече хора и в действителност колкото повече са те, толкова по-добре. Обикновено лесно се разбирате за обща тактика с двамата си съседи, но понякога има разногласия за разпределението на плочките. Така се оформя геймплей на комбинативност, съчетан с щипка хитрост и манипулативност. Въпреки това играта е лека и приятна и предразполага към няколко преигравания едно след друго. Подробното ни ревю тук.

Rex


Codenames

Не е случайно, че Codenames категорично е окупирала първото място в категория парти игри в най-големия сайт за настолни забавления – boardgamegeek.com. Творението на корифея в хобито Vlaada Chvátil се е превръщало в безапелационен хит в 9 от 10 случая, когато събера новобранци в игрите, когато ни трябва занимание за повече хора или когато просто искаме да съвместим бира и неангажиращо настолно разцъкване.

Идеята е едновременно простичка и гениална – поставяте на масата 25 карти с думи, разделяте се на два отбора и излъчвате двама „подсказвачи“. Те получават шаблон, видим само за тях, върху който е обозначено кои са думите на единия отбор, кои на другия и кои са неутрални. Тогава, с помощта само на една дума и цифра, трябва да подскажете на своя отбор кои са думите им – например, ако по щастливо стечение на обстоятелството трябва да обясните Лъв, Заек и Жираф, естествено бихте подшушнали „Животно, Три“, но когато са ви останали Пъпеш, Винкел и Австралия, ще трябва да развихрите въображението си.

Изключително подходяща за въвеждаща игра, зверски пристрастяваща, с вариант на български Кодови имена (който препоръчвам, ако не всички са „на ти“ с английския), вариант за двама (Codenames Duet), вариант с картинки вместо думи (Codenames: Pictures) и други. Веднъж изпробвана, често ще влиза в употреба, обещавам. Още за нея.

Ordo Malleus


Pandemic

Вероятно най-известната кооперативна настолна игра в света. В нея играчите влизат в ролята на учени, лекари и други специалисти, чиято цел е да отърват човечеството от 4 болести, които бодро се пръскат по света с всеки изминал ход и изяждат населението. С обединени сили, трябва да се преборите да откриете лекарство преди чумите да затрият целия тъп вид. Играта се отличава освен с интересна тематика и с доста интуитивни правила. Много е подходяща за начинаещи, защото дори един играч, наясно с правилата, е достатъчен да помага на всички. Макар продължителността ѝ да е малко по-голяма от тази на повечето изброени дотук игри, времето не се усеща, тъй като всеки е ангажиран непрекъснато със случващото се и дискутира с останалите вместо да скучае. Освен това трудността на играта може да се променя и това ѝ дава още повече преиграваемост и гъвкавост. Пандемия е достъпна и на български език и е една от най-популярните турнирни игри.

Aravala