Сериалите на Джос Уидън

whedonverse-1На пръв поглед може да прозвучи абсурдна една такава отделна категория, посветена на един-
единствен творец, на фона на останалите тематични такива. Запознатите с творчеството на Уидън обаче знаят, че неговите произведения се открояват силно от другите сериали и поставянето им на собствена страница никак не е лишено от смисъл. Не само защото две от творбите по-долу споделят общ свят и един куп герои, но и защото Уидън винаги успява да вплете по брилянтен начин любимите си теми и писателски методи: групата от герои, всеки от които еднакво важен и зависим от останалите, групата, която сама по себе си се превръща в герой; типичния snarky диалог; пламенния феминизъм; бездънния хуманизъм. Феновете неслучайно са измислили термина Whedonverse – неговата вселена не обединява просто светове, а отношения към живота и изкуството, затова е и по-голяма от всеки един отделен художествен свят. Сюжетно Бъфи и Ейнджъл можеха спокойно да влязат при супергеройските сериали, а Файърфлай  към космическите фантастики. Но просто нямаше да е правилно.


Бъфи, убийцата на вампири

Roland

Ако знаете дори малко за мен, със сигурност знаете какво да очаквате от този материал. Бъфи си остава най-силният сериал, който съм гледал, с емоционална и психологическа buffy-1дълбочина, явно (и за съжаление) напълно недостижима за хора, които не са Джос Уидън, а ако трябва да сме честни – и за него самия оттогава насам. Но не виждам смисъл да се пенявя и изброявам качества, за тази цел имаме обширен материал. Вместо това мисля просто да споделя личните си усещания за сериалa. Бъфи беше второто произведение на Уидън, с което се запознах, скоро след Firefly. Като повечето хора, израснали извън доста тясната американска гийк-хипстър ниша, която оргазмира по убийцата на вампири, и аз имах силно негативно, ако и напълно неинформирано впечатление за сериала. Същото е споделено от много хора, и често прелива директно във възприятията им, когато му дадат шанс. Аз обаче бях толкова еректирал по Firefly, че в главата ми просто нямаше място за съмнение, че трябва да съм пропуснал нещо, че в Бъфи не може да няма нещо повече от нискобюджетно шплякане на гумени чудовища.

И независимо какво смятат други хора, за мен сериалът се оказа пътешествие, от което научих повече, отколкото от множество истински преживявания, които съм имал. buffy-2Въпреки че действието му се развива на фона на фантастични събития, в нереалистичен свят, героите са автентични, и всичко, което се случва с тях, води до израстване и себепознание, които зрителят може да съпреживее. Не само това, Бъфи се превърна в своеобразен дом. Комфортна среда, която – при все ужасите, които се случват в нея – винаги ми носи уют и топлота, в която мога да се потопя с усещането, че съм добре дошъл, че това са познати, истински хора, които преживяват истински събития, с истински емоции, каквито и аз съм изпитвал неведнъж.

Трудно е – почти невъзможно всъщност – да пишеш за нещо, което е толкова твое, колкото е този сериал за мен. Рано или късно думите не са достатъчни, а чувствата не могат да се предадат по WiFi. Единственото, което мога да ви пожелая, е да имате нещо в живота си – книга, филм, сериал, каквото и да е, – което да ви носи толкова интензивни положителни емоции, колкото Бъфи носи на мен.


Ейнджъл

Roland

В края на трети сезон на Бъфи, Ейнджъл напусна Сънидейл и се настани в Лос Анджелис, за да отвори детективска агенция. Вампирът с душа, която не му позволява да angel-1забрави зверствата, създали му репутацията на едно от най-ужасяващите чудовища за всички времена. Потенциалът за долнопробие е значителен, но Джос Уидън съумя да изгради около героя на Дейвид Бореанас история, която едновременно е безспорно част от вселената на Бъфи, но има своя собствена идентичност, видимо различна от оригиналния сериал.

Докато Бъфи е подчинен основно на символизъм и епика, ноар атмосферата на Ейнджъл е идеална за историята на „пътешествието на героя“, в която Ейнджъл трябва да намери мястото си в света, с ясното съзнание, че независимо колко хора спаси, никога не може да изкупи греховете на бездушния Анджелус. Нещо повече, докато измисленият Сънидейл е перфектна база за епични конфликти, реалният Лос Анджелис е град на нюанси, интриги и напълно размити граници между добро и зло. Вместо сезонни angel-2злодеи, сюжетът прелива от сезон в сезон и най-големият противник на Ейнджъл е адвокатска агенция. Да, естествено, това е Бъфивърс и съответно „Уолфрам & Харт“ е мултидименсионална организация, която представлява демонични интереси. Но лицето ѝ – противниците, с които вампирът с душа трябва да се бори – са обикновени хора.


Ейнджъл
развива концепцията, че злото не се нуждае от свръхестествени сили, за да нанесе огромни поражения на света, и превръща вечната борба в нещо доста по-зловещо от конфликтите в Бъфи, което разбира се прави сериала по-труден за харесване. Не защото е слаб, а защото нюансираността му не позволява черно-бялата обич, която човек е в състояние да изпитва към убийцата на вампири. В добавка, макар и петте сезона на сериала да завършват историята, ясно си личи, че Уидън е планирал история за седем и е трябвало да се вмести в пет на тагъдък, когато са му спрели кранчето. Последният сезон внезапно въвежда една сюрия нови сюжетни елементи и това го прави доста неравномерен. При все този недостатък, Ейнджъл е изключително произведение, задължително за гледане (отделно от Бъфи, не правете тъпата грешка да ги гледате смесено, в това няма НИКАКЪВ смисъл) и заслужаващо много повече внимание, отколкото традиционно му се отделя.


Файърфлай

Trip

И до ден-днешен Файърфлай е апотеоз и основен модел в ансамбловия жанр в телевизията. Встрани от някои невероятни творения на кабелните канали, чието качество (и бюджет) еволюира страховито през последните 15 години, 95% от сериалите и до ден-днешен не могат да достигнат нивото на този трагично кратък, но неподправен изблик на Уидъновия гений, а вероятно също толкова висок процент от сценаристите им са пряко или непряко вдъхновени от него.

firefly-1Постижението му е още по-невероятно в светлината на факта, че го постига при все всички ограничения, които network каналите налагат, без творческите луксове на един HBO, за едва 14 (излъчени разбъркано!) епизода – и постига го през 2002-ра (!!!), когато понятието истински качествена телевизия звучи по-фантастично от сетинга на сериала.

Разбира се, може да се каже, че всички сериали изобщо са „ансамблови“, но Файърфлай олицетворява това във всичко – от темите, през концепциите на главните герои, та до конкретните ситуации, в които са поставени. Уидън не се свени да обърне с хастара навън всички традиционни „flavor of the week“ концепции – спаси еди-кой си невинен статист, измъкни се от лапите на ей-онези лошковци, изпълни някоя си мисия, надхитри ей-този епизодичен полувраг-полуприятел, – завъртайки ги единствено и само около това как подобни ситуации развиват отношенията между главните герои и характерите им. (Включително и случаи, в които деветимата главни герои просто се дънят или не успяват да променят нищо край себе си, освен динамиката помежду си, което е и важното, разбира се.)

Светът на Файърфлай не е декор, през който Мал (Нейтън Филиън), Зоуи (Джина Торес), Уош (Алън Тъдик), Инара (Морена Бакарин), Джейн (Адам Болдуин), Кейли (Джуъл Стейт), Шепърд (Рон Глас), Саймън (Шон Меър) и Ривър (Съмър Глау) се шматкат с размахани пушки и уан-лайнъри – той съществува само и единствено за и около тях, а това го прави многократно по-жив, ангажиран и атмосферичен, отколкото някаква инертна купчина от конспирации, могъщи сенчести фигури и безпредметни тухли „митология“.

firefly-2

Сеизмичният отзвук на сериала в поп-културата е поне толкова важен, колкото и уникалните му достойнства. Неколцина от актьорите в главните роли – най-вече Нейтън Филиън, Джина Торес, Алан Тъдик, Адам Болдуин и Съмър Глау – впоследствие дефинираха кариерите си според калъпа на героите си от Файърфлай. Отделно, количествата бледи имитации на сериала (понякога дори до базовата концепция „шепа чепати герои на тясно пространство“), както и неизбежно заложените в почти всеки ТВ сценарий и на доста места явно самоцелни остроумия и закачки, са все неща, започнали пътя си от възклицания тип „Гле’й колко яко му се е получило на Уидън, слагаме го и в нашия сериал“.

Най-накратко, Файърфлай, в същинския, не-лековат смисъл на думата и по всички параграфи – в исторически и жанров план, като изпълнение и като демонстрация как се преодоляват рамки и ограничения от всякакъв характер – е класика.