В този материал ще имате съмнителното удоволствие да се насладите на поредния ентусиазиран опит от екипа на ShadowDance да популяризира неиздаваните у наше село забавни поредици на Илона Андрюс. Хвърлям въдицата със стегнато, като бронята на фентъзи мацка, представяне на Автора, за да не ви стряскам излишно с обем, а скоро вадя и тигана, с  обещание за още по-ентусиазирано продължение по поредици.

Коя е Илона Андрюс, че да си заслужава?

Илона Андрюс е автор на няколко поредици, от които две са бестселъри на Ню Йорк ТаймсMagic… (или Поредица за Кейт Даниелс) и The Edge. Докато сагата за Кейт попада на рафта на Ян за ърбън фентъзи, книгите The Edge – по които ще ви зарибявам със следващото си ревю, – са повече „селско“ или както И.А. се шегува “rustic fantasy” as opposed to urban fantasy“, с романтичен уклон на Олд спайс. Поредиците са пълни с тлъста доза динамично действие (сиреч Екшън), разнообразна магия, митология от цял свят, благи лафчета, диалози и естествено – Романтика и заслужените Горещи сцени! Идеалното четиво, докато се изтягате на шезлонга, като за всеки случай нека студеният душ да ви е наблизо. Препоръчвам повечето от книжките да се подвържат с вестник (или цветна хартия, за да ви отиват на банския и маникюра) – не толкова с цел да се запазят кориците, а по-скоро за да избегнете състрадателните погледи на интелектуалците.

Държа да подчертая – Илона Андрюс не е авторка на бозаво романтично ърбън фентъзи. Не се подлъгвайте по кориците стил Фабио, на които Позиращите™ са спечелили конкурса за вакъл поглед на зле клонирана овца. Илона Андрюс всъщност е псевдоним на Семейство писатели на бозаво романтично и относително „ърбън“ фентъзи. Според инфото на сайта им, Илона е с руски корени, емигрирала като тинейджърка в Щатите и завършила там биохимия, а Гордън Андрюс е бивш сержант от армията на САЩ. Противно на слуховете, Гордън никога не е бил агент с разрешително да убива, а Илона не е прелъстилата го мистериозна руска шпионка. Запознават се в колежа на Западна Каролина в часовете по Основи на писането (English Composition 101), където Илона получава по-високата оценка (Гордън още страда от този факт) и… вот тут понеслось…

IlonaAndrewsРускиня да си даде зор да научи добре чужд език е цяло чудо и макар Американският в книжките им да не блести с особена сложност и да страда от повторения, стилът е изненадващо приятен и увличащ в маратонно четене. Добро упражнение за фентъзи фенове, начинаещи в английския, и забавление за напреднали без тежки претенции. Препратките към любими книги на Илона също са доста чести – You keep using that word. I do not think it means what you think it means. Разнообразната митология (особено герои от славянската) и тотално различните концепции за преупотребяваните в днешно време вампири, върколаци и т.н. от Илона, както и военното образование на Гордън, помагат в обрисуването на твари и битки, които въпреки динамичното действие с лекота се визуализират и пренасят читателя в света. Умението да описват романтиката в „по-така“ сцени също е… вдъхновяващо, което евентуално би смутило хора, недорасли да оценят фентъзи герои с полови органи или гледната точка на независима силна жена.

Семейство Андрюс живеят в Тексас с двете си дъщери и неизвестен брой кучета и котки, затова и творчеството им е силно повлияно и звучи автентично, що се отнася до описване на местности, диви реднеци и сурова тексаска характеропатия.

Тандемът е най-известен с голямата си поредица от 10+ книги и доста разкази (включени и в чужди сборници като An Apple for the Creature и Hex Appeal) за вселената на Кейт Даниелс, която определено е най-зарибяващото им четиво. Ако сте го пробвали и не ви е харесало, направо зарежете тези статии. Останалите им произведения са писани малко между другото, започнали като разкази и доразвити над ниво фенфик поради интерес от издателите с вариращ успех. Причина за известното отвращение на читателите и отказ да пипнат книгите въпреки доброто съдържание е, че повечето от тях са с причиняващи болка в лявото око корици и озаглавени с невдъхновяващи имена като Magic (insert random verb here: Burns, Bites, Slays, Strikes…). Матрим се е спрял подробно и разгорещено на Кейт Даниелс в предишен материал, oт който тръгна масово зарибяване в екипа на списанието. Та той е виновен и ако имате проблем с И. А., хранете него.

Като новоизпечен фен на авторите, събрах из нета и от познати почти всичко тяхно и след трескавото им изгълтване реших, че трябва да доразпространя заразата сред феновете на списанието с друга заслужаваща внимание поредица на дуото: The Edge. В серията предстоящи ревюта очаквайте представяне и на безплатния проект Innkeeper Chronicles, качван глава по глава на добре поддържания им сайт (две завършени книги, трета се пише в момента), в който участват и герои от The Edge. Ако имам муза, ще драсна накратко и за другите им неща: разкази, спин-оф книги като Мagic Stars – Derek’s Novella #1, както и поредиците Kinsmen и новата Hidden Legacy, които засега са в дъното на класацията ми.

Допълнително

ilona_1Пълна информация за авторите и произведенията им, както и други безплатни екстри, можете да откриете на официалния сайт: www.ilona-andrews.com

Отделни ревюта на книгите от поредицата за Кейт от Шанара, която от месеци чакам да ми даде Kinsmen (!!!); още веднъж напомням и за  статията на Пророк Матрим.

В случай че английският не ви е силна страна, в сайта на Трубадурите има няколко много добри превода на техни разкази, които ще ви излязат в Google само ако напишете АндрюЗ.

Амин!