6. Кейт Даниелс

Kate Daniels Series – Ilona Andrews



Yan

katedaniels1Защо Кейт Даниелс е една от най-готините героини във фентъзито?

Защо не Анита Блейк, или Мърси Томпсън, или… Реално погледнато именно ърбан фентъзито е поджанрът, който изобилства от женски персонажи. В 12 от 25-те поредици, които съм разгледал тук, главните герои са жени, а в поне още 6-7 има силни женски персонажи. Какво кара Кейт да изпъкне?

Въпрос на лично усещане и вероятно доста фенщина, но фактът, че когато започнахме да правим класацията, първата ми мисъл беше „добре, кои 9 героини да включа в личния си топ 10 освен Кейт Даниелс?“, трябва да ви говори, че вероятно има нещо повече.

  1. Кейт е най-смислено описаният и пълнокръвен женски персонаж в ърбан фентъзи поредица (а в много отношения и не само). За разлика от много героини (и герои), тя е напълно наясно със себе си. Знае коя е и за какво се бори. Ако трябва да убива – убива. Ако се налага да рита задници, рита задници. Скрупули от типа на „Ама, ако използвам сила не ставам ли и аз като тях?“ са й чужди. Светът е опасно място и ако искаш да оцелееш и да защитиш близките си, трябва да си готов да действащ твърдо.
  2. Кейт търпи сериозно развитие (доста нетипично за ърбан фентъзито) и израства много като характер спрямо образа, с който се запознаваме в Magic Bites. При това развитието е логично, а не изсмукано от пръстите, и се базира както на последиците от събитията, в които е въвлечена, така и на осмислянето на миналото й, и поставянето под съмнение на факти, които е приемала за чистата истина.
  3. Кейт е реалист (дори фаталист на моменти) и знае, че нещата няма да се наредят само защото е на страната на добрите. Трябва активно участие и готовност да се поема риск (откъдето идват и доста от проблемите и екшънът в поредицата).
  4. Кейт има силно развита склонност към самоирония. Когато направи нещо глупаво (а това се случва, защото противно на клишето в жанра, тя не е Жената чудо), не се срамува да си го признае. Всъщност част от най-забавните моменти в поредицата са свързани именно с умението й да се самоиронизира и да троли много фино.

Казано накратко, ако си търсите поредица с добре развита главна героиня – тази за Кейт Даниелс е правилният избор.

Matrim

katedaniels2Кой не знае Кейт Даниелс, кой не е чувал за нея… Доста хора, като се замисля, затова съм много доволен, че тя все пак попадна в нашата скромна класацийка. Наскоро писах доста хвалби за нея и за едноименната поредица, затова този път ще гледам да представя нещата по-накратко и от малко по-различен ъгъл.

Кейт Даниелс е човекът, който е готов да се бие до смърт с богове и демони, за да ви спаси – дори и да сте нещастен досадник, когото тя не понася. Човекът, който ще ви изкорми, без да се подвоуми – ако си го заслужавате, разбира се. Човекът, който винаги е готов да изръси духовита реплика в точния момент; е, да, често и в не толкова точния. Заобиколена от любимия си и приятелите си, тя осъзнава колко е крехко нейното щастие и плановете за паническо бягство никога не изчезват от главата й. Но напук на всичко тя няма да ги изостави – колкото и вътрешни гласчета и доброжелатели да я убеждават, че това би било за тяхно собствено добро. Главният злодей в поредицата е гениален манипулатор. Кейт, от друга страна, също вдъхновява хората и в цялата ѝ жертвоготовност има известен елемент на преследване на собствените ѝ дългосрочни интереси. Вероятно Кейт го прави несъзнателно, но разликите и приликите между нея и Роланд (въпросният злодей) са една от най-интересните черти на поредицата.