Aniventure comic con 2017 беше мащабно, цветно и много усмихнато събитие, което за два дни превърна строгия  Интер Експо Център в място посветено на всичко, което вълнува нас – феновете на игри и косплей, комикси, манга, ЛАРП и и още толкова много интересни хобита, които привличат все повече почитатели.

Залата, която скоро ще прелива от ентусиазъм

Купонът започва още на път за събитието, в метрото, където се появяват стотици хора, облечени в причудливи за страничния наблюдател дрехи. Един поглед в случайно избрано вагонче веднага би се спряло на група тийнейджърки с цветни коси, които превъзбудено се кикотят и обсъждат кои са любимите им аниме герои, чиито плакати мечтаят да си вземат. Встрани сериозни състезатели нищят стратегиите си за турнирите по Magic: The Gathering, а зад тях изнервен татко строява цяла група бъбриви деца, които едно през друго говорят какви чудеса ги чакат.

Интересът към събитието ме изненада приятно

Гледката пред самия експо център е меко казано впечатляваща. Наблюдавайки прииждащите тълпи, за пръв път човек си дава сметка колко са се разраснали обществата от хора, които се интересуват от хобита, смятани доскоро за запазена територия на съвсем ограничени групи „нърдове”.  Пред входа се извиват големи опашки от  нетърпеливи да влязат посетители. Няма напрежение обаче – настроението е приповдигнато, а парадът на хитроумни и истински впечатляващи костюми наоколо предлага добро развлечение, докато чакаш реда си.

Тази година цялата територия, на която се провежда фестивала, бе разделена на няколко основни зони. Ще ги разгледам, доколкото е възможно, но преди да започна, искам да отбележа, че събитието наистина беше от голям за страната ни мащаб, с брой посетители, който надхвърляше очакванията. Едва ли мога да твърдя, че успях да видя подробно всичко, но поне основните щандове и зони получиха вниманието ми.  Започваме с дейностите на закрито.

Зона за настолни игри

Част от Warhammer 40k армиите

Доста голяма част беше посветена на настолните игри и сродните им занимания. Най-мащабното нещо, случващо се тук, беше турнирът по Magic, в който над 40 от най-добрите играчи в България водиха борба за място в националния отбор.

Имаше голям избор игри за тестване и интерес към тях не липсваше

Тук се усещаше сериозният, дисциплиниран дух на важно състезание със строги правила и играчите показваха наистина най-доброто от себе си, потънали в стратегическо обмисляне на ходове. А повярвайте ми, при шумотевицата наоколо, това никак не беше лесно.

Yu-Gi-Oh! турнирът също се вихреше на съседните маси, а участниците в него впечатляваха с визия и хъс. Тестване на прототипи за настолни игри и свободната игра на класически заглавия също бяха ситуирани в тази зона. Пъзелмания състезателите пък подреждаха неуморно картинки недалеч от тях. Атракция представляваше и тактическата Warhammer 40k, разположена в центъра, за радост на хората, които винаги са искали да добият представа от тази необятна вселена. Радва ме, че интерес не липсваше.

Гейминг зона

Състезателният дух витае тук

Може би най-голяма по площ, зоната за компютърни игри беше доста просторна и предлагаше както последни модели компютърни конфигурации, така и ретро конзоли, на които човек можеше да си припомни с носталгия зората на това забавление. Турнира по CS беше основно зрелище и пред големия екран в края на залата се стичаха ентусиазирани зрители.

Впечатление ми направиха двете игри, разработвани изцяло в България от страхотни екипи, които с готовност и хъс разказваха на всеки заинтересован за прогреса на работата си. Трябва да кажа, че определено останах приятно изненадана. Phoenix Point се разработва от Snapshot games и представлява стратегия от типа на XCOM. Изчистен и стегнат геймплей и страхотна графика тук, адмирации за екипа.

Младото поколение – същото като предишното 😀

Колкото до втората – за Grimm Forest сме ви споменавали и преди. Сега имах възможността да я видя отблизо и да тествам на практика. Също останах с добри впечатления и мога само да се надявам скоро да ви разкажем повече за тези два проекта.

VR на цели две места предлагаха на ентусиастите да се потопят в това забавление. Място намираха още редица щандове с компютърни конфигурации, сякаш излезли от мечтите на родния геймър, ескейп стаи и няколко томболи.

Японска зона

За всеки по нещо имаше на този Анивенчър и зоната, посветена на японската култура, се оказа интересно място за всички. Тук се обличаха кимона и имаше редица демонстрации на бойни изкуства, чаени церемонии и куп други дейности, свързани с тази изумителна страна. Определено тази част от залата  успя да създаде малко кътче от Япония, което беше дар и удоволствие за посетителите.

Щандове и работилници

Ясно е за всички, че няма как да се мине без пъстрия панаир на щандовете за мърчандайз. Красиви бижута, тениски, комикси, покемони, чаши, плакати, книги, значки и какво ли още не. Истинско море от всевъзможни нещица, свързани с хобитата, които са на почит тук. Доста често хората/съществата зад щандовете бяха не по-малко атрактивни от косплей гостите на фестивала.

Yehuda Adi Devir е графичен дизайнер, пресъздаващ живота с очарователната си съпруга (най-ляво на снимката) в разкошни комикси.

Огромна радост за мен беше присъствието на хората зад The Awkward Yeti, Foul Language Comics и Yehuda Devir art. Страхотни, усмихнати хора с чудесно чувство за хумор, които неуморно подписваха плакати и книги и си приказваха с феновете си. Според мен чак им беше трудно за вярване, че имат толкова фенове у нас. Щандът на The Awkward Yeti буквално беше изкупен.

Работилница за пиксел арт беше още един хит. За незапознатите – това е простичък шаблон, на който се редят цветни мъниста, образуващи картинка. Когато картинката е готова, се изглажда с ютия, която слепва мънистата и става монолитно изображение, което се превръща в каквото ви душа иска – обеци, ключодържатели или поставки за чаши.

Pixel art в процес на създаване

Мордор дебне

Косплей зона

Основна част от анивенчъра беше косплеят. Освен винаги препълнената зала, в която се провеждаха ревютата и конкурсите, косплей зоната беше на практика навсякъде, защото участниците щъкаха из целия експоцентър и се снимаха със желаещите. Далеч не съм експерт в тази област, но за страничен наблюдател като мен беше удоволствие да видя толкова оригинални идеи и добри костюми. Успяха да ме усмихнат много пъти. Тук снимките говорят повече от всякакви описания.

 

Човек дава автографи

Meet and greet зона

Том Влашиха и Кийша Касъл-Хюз от сериала Game of Thrones, както и Майкъл Маларки от Дневниците на вампира, бяха специалните гости на това събитие. Закупилите билет за специален достъп имаха възможността да видят на живо актьорите, да чуят лекциите им и да получат снимка и автограф. Съдейки по ентусиазираните тълпи, излизащи от залата, явно си е заслужавало.

Други зони

На малката сцена в една от залите непрекъснато течаха лекционни панели на разнообразни теми, k-pop караоке и конкурси и поредица награждавания на победителите в десетките занимания.

Цели четири щанда предлагаха снимка за спомен, съответно на железния трон, на плаката от The Walking Dead, сред декори от киноцентър Бояна или позирайки със светлинен меч.

Огромно разнообразие от занимания, а изброените дотук бяха само в закритата част на анивенчър. Около обяд на първия ден жаждата за приключения ме изведе в зоните отвъд залата, където се разкри още една значителна част от фестивала.

Графити зона

Изобщо нямах идея, че графитите ще превземат толкова сериозна част от пространството извън залата, но останах изненадана от десетките оригинални творения на графити майсторите, които се рисуваха пред очите ми. Силна музика, която караше хората да тананикат и танцуват, допринасяше за атмосферата, а малко след нашарените стени се разнасяше жужене на дронове, които бяха част от състезание по управление на малките машинки.

Победителите в турнира, заедно с тримата съдии

ЛАРП зона

Съвсем в края на изложбеното пространство, само за истински търпеливите да ги открият, се помещаваха едни страхотни хора, които не отстъпваха по атрактивност на никой от изброените до момента участници.

 

Лагерът на ларпаджиите беше страшно атрактивен със своите шатри, каруци с припаси, тронове, оръжия и доспехи. Състезания и турнири имаше и двата дни и определено наоколо се носеше усещането, че си попаднал в късче приказно време на рицари и трубадури.

Aniventure Comic Con 2017 и тази година демонстрира способността си да привлече огромно количество хора от всякаква възраст и пол. Изброеното дотук съвсем не може да покрие целия мащаб на събитието и със сигурност има неща, които са убягнали от погледа ми.  Важното в случая е, че подобни събития трябва да са все повече, защото интересът към тях уверено расте. Въпросният завишен интерес стана причина в определени часове да бъде наистина претъпкано с хора между щандовете и придвижването от едно място до друго да е същински ад. Огромните опашки за храна и напитки също бяха до изестна степен досадни. Определено имаше моменти, в които ми се струваше, че в желанието си да направят още и още събития в рамката на фестивала, някои работилници бяха доста ограничени и сбити като време, а от реализицията им имаше още какво да се желае.

Въпреки това държа да отбележа, че на фона на постигнатото, това са малки проблеми. Aniventure Comic Con остава страхотно събитие, които си струва да се посети и изживее. Този път с радост отбелязвам големия брой родители, които се включваха с насърчаващ ентусиазъм във всички забавления.

За догодина съветът ми към вас е – дори да нямате и най-бегла идея какво се случва на даден щанд – идете, не се притеснявайте да попитате. Всички хора там са усмихнати и с готовност разказват за това, което правят, защото го вършат от сърце. В крайна сметка това е идеята на цялото занимание – покрай някоя ваша мания, да видите и научите за много други. За мен този подход се оказа изключително ползотворен и обогатяващ. Така че питайте и се отнасяйте с внимание и уважение към труда на хората. Кой знае, може така да откриете следващото си любимо занимание.

Снимките, използвани в този материал, ни бяха любезно предоставени от организаторите. Снимките от ЛАРП зоната са дело на Бетина Чолакова, на която също благодарим за чудесните кадри.