Тъй. Въвеждам тази тема с оглед на новия сезон. Идеята е да споделя, а после и вие, съответно, онова, що не е както трябва и дразни чувството ми/ви за справедливост. Ето ви и Моя Списък™:
1. Драстичното намаляване на магичното и мистичното в сериала спрямо литературния първоизточник.
ОК, Там Има Дракони и така нататък. Проблемът е, че сюжетът в книгите и без това не е пропит с магия и мистичност, за да се пести от тях. В случая особено ме дразни липсата на жената-джудже, заради чиито пророчества се случва всичко ставащо - кой за кого да се ожени и пр. И която продължава да прорицава. Липсва и Шута. Мелисандра и Шайрийн донякъде опитват да компенсират това, но всъщност абсолютно нищо не компенсират.
Изживяванията на Денерис в Карт и Дома на немрящите. Не знам какво донесе тази сцена като информация на хората, които не са чели книгите. Всъщност, освен покрития със сняг (или може би пепел) Железен трон, някой помни ли нещо от нея? В тази връзка някак здраво се откроява и липсата на Регар и неговите прорицания за предвещания принц и пр. Да не говорим пък за липсата на Регар и Лиана - това се споменава бегло между другото, колкото човек да не му обърне внимание. Хората, които гледат само сериала, помнят ли въобще кои са Регар и Лиана?
Липсата на Зомби Кейтлин. Липсата на Студени ръце. Липсата на вълчищата... Липсата на... Още много личности и събития, които не изискват особен ресурс, а без които се получава малко все едно гледаме филмирана версия на исторически събития. Получава се все едно си живеем в нашия свят, само дето някъде в Африка в момента някаква е измътила дракони, а в Гренландия пълчища Други замислят щурм срещу Континента. Включвам тук и липсата на лилавите очи на Таргариените. Нямаха пари за лещи? ОК, може да е дребнаво, но на кого и защо пречеше това, та беше махнато? А е твърде отличителен таргариенски белег, за да махне човек с лека ръка на него.
2. Изнасилването като част от суровата вестероска култура.
Книгите са дори по-кървави, за да се използва оправданието, че това е направено, за да стане всичко по-драстично. Продължавам да твърдя, че бруталното изнасилване на Денерис в брачната нощ продължава да е лишено от смисъл и е дори по-лишено с оглед на по-нататъшното ѝ обсесивно влюбване в Дрого. Един вид "бий ме, обичам те". Оня разпра девствено и чисто като капка сълза девойче, което вследствие се влюби до полуда в него. Защо? Кое наложи това? Бениоф и Уайз са презобали с Criminal Minds вероятно? Понеже друго нормално обяснение липсва.
Изнасилването на Церсей от Джайм пред тялото на току-що кабардясалия им син. ТОВА ПЪК ЗАЩО БЕШЕ НУЖНО?!

3. Разни сюжетни неволи
Шае, поредната грешница, обърната в светица. При това доста нескопосано. Тоест, доколкото съм говорила с хора, дето не са чели книгите, в крайна сметка предателството ѝ беше твърде неоправдано и пресилено. Разгневена и отхвърлена жена, добре. Може. Става. Но напълно лишена от всякаква логическа мисъл? Неспособна да приеме, че любимият ОЧЕВИДНО иска да я спаси? Шае в последните си мигове се държи като лоботомирана. А Тирион я убива, защото... Всъщност той знае, че тя го обича и напълно може да си обясни поведението ѝ, предвид, че поне той уж не е с лоботомия.
И уби баща си, защото...? Да, Тивин го дразнеше и пренебрегваше, евентуално щеше да го пречука. А може би не. Може би вместо Тирион и Джайм Изнасилвача да си правят препратки към Играта на Ендър, разговаряйки за мачкащия буболечки братчед Орсън, да бяха споделили това-онова за Тиша. Toест, кому беше нужно това нескопосано осакатяване на образ и на развръзка? "Тате, тоя път много ме изнерви, земи тая стрела и чао".
4. Други
Дължат се евентуално на липса на бюджет, а може би на други фактори.
Турнирът на Ръката.
Събират се десетина лешпери от близкото до столицата селце на къра, където двама-трима рицари се гонят с копия.
До този момент зрителят си е създал впечатление за древноримска разгулност и очаква нищо по-малко от зрелищен гладиаторски бой насред някакъв колизеум - нещо, което може да се види в далеч по-непретенциозни и нискобюджетни халтури. И внезапно получава нещо като пародия на рицарски турнир на къра. Което просто крещящо контрастира с прекрасни и прекрасно заснети моменти на Вала, в столицата и пр.
Това как да е.
Но постоянния рекаст? До нас има три контейнера за боклук, които всяка сутрин се оказват на различно място и в различна конфигурация. Майтапим се, че можем да залагаме къде ще ги оставят боклукчиите следващия път. Нещо подобно се случва и с Планината. Имахме една. ОК, имало уважителни причини, трябваше да го сменим. После втора. После трета... Сега, ако стане зомби, вероятно ще е четвърта.
Даарио. Първи, втори... Сега остана да се яви като жена, за да бъде по-убедителна трансформацията. Може би съм педантична, но ми се струва, че един сериал с претенции не би трябвало да си позволява подобни нелепости.
KILL THE MASTERS - надписа в Мийрийн. Това вече беше Евтино, та и отгоре.
---------------
За това се сещам на прима виста.