Генно модифицирани организми
Един от приятелите ми в сурат тефтера ме покани на някакъв протест срещу генномодифицираните организми. И аз понеже имах малко свободно време се зачетох кво пишат. Боже, колко мъка има на тоя свят, боже... То бива елементарно непознаване на биохимията и генетиката, ама чак пък толкова. И такава голяма уста отворили...
"Ако човек яде джънк-фууд и дебелее това се записва в гените му"
И други яки бисери има. Абе въобще селяните с факлите и вилите.
"Ако човек яде джънк-фууд и дебелее това се записва в гените му"
И други яки бисери има. Абе въобще селяните с факлите и вилите.

Не думай...
Я се изкажи по следните три въпроса, аФторитетно:
Лесен: Каква е разликата между химическото и биологичното (с ГМО) замърсяване по отношение на обратимостта им?
Среден: Кои лекарства – изкуствено синтезирани фармацевтични продукти – не са били изкарани от употреба в рамките на 30 години след въвеждането им?
Труден: Кои изследвания доказват, че приемът на ГМ храни не вреди на човешкия организъм в рамките на поне четири последователни поколения?
Я се изкажи по следните три въпроса, аФторитетно:
Лесен: Каква е разликата между химическото и биологичното (с ГМО) замърсяване по отношение на обратимостта им?
Среден: Кои лекарства – изкуствено синтезирани фармацевтични продукти – не са били изкарани от употреба в рамките на 30 години след въвеждането им?
Труден: Кои изследвания доказват, че приемът на ГМ храни не вреди на човешкия организъм в рамките на поне четири последователни поколения?
Изобщо не се вълнувам от темата, та се чувствайте свободни да ме игнорирате, ама мен честно казано въпроси като "трудния" винаги са ми били безумни. Контравъпросът впрочем е "а има ли изследвания, показващи, че БИ МОГЛО ГМ да вреди на човешкия организъм?"
And you can't dance with a devil on your back...
Още повече, че ГМО са въведени сравнително отскоро, та няма как да се знае какъв ще е дългосрочният им ефект. Който не е непременно положителен, де, просто няма как да се установи за 4 поколения на тоя етап.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- Moridin
- Global Moderator
честно казано не са никак безумни. по-често отколкото рядко, нещата са навреждали според мен.
конкретно в случая с ГМО, темата страда от много излишен популизъм и особено много излишни суеверия.
Сами по себе си ГМО не могат с промененето си ДНК да навредят на човека. Но това, което се е получило в резултат на генните модификации може да се окаже със свойства вредни за човека, макар че уж минават през бая проверки. Законът принципно трябва да е именно за проверките.
С ГМО обаче има истински доста по-реален проблем и той е че тези организми са по-издръжливи и разрушават екосистемите и това досега се е случило с различна степен на разрушителност на много места, където те се засаждат.
На средния въпрос: аспиринът е такова лекарство. Но да, има много примери за лекарства, които са се оказвали вредни. Както и примерно никой не знае какви ше са ефектите дълготрайни от лазерните операции на очите, защото ги правят отскоро. Или керамичните зъби - има хора, при които се оказва, че не издържат колкото се е очаквало и т.н.
конкретно в случая с ГМО, темата страда от много излишен популизъм и особено много излишни суеверия.
Сами по себе си ГМО не могат с промененето си ДНК да навредят на човека. Но това, което се е получило в резултат на генните модификации може да се окаже със свойства вредни за човека, макар че уж минават през бая проверки. Законът принципно трябва да е именно за проверките.
С ГМО обаче има истински доста по-реален проблем и той е че тези организми са по-издръжливи и разрушават екосистемите и това досега се е случило с различна степен на разрушителност на много места, където те се засаждат.
На средния въпрос: аспиринът е такова лекарство. Но да, има много примери за лекарства, които са се оказвали вредни. Както и примерно никой не знае какви ше са ефектите дълготрайни от лазерните операции на очите, защото ги правят отскоро. Или керамичните зъби - има хора, при които се оказва, че не издържат колкото се е очаквало и т.н.
This is it. Ground zero.
Калине, или ме игнорирай, или ми отговаряй. Лигавият ти спам не го обичам, така че се придържай към темата, пък било то и без да ме включваш в нея. Както са направили след теб.
Аз съм бтв против ГМО-тата, но не от някакви трий-хъгинг съображения, а просто защото са ми по-безвкусни в общия случай и защото заради тях правят шашмата НОРМАЛНАТА храна да е по-скъпа, УЖ щото била по-трудно добиваема. Бабината им трънкина...
Аз съм бтв против ГМО-тата, но не от някакви трий-хъгинг съображения, а просто защото са ми по-безвкусни в общия случай и защото заради тях правят шашмата НОРМАЛНАТА храна да е по-скъпа, УЖ щото била по-трудно добиваема. Бабината им трънкина...
And you can't dance with a devil on your back...
Ако имам избор - не, бих предпочел да ям естествени храни. Доколкото сега са естествени, де - все повече си бъкат от хормони, нитрати, консерванти, оцветители и всякакви други химически добавки.kalein wrote:А лично ти съгласен ли си да участваш в установяването на дългосрочния им ефект?passer-by wrote:Още повече, че ГМО са въведени сравнително отскоро, та няма как да се знае какъв ще е дългосрочният им ефект.
Ако обаче нямам избор, ще ям каквото има. В доста райони по света положението е такова.
И без това няма да живеем вечно. Правим си избора, доколкото зависи от нас, а за останалото каквото сабя покаже.
The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля