Хайде пак съм аз с малко разбор и анализ на темата:
На първо време не мисля че може да стане каквато и да е дискусия ако не се изяснят някои неща и се говори общо.
Нека да изясним що е изкуство и може ли да го има в игрите

Аз не съм специалист не мога да дам определние за изкуство но има някои неоспорими факти които са аксиоми.
Картините, графиките, изображенията от всякакъв вид могат ли да бъдат изкуство?- Могат.
Може ли да има такива изображения в игрите? - Може.
Музиката и звуците могат ли да бъдат изкуство?- Могат.
Може ли в игрите да има такива музика и звуци?- Може.
Писменото слово може ли да бъде изкуство?- Може.
А Може ли да го има в игрите?- Може.
А театъра с играта на актьорите и декламирането на репликите им, наред с разказването на дадена история може ли да е изкуство?- Може.
А в игрите може ли да има декламация, жестове на анимирани "актьори" и разказване на история? - Може.
Киното с историите които разказва, съчетани с музика и визия може ли да бъде изкуство?- Може.
А в игрите може ли да има такова съчетание- история, литература, музика, диалог, визия, графика и т.н .- Може естествено.
Чисто технически мисля че това доказва че в игрите съвсем спокойно МОЖЕ да има изкуство.
Друг е въпроса има ли го в момента и ако го има какво е качеството му.
Нещо друго- в игрите освен споменатитен неща има и един елемент който липсва по горе- елемента на интерактивност, чрез който играещия може да изменя нещата а не само да ги наблюдава отстрани.
И последно за изясняване- каква е целта на изкуството?
Послание ли дава? Вътрешно израстване? Емоция ли предизвиква? Каква е целта му, има ли въобще цел? Дали Салватор Дали

, е имал предвид някакво израстване на хората гледащи картините му или просто е изразявал емоция?
Честно казано не виждам какво толкова ме обогатява лунната соната на Бетовен (ако ще говорим за музика

), по скоро ми предава някакви усещания каквито е изпитвал автора когато я е писал.
Това е засега , тепърва ще даваме конкретни примери.
П.С. Ако някой е несъгласен с мен по- горните въпроси да се чувства свободен да напише възраженията си