Разни интервюта - помощ от читателите

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Roland
Site Admin

Разни интервюта - помощ от читателите

Post by Roland » Mon Oct 13, 2008 10:05 pm

И тъй, забелязали сте (ако изобщо четете списанието, което често ме съмнява :evil: ), че през последните няколко месеца във всеки брой имахме интервю от известен автор. Дали ще успеем да поддържаме този темп и за в бъдеще е неясно, но така или иначе правим героични опити.

Пускам тази тема, за да предлагате свои въпроси. Те могат да са:

- Общи (за всякакви автори).
- SF ориентирани (за фантасти).
- F ориентирани (за фентъзи автори).
- По-специфични според поджанра.
- Към конкретен автор (въпреки че на този етап предпочитаме да си пазим в тайна предстоящите интервюта, нищо не пречи малко wistful thinking ;)).

Та така, помощта ви ще бъде greatly appreciated, наистина :)

Молбата ми е само да поствате въпросите си в [ quote ] таг и с [ bold ]-нато от кой от петте типа въпрос задавате.

Пример:
Общ:

По колко пъти дневно мастурбирате и мислите ли, че това има ефект върху фантастичните идеи в книгите ви?
или
Към Тренчо Смирненски:

Вярно ли е, че убийството на баба ви и двете й близначки ви е инспирирало за написването на Сърцето ми е пухкаво пони?
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 15, 2008 11:00 am

Ивайло Иванов wrote:
Общи:

Харесвате ли това, което пишете? Какво е въобще отношението ви към творбите, които създавате?

Какво ви дава основание да фантазирате? смятате ли, че фантастичното трябва да преследва определени цели? Как се отнасяте към констатацията "Фантазиране нахалос"?

Чувствате ли се отговорен за това, което пишете?

Обичате ли (стремите ли се) към разнообразието във фантастичните визии, които конструирате, или като мнтого автори сте склонни да създадете един свят и да измисляте герои и сюжети за него?
Science Fiction:

Допускате ли, че фантастиката не просто предсказва бъдещето, а го създава? Ако да, смятате ли, че може да се говори за една специфична ОТГОВОРНОСТ на автора към бъдещето?
Fantasy:

Как възприемате фентъзи жанра - като бягство от реалността или като реалност на фантазията?

hellside
E'lir

Post by hellside » Wed Oct 15, 2008 11:42 am

Общи:

- Чувствате ли се като създатели на светове, или просто си изкарвате хляба забавлявайки преситените читателски умове?
- Колко пъти сте губили творческата искра? Смятате ли, че сте я намерили отново?
- Пишете за себе си или за другите?
- Писането за вас е професия или удоволствие е? Къде е границата между двете?
- Притеснява ли ви възможността при превода на книгите ви на други езици да се изгуби голяма част от смисъла или изказа, който сте вложили в работата си?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 15, 2008 11:45 am

Е те тия всичките са общи :) няма лошо в това де, просто отбелязвам. Мерси :)

hellside
E'lir

Post by hellside » Wed Oct 15, 2008 4:07 pm

Ама мен ме интересуват отговорите само на тези, които пишат фентъзи. Аз така го разбрах въпроса - задаваш към тези, които те интересуват. Сори, ако не съм уловила смисъла :D

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 15, 2008 4:34 pm

Задаваш каквито въпроси намериш за добре, разбира се. Но важното е към кого може да се насочи въпросът.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Wed Oct 15, 2008 5:14 pm

- Общи (за всякакви автори).
- Ако бъдете заточен на самотен остров и можете да вземете със себе си само една книга, бихте ли избрал(a) някоя от вашите?
- Как се отнасяте към копирайта? Бихте ли публикувал(а) произведенията си безплатно в интернет?
- Ако знаете със сигурност, че следващата ви книга ще бъде прочетена само от един човек, ще я напишете ли?
:wink:
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Wed Oct 15, 2008 7:58 pm

Аз пък викам да взема да отговоря на някои по-интересни въпроси :)
B. Delvig wrote:- Общи (за всякакви автори).
- Ако бъдете заточен на самотен остров и можете да вземете със себе си само една книга, бихте ли избрал(a) някоя от вашите?
- Как се отнасяте към копирайта? Бихте ли публикувал(а) произведенията си безплатно в интернет?
- Ако знаете със сигурност, че следващата ви книга ще бъде прочетена само от един човек, ще я напишете ли?
- Не.
- Да.
- Не.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Wed Oct 15, 2008 8:04 pm

Продължавам да отговарям, на който не му е интересно, да прескача :)
hellside wrote:
Общи:

- Чувствате ли се като създатели на светове, или просто си изкарвате хляба забавлявайки преситените читателски умове?
- Колко пъти сте губили творческата искра? Смятате ли, че сте я намерили отново?
- Пишете за себе си или за другите?
- Писането за вас е професия или удоволствие е? Къде е границата между двете?
- Притеснява ли ви възможността при превода на книгите ви на други езици да се изгуби голяма част от смисъла или изказа, който сте вложили в работата си?
- Първото.
- Постоянно.
- И двете.
- Удоволствие. Не знам, за всеки е различно.
- Не. Това си е проблем на преводача.
:mrgreen:

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Wed Oct 15, 2008 8:14 pm

На въпросите на Ивайло Иванов отговарям с особено голямо удоволствие :)
Roland wrote:
Ивайло Иванов wrote:
Общи:

Харесвате ли това, което пишете? Какво е въобще отношението ви към творбите, които създавате?

Какво ви дава основание да фантазирате? смятате ли, че фантастичното трябва да преследва определени цели? Как се отнасяте към констатацията "Фантазиране нахалос"?

Чувствате ли се отговорен за това, което пишете?

Обичате ли (стремите ли се) към разнообразието във фантастичните визии, които конструирате, или като мнтого автори сте склонни да създадете един свят и да измисляте герои и сюжети за него?
Science Fiction:

Допускате ли, че фантастиката не просто предсказва бъдещето, а го създава? Ако да, смятате ли, че може да се говори за една специфична ОТГОВОРНОСТ на автора към бъдещето?
Fantasy:

Как възприемате фентъзи жанра - като бягство от реалността или като реалност на фантазията?
Общи:
- Не. Отношението ми е подчертано критично.
- Ъ. Ъхъ. Ъх-ъх-ъх...
- Да.
- Второто.
Science Fiction:
- Не.
Fantasy:
- Като изфантазирана реалност.
8-)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 15, 2008 8:20 pm

С което Ани иска да каже, че не е важно въпросите да са интересни, а да предизвикват интересни отговори ;)

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Wed Oct 15, 2008 8:32 pm

Мен специално винаги ме е интересувало кои автори са повлияли най-много върху възгледите и творчеството на един автор, и кои са любимците му сред съвременните автори.
И ако смята да отговори с: "Прекалено много са, трябва да пиша цял ден, за да ги изброя", нека да му се даде достатъчно време да ги напише всичките, ако е възможно.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Wed Oct 15, 2008 11:47 pm

И ако смята да отговори с: "Прекалено много са, трябва да пиша цял ден, за да ги изброя", нека да му се даде достатъчно време да ги напише всичките, ако е възможно
@Lazy - А най-добре за целта да му бъде отделена тясна стая без прозорци, хартия, флумастери (да се не нарани) и някой периодично да му светка лампа в лицето с легендарния въпрос 'Кой та подучи да го напишеш това!?' :lol:
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...