Ма мен.
Кой какво чете V: Brave New World
Re: Кой какво чете V: Brave New World
Определено я груумват за новия Боба. Жалко, че вероятно ще си вземе в четвъртък
And you can't dance with a devil on your back...
Видях в Елефанта по-предния петък The Art of Fiction на Дейвид Лодж и бях чувал хубави неща, та я грабнах преди да ме превари някой, за 12 лева. Оня ден я зачетох и много ми харесва - Лодж освен автор на комедийни кампусни романи е и преподавал английска и американска литература дълга години и тази книга реално е сбор от критически статии, които е писал за колонка в Индепендънт, предназначени за широка публика. Всяка глава е била отделна колонка, най-много да има възвърнати изрязани части за книжното издание и представлява нагледен пример чрез откъси и обяснение на дадени подходи към различни аспекти и елементи на фикциите от английски и американски автори, както от "канона", така и по-съвременни. Примерно първа глава е Beginnings и има два откъса от началните параграфи съответно на Ема на Джейн Остин и Добрият войник на Форд Мадокс Форд, Лодж ги контрастира като въведение на читателя във фиктивния свят, после изрежда и други примери. Или по-нататък има глава за the uncanny с откъс от По, в друга се говори за метафикция и има откъс от разказ на Джон Барт (да не се бърка с Доналд Бартелми или Ролан Барт ). Като цяло се чете много по-леко и приятно от по-сериозната критика която е трябвало да чета за университета, колкото и да е интересна и тя, а природата на книгата на сборник с кратки есета значи че може да прочетете две-три и да я оставите. Още не съм я завършил, но няма и значение в случая, препоръчвам на всеки който е заинтересуван от такива неща, определено би била полезна и на писатели, и на обикновени читатели, както и на колеги учещи английска и американска литература.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
Щом става въпрос за худ. литература - трябва да е интересно. Дори и някои видове нехудожествена трябва да са интересни - като примерно хуманитарни науки, примери Херодот и Тукитид, първия интересен, вторият - не.
Пробвах няколко фентъзита, ама още на първите страници се отказвам. Забравих им имената дори.Едното беше Замъка на Валантайн, или нещо подобно, първите 2-3 странички започнаха обещаващо и после следващите голяма скука.
В момента, освен Джордан, Толкин, Ириксън и Фийст и още един, който не му помня името, не се сещам за други автори които да си заслужават.
Пробвах няколко фентъзита, ама още на първите страници се отказвам. Забравих им имената дори.Едното беше Замъка на Валантайн, или нещо подобно, първите 2-3 странички започнаха обещаващо и после следващите голяма скука.
В момента, освен Джордан, Толкин, Ириксън и Фийст и още един, който не му помня името, не се сещам за други автори които да си заслужават.
В момента съм на вълна Star Wars, така че с немалко количество зорове изчетох втората и третата част от Aftermath трилогията. Бая е зле написана и уви, неособено удовлетворителна на ниво разкрития. Жалко, че това им е официалното "продължение" на оригиналната трилогия, което се очаква да я свърже с новите филми, но на практика нищо подобно не прави, защото основните мистерии около Първия Орден и Сноук не са дори загатнати.
And you can't dance with a devil on your back...
- tigermaster
- Elder God
"Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир. Видях книгата за десет лева в "Лидл", корицата ми хареса и я купих веднага. Опуках стотина страници, преди да съм усетил. Върви доста леко, очертава се мрачна и кървава и поне засега главните герои радват. На гърба има доста стабилна похвала от Брандън Сандерсън и май има защо той да хвали книгата.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Понеже ми висяха непрочетени две книжки от поредицата за Септимъс Хийп, се хванах и препрочетох първите 5 и вече спокойно след това си завърших поредицата Приятно и много леко четиво, което остави само хубави чувства в мен.
Явно ми е година за препрочитане - сега се захванах с Малазана, да видим колко месеци ще ми трябват
Явно ми е година за препрочитане - сега се захванах с Малазана, да видим колко месеци ще ми трябват
Започнах Лъжите на Локи Ламора. За момента е досадно желанието на автора да набута кви ли не тъпи лафчета колкото може по-нагъсто, но като изключим това е напълно приятна книга в духа на Абъркромби и с готин сеттинг. Дано не се окаже, че е поредната поредица, която никога няма да бъде завършена, а ще бъде издадена в България дори след това.
There are no rules! I'm gonna get you!
- tigermaster
- Elder God
Прочети първата и втората от поредицата и спри след това. И двете имат достатъчно затворен финал, та човек да не се чувства все едно е прочел нещо недовършено. Третата свършва отворено като порта на мол по Коледа, пък и далеч не е на нивото на първите две - а и Линч или не се е напълно оправил от депресията, която го тресеше, или не е достатъчно дисциплиниран автор, защото беше обещал четвъртата да излезе преди няколко месеца, а още я няма.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Чета "Хавра". Май няма да успея да я дочета, макар пари да съм давала. Много искам, ама нямам желание, ако ме разбирате.
Обяснявам.
Имаме тежък битовизъм. Много тежък и много битов. Героите са еднопластови, липсва мотивация за действията им, липсва и логика в действията им. Нататък ще спойля.
Обяснявам.
Имаме тежък битовизъм. Много тежък и много битов. Героите са еднопластови, липсва мотивация за действията им, липсва и логика в действията им. Нататък ще спойля.
- Spoiler: show
- penzata
- Forsaken
Навремето ми трябваше огромен стоицизъм, за да прочета "18% Сиво". А тя е доста по-малка като обем от Хаврата. А не е като и тя да не бе бъкана (разбирай, общо взето цялото ѝ съдържание) с всякакви "бисери" като долния:
- Spoiler: show
The hardest battles are fought in the mind.
издадена беге литература, брааат
Дето беше писал някой покрай премиерата и факта че шефа на Сиела си издава книгата чрез издателството "Май по-скоро е Гавра"
Е, щеше да е наистина странно да я беше издал през друго издателство. Това ѝ е най-последният проблем на тая книга, честно.
Не мисля всъщност, ама то и Блажев си пише хвалебствени ревюта на книгите които издава и редактира, та че на никой не му пука е ясно.