1. Кои да бъдат тези хора?hellside wrote:Киа, позволи ми да направя едно така относително конструктивно предложение - можете да обмислите варианта, преди да издадете следващата си книга, да предоставите части или пасажи или цялата дори на някои от хората, чието мнение принципно се счита за меродавно и нищо-не-спестяващо по отношение на фентъзи, фантастика или ню уиърд книги, ей така - за мнение преди официалното представяне на крайния продукт?
2. Може ли някой тук да се ангажира да направи връзката с тях: да ги убеди да отделят достатъчно от времето си, така че да осигурят 2а) добри резултати, 2б) без твърде много нерви в процеса на работа?
След като бъдат привлечени - аз поемам ангажимента да им пратя всякакви материали, които показват как сме работили досега (за да имат основа каква критика е разбираема и каква - не е), и да следя за общото качество на продукта.
(Защото, в края на краищата, когато издава една книга, Човешката библиотека влага своите пари или, както в случая с "Играта", парите на читателите, които са й се доверили лично - значи, редно е да взима всички крайни решения, ако няма консенсус някъде. Ако някой друг плаща и полага огромната част от усилията - естествено ,че той ще има крайната дума. На мен ми е все едно, аз само държа да продължаваме да се развиваме и плодовете ни да стават все по-узрели.

- - -
@ Rol: Kia ти е отговорила конкретно. Аз се сещам да добавя: съвсем на място беше забележката ти за оня пасаж, в който сме забравили да оправим инфодъмп за миналото на едната девойка (понеже съм се заблудил, че това са нейни мисли).
Като ми мине малко афекта от всички ОП, които продължават да се сипят тук (...не знам дали си давате сметка какво означава да си презалят с информация - и как се отразява психологически сблъсъкът с допълнително непоискана информация...), пак ще слушам записа, с клавиатура под ръка.
Принципните неща, за които следим по време на редакция, са:
- ПНК - "показвай, не казвай"... ясно е
- СКИВ - "слей камерите и виж": да няма повече от една гледна точка в една секция
(Отбелязани гафове от Митко в сряда: как виждаме вампира с врата си; как виждаме Кардам, като той тича далеч назад)
- ОПС - "опрости, пръсни, съкрати": всеки инфодъмп да бъде разбит на реплики, показан в ситуации или просто пропуснат, оставяйки на читателя сам да си досглоби картината (Последното - много омразно действие за някои читатели. Тия, дето са свикнали чичко Толкин/Азимов/Кларк всичко да им разкаже, а те да си лежат край огъня, вперили поглед в пламъците, с леко увиснала долна джука...)
- излишно многословие - разгледайте двете версии по-горе за примери.
НБ! Но НЕ колкото препоръчва Емо в подробния си анализ на дневника. За неговия анализ - по-късно днес или утре. Междувременно приканвам и самите Светлинки или Kia да коментират изборите си. Засега само ще кажа "Благодаря, ето това очаквах от самото начало".

- Spoiler: show
- логика на повествованието: противоречия; неоползотворяване на ситуации с потенциал (нали ви е ясно, че тук един редактор ще види една пропусната възможност, друг - съвсем друга?); скъсване на връзката в действието; деицид срещу Деус екс махина
- динамика: аут, описания по време на екшън! ин, кратки, накъсани изречения! Или: героят сега ще си мисли Тежки, Депресиращи Мисли, дайте да направим едни Дълги, Потискащо Дълги Изречения; и т.н.
- оригиналност: всяка реакция; всяко литературно средство; всеки сюжетен обрат - виждали ли сме ги другаде вече? Клишета ли са? Ако сме, ако са - айде да ги измислим другояче! (стига да не навредим на логиката, разбира се... сами знаете за архетипните сюжети)
~ (доколкото е по силите на млади пишещи): емоционален интензитет: боли ли ги наистина тия герои? като умре някой пред тях, удачни ли са реакциите им? Не забравят ли травмите си прекалено бързо? Не убиваме ли твърде много "лоши", просто за спорта? (Аз самият съм лично отговорен за спадането на броя на жертвите в книгата с поне две трети. Ако можех, щях да "спася" някак и всичките тия лордени, дето погинага за бадева - ама не можахме да измислим как... Мразете ме, фенове на екшъна!)
Кажи ми сега ти колко от забележките ви не покриваме в работата си принципно. (Че ще има индивидуални пропуски по всяка линия - докато не се съберат препоръчваните от hellside външни редактори и не дарят по 2-3 пълни дни от времето си за всяка книга... еми ще има.)
Впрочем - горното е съвсем опростено и писано според както се сетя в момента. Ако някой тръгне да ме тормози за неизчерпателност... ще го взема за автор на материалите в секция "Авторска кухня" в следващите ни алманаси. Пък.
Айде, стига за днес... :/