за тези които не ме познават, аз съм постоянен член на форумите фентъзи и фантастика и Mартин (литературно творечство)на bg-mamma от над десет години под името Джон Сняг/Лорд Сняг и на Сдружение книги игри под името Джордж Ал
В Bg-mammа, кажи-речи всяка седмица пускам ревюта на книги свързани с фентъзи и фантастика.
Днес ще ви представя една по-нестандартна авторка - Наоми Новик
Някои от вас са я чували във Връзка Сребърна приказка и Изтръгнати от корен, други - във връзка поредицата Темерер. Навяро ще кажете, че тя е много "детска" писателка. Съгласен съм, стилът й ориентиран повече към тийнеджърската аудитория, но това не го прави непременно лош. И във Сребърна приказка и в Изтръгнати от корен ще намерите много от древноруската/Древнославянска митология. Самата Наоми Новик има славянски корени.
- Spoiler: show
Приятно впечатление прави, че не са използвани класически американски имена. Действието се развива в Русия, или поне сетига е руски и имена като Иван, Влад и пр. ще бъдат характерни за него, което за мен лично бе приятно. За някой може да не е.
----------------------
Друга интересна приказка от Наоми Новик е Изтръгнати от Корен. Не обичам сравненията но бих я сравнил или с трилогията за Шамана на Робин Хоб (уви не е преведена у нас, но я има на руски в Рулит) или със Свещеният Крал на Луис Бюджелод (има я в Читанка,, книга трета за Шалион, но може да се чете самостоятелно)
Книгата като типична книга за Наоми Новик е много...митологична. В началото действието започва пред очите на една обикновена селска девойка. Тя ни разказва че всяка година Змея (който мъж-магьосник, нещо като шаман на селото) взима една девойка задържа я при себе си и й дава пари...и никой не вярва на девойките, че те са девствени, след посещението си. Най-интересното е, че те всичките са необикновени. Главната героиня е изпълнена с очаквания, че нейната изключителна приятелка ще бъде взета този път, но...взетата от Змея е тя.
От тук нататък следват обрат след обрат. Следва да предупредя, че Змеят е всичко друго, но не и Чаровният принци - той е мрачен, грубиян и какво ли не, но загрижен за селото и по-важното- за страната. Защото се задава магически проблем, който ще засегне цялата нация.
Наоми Новик е авторка която обича да пише митологично. Специално в тази книга е засегната и темата за това как една кутура се интрегрира в друга култура или се сблъсква с нея - но това е направено по приятен начин. Наистина смятам, че темата има много общо с Трилогията за Шамана на Робин Хоб, но който не я е чел няма да ме разбере.
Пожелавам на всички ви
ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ