Ако се гледа само за пуканките като шпионски екшън тип Джеймс Бонд филмът горе долу става, но е доста скучен. Нито героите са достатъчно харизматични, нито екшъна е нещо специално, нито мистерията има достатъчно висок stake, че да ми пука за ставащото на екрана. Така бих писал на филма една 6-ца и да си бега.
Ако обаче го разглеждаме като интелигентен sci fi трилър със главовзривяващи идеи и размах, нещата стават доста по-интересни за обсъждане. Без да се впускам в спойлери мога да кажа, че всъщност съм доста горд от постижението на Нолан. Сценарият избягва почти всички лесни за пропадане дупки в плота. Ако гледаме само събитията, случващи се във филма, историята се движи достатъчно смислено и логично, без телепортации и други подобни проблеми. Това е двойно по-впечатляващо като се вземе предвид колко завъртян и труден за следване е подобен тип сценарий, и колко малко филми се справят със timetravel истории без да загубят краката си и без да размахват твърде широко ръцете си (без да проверявам списъци се сещам само за F.A.Q.A.T.T. и Predestination). Дори мога да се похваля, че почти разбрах какво се случва във филма на механично ниво сцена по сцена само на едно гледане, нещо с което Primer не се справи дори след 2 гледания и четене на статии. Да, базовата идея не е нещо гениално и е по-скоро извинение за Нолан да снима сцена наобратно, но филмът достатъчно добре спазва вътрешната си логика, за да му дам бонус точки.
До тук всичко е супер и дори бих писал една 7-ца и бих похвалил Нолан за усилието. Ноо, ако отдалечим камерата малко от носа на Джон Вашингтън и погледнем цялостната картинка нещата бързо погрозняват. Сега, тук си говорим за субективни неща и всеки е свободен да си оценява филмите както си иска (стига да спазва вътрешната си логика). За мен например в подобен тип истории е важна мотивацията на героите и злодеите почти колкото е важно актьорите да са харизматични и екшънът да е на ниво. И е важно тази мотивация също да е смислена в контекста на филма. Специално във "интелигентните" снобарски филми като тези на Нолан, е важно и вътрешните закони на филма да не се чупят твърде често и твърде много заради rule of cool моменти.
Това дълго предисловие цели да обясни защо смъкнах на филма цели 2 единици и му пиша финална оценка 5-ца, заради две непростими за мен plot дупки.
Спойлери за края на филма:
- Spoiler: show
- Spoiler: show