Гръмотен ли е Балгърина ?
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Re: Гръмотен ли е Балгърина ?
Владо, абстракцията ти куца. Примерът ми целеше единствено да покаже, че границата е напълно арбитрари и следователно може да е колкото си иска висока. Какво общо имат диалектите впрочем?
This is it. Ground zero.
АЙде опитай малко усилие да вложиш поне в отговора си, колкото аз вложих към теб, а? Или верно май си хабя напъните за диалог, който уж цениш. Ти спомена езиково богатство и нз си какво, не знам къде в твоя пост има арбитрарна граница. Диалектите се намесват с това, че в разни езикови среди се смятат за "нисши", "просташки" и не знам какво още, както речево, така и писмено, вместо като равноправни езикови варианти. И също че в много случаи са "прагматични" или с различен синтаксис и граматика от стандартния вариант на по-широката езикова група. Красотата и изяществото и пресветата истина ще се променят. На теб няма да ти харесва, за тези след теб езика пак ще е красив, защото езикът е красив когато е жив и се изменя, и с това се изменят и разбиранията за красота за него. Мрънкането срещу промените не е нещо ново, и езиците някак пак си съществуват, прескпритивизма да го духа. Ако не виждаш връзката между тези неща и тая тема, както и между тях и тъпите шегички и гаври когато някой произнася меко думи или натъртва ударения, изпуска копули, добавя звуци и не знам какво... ами не знам какво да ти кажа. Синтезирай.
Езикови норми някакви е естествено и нормално да има (каквито се установяват и без наличието на регулаторно тяло), просто не виждам от това монашеско вторачване в разни дреболии кой печели.
Как да е, отивам да правя мусака, че късно станА
Езикови норми някакви е естествено и нормално да има (каквито се установяват и без наличието на регулаторно тяло), просто не виждам от това монашеско вторачване в разни дреболии кой печели.
Как да е, отивам да правя мусака, че късно станА
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
I can boom shakalaka your medulla oblongata
- penzata
- Forsaken
Ммм, разговарял съм с тези хора и май не са на това мнение.
Диалектите са езиково богатсво, а жонглирането с няколко е висш пилотаж. Но диалектът не е граматика.
Тъй като и в тази тема държите да говорите един през друг, без изобщо да се четете, и от "Гръмотен ли е Балгърина?" и тази тема да забива в десета глуха, за това дали фонетиката на чукчите е елитарно или просташки използвана:
Няма значение дали пълният член е изкуствена, нужна или не форма, в момента "опростяването" на езика е само и единствено заради мързел и своего рода форма на защита за управническата и медийна неграмотност. Без пълен член, "й" когато ни скимне за добре, дублетни форми за всичко, използване на спрежения в зависимост от ретроградния меркурий, айде не, мерси.
The hardest battles are fought in the mind.
- Moridin
- Global Moderator
@Claymore - Фулкрумът при мен не беше красота (може би си се объркал от думата "естетична"), а богатство. Твърдението ми е, че опростяването на езика затрива речево богатство и това е очевиден факт. В този смисъл въпросът за диалектите е на друга плоскост, тъй като те също допринасят за това богатство. Но между диалект и неграмотност има огромна разлика, ти уж си по-учен от мен в тая сфера. Диалектът е кодифициран по начин, различен от книжовната норма, но все пак кодифициран - дори неформално - в съответната общност. На моето село казват примерно "съде", което е някакво трудно преводимо наречие. Ако някой би го използвал това неграмотно, т.е. в неправилен контекст, това ще е ... ъ, неграмотно. Точно както "I be here and wait for you". Със сигурност ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ. Но езикът не се изчерпва с това. Is the whole point. Не съм казвал никъде, че има красота в члена, макар че clearly има, ама това е друга тема
This is it. Ground zero.
Много неща са се изговорили, аз само да се вмъкна набързо за акцентите. В началото на тази дискусия се говореше за това, че английският на един лондончанин не е по-правилен от този на един тексасец. Според мен на български е малко по-различно, доколкото на нашенски се предполага да пишем това, което изговаряме, и обратното. Съответно всички акценти са грешни и правилно не говорят никъде (спрямо писането). Твърдото говорене в София е абсолютно също толкова неправилно, колкото мекото на морето, добавяне на звуци еди-къде-си и тн. И има все пак някаква разлика между акцент, диалект и грамотност, въпреки че текущата дискусия така ги е омешала. Аз може да си пищя щастливо "котИ", като видя някой писан някъде, ама няма да тръгна да го пиша така все пак.
Litz, ти сега да не наричаш германците нелогични хора?!Няма логика в това само мъжкия род да се диктува от него.
Ко напрайхте вия бе
@Litz по-назад писах отде идва пълен/кратък член, ма никой не ми обърна внимание
@Litz по-назад писах отде идва пълен/кратък член, ма никой не ми обърна внимание
Не разбирам само защо забихте в проблемите на целите изречения с 200, като дъното е, че 2-3 поколения вече масово не знаят елементарни думи как се пишат, та положението стана витрина на турска баничарница. Виждал съм "септемврийска сесия" написано по 9 различни начина, а вие философствате все едно изнасяте лекция в СУ. Професионални деформациЙ мъч?
True true.
True true.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Това е очевиден факт, но enforce-ването на езикови правила също опростява езика в смисъла, че прави много от красивите конструкции в него невалидни. А ако сме окей с романи като "Възвишение", или поезия, написана на диалект, с думички, непризнати от БАН, тогава дали не разглеждаме въпроса за нормирането на езика, и отношението на това нормиране към въпроса за красотата (или богатството) на езика, малко двулично.
Правила винаги ще има, и да, те ще се появяват (и enforce-ват) и от самосебеси (трябва да е дума в българския език), но аз съм за по-твърдото им enforce-ване само в официални документи и бизнес комуникация например. Заяждане за пълен член в чатове и фб постове е точно това, заяждане.
Може да се направи аргументът, че затваряне на очите за тези лесни правила, отвързва ръцете на тъпите маси да съсипят тази държава, и разваля богатството на езика и легитимира Боко тиквата, но на мен този аргумент ми се вижда доста теоретичен и по-скоро бърка causality със correlation.
There are no rules! I'm gonna get you!
-
- Sorcerer
Moridin зададе един хубав въпрос: защо намесваме диалектите. Моят отговор е, че много от "често бърканите правила" идват от там. Хората, които говорят на даден диалект намират друг начин да маркират частите на изречението - съответно започват да заменят "когото" с "който" - ето ти "грешка".
Ако ти нямаш проблем с това диалектите да бъдат отразени в кодифицираната книжовна норма - супер. Но няколко души изразиха несъгласие с тази теза, та аз да задам отново въпроса, който го задавам за трети път вече, ама по малко друг начин: книжовната норма не трябва ли да отразява поне някой от вариянтите на който се говори езика? Всъщност на каква логика избираме еди-кое си правило, а не другото? Защо имаме "променливо я", а не "постоянно е" да кажем?
Отговорът, който дават от БАН, е че не искат "профанизация на езика". Изборът на думи, ако Марфата рече пак да иронизира, не е мой - давам цитат на хората, които пишат правилата. Хубаво, ама кое е профанното? Какво го определя като такова?
Отговорът е: защото ние, създаващите правилата, така говорим и пишем - това е сакралното, другото е профанното. Само че диалектът е част от културата на дадена общност. Не са само легендите и песните, а е и езика с който хората си ги предават. Изборът и налагането на книжовна норма по дефиниция превръща тази част от културата в нещо - нека отново цитирам думата - профанно. А хората, които използват и се подвеждат по този диалект са неграмотни.
И, бтв, диалектът си включва и граматика. За българския език мога да дам няколко примера: "мекането", да кажем, произлиза от алтернативни спрежения на глаголите в западните говори(наместо "ходя" - "ходим" за 1во лице единствено и множествено число имаме "ходим" и "ходиме"). В някои говори на България е имало (а може би и още има) различни определителни членове според приближеността на обекта - в Ютюб имаше една хубава песен от Родопите, където момъкът и момата си пееха какво му е на един друг "болноно".
И, Моридин, не мога да се съглася, че "опростяването" на езика води до "затриване на речевото богатство". Опростяването сред населението може и да води то там, но езиците са инструмент и ако хората имат нужда да създадат нещо с него, ще го преиначат този инструмент, че да им послужи.
Ако ти нямаш проблем с това диалектите да бъдат отразени в кодифицираната книжовна норма - супер. Но няколко души изразиха несъгласие с тази теза, та аз да задам отново въпроса, който го задавам за трети път вече, ама по малко друг начин: книжовната норма не трябва ли да отразява поне някой от вариянтите на който се говори езика? Всъщност на каква логика избираме еди-кое си правило, а не другото? Защо имаме "променливо я", а не "постоянно е" да кажем?
Отговорът, който дават от БАН, е че не искат "профанизация на езика". Изборът на думи, ако Марфата рече пак да иронизира, не е мой - давам цитат на хората, които пишат правилата. Хубаво, ама кое е профанното? Какво го определя като такова?
Отговорът е: защото ние, създаващите правилата, така говорим и пишем - това е сакралното, другото е профанното. Само че диалектът е част от културата на дадена общност. Не са само легендите и песните, а е и езика с който хората си ги предават. Изборът и налагането на книжовна норма по дефиниция превръща тази част от културата в нещо - нека отново цитирам думата - профанно. А хората, които използват и се подвеждат по този диалект са неграмотни.
И, бтв, диалектът си включва и граматика. За българския език мога да дам няколко примера: "мекането", да кажем, произлиза от алтернативни спрежения на глаголите в западните говори(наместо "ходя" - "ходим" за 1во лице единствено и множествено число имаме "ходим" и "ходиме"). В някои говори на България е имало (а може би и още има) различни определителни членове според приближеността на обекта - в Ютюб имаше една хубава песен от Родопите, където момъкът и момата си пееха какво му е на един друг "болноно".
И, Моридин, не мога да се съглася, че "опростяването" на езика води до "затриване на речевото богатство". Опростяването сред населението може и да води то там, но езиците са инструмент и ако хората имат нужда да създадат нещо с него, ще го преиначат този инструмент, че да им послужи.
- tigermaster
- Elder God
@Martix
На заяжданията във Фейлбук имаш пълното право просто да не им обръщаш внимание обаче. Докато има интернет, ще има хора, които по форуми и социални мрежи да се заяждат за глупости.
На заяжданията във Фейлбук имаш пълното право просто да не им обръщаш внимание обаче. Докато има интернет, ще има хора, които по форуми и социални мрежи да се заяждат за глупости.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- penzata
- Forsaken
Добре, де, честно ли не вдяваш колко невярно е това твърдение.Shamajotsi wrote: ↑Sat Nov 07, 2020 12:13 amИ, бтв, диалектът си включва и граматика. За българския език мога да дам няколко примера: "мекането", да кажем, произлиза от алтернативни спрежения на глаголите в западните говори(наместо "ходя" - "ходим" за 1во лице единствено и множествено число имаме "ходим" и "ходиме").
п.п. между другото, "м"-кането в северозападния се използва като висша форма на аристокрация: може и да говоря за себе си в единствено число, но винаги ще използвам спрежение на глагола в множествено число, защото северозападният чиляк никогиш не е сам - един за сите и сите у барата. Синекдоха, Северозапад!
The hardest battles are fought in the mind.
На мен лично основният ми проблем със статията беше тва, че ужким лингвисти, дават оценка на говоренето на хората вместо просто да описват езиков феномен и да разглеждат причините, които са много повече от това "хората са дебили и едно елементарно правило да научат", а са доста по-комплексни и интересни и не е до прочитането на две книги и запомнянето на едно правило, а до това че морфемата е излишна, когато словоредът диктува всичко. Още повече, че имаме изключения от това, защото казваме "Гробаря е кечист", а не "ГробаряТ е кечист" и за мен тва като дете беше супер странно.
Още, в БАН не зачитат неща като честота на използване изрази и думи, а и не обновяват значенията на думите с десетилетия като второто точно е нож в сърцето на богатството на езика. Фактът, че филмирам стои само със значение заснемане на нещо, е просто недопустим. Защото покрай само тоя израз имаш толкова вариации, че е престъпно да не е включено никъде.
@aiva в немския има доста по-дълбока историческа причина падежите да са тва, което са и имат няква функция, а не седят просто така. Плюс, че го нямаш изкуственото разделение на одушевени и неодушевени предмети при когото и който и дали ще счупиш стол или ще убиеш мъж, все ще си е den, а няма изведнъж столът да е der ;р
Още, в БАН не зачитат неща като честота на използване изрази и думи, а и не обновяват значенията на думите с десетилетия като второто точно е нож в сърцето на богатството на езика. Фактът, че филмирам стои само със значение заснемане на нещо, е просто недопустим. Защото покрай само тоя израз имаш толкова вариации, че е престъпно да не е включено никъде.
@aiva в немския има доста по-дълбока историческа причина падежите да са тва, което са и имат няква функция, а не седят просто така. Плюс, че го нямаш изкуственото разделение на одушевени и неодушевени предмети при когото и който и дали ще счупиш стол или ще убиеш мъж, все ще си е den, а няма изведнъж столът да е der ;р
- The Dragon
- Elder God
Мекиций - римският бог на закуските
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Далеч от грамотен е българинът. Поне едни 98% са адски неграмотни и не знаят елементарни правописни и пунктуационни правила. А за пълния член пък да не говорим - дори не знаят какво животно е това. Тук сме събрали смешни примери на българската "грамотност".
Всеки прави грешки, дори и най-грамотният понякога обърква някоя и друга запетайка и е напълно нормално. Но нещата, които съм виждал из нета просто прекрачват границата на абсурда и като го гледаш, се чудиш този да не би да е с едноцифрено IQ. Като например този:
Всеки прави грешки, дори и най-грамотният понякога обърква някоя и друга запетайка и е напълно нормално. Но нещата, които съм виждал из нета просто прекрачват границата на абсурда и като го гледаш, се чудиш този да не би да е с едноцифрено IQ. Като например този:
Home is where root is!
Ахаха, именникът е гениален
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.