Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Re: Сексистки хроники

Post by Alexis » Fri Dec 02, 2016 1:45 pm

Аз бях потресена от начина по който е оформен въпросът на БГ:
Някои хора вярват, че участието в полов акт без съгласие може да е оправдано в определени ситуации. Мислите ли, че това се отнася до следните обстоятелства:
Употреба на алкохол или наркотици
Ако доброволно се отиде в дома на някого, например след парти или среща
При носене на разголено, провокативно или сексапилно облекло
При липса на ясен отказ или физическо противопоставяне
Нека погледнем какво питат. Те не питат дали съм ОК със секс без съгласие. Питат ме дали участието може да бъде оправдано при дадените обстоятелства. Уви, така както е зададен въпросът, на първото без замисляне казвам "да". Това не прави акта приемлив или доброволен, но оправдава защо се е стигнало до участие във въпросния акт.

А за последното, малко не разбирам какво се визира. Хора, които са тотално интелектуално неспособни/инкапацитирани/спящи/надрусани или пияни до пълна безпаментност и несвързаност? Ако е така, отговорът е ясен. Но ако едната страна е там в съзнание, може да артикулира приемливо ясно вокално или да даде с жест знак за несъгласие, как липсата на тези индикатори е знак за нещо различно от това че индивидът е ОК с произхождащото? Приемам, че става дума за акт м/у психически здрави, способни да разберат за какво става дума и да преценят ситуацията лица. Не казвам пълнолетни, защото и на 14 много хора знаят какво е секс и как се случва.

За мен самата формулировка на въпросите трябва да се прецизира, за да се избегне подобно безумие. Никога няма да съм ОК със секс в който липсват SSC, RACK и която друга абревиатура ви дойде на акъла. Но и няма да приема писмено деклариране на желание за секс в 3 екземпляра с нотариална и психиатрична заверка.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Сексистки хроники

Post by трубадур » Fri Dec 02, 2016 2:00 pm

Морвен, пак удряме на анекдоти и отделни случаи, покрай които има кой знае колко неизвестни. Проучването е лемаво, едва ли ще спориш за това, а и както Алексис вика, въпросите са нарочно засукани. А и в подобни допитвания никога не можеш да си сигурен кой казва истината, въобще на какви хора са задавани въпросите и т.н. Особено ако е било анонимно, чрез произволен мейл в спама, дето са го попълнили дебилите, докато се чуят какво да правят на работа.

Другото подвеждащо е и как Лиц го е поднесла, като оборване на рейп кълчъра и атака срещу роланд. Което нема как да не насочи нещата малко по-така. :mrgreen:

И като е сложено по такъв начин, връщам се към случая с футболиста и плейметката, изолираната простотия, няма как да доказва (или опровергава) нещо, дето уж се практикува буквално от милиони. Че да е култура. Ако му викаха рейп съб кълчър иди-дойди, нямаме бройка там, но поне е ясно, че не е масово занимание. А цялата диващина около Рейп Културата е, че едва ли не ежедневна масова практика, където през 2 крачки се препъваш в изнасилвачи.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4071
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Сексистки хроники

Post by Litz » Fri Dec 02, 2016 2:15 pm

Аз знам, че Роланд нищо не може да го обори на тема рейп кълчър :mrgreen:

Ся засукани, незасукани въпроси, ясно разликата между Балканите и Запада и принципно. Колкото и да са засукани въпросите в БГ, масово хората са окей с неща, с които на запад не са.

За алкохола и наркотиците е малко тегав въпроса наистина, щото там следва "Ама само момичето ли е пило/друсало се?" "И двамата ли са еднакво неадекватни?", "Тя в несвяст ли е?", щото от "Пих две бири" до "Изпих бутилка уиски" разликата е доста голяма.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Re: Сексистки хроники

Post by Morwen » Fri Dec 02, 2016 2:34 pm

трубадур wrote:Морвен, пак удряме на анекдоти и отделни случаи, покрай които има кой знае колко неизвестни. Проучването е лемаво, едва ли ще спориш за това, а и както Алексис вика, въпросите са нарочно засукани. А и в подобни допитвания никога не можеш да си сигурен кой казва истината, въобще на какви хора са задавани въпросите и т.н. Особено ако е било анонимно, чрез произволен мейл в спама, дето са го попълнили дебилите, докато се чуят какво да правят на работа.

Другото подвеждащо е и как Лиц го е поднесла, като оборване на рейп кълчъра и атака срещу роланд. Което нема как да не насочи нещата малко по-така. :mrgreen:

И като е сложено по такъв начин, връщам се към случая с футболиста и плейметката, изолираната простотия, няма как да доказва (или опровергава) нещо, дето уж се практикува буквално от милиони. Че да е култура. Ако му викаха рейп съб кълчър иди-дойди, нямаме бройка там, но поне е ясно, че не е масово занимание. А цялата диващина около Рейп Културата е, че едва ли не ежедневна масова практика, където през 2 крачки се препъваш в изнасилвачи.
Извинявай, когато имаме статистика, проучването не струва, когато имаме показателен случай (и още повече реакцията на него), той е анекдотичен (и какво правим, когато анекдотичните случаи са множество?), когато някой си го бил казал, бил лъжел (Защо? Защото е готино да се представяш за любител на изнасилването? Ако е така, явно проблемът е дори по-голям, отколкото мислим.) Очевидно докато някой не бъде изнасилен пред президентството, по възможност от гвардейци в пълна униформа, нищо не може да бъде аргумент. Да, сигурно цифрите не са точни до процент, но хайде да не пренебрегваме напълно наличието им.

Рейп културата не е само културата, в която някакви хора изнасилват други като не им пуснат. Има хора, които просто нямат нужда или желание да изнасилват, но смятат случващото се насилие за нормално по някаква причина. Това също е рейп култура и това беше смисълът на половината от миналия ми пост.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
трубадур
Elder God
Posts: 5701
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Сексистки хроники

Post by трубадур » Fri Dec 02, 2016 3:02 pm

Там е работата, че не са множество тия анекдоти и всеки може да извади контра случки на тези. Затова аз лично предпочитам, явно така трябваше да се изразя, полицейски, медицински и пр. доклади, където процентът достоверност е доста по-висок.

А за проучването от линка на Лиц можем да почнем да си вадим аргументи, ако се извадят отгворите на въпрос по въпрос, а не да се забиваме с най-малкото общно кратно на цялото. Както и какви хора са питани от тези държави. Както казах Швеция има безобразно нисък процент, въпреки реалната вълна от изнасилвания (особено пък за техния стандарт), дето ги сполетя, именно, защото най-вероятно допитаните са от коренното население, а не от дивите селяци, които вършееха на воля. Преди да забравят, че са потомци на викинги и като цяло не бяха ръководени от писи мекотели, имаха сигурно един от най-ниските проценти на сексуално насилие от какъвто и да е характер в света.

Докато откъде да знаем кого са питали на балканите? И как въобще се е провело проучването на тази територия. И чисто мои лични наблюдения - не мисля, че живеем в такава култура, че масово хората са ок да наебеш някого, щото смяташ, че имаш право и т.н. Не случайно и реалните престъпления не са масова практика, а изолирани случаи.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Re: Сексистки хроники

Post by Morwen » Fri Dec 02, 2016 5:46 pm

Е, който и да питат, винаги можеш да кажеш, че не е който трябва. Обикновено в такива проучвания се гледа извадките да са представителни - т.е. разпределението по пол, възраст и етническа принадлежност да е каквото е като цяло в обществото.

Аргументът с мигрантите в Швеция може да бъде валиден само ако емигрантите (при това новите, а не живеещите от десетилетия там) представляваха по-голяма процент от отчетеното в проучването, но при тези цифри не виждам защо да не е напълно възможно те да са включени в тази статистика.

Също така, нещо, което очевидно пренебрегваш е, че високият брой на регистрираните престъпления в Швеция е заради това, че те се докладват и това се случва именно в страни, които нямат рейп култура. В страните с такава парадоксално може да имаш много по-малко докладвани изнасилвания просто защото жертвите се срамуват или дори не отчитат изнасилването такова. Пакистан има три пъти по-нисък процент на изнасилвания от Швеция, по-нисък от този в САЩ или в Австралия. Един от най-ниските проценти в целия свят е в Индия, където имаше огромни протести срещу ширещото се сексуално насилие в страната, след като студентка почина след брутално групово изнасилване и мъчение. Може да го гугълнеш, ако имаш здрав стомах. И преди да ми кажеш как това било анекдотичен пример, протестите бяха точно защото е практика. Жените, които пътуват до Индия са предупреждавани полуофициално да се пазят. И въпреки това в Индия полицейските, медицинските и т.н. доклади, на които вярваш, са почти несъществуващи. Въпреки че очевидно изнасилванията не просто съществуват, а са огромен проблем. Така че нека не бързаме със заключенията.

А отговорите въпрос по въпрос могат да се намерят, някъде видях линкове към самия доклад.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Roland » Fri Dec 02, 2016 5:57 pm

ОФ, много обичам някой да е толкова бътхърт от нещо, което съм казал преди месеци, че да ме спряга в разговор, в който не участвам.

Рейп културата не означава масови изнасилвания (при все, че тия случаи са нон стоп в щатските университети). Означава среда, в която жертвата е "виновна" за случилото се, в която медиите започват да ни приказват с тъга за блестящото бъдеще на изнасилвача (google Brock Turner), което може да не се реализира, докато никой не го боли за психическата травма на жертвата. Означава отговори като тия на Лиц и Амелия, където инстинктът е да се омаловажи проблемът и да се дават примери за лъжливи овчарчета.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6471
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Сексистки хроники

Post by tigermaster » Fri Dec 02, 2016 6:45 pm

Точно Брок Търнър изобщо не е доказателство, че има култура на изнасилването.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Roland » Fri Dec 02, 2016 8:37 pm

Защото...?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Fri Dec 02, 2016 9:12 pm

Щото тея като Брок Търнър са една шепица хора, а след като съдът го наказа толкова леко и съдията, и самия Брок Търнър бяха почти линчувани от населението. Очевидно е какво мисли населението, не едната изолирана шепица хора, за тея неща. Сравни сега със случката с българския футболист и плеймейтката.

Това как масовите изнасилвания са нон-стоп в американските университети е няма такова изхвърляне.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Roland » Sat Dec 03, 2016 1:04 am

"Масови" е твоя дума, не моя. И това, че нормалните хора са мнозинство, не променя факта, че медиите се надпреварваха да ни обясняват какво блестящо бъдеще имал, и изобщо какъ прекрасен младеж бил. А това, че съседите му го острасайзнаха, не променя присъдата му, или тези на огромно количество доказани изнасилвачи в Америка.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Sat Dec 03, 2016 7:16 am

Земи това небрежно съседско остракиране:
Image
Image

Бтв, имаше и много медии, които критикуваха Брок Търнър и цялата клоунада покрай него.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Roland » Sat Dec 03, 2016 10:33 am

Е след това брутално оборване освен да си седна...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Сексистки хроники

Post by Amelia » Sat Dec 03, 2016 10:48 am

Освен, да...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Сексистки хроники

Post by Roland » Sat Dec 03, 2016 6:01 pm

Стига всички да сме съгласни, че изнасилванията не са проблем в САЩ и освен супер редки, са и строго наказвани...
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests