Ще има спойлери по-надолу.
RetsReds wrote:Кое му е развалено?
Кое не е?
Капалди като се появи, беше изискан, но леко откачен джентълмен с костюм и папийонка, от когото се очакваше да върне усещането за древност на Доктора. Вместо това го виждаме да се размятва по анорак, да се прави на рок звезда, да заявява в прав текст романтични чувства към жена, която е към два пъти по-млада от актьора и поне петдесет пъти по-млада от героя, което - за мен - е дразнещо.
Невъзможната перфектност на Клара също е дразнеща. Никога не прави грешки. Няма недостатъци. Както се оказа към края на предишния сезон, тя е и най-обичаната жена на планетата... Стига вече.
Липсата на свестни бюджети също дразни. Преди любимите ми епизоди бяха историческите, а сега такива почти няма, а ако отидат в миналото, ще е като в сцената с китарата - на някакво пространство с размерите на хола ми и с няколко статисти... Епизоди като "The Empty Child" поразяваха, освен с всичко друго, и с доста сериозен мащаб, какъвто в сериала отдавна няма.
Отделно, писна ми Доктора и партньорката му да бъдат поставяни в пряка опасност. Като знам, че никога няма да им се случи нищо, ми е досадно. Досетих се как ще завърши предпоследният епизод в момента, в който се появиха призраците, а после дори за секунда не повярвах, че Доктора действително е бил убит. Преди това пък ужким далеците утрепаха Клара - само за да се окаже в първите секунди на следващия епизод, че нищичко й няма.
Идва ми до гуша и от светопроменящи събития, които реално не променят нищо. Това, че Доктора беше изтрит от базата данни на далеците, какъв точно ефект имаше върху изстъпленията на Даврос в началото на сезона? Примерно. А това, че Доктора тотално промени времевата линия на Даврос, дали ще попречи на Мофат да върне далеците в момента, в който му потрябват, без дори да даде обяснение за това?
И от ЛГБТ-тъпотиите, които Мофат ръга във всичко, до което се докосне, почва да ми идва до гуша. Вече започвам да ги виждам дори там, където (май) ги няма - примерно в отношението на погребалния агент в последния епизод. Хайде, Вастра и Джени - ОК. Капитан Джак Харкнес - още по-ОК. Ама... Мастъра е жена и се кефи на Доктора, Клара се мляскала с Джейн Остин... Имаше и някакви други, които вече не помня. И в Шерлок ги има. И в "Jekyll", както разбирам. И в "Coupling" от преди това. Подозирам, че намеци за връзка между Тинтин и капитан Хадък няма единствено защото след Мофат по сценария на "Приключенията на Тинтин" е работил и Едгар Райт и му е оправил част от глупостите. Стига вече и с това, дразнещо е.